Klub za majke dojilje (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dojenje i dopuna dojenju



Poruka


*Alexx* -> Klub za majke dojilje (6.6.2012 10:10:41)

Otvoren prvi klub za majke dojilje

Prvi "Klub mama dojilja" otvoren je danas u prostorijama dečije igraonice "Džamp". Cilj je da se podigne svest budućih majki o važnosti i prednostima prirodne ishrane odojčadi za njihov zdrav razvoj.

Školu će voditi stručnjaci u domenu pedijatrije, uz savete psihologa, a biće potpuno besplatno za sve zainteresovane.

- Da bi period dojenja bio bio majčinsko najlepše iskustvo u odgajanju deteta, otvaramo "Klub mama dojilja", gde će mame imati priliku da se druže, razmenjuju iskustva i na taj način saznaju sve o dojenju beba kako bi razrešile nedoumice koje imaju - rekla je Nada Lazić, osnivač Centra i koordinator kluba.

Radionice "Kluba mama dojilja" organizuje i sprovodi Centar za edukaciju roditelja "Porodično gnezdo", dva puta mesečno od 13 do 14 časova, u prostorijama dečje igraonice "Džamp", preko puta Doma Vojske.

izvor: Blic.rs




minavb -> RE: Klub za majke dojilje (6.6.2012 10:25:37)

Ovo mi lepo izgleda, mada realno, mamama najviše pomoći i podsticaja oko dojenja treba kad dođu kući iz porodilišta. Meni bi značilo da sam imala neku dobru sestru da mi pomogne oko grudi. Zato mislim da bi bilo super da ovaj klub ima i patronažu.




Anoniman -> RE: Klub za majke dojilje (6.6.2012 10:30:15)

Sad sam mozda malo off, ali ima takva organizacija u gradu.

http://www.youtube.com/watch?v=Gg_0tMbjXyk&lr=1

Samo se ne secam da li idu po kucama [sm=smiley36.gif] Mrzi me da gledam ponovo.




minavb -> RE: Klub za majke dojilje (6.6.2012 10:31:24)

Kakva, ne vidim you tube.




lesica -> RE: Klub za majke dojilje (6.6.2012 10:35:20)

Meni se svidja ova ideja skroz. Stavise,ja bih to organizovala i na opstinskom nivou uz sto Mina kaze patronazu,mada od toga nista nece biti,jer kada bi se i pokrenula neka inicijativa odgovor od nadleznih bi bio: imate halo bebu,imate patronazne sestre koje 5 puta dolaze. Jedino bi moglo da se organizuje u volonterskom obliku samih mama.




Anoniman -> RE: Klub za majke dojilje (6.6.2012 10:46:08)

Pa ima kod nas neko udruzenje mama La lece liga. Telefonsko savetovaliste. Mislila sam da dolaze, ali oni se samo skupljaju jednom mesecno. Sad sam odgledala. Zaboravila sam, gledala smo to pre godinu dana.




Modessty -> RE: Klub za majke dojilje (6.6.2012 10:50:40)

sve je to lepo zamišljano, ali nije baš realno. Najviše ti treba savet kad si na samom početku. A koja mama u prvih mesec dana ima vremena i snage da ide na bilo kakvo druženje?! Još ako ko i ja svakog drugog dana ima temperaturu, tek onda nema šanse. Možda kad beba napuni 3 meseca... Ali onda već sve znaš o dojenju i izmlazavanju itd




Snelle -> RE: Klub za majke dojilje (6.6.2012 10:56:23)

Slažem se sa mod. Lepo je što su to organizovali, ali smatram da je mnogo bitnije raditi na edukaciji partonažnih i laktacijskih sestara. One su te od kojih direktno zavisi da li će mame i koliko dojiti svoje bebe. 




Modessty -> RE: Klub za majke dojilje (6.6.2012 10:59:42)

i sestre u bolnici. Od njih ništa ne naučiš a tu ti je prvi kontakt sa bebom i prvo dojenje




*Alexx* -> RE: Klub za majke dojilje (6.6.2012 11:13:01)

Pa dobro, možda mogu prisustvovati i trudnice? Ja mislim da je ovo sjajna inicijativa. Jer, ako to postoji, i ako već neke žene pohađaju, onda ima nekog smisla? Možda ne mogu da prisustvuju žene koje žive, recimo, u Železniku ili negde dalje, ali ima dosta mama u centru grada.




IRJ82 -> RE: Klub za majke dojilje (6.6.2012 11:13:12)

u pravu ste devojke. ja sam poznavala babicu u bolnici pa je ona dolazila i pokazivala mi kako da nadojim bebu kad su mi je donosili, inace se ove druge uopste nisu pojavljivale. dodju samo da provere da li ti je krenulo mleko i kazu stavljate bebu, a ja ne znam ni kako, ni sta da joj radim, kad sam dosla kuci dosla je jednom patronazna. bolje da tu edukaciju organizuju za trudnice




minavb -> RE: Klub za majke dojilje (6.6.2012 11:14:56)

Ja sam bila u DZ palilula odličnom predavanju o dojenju, ali mi uopšte nije pomoglo. Kažem, meni bi mnogo više značilo da sam imala neku normalnu sestru da mi sredi grudi i pomogne da se makar neko vreme "pumpam" kad već Vanja nije hteo da sisa.




Snelle -> RE: Klub za majke dojilje (6.6.2012 11:21:47)

Alexx, ja sam išla u školicu za trudnice, i tamo su dosta pričali o tome, verujem da je u svim školicama tako, ali teorija je jedno, a kad dođe beba i pokušaš da uradiš sve ono što su te u školi učili, pa ne ide baš tako lako, je sasvim druga priča. Laktacijska sestra u DM-u gde sam se ja porodila, je bila toliko dosadna i drska da sam htela-ne htela morala da naučim da dojim. Da ne pričam o tome da sam svako malo neku od sestara, iz straha da ne dobijem mastitis, pošto su mi grudi bile prepune, smarala i govorila im: "Sestro, molim Vas, pipnite mi grudi, jel sve u redu?" i izbacivala grudi na pregled [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Srećom, pa su tamo sve sestre maksimalno korektne i dobijala sam odgovore na svako pitanje i pomoć u svakoj prilici. E, to je ono, što je me je učinilo dobrom dojiljom.




*Alexx* -> RE: Klub za majke dojilje (6.6.2012 11:28:52)

IZVORNA PORUKA: Snelle
Alexx, ja sam išla u školicu za trudnice, i tamo su dosta pričali o tome, verujem da je u svim školicama tako, ali teorija je jedno, a kad dođe beba i pokušaš da uradiš sve ono što su te u školi učili, pa ne ide baš tako lako, je sasvim druga priča.


Ma nemoj [sm=smiley36.gif]
Slažem se ja sa vama, patronaža treba da bude bolja, tj. patronažne sestre treba da bolje obavljaju svoj posao, ali ova inicijativa kao takva je odlična. Da ih je više u gradu i Srbiji [sm=smiley13.gif] Tamo se, koliko sam razumela, može doći do ličnih iskustava, informacija, sve ono što mi pišemo na forumu.

Po vama ispada da je bolje da ovo ne postoji, jer je nepotrebno? Ne kontam [sm=zmeden.gif]




minavb -> RE: Klub za majke dojilje (6.6.2012 11:31:53)


IZVORNA PORUKA: minavb

Ovo mi lepo izgleda, mada realno, mamama najviše pomoći i podsticaja oko dojenja treba kad dođu kući iz porodilišta. Meni bi značilo da sam imala neku dobru sestru da mi pomogne oko grudi. Zato mislim da bi bilo super da ovaj klub ima i patronažu.

Meni se sviđa, i dodajem da bi bilo još bolje da imaju i neku patronažu.




*Alexx* -> RE: Klub za majke dojilje (6.6.2012 11:34:04)

To je više kao neki support group. Patronaža treba da ima patronažu [sm=smiley36.gif]




lesica -> RE: Klub za majke dojilje (6.6.2012 11:38:56)

Jest stvarno,ona grande laktacijska sestra u DM je bila show,mada hvala joj na tome [sm=smiley36.gif]

Alexx,ja ne mislim da je ovo budalastina,stavise kao sto sam rekla,kada bi sve mi bile malo organizovanije,pa jos uz saradnju sa nekim strucnim licem (medic.sestre,pedijatrijske,laktacijske) jos i da naucimo nesto vezano za dojenje-masaze dojki,izmlazanje,tj pravilno dojenje i negu dojki. I da onda mozemo da se medjusobno ispomazemo-verovatno svaka od nas ima u blizini neku novopecenu mamu koja sada prolazi golgotu sa grudima i dojenjem,i da tako mozemo da makar malo pomognemo.




Snelle -> RE: Klub za majke dojilje (6.6.2012 11:42:24)

Neee, taman posla da je bolje da ne bude ovoga. Hvala Bogu da ovako nešto postoji, i da su napokon počeli da misle o trudnicama, porodiljama, whatever, samo kažem da bi još bolji efekat postigli kad bi uradili ovo o čemu pričamo. Da, da svaka patronaža ima svoju patronažu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Stranica: [1]