|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Ruze
13.3.2013 19:38:08   
Shishica
Ruze stablasice, mini ruze, penjacice..

Kako gajite svoje ruze, koje imate sortice, koje mirisu ili ne? Slike..

Ja cu pisati cim stignem onako sazeto sve sto nadjem pametno u vezi ruza i njihovog uzgoja.
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Ruze
13.3.2013 19:45:00   
degu
Ja sam posadila parkovske ruže, tek ću videti kakve su user posted image
Inače sve volim mini, valjda jer sam ja mini :))))

_____________________________

Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

U srcu moje mame i moje srce kuca <3

(odgovor članu Shishica)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Ruze
14.3.2013 10:08:28   
Štetica
Volim čajevke i engleske ruze iskljucivo zbog cveta,jer uz pravilno orezivanje cvetaju od maja do oktobra-novembra. Trenutno imam oko 80kom.
Stablasice volim(ali da vidim kod drugog) ali su zahtevnije mnogo od obicnih ruza. Prvo moraju da se zastite zimi sto je mnogo teze nego obicnu ruzu,cesce se prihranjuju,skupi su drzaci za krosnju....
Parkovske su iz sorte cajevki,samo nize rastom(40-60cm) i uglavnom su mnogocvetnice tako da nisu zahvalne za rezani cvet jer latice brzo opadnu. Patuljaste(mini) nevolim i nemam ih.
Svidaju mi se i polegle(pokrivaci tla) ali neznam kakve su za odrzavanje.
Slike cete dobiti kada procvetaju.

_____________________________

Zivi za svoje hocu,a ne za tudje trebalo bi...

(odgovor članu degu)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Ruze
14.3.2013 10:11:23   
degu
Štetice jedva čekam user posted image

_____________________________

Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

U srcu moje mame i moje srce kuca <3

(odgovor članu Štetica)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Ruze
14.3.2013 10:29:04   
Shishica
Mini ruze

user posted image

Penjacice

user posted image

Stablasice

user posted image
user posted image

(odgovor članu degu)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Ruze
14.3.2013 10:47:45   
Štetica
A sada mali kurs o uzgoju ruza.
Raze su najmanje zahtevno cvece za uzgoj,par puta u sezoni cvetanja se orezu precvetali delovi,prihranjuju se jednom sedmicno uz zalivanje eventualno se prska list i cvet ako ih napadne stetocina.
SADNJA RUZA:
Koren sadnice potopiti u vodu da prenoci.
Iskopati jamic dubine 20-30cm a precnika 20cm. Staviti ogoreli stajnjak u sloju od 4-5 cm ili neko mineralno djubrivo(An ili Kan) oko 100g,preko djubriva sloj zemlje od 5-8cm da koren nebi dosao u dodir sa djubrivom.Postaviti sadnicu u sredinu jamica i ravnomerno zasuti zemljom do prvih grana ili izdanaka.
OREZIVANJE RUZA:
Precvetale ruze treba redovno orezivati da bi im se produzio period cvetanja. Sece se par mm iznad prve grancice koja ima 5 liski,ukoso(pod uglom od 45 stepeni),jer ce jedino odatle poterati mladar koji ce opet cvetati. Ponekad to bude i po par cm stabla da se odsece ali to se brzo nadoknadi.
PRIHRANA I ZASTITA:
Za prihranu uvek koristim Rosasol 20:20:20 koji rastopim u vodi i time zalivam(jednom sedmicno). Mada moze bilo koje djubrivo namenjeno cvetnicama.
Za lisnu vas koristim Aktaru tako sto kesicu sipam u 5l vode i poprskam celo stablo.
JESENJI RADOVI:
Jesenje orezivanje je jako bitno da ih nebi mraz unistio. Trebalo bi ih skratiti za 10-15cm ujesen pa u prolece ponoviti rezanje izmrzlih delova,ali ja to neradim. Svake godine ih orezem ujesen skroz do raklji(odakle se razdvajaju grane). Na svakoj grani ostavim po 2-3okca odakle ce poterati nove mladare na prolece. Ovako mi manje idu u visinu u punoj vegetaciji. Obavezna je jesenja prihrana pred fazu mirovanja,ili stajnjakom ili mineralnim djubrivom.
Ruza u periodu vegetacije(cvetanja) moze dugo da bude bez vode,ali slabije cveta i cvetovi su losijeg kvaliteta,tako da se preporucuje redovno zalivanje. A ukoliko idete na odmor natopite zemlju oko ruza,i ona ce preziveti i opet cvetati za razliku od drugog cveca trpi susu i do mesec dana.

_____________________________

Zivi za svoje hocu,a ne za tudje trebalo bi...

(odgovor članu degu)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Ruze
14.3.2013 10:49:41   
Shishica
Sto ne volite patuljaste? Bas su slatke, lepo cvetaju i mi bas prosle godine stavili kod mojih u bastu mislim tri.. od pupoljka do punog cveta menja boju.

Stetice, kako ih stitis od vasi?

Te Engleske su mirisljave jako je li tako?

(odgovor članu Shishica)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Ruze
14.3.2013 10:52:29   
Shishica
Jao nisam videla prethodni post, sad cu da iscitam.. Svaka ti cast Stetice!user posted image

(odgovor članu Shishica)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Ruze
14.3.2013 10:52:31   
degu
ja volim patuljaste, jako su mi lepe user posted image

_____________________________

Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

U srcu moje mame i moje srce kuca <3

(odgovor članu Shishica)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Ruze
14.3.2013 12:20:15   
Štetica
Shi,Degu slazem se sa vama da su lepe,ima i onih sto menjaju boju od pupoljka do cveta,ali u principu nevolim letnje cvece od kog nemogu da napravim lep buket ili napunim vazu. A razlika izmedju engleskih i cajevki je jako mala,ko nezna tesko moze i da razlikuje. Engleska ruza ima manji broj bodlji ili ih nema uopste tako da je idealna za rezani cvet,i uvek je samo jedan pupoljak na grani. Uglavnom imaju krupan cvet po nekoliko cm u precniku. A sto se mirisa tice tu je svaka nepredvidiva,ako je kisna godina ni one stare sorte cajevki nece mirisati kao kada je toplo i suvo leto,jednostavo kao da ih kisa ispere.
Ako hocete da prepelcujete neku svoju ruzu dovoljno je da odsecete precvetalu granu,ubodete 3-4cm u zemlju i stavite teglu preko,koju lagano pritisnete u zemlju. Idealno vreme za to je septembar kad prodju najvece vrucine. Tegla ostaje celu zimu,skida se pocetkom aprila. Moja preporuka za kupovinu sadnica su rasadnici,imaju veci izbor i uglavnom nevoskiraju sadnice tako da je veca verovatnoca da se primi. A i uglavnom svi salju brzom postom. Pogledajte ponudu u rasadniku Topalovic,ja od njih kupujem vec par godina i sve do jedne su mi se primile i cvetaju vec te godine.

_____________________________

Zivi za svoje hocu,a ne za tudje trebalo bi...

(odgovor članu degu)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Ruze
14.3.2013 12:24:54   
Shishica
PATULJASTE RUZE
Ruže iz ove grupe poznate su kao “najmanje ruže na svetu”. Još 1810. godine donete su u Englesku i već 1820. godine počele su se intenzivno gajiti u saksijama. Prvi i ujedno najznačajniji predstavnik grupe je Rosa Roulettii iz 1839. godine, koja se i danas nalazi u proizvodnji.

Sorte se odlikuju veoma niskim rastom od 20 do 25 cm – i sitnim cvetovima koji se pojavljuju u velikoj masi na biljkama u toku’cele vegetacije. Pogodne su za oivičavanje staza ili cvetnih gredica, zatim za sadnju na kamenjaru, suvim zidovima, ili za ozelenjavanje grobova. Mnogo se sade u balkonske sanduke, ukrasne vaze i činije, a gaje se i u obliku saksijskog cveća. Razmak sadnje je 20 do 25 cm. Orezuju se umereno. Gaje se i kao niske stablašice s visinom krune od 40 i 60 cm.


I onda tu spadaju razne patuljcice.. IZVOR i bas dosta informacija jos o ruzama..

(odgovor članu degu)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Ruze
14.3.2013 12:28:36   
Shishica
Ako hocete da prepelcujete neku svoju ruzu dovoljno je da odsecete precvetalu granu,ubodete 3-4cm u zemlju i stavite teglu preko,koju lagano pritisnete u zemlju. Idealno vreme za to je septembar kad prodju najvece vrucine.


A skinem te cvetove precvetale ili ih recnem? Ne treba povremeno skidati teglu da se provetri da se ne ubudja ili sta vec?

(odgovor članu Shishica)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Ruze
14.3.2013 12:43:38   
Štetica
Shi kada opadnu latice odeces granu 10ak cm isto kao kod orezivanja,kod grancice koja ima 5 liski,to ubodes u zemlju i stavis teglu. Teglu neskidas do proleca nikako,jer ona sluzi da drzi vlagu u toku jeseni i da zastiti biljku u toku zime. Do prvih kisa povremeno zalijes da bi imalo vlage da pusti zile. Jako je jednostavno,i finansijski isplatljivo.

_____________________________

Zivi za svoje hocu,a ne za tudje trebalo bi...

(odgovor članu Shishica)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Ruze
14.3.2013 14:08:14   
Shishica
Hvala user posted image

(odgovor članu Štetica)
Direktna veza do poruke: 14
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
Jelena S.: Moja porođajna priča
Termin 12.12., odem na pregled (nećeš ti skoro, hajde kući)... i tako svaki dan do petka 21.12. Probudim se ja, bolovi k...
Majka, ovo ništa ne valja. Shvatite ozbilj...
I onda prestanem da pitam ili bar manje to činim. I onda i za najmanju sitnicu pokušavam sama da nađem odgovor.
Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here