Expres lonac (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


Lilly* -> Expres lonac (2.8.2009 16:14:44)

Koristite li ga? Koliko često? Imate li neke zaniljive recepte ili predloge za kuvanje?




vodolija 82 -> RE: Expres lonac (2.8.2009 16:33:53)

joj sto se tice expres lonca ja sam totalni laik,posto ga se jako b ojim,a zasto?bila sam kod komsinice koja je kuvala jagnjetin u i odjednom joj je lonac exsplodirao ,da ti ne pricamm kakva je kuhinja bila[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]od tada ne pomisljam na njega i ne zelim ga u kuhin ji[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Lilly* -> RE: Expres lonac (2.8.2009 18:37:33)

I ja ga se u suštini bojim, ali stavim da se kuva, i izadjem iz kuhinje, udjem samo da isključim ringlu, on odšišti svoje, i onda tek idem dalje da uradim šta treba. Ali mi je spas, nešto što bi se kuvalo pola dana i duže, skuva se za 1-1,5 sat




guppy RR -> RE: Expres lonac (2.8.2009 18:51:16)

Koristim ekspres lonac, ali samo za kuvanje krompira.
Ne znam neke posebne recepte.




dadaa -> RE: Expres lonac (2.8.2009 18:58:08)

ja kuvam kukuruz i krompir [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] 




guppy RR -> RE: Expres lonac (2.8.2009 19:00:56)

moja mama zna u njemu da skuva super pasulj... ali ne znam tajnu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Verus -> RE: Expres lonac (2.8.2009 21:52:41)

Moja mama isto kuva pasulj u tom loncu....ja nisam nikada kupila jedan za sebe....ne znam nesto nemam potrebu.  Kupim vec skuvan pasulj u konzervi pa samo izdinstam paprike, luka i stavim ostale zacine i gotovo.....znam znam da ne valja bas konzervirano, ali mi bas dosta vremena ustedi....




Jeca* -> RE: Expres lonac (2.8.2009 22:18:40)

Ranije sam ga koristila u velikoj meri, a od kako se Luka rodio ne, jer kuvam njemu u malim Zepter šerpama koje su sjajne. Inače, u expres loncu sam kuvala piletinu, junetinu, teletinu, sa krompirom, sargarepom, celerom....i onda ispustim paru kad se skuva i dodam rezance ili izmixam i dodam malo brasna i eto supe ili corbice zacas [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




choopa choops -> RE: Expres lonac (13.5.2011 0:29:05)

Danas skupila hrabrost i izvadila ekspres lonac da k'o fol skuvam pasuljce na brzinu. Malo je reci da sam se u***la od straha [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/jezicek.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/jezicek.gif[/image]Narocito jer sam izgubila uputstvo, a nemam blage veze kako treba. OndaK je poceo da pisti, ja izasla iz kuhinje prestravljena i bum, nestade struje [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley22.gif[/image] Ja mislila da je izbacila sklopka, jer sam ja nesto pogrijesila, ali ipak je nestalo struje u cijelom gradu. Tako da sam ga kasnije kad je dosla struja nastavila kuvati kao u obicnoj serpi. Strah me je! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Ima dva nekakva ventila, poklopca ne znam za sta sluze. Jedan je na saraf i kao moze da se skine skroz pa da ostane rupica iz koje ide para, a drugi ne moze da se skine, vec kao podigne i kontam da je da ispustis svu paru kad je jelo gotovo da bi skinuo poklopac? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]





Didy -> RE: Expres lonac (13.5.2011 0:46:57)

Baka mm nam ga dala kad smo počeli živeti zajedno. Kuvam pasulj, kupus, gulaš, supu, kukuruze... Štedi vreme i energiju, a i jela budu nekako ukusnija, valjda ne ispari sve kao iz šerpica.
Choopo, jedan ventil (onaj što možeš rukom da podigneš) ti služi da ispušta višak pare i on treba da šišti dok se jelo kuva (ne mora stalno, može i povremeno), a drugi ti je sigurnosni u slučaju da ovaj prvi zakaže, njega uopšte ne diraš. Ne smeš ga napuniti do vrha (ima obeleženo dokle sme), jer mora postojati slobodan prostor za tu paru pod pritiskom. Čim počne da šišti, smanjuješ ringlu, plin, šta već. I ne smeš da ga otvoriš dok to šišti, več moraš sačekati da se ohladi. Ja ga ponekad ubacim pod mlaz hladne vode i odmah se ohladi (ako ventil ne šišti kad ga podigneš, možeš ga slobodno otvoriti). Npr. kad kuvam supu, ubacim meso da se kuva, na pola ga ubacim pod hladnu vodu, ohladim, otvorim, dodam povrće, zatvorim i vratim na ringlu. U suprotnom ostavim da se sam ohladi.
A te priče o eksplodiranju ekspres lonca meni deluju kao one urbane legende, svi ih pričaju, a niko ne poznaje nekog kome se to stvarno desilo. Ovi novi modeli imaju dva ventila i nema šanse da se nešto desi ukoliko je ispravan i ukoliko pravilno rukuješ njime, što znači samo da ga ne prepuniš i ne otvoriš dok je para pod pritiskom (dok šišti).




choopa choops -> RE: Expres lonac (13.5.2011 1:06:08)

Hvala Didy [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Da na njemu je oznaceno dokle maksimalno moze da se sipa voda. A taj ventil sto se moze skroz odsarafiti kako da njega namjestim? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]da ga stegnem koliko moze, ili na pola ili kako?




Didy -> RE: Expres lonac (13.5.2011 9:25:59)


IZVORNA PORUKA: choopa choops

Hvala Didy [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Da na njemu je oznaceno dokle maksimalno moze da se sipa voda. A taj ventil sto se moze skroz odsarafiti kako da njega namjestim? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]da ga stegnem koliko moze, ili na pola ili kako?



Kod mene se samo jedan može skroz odšrafiti (onaj što se podiže i pušta paru). Nisam ga nikad skroz odšrafila, skroz je stegnut. Bitno je da može da se diže i spušta pod pritiskom pare iznutra dok ključa. Ovaj drugi, sigurnosni, je kao rupica i pravo da ti kažem, ne znam ni da li se može odšrafiti. Po toj mojoj nekoj logici, oba treba da budu skroz stegnuta.




moja ciklama -> RE: Expres lonac (28.5.2011 12:35:53)

e, a za šta koristite Metalac Lonac za kuvanje na pari, nikada ga upotrebila nisam?
[img]http://www4.slikomat.com/11/0528/2kd-573.jpg[/img]




red sonia -> RE: Expres lonac (28.5.2011 12:37:40)

ciklama ja ga koristim za kuvanje mleka,a moze i za zumance,cokoladu i ostale filove sto treba kuvati na pari




nina26 -> RE: Expres lonac (29.5.2011 17:51:10)

Ja sam dobila isto ovaj lonac, nikad ga nisam koristila....

Htela sam da vas pitam, posto sam u uputsvu citala kako se rukuju i tamo se spominje neka cediljka (kao ona metalna za spagete)
da treba da postoji isto uz lonac, tako navodno kuvas na pari [sm=zmeden.gif]
Ali ja to nisam dobila, jel imate vi to ????




moja ciklama -> RE: Expres lonac (30.5.2011 16:10:13)

ko zna, za šta si ti upustvo dobila, kod mene se ne spominje nikakva cediljka[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]




nina26 -> RE: Expres lonac (1.6.2011 12:15:52)


IZVORNA PORUKA: moja ciklama

ko zna, za šta si ti upustvo dobila, kod mene se ne spominje nikakva cediljka[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]


Nemam pojmaaaaaaaaa [sm=jezicek.gif]




PoisonEve -> RE: Expres lonac (25.9.2011 14:04:38)

Ja bi da sad skuvam pasulj u njemu al posto imam onaj mali od 2l, ne znam koliko da stavim pasulja u njega[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Do sada sam kuvala samo kukuruz u njemu i jednom neko meso, bilo je odlicno!




Dove -> RE: Expres lonac (25.9.2011 14:07:33)

Za lonac od dve litre stavi jednu saku pasulja ako ces da bude redji,a ako ces malo gusci onda dve.
Kod mene vazi pravilo da za dobru domacicu ne postoji los lonac.Mozda zato meni ni jedan lonac ne valja[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]




bratzz -> RE: Expres lonac (25.9.2011 14:20:01)

IZVORNA PORUKA: PoisonEve

Ja bi da sad skuvam pasulj u njemu al posto imam onaj mali od 2l, ne znam koliko da stavim pasulja u njega[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Do sada sam kuvala samo kukuruz u njemu i jednom neko meso, bilo je odlicno!


Dok nisam naucila odokativno koliko cega mogu da kuvam u expres loncu, ja sam ga na nekih 15 min otvarala i dosipala vodu ako je bilo potredno. E sad posto imam iskustvo savetovala bi ti da sipas malo vise vode nego pasulja u lona i da kuvas pola sata na tihoj vatri, zatim ohladi poklopac vodom iz cesme ootvori lonac proveri dali je pasulj kuvan i da li ima vode ako nije skuvan a voda fali dospi vodu i vrati da se kuva jos 15 min.
Moram da dodam da ja sve radim od prilike i da nikad ne merim tacno vreme kuvanja niti kolicinu namernica, sem ako pravim kolace, tao da bolje ti sacekaj jos neki savet, da ne bude zeznula te bratzz.[sm=smiley1.gif]




PoisonEve -> RE: Expres lonac (25.9.2011 14:24:40)

E a reci mi samo jel da stavim odma i luk i meso, sargarepu i zacine ili isto vazi kao i kod kuvanja u obicnom loncu tj. da izbacim prvu vodu?




dijana1* -> RE: Expres lonac (18.7.2014 23:01:10)

Pre dva dana sam kupila expres lonac Delimano. Prvo sa skuvala junetinu posto inace nju najduze kuvam. Na laganoj vatri okk 3 sata a u ovom loncu za 15 min i to se topi u ustima. A paru ispustim za 20-tak sekundi.
Odusevljena sam [sm=bravo.gif]




Torbica -> RE: Expres lonac (19.7.2014 12:20:52)

[sm=bravo.gif] Imam i ja Delimano, ustvari dva [sm=smiley9.gif], sve kuvam u njima, velika pomocu u kuhinji![sm=bravo.gif]




dijana1* -> RE: Expres lonac (19.7.2014 15:12:38)

Ja sam kupila od 9 l ali planiram da kupim jos jedan manji. Ne mogu da verujem da ga nisam ranije kupila. Jutros sam uz dorucak napravila rucak i ceo dan sam slobodna. [sm=bravo.gif]
Sta najvise spremas u njemu, koliko dugo kuvas batake, junetinu, teletinu?




Torbica -> RE: Expres lonac (19.7.2014 15:31:39)

Ja imam Delimano lonac od 5 l i uz njega manju serpu sa istim poklopcem. A od 9 l imam Berghofer. Sve ih koristim. I imam neki prvi od isto 5 l ali otkad imam Delimano, njega ne koristim.
Moja mama ne moze da se nacudi nedeljnoj pilecoj supici koja je gotova za 15-20 minuta, a pritom je bistra kao da se krckala ihaj. Sve zajedno stavim za supicu, odmah i meso i povrce.
Meso za glavno jelo uglavnom prvo prokrckam par minuta na maslinovom ulju za kuvanje, nalijem 2 dcl vode sa zacinima koje zelim i zatvorim na 15 minuta. Ohladim poklopac u sudoperi, izvadim meso, ubacim krompir a meso vratim odgore i dolijem jos malo vode, jer tu vec ima masnoce koju je meso pustilo. To zatvorim na 10 minuta i eto ga komplet rucak, kad mi se ne pali rerna. Kod nas najvise prolazi jagnjetina i piletina. Naravno i junetina ali vise deca vole jagnjetinu. Isto tako i kombinacija meso/pirinac. Sve corbice od povrca su za 15-20 minuta gotove.
Imam neki recept za cuftice od mesa u paradajz sosu, njima treba 7 minuta.
Vecina povrca kao sto su boranija, grasak, mrkva, krompir.. 15 minuta. Krompir ucelo 10 minuta.
Pasulj oko 40 minuta, ako sam ga prethodno vece namocila, 30 minuta.
Slatki kupus u pardajz soku kuvam pola sata, kiseli isto.
Sve kuvam u njemu, bukvalno, jedino ribu jos nisam. Ili on ili rerna!
I eto kako uvek moze i neki slatkis da se spremi kad ekspres ustedi bas dosta vremena. [sm=smiley1.gif]




Stranica: [1] 2 3 4   Sledeća stranica >   >>