Genetski testovi (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Problemi sa zatrudnjivanjem



Poruka


Genetika -> Genetski testovi (13.6.2012 18:38:24)

Buduće majke, kojima se predlažu različiti testovi, u često nestandarnim uslovima pre nego se odluče za bilo kakvo testiranje mora da imaju POTPUNU INFORMACIJU O TOME: zašto baš taj test, procedura testa, rizik testa, koje informacije dobija nakon testiranja, pouzdanost testa, kredibilnost laboratorije itd. Danas u našoj državi iz oblasti humane i medicinske genetike u pojedinim laboratorijama i ustanova postoje prilično oskudna znanja (neznanja), pa se trudnicama predlažu često testovi koji su totalno neinformativni i vrlo često beznačajni. ZATO JE PRE BILO KAKVOG TESTIRANJA, NEOPHODAN AUTONOMNI INFORMATIVNI IZBOR PACIJENTA. TO ZNAČI, DA VAM SE SVE POJEDINOSTI U VEZI TESTIRANJA OBJASNE I DA Vi NA KRAJU SLOBODNO ODLUČITE (TEST DA ILI NE JE VAŠA ODLUKA). BEZ DETALJNIH OBJAŠNJENJA BOLJE JE NE RADITI TEST. ZATO JE PRE BILO KAKVOG TESTIRANJA NEOPHODNO OZBILJNO I DETALJNO SAVETOVANJE, KAO PREDUSLOV VAŠE KONAČNE ODLUKE.




vukosava -> RE: Genetski testovi (14.6.2012 0:52:06)

Naravno. CIlj svakog tog genetskog testa je jasan - izbeci da rodis bebu sa nekom falinkom. Svaki test moze da da verovatnocu da odredjene kombinacije hormona mogu da indikuju da imas bebu sa tim ili tim poremecajem.

Hocemo li u buducnosti praviti razlicite embrione pa birati onaj genetski najpodobniji kao u filmu Gataka?




Genetika -> RE: Genetski testovi (14.6.2012 15:42:21)

Poštovana Vukosava,
manipulacije su uvek moguće, ali u ovom slučaju govorimo i mislimo na stvari koje su veoma korisne za čovečanstvo uopšte. To je da se naučna saznanja novijeg datuma iz oblasti humane genetike iskoriste za prevenciju bolesti, izbegavanja dobijanja potostva sa određenim genetičkim opterećenjem, pomoć osobama koje već imaju genetičko opterećenje, smanjivanje ili uklanjanje rizika pojave bolesti itd. Ne podrazumeva da se u svim tim situacijama radi genetički test. U velikom broju slučajeva je dovoljna familijarna i/ili lična medicinska istorija.
Pozdrav Ljubiša




vukosava -> RE: Genetski testovi (15.6.2012 0:48:45)

Postovani Ljubisa,

Pa nista niste rekli razlicito od onog sto sam ja rekla - da se izbegne da se ima potpomstvo koje ima neku falinku. Jer ce u suprotnom da prodje kao mnogi malisani iz ovog filma:

klikni

ili kao ova deca u Bugarskoj:
klikni

Izleda da je etickije raditi te testove pa lepo dete ubiti pre rodjenja nego da zivi ovako odbaceno u neljudskim uslovima.

Covecanstvo ce biti bolje jer ce prezivljavati samo oni idealni po genetskim testovima (utopija koja se nikad nece desiti do god takvi testovi ne budu obavezni svakoj trudnici).

Objasnite mi malo sta ako test pokaze da musko i zensko imaju previse porodicnih falinki u svojim genima, hocete li im preporuciti da ne pokusavaju da se razmnozavaju? Ako vam test pokaze neke nivoe hormona, sta je preporuka? Abortus?

Ja poznajem par kojima je geneticar predlozio abortus jer je bilo jako puno porblema u trudnoci. Nisu ga poslusali i rodili su zivu, zdravu i pametnu devojcicu koja vec ide u skolu. Verovatnoca da ce nesto biti nije bas apsolutna istina. Statisticke pretpostavke nisu nikad 100 % sigurne i postoji sansa da ce roditelji da se odluce da abortiraju dete kome se genetska predispozicija nikad ne bi sipoljila. Zivot ume nekad da bude cudo.




indy_25 -> RE: Genetski testovi (15.6.2012 1:10:19)

Ja sam neki dan gledala emisiju bas o tim testovima. I kako je sve to biznis ustvari oni te fetuse iskoristavaju za kreme za podmladjivanje za bogate i za jos mnoge druge stvari.. Jedna je kozmeticka kuca cak priznala da su kupovali abortirane fetuse za kreme i sminku. Ja nisam htjela raditi nikakav test u trudnoci jer ovdje doktori kazi iskreno da ti testovi nemogu pokazati tacnost da s bebom nesto nije u redu. Ovdje imas izbor ako hoces mozes raditi a ako neces i nemoras.Cak te oni i nagovaraju da ne radis.




vukosava -> RE: Genetski testovi (15.6.2012 1:14:33)

Indi, ovde kod mene isto (u SAD). Zdravstveno ih ne pokriva, ako hoces da ih radis, sve moras sama da platis. Ovde su mnogo jaci zakoni o inkluziji i sto se skolovanja i zaposljavanja tice tako da deca sa genetskim anomalijama imaju vise sanse za neki zivot vise ukljucen u zajednicu.




nina26 -> RE: Genetski testovi (15.6.2012 11:38:44)

Jedna je kozmeticka kuca cak priznala da su kupovali abortirane fetuse za kreme i sminku.


Zgrozena sam[sm=smiley3.gif]

Ja sam za to da se rade testovi, u slucaju da par ne moze dugo da dobije dete, pa mora malo detaljnije da se ispita.

Opet sa druge strane, jeste ima slucajeva gde je statistika pogresila, ali ima i gde nije. Uvek postoji 50% rizika.

Sve ostalo je u Bozijim rukama.




Genetika -> RE: Genetski testovi (15.6.2012 15:49:52)

Poštovane,
Mislim da je došlo do zabune. Genetičko savetovanje ne podrazumeva obavezno genetičko testiranje. Naprotiv, genetičko savetovanje je upravo namenjeno da se ne bi po svaku cenu radili nepotrebni genetički testovi. Konkretno navešću Vam samo jedan primer u nizu:
-zamislite da u familiji ima već neko sa hemofilijom, naravno buduća majka brine za svoje potomstvo i htela bi da po svaku cenu izbegne potomstvo sa takvim oboljenjem. DOVOLJNO JE U NEKIM TAKVIM SITUACIJAMA UTVRDITI SAMO POL (MUŠKO/ŽENSKO) DETETA DA BI SE IZBEGLA POJAVA HEMOFILIJE U POTOMSTVU. NISU POTREBNI SKUPI GENETIČKI TESTOVI KOJI ĆE PUNO KOŠTATI.
Pozdrav
Ljubiša




Maraj -> RE: Genetski testovi (15.6.2012 19:53:38)

I sta sad to znaci?? Majke obolele od hemofilije moraju da radjaju samo devojcice, a da ako na ultrazvuku vide da je decak, odmah abortus, jer se odmah zna da ce imati hemofiliju??!!! Stvarno ne znam da li sam za ili protiv. Hvala Bogu pa nemam hemofiliju u familiji a ni suprug pa ne smem da komentarisem... A, sto se tice genetski naslednih bolesti i genetickih testova, tu sam za, ali sto ne kazete koliko to kosta , ja koliko znam to nije besplatno. Izvinjavam se ako gresim, samo smatram da bi to trebalo da je obuhvaceno obaveznom zdravstvenom zastitom.




Genetika -> RE: Genetski testovi (16.6.2012 20:13:37)

Ja ponovo kažem genetičko savetovanje ne podrazumeva obavezno i genetičko testiranje. Ako se proceni onda su moguće dodatne analize, koje mogu biti rutinske ali ne obavezno genetičko testiranje. Još jedanput, pre bilo kakvog testiranja NEOPHODNO je obaviti savetovanje i utvrditi dali postoji ili ne rizik u velikom broju slučajeva brige su nepotrebne i nakon razgovora sa stručnim timom utvrđuje se da je nepotrebna briga i majka se rasterećuje nepotrebnih briga.




JosJedna -> RE: Genetski testovi (14.9.2012 23:23:27)

Imam vise od 35 godina, pokusavamo da dobijemo bebu poslednje dve godine. Suprug ima varikokelu, koju namerava da operise. Medjutim, ima tu jos nesto. Genetika. Volela bih da je malo vise napredovala nego do sada.
Obzirom da je mm imao specificno detinjstvo ne moze da se utvrdi lako da li mozda ima Aspergerov sindrom ili visokofunkcionalan autizam. U detinjstvu sa tri godine imao je tri meseca selektivni mutizam (nije govorio 3 meseca). Specificno detinjstvo podrazumeva da su mu roditelji bili emotivno hladni, majka ga je dala na cuvanje vec sa mesec dana, jer je "morala" da radi u inostranstvu, roditelji su ga vidjali samo vikendom, kasnije kad je imao 8 meseci ostavili ga kod babe (vidjali ga dva puta godisnje), i sa tri godine je ucutao. Tada su ga uzeli od babe, ponovo oboje radili, dok su ga razne babe cuvale (u inostranstvu), sada je roditelje vidjao samo uvece, a dane je provodio sa strankinjama. Sada ima mnoge simptome koji lice na Aspergerov sindrom, koji kod nas nije dovoljno proucen, ali na stranim sajtovima su se javljale zene koje sa muzevima sa tim sindromom ako imaju musku decu, ako npr. imaju dva sina, jedan ima AS, a drugi tezi oblik autizma (odnos decacici devojcice je oko 1:5). Naravno, kod mene je to bio znak za uzbunu. Mm je otisao u DZ i dobio uput za neurologa. Problem je sto se taj sindrom, koji ne spada u poremecaj vec u stanje, tesko genetski dokazuje, tako da sada u dubini duse, za svaki slucaj molim Boga da ipak jednom imamo devojcice.
Takodje, kada je abnormalnost spermatozoida iznad 27% (a mm je 30%) prema americkim istrazivanjima, ako ga otac ima, dete ce verovatno naslediti taj sindrom.
Procenjuje se da AS ima oko 0,5% ljudi, mozda je potrebno ispitati oceve ili cak oba roditelja dece sa autizmom, mada je tu pitanje morala, jer pored jedne muke, jos i roditelji treba da se muce... [sm=zmeden.gif]
Mada, obzirom kakvi su mi svekar i svekrva ja bih njih dala na detaljno ispitivanje, jer oni su se uvek plasili da mm nece da zavrsi skolu, nece da zavrsi faks, nece moci da ide u vojsku, nece da se ozeni, nece da ima dece, jer je toliko razlicit od njih (ja kazem, hvala Bogu, kao da su ga zamenili u bolnici)... a nikada nisu pomislili da mu je bila mozda potrebna briga i ljubav. Njima je njihovo jedino dete bila stvar a sada od njega zahtevaju da ih "cuva" u starosti, i to ne da plati nekoga, kao sto su oni njemu radili, nego bukvalno on to licno da radi zajedno sa mnom, sto mu ne pada na pamet, sva sreca za mene. Ali ipak bih ih oboje dala na ispitivanje, kao sto bi vecina snajki volela. [sm=jezicek.gif]
Problem je sto moze da se pogodi da ima i neadekvatno cuvanje i AS, jer ima jos dece koje su roditelji ostavljali (npr. mene, eto, malo smo drugaciji od vecine ljudi oboje, samo sto ja nemam simptome AS).
Najkrace objasnjenje ovog sindroma http://sh.wikipedia.org/wiki/Aspergerov_sindrom
Mnogo je lakse utvrditi pre rodjenja da li dete ima Dowunov sindrom, a trenutno je genetski i na osnovu skenera prosto nemoguce utvrditi da li dete moze da ima AS ili autizam. Prvo je tesko utvrditi da li odrastao covek ima AS, jer lako moze da se pogresi, s obzirom da ipak funkcionisu u drustvu i cesto su cak i geniji, kao sto se tvrdi da je taj sindrom imao Ajstajn, Van Gog, Mocart i drugi. Moj suprug je vrhunski programer, koji ne zna dobro da naplati svoj rad (ima tu neku naivnost kao ljudi sa AS, a moze da radi za druge 24 sati dnevno). Svi velikani su se proslavili tek posle svoje smrti, mala sala, iako ima i pola istine, koja naravno pogadja i mene. [sm=smiley1.gif]
Suprug tvrdi da ne bi voleo da njegovo dete razmislja na njegov nacin, priznaje da mu je jako tesko da shvati kako drustvo funkcionise i za njega ima puno nelogicnosti. Tek od skoro sam i sama shvatila da razmislja na potpuno drugaciji nacin nego vecina ljudi, npr. ima logiku kao kompjuter, i zato je to idealna stvarcica za njega. Ima i osecanja, ali i blokade da ih ispolji ne na pravi, nego cesto na bilo kakav nacin, ne poznaje neverbalnu komunikaciju... Znam da sam i ja puno toga nesvesno za ovo dugo vreme koliko smo zajedno prihvatila neke njegove nacine razmisljanja, kako bismo uopste mogli da se razumemo.
Izvinjavam se na dugackom komentaru, ali jedino tako sam mogla da objasnim nasu dilemu.
Pitanje je kakav strucni tim bi nama mogao da pomogne za resavanje dileme, gde i koliko bi to trajalo/kostalo?




viking -> RE: Genetski testovi (14.9.2012 23:46:54)

Ne znam da li smem da ostavim link (Dunja?) ali mislim da vama treba http://www.dnk.rs/




JosJedna -> RE: Genetski testovi (17.9.2012 0:54:22)

Hvala!




viktorija84 -> RE: Genetski testovi (9.5.2014 11:21:10)

Imam pitanje tice se genetike i indirekto trudnoce... Sa ovim se prvi put srecem i ne znam odakle da pocnem... Moj momak u porodici ima dva sizofrenicara tatu i brata... Kada napisem sizofrenicara zvuci mi tako strasno... jer su oni po meni manje vise normalni... generalno su samo cutljiviji, samoyivi, samo svoji i veoma emotivni... makar npr ja drugo ne primecujem. On misli da je to genecki, i veoma se boji da mi krenemo da radimo na detetu te i da nase dete isto to ne dobije. Postoji li mogucnost da se uradi genecki test pre same trudnoce npr kod mene i njega kao bi se videlo kakve su nase genecke predispozicije vezano za ovu bolest??? Svaki odgovor ce mi znaciti..dobro ce mi doci i da me uputite [sm=smiley1.gif] hvala.




milicicak -> RE: Genetski testovi (9.5.2014 11:53:42)

Viktorija, shizofrenija ima naslednu predispoziciju ali to ne znaci da ce vase dete oboleti vec da samo postoji neka verovatnoca da ce doci do bolesti... sto se testova za shizofreniju tice, oni ne postoje koliko ja znam (ali mozda ima nekih pomaka na tu temu, nisam dugo citala radove). Moj savet bi bio da odete u genetičko savetovalište da se tamo posavetujete sa strucnim licima iz oblasti medicinske genetike, moja preporuka je Institut za majku i dete u Beogradu.
I puno srece vam zelim [sm=smiley31.gif]




Stranica: [1]