|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Insulinska rezistencija
23.3.2013 1:07:43   
Nađolina
Drage moje trudilice, trudnice i mame,
vidim da većina nas ima problem sa IR pa bi bilo dobro da za to imamo i temu. Razgovor sa teme o PCOS nastavimo ovdje :******

_____________________________

" Ali, ja sam sanjalica. Verujem u nestvarno. Verujem u ono ALI svaki put kad kada mi kažu da se ne zavaravam. Jer nemoguće postaje moguće, ako dovoljno želiš... "
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Insulinska rezistencija
23.3.2013 9:04:16   
little_one
evo nesto o inzulinskoj rezistenciji za pocetak

Insulinska rezinstencija- ili kako se drugačije naziva “sidrom X “– je danas veoma česta pojava. Stručnjaci procenjuju da 25% Amerikanaca pati od ovog
sindroma .Smatra se da je ovaj procenat još veći kod žena u menopauzi.
Budući da je insulin jedan od glavnih hormona, insulinska rezistencija utiče na balans i drugih hormona (poput progesterona, testesterona, estrogena)
Dobra vest je da je moguće lečiti insulinsku rezistenciju.

Zašto je ona važna?
Čini se da je ona uzrok celog niza ozbiljnih bolesti kao što je: prekomerna težina, dijebetes, visok pritisak, kardio-vaskularna oboljenja, holesterol, rak dojke, policistični jajnici, pa čak ima tvrdjenja da je insulinska rezistencija u vezii sa pojavom endometričnog kancera, kao i Alchajmerove bolesti.
Insulinska rezistencija često zna biti uzrok uobičajenih simptoma kao što je – hronični umor i dobijanje na težini. Kad se žena približi menopauzi postaje izuzetno netolerantna na ugljene hidrate i lako se goji, pogotovu oko struka. Rani simptomi insulinske rezistencije su – popodnevni umor, pad šećera i glad za ugljenim hidratima.

Kako insulin radi
Sva hrana koju pojedemo – masti, proteini i ugljenihidrati (UH) se u toku varenja razlože na:proteine, mikronutriente I glikozu. Telo koristi proteine I mikronutriente u ćelijskom metabolizmu, za funkcioniranje imunog sistema i ćelijsku obnovu. Glikozu pak, telo koristi kao gorivo koje se prenosi putem krvotoka do svake ćelije pojedinačno.
Naše potrebe za gorivom variraju, ali mozgu je potrebno da nivo šećera (glikoze) u krvi bude stabilno i isto. Postići da se glikoza (energija) prenese do svake ćelije posebno, a da se pri tom ne poremeti nivo energije je veoma važna funkicija – koju vrši upravo insulin. Dakle to je hormon koji se brine da se u krvi zadrži nivo glikoze koja je mozgu neophodna da funkcioniše.
Insulin to radi tako što signalizira ćelijama da apsorbiraju glikozu iz krvi. Telo dakle, prati šta smo pojeli, šta je svareno, koliki je nivo šećera u krvi i na osnovu toga ispušta odgovarajću količinu insulina koji potstiče ćelije da apsorbiraju višak glikoze. U zdravom telu to se zove “insulinska osetljivost”.

Kako se razvija insulinski otpor
Naš metabolizam datira daleko u prošlost u vreme kada je ljudska ishrana uključivala mnogo manje ugljenih hidrata koji su bili prvenstveno kompleksni ugljeni hidrati (žitarice, povrće I sl). Danas većina kalorija u našoj ishrani dolazi iz UH, i to uglavnom iz prostih UH – šećera koji se brzo apsorbuju i ulaze u krv. Kada se to dogodi organizam mora da poveća nivo insulina da bi sprečio da nivo glikoze (šećera) u krvi poraste van kontrole.Ali, vremenom ćelije prestaju brzo efikasno dao dgovaraju na signale insulina. Tada govorimo o insulinskoj rezistenciji, odnosno o insulinskom otporu.
Direktna posledica ovakvog stanja je to da je telo prinudjeno da luči još više insulina, jer je za organizam nedopustivo da dozvoli previsok nivo šećera u krvi. Višak insulina u krvi se stručno naziva hyperinsulinemia. Na žalost telo nije dizajnirano da podnese ovako visok nivo insulina i to utiče na metabolizam ćelija. Posledica toga je dijabetes , stanje u kojem telo nije sposobno da kontroliše nivo šećera u krvi. Ali to je samo jedna od posledica insulinske rezistencije. Postoji ceo niz negativnih zdravstvenih problema koji se javljaju još pre nego se razvije “šećerna bolest”.
“Sindrom X” i menopauza
Za žene je posebno važno kako insulinskiotpor utiče na metabolizam masti. Kada ćelije neće da apsorbiraju višak šećera(svo vreme se govorio glikozi), odnosno kad ne reaguju na insulin jetra je prinudjena da taj višak pretvori mast. Da ironija bude veća, žene koje pate od insulinske rezistencije se goje, ali njihove ćelije u isto vreme ne primaju dovoljno glikoze , praktično “gladuju za šećerom”, otud I pojava iscrpljenosti i potrebe za hranom bogatom ugljenim hidratima. Želja za slatkim je zapravo vapaj ćelija u potrazi za energijom.
Da stvar bude još gora za žene u menopauzi, višak masnih ćelija su ujedno i male fabrike estrogena koje dovode do dominiranja estrogena – što opet izaziva niz simptoma rane menopauze.
Osim toga, za mnoge žene u menopauzi rizik da postanu rezistentne na insulin povećavaju fluktuacije adrenalina i tiroindnih hormona. Na primer povećanje nivoa hormona kao što je estradiol mogu izazvati osetljivost na insulin kod pacijenata koji nisu imali te simptome. Neki lekovi za pritisak mogu pak maskirat isimptome. U zadnje vreme žene nesvesno pogoršavaju stanje trudeći se da oslabe sa dijetama bogatim sa UH.
Kako ću znati da li sam isulinski rezistentna?
Na žalost istina je da svako može postat irezistentan na insulin – čak i mršavi ljudi. Svima preti ta opasnost jer živimo u društvu koje ima brz pristup mnoštvu rafiniranih ugljenohidrata (beli hleb, šećer, pasta, krompir, gazirana pića poput koka-kole, industriski–hemiski tretirane hrane kojoj je dodana fruktoza i td. ) U stvari velika većina nas je rezistentna na insulin u odredjenoj meri. Razlika je samo u kolikoj meri? Što više jedemo rafiniranu I industriski tretiranu hranu to nam treba više insulina da je razložimo.Što je više insulina u krvotoku to ćelije sve manje na njega reaguju.Kako starimo ova stalna izloženost iscrpi sposobnost organizma da toleriše rafinirane ugljene hidrate i smanjuje našu osetljivost, odnosno osetljivost naših ćelija na insulin
Ako patite od viskog holesterola, triglicerida, ili visokog pritiska treba da proverite vašu insulinsku rezistenciju bezobzira na uzrast i težinu. Ako imate visok pritisak velika je verovatnoća da imate i insulinsku rezistenciju. Lekovi za visok pritisak ne leče insulinsku rezistenciju, već samo maskiraju simptome.

Znaci i simptomi insulinske rezistencije
Rizik za pojavu ovog sidroma je velikikod osoba koje u porodici imaju pojavu dijabetesa tipa 2, ili pate od drugog tipa šećerne bolesti, visokog pritiska ili imaju veliki višak telesne težine.
Žene koje su gradjene u obliku jabuke, kao i žene koje se debljaju prvenstveno oko struka pokazujku sklonost ka ovom sindromu. Da bi procenili rizik izmerite struk u najtešnjem delu (ne uvlačite stomak) i najširi deo kukova. Podelite ove mere i ako je odnos veći od 0.8 za žene (1.0 za muškarce) to ukazje da je abdomen predebeo i da postoji rizik pojave insulinske rezistencije.
Žene kojima je dijagnostcirana dyslipidemia (narušen nivo masti u krvi), posebno one sa niskim nivoom HDL, a sa visokim prisustvom triglicerida su takodje izložene riziku.Ako podelite rezultat HDL i triglicerida i dobijete 3.0 ili više – velika je verovatnoća da postoji insulinska rezistencija. Takodje kožne promene poznate pod nazivom acanthosis nigricans, gde postoje bradavičaste tamne fleke na vratu i pazuhu u 90 % slučajeva ukazuju na insulinsku rezistenciju.
Dobra vest je da se na nivo insulina i glikoze vrlo lako može uticati: načinom života, vežbama i dijetama. Ukoliko vam je dijagnosticirana insulinska rezistencija ima dosta stvari koje možete da uradite da biste je otklonili ili smanjili

Dijeta za insulinsku rezistenciju
Kod osoba sa normalnom insuliskom osetljivošću se preporučuje dijeta koja se sastoji prvenstveno od mršavog mesa i mlečnih proizvoda, žitarice bogate vlaknima, povrća,mahune, zelja i voća. Ovakav dijeta može u velikoj meri da poveća sposobnost organizma da balansira nivo insulina.
Ukoliko već postoji insulinska rezistencija tada se preporučuje plan ishrane koji se sastoji od tri glavna obroka i dve užine. Svaki obrok ne bi trebao da ima više od 15 grama ugljenih hidrata iz voća i povrća (tzv “bela” hrana kao što je pasta, hleb ili šećer je potpuno zabranjena) i nemasnih proteina.Svaka užina bi trebalo da sadrži oko 7 gr. ugljenihidrata iz istih izvora.
Zdrave masti, odnosno one koje su bogate esencijalnom masnom kiselinom EFA su takodje važne u dijeti kod insulinske rezistencije. EFA se može naćiu: avokadu, ribama iz hladnih voda kao što je losos ili tuna, lanenom semenu, i jajima. Ova masna kiselina se može uzimati i u vidu tableta kao dodatak ishrani.
Redovno vežbanje od 30 minuta ili više dnevno, 3 do 5 puta nedeljno isto tako pomaže u reguliranju metabolizma i hormonalnog balansa.Smanjenje stresa i samim time smanjenje naprezanja adrenaliskih žlezda takodje pomaže za poboljšanje opšteg zdravstvenog stanja i održavanje stabilnog nivoa insulina. Prestanak pušenja, umereno konzumiranje alkohola i redovan san takodje obnavlja hemijski balans u telu.

Hormonalni balans je poput simfonije.Insulin je jedan od najglasnijih i verovatno najvažnijih instumenata.Kad njegovo funkcionisanje krene naopako sve krene naopako. Često smo videli kako žene u menopauzi moraju najpre smanjiti svoj insulinski otpor da bi smanjili i druge simptome koji se javljaju u tom periodu. Dobra vest je da je to moguće postići.


IZVOR

(odgovor članu Nađolina)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Insulinska rezistencija
23.3.2013 9:06:44   
little_one
i jos jedan link gdje je slikovito prikazano kako inzulin funkcionise u nasem organizmu i kako dolazi do inzulinske neosjetljivosti (rezistencije)

LINK


evo i linkovi do srodnih tema

OGTT I INSULIN
POLICISTICNI JAJNICI

< Poruku je uredio little_one -- 23.3.2013 9:18:53 >

(odgovor članu little_one)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Insulinska rezistencija
23.3.2013 22:46:11   
cvrcak84
Cure moje user posted image user posted image user posted image Pozdravljam temu i nadam se da cemo sto vise iskustava da razmijenim ovdje, svakako je lakse kad pricamo samo o jednoj stvari.. Nadjolina user posted image user posted image

A naravno clanovi kao sto nam je LO sa puno svog iskustva i pozitivnih savjeta su uvijek dobrodosli user posted image

_____________________________

Imperare sibi maximum imperium est!

(odgovor članu little_one)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Insulinska rezistencija
24.3.2013 9:13:03   
glukica
Pozdrav svima i na ovoj temi user posted image jel moze neki link sa jelovnikom sta bi trebalo jesti ?

(odgovor članu cvrcak84)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Insulinska rezistencija
24.3.2013 9:22:20   
little_one
Glukice, ako si bila na ovim ponudjenim linkovima, mozes tu da nadjes dosta o ishrani... KLIK

(odgovor članu glukica)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Insulinska rezistencija
24.3.2013 9:35:27   
glukica

Meso, riba i jaja ne sadrže ugljikohidrate, ali, iako im je glikemijski indeks, zbog toga, praktički jednak nuli, izazivaju značajan porast inzulina.
user posted image Sta ovo znaci da ne smemo jesti meso i ribu??

(odgovor članu little_one)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Insulinska rezistencija
24.3.2013 9:40:24   
little_one
Neko je vec pisao da glikemijski i inzulinski indeks nisu isti. Glikemijski indeks hrane se odnosi na to koliko npr neka hrana podize nivo secera a inzulinski koliko stimulise podizanje inzulina. Tako da riba spada u namirnice koje imaju nizak glikemijski indeks a visok inzulinski indeks kao i neka "posna" mesa takodje.

Evo sta se savjetuje da se primjeni u ishrani kod inzulinske neosjetljivosti.

Ne preterujte s kalorijama iz ugljenih hidrata
Unostite dovoljno proteina (ne previše, nego dovoljno!)
Vežbajte i jačajte mišiće
Ne unosite frukotozni sirup
Smajite gluten u ishrani! Ili još bolje – izbacite ga.
Smanjite unos trans-masti! (za početak izbacite margarin i biljne sireve)
Ograničite polinezasićena ulja u ishrani, jer su nestabilna i lako oksidišu (već smo videli da ih do pre 50 godina niko nije koristio jer nisu ni postojala)
Povećajte unos namirnica koje sadrže antioksidanse (povrce i voce)

< Poruku je uredio little_one -- 24.3.2013 9:42:46 >

(odgovor članu glukica)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Insulinska rezistencija
24.3.2013 9:46:14   
glukica
Da,bas sad citam na netu sve sto nadjem o tome. Ako naidjem na nesto zanimljivo a nije receno ovde,postavicu ovde.

(odgovor članu little_one)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Insulinska rezistencija
24.3.2013 9:50:15   
little_one
Slobodno, ja trenutno nemam vremena da puno pisem jer se bakcem s drugim problemima ali pisacu i ja kako stignem.

(odgovor članu glukica)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Insulinska rezistencija
25.3.2013 15:10:09   
Anoniman
evo je tema user posted image

ja cu prvo iskopirati neke nase postove, jer mislim da spadaju ovde..


IZVORNA PORUKA: little_one

Macaki, potrudi se, nije toliko tesko kad krenes...trebas za pocetak eliminisati proste ugljikohidrate, hljeb, slatkise npr i jesti redovno, 5 puta dnevno, 3 glavna obroka i 2 uzine...potrazi spisak namirnica sa niskim glikemijskim indeksom...to bi trebalo da ti bude osnova u ishrani...naravno to podrazumjeva dosta kuhanja i odricanja. Ali je taj put najbolji, jer jednom kad promijenis navike u ishrani onda si na pravom putu...ja sam isla brzim putem da zatrudnim ali pomalo eliminisem sve lose namirnice iz svoje ishrane sto od srca preporucujem i svima.




IZVORNA PORUKA: glukica

Jel to vazi ta ishrana za sve zene sa policisticnim jajnicima? Ja imam problema sa kilazom :(( nikako da smrsam... A imam i IR .. Mada mi doktori nista posebno nisu rekli za to..


IZVORNA PORUKA: little_one

takav nacin ishrane trebalo bi da imaju svi dijabeticari generalno pa i mi sa inzulinskom rezistencijom...to je bolji nacin od upotrebe tableta a pogotovo kod onih kojima je inzulin svega malo povisen....evo link pa tu mozes pogledati spisak namirnica i njihovog GI (glikemijski indeks)





IZVORNA PORUKA: glukica

Nije mi nikada nije bio povisen inzulin.mada znam da sa IR treba voditi racuna o ishrani. Ako se tako hranim,jel to moze biti i kao neka vrtsa dietej? mislim da li se i kilogrami regulisu? bas cu da pogledam sad,hvala user posted image



IZVORNA PORUKA: Macaki

glukica, kako imas IR,a nije ti povisen insulin? ne razumem.. user posted image
naravno da mozes i smrsati uz ovakav nacin ishrane.

little one, mozes li mi napisati predlog tvog jelovnika?
informisala sam se dosta i puno toga korigovala.. ali ne pridrzavam se bas onako kako bi trebalo. recimo beli hleb vise uopste ne jedem, samo integralni, a i njega i manjim kolicinama. krompir minimalno, nikada vise kao samo stalan obrok, vec eventualno u lonac cobre ubacim 1-2 krompirica, sargarepu takodje. ako imam potrebu da nesto grickam uzmem bundevino i suncokretovo seme, ili kikiriki, badem.. voce jedem, ali ne u nekim preteranim kolicinama, banane izbegavam.. slatkise ima skoro godinu dana kako sam jako smanjila, a ranije sam bila pravi zavisnik. sada mi se desi da pojedem nesto, ali retko i nesto sitno, recimo stanglu cokolade ponekad, ako mi padne secer.
pila sam do nedavno omega 3 kaplulice, kazu da puno pomazu, regulisu insulin. a cula sam isto i za hrom, ali u tim nekim tabletama koje sam gledala je bilo vestackih zasladjivaca, pa sam odustala. racunam, onda je veca steta nego korist od njega..
da li ti se desavalo da imas hipoglikemije? to je cest pratilac povisen insulina, jer toliki insulin vuce secer iz krvi, pa pada.. da li si ih imala kada si pocela da pijes tablete? meni je zbog toga i bilo frka da ih pijem, jer sam se plasila da mi ne obara jako secer, a to je jako neprijatan osecaj, i opasan..


IZVORNA PORUKA: Macaki

zaboravih da ti napisem...malo sam istrazivala i dosla do saznanja da nije isto glikemijski i insulinski index. tj. konzumiranjem pojedinih namirnica razlicito skace insulin, a razlicito glikemija. zato je za nas bitno da znamo insulinski index, a ne glikemijski.
evo linkova (izvinjavam se, chrome mi ne daje mogucnost da napravim lep link)

http://www.building-body.com/forum/threads/29059-Inzulinski-indeks-popis-namirnica
http://www.mendosa.com/insulin_index.htm
http://www.xsport.rs/forum/hrana-i-voda-su-ipak-osnova-svega/insulinski-indeks/
http://www.realx3mforum.com/smf/index.php?topic=23634.30

a mozda ne bi bilo lose da otvorimo temu o ishrani zena koje imaju IR, pa da tamo nastavimo... user posted image



IZVORNA PORUKA: glukica

Ja sam se lecila u Beigradu i nekih 6 god sam bila na sioforu,tada sam i jako smrsala (imala sam visak oko10 kg) ali sam smrsala dijetom(od nutricioniste). Jednom su mi radili svakakva neka ispitivanja,koja su trajala nedelju dana.Nakon toga mi je doktor rekao da imam kao insulinsku rezistenciju,ali nista drugo tj.nista opsirnije nije ulazio sa mnom u pricu oko toga. Mozda se nisam lepo izrazila,mislila sam da nemam neki problem oko toga i nisu mi nista nagovestavali lekari sta treba da radim.kasnije sam povratila tih 10 kg,a sad posto imam 29 god cini mi se toliko tesko da smrsam(skoro nemoguce). I nikada vise nisam nikakve kontrole radila za tu insul.rezistenciju? nadam se da me razumes,nisam bas strucna oko svih izraza,vi znate vise od mene cini mi se user posted image


IZVORNA PORUKA: little_one

macaki, super ideja za novu temu...hajde otvori pa cemo tamo nastaviti...

A sto se tice mog prijedloga jelovnika...pa ne drzim se sad nekog jelovnika...pazim sta jedem ali kako dojim trenutno i nisam bas striktno da pazim....imala sam hipoglikemije i strasan je osjecaj, znojis se a suva ti koza...neka vrucina i treskavica te obuzme...uh...bitno je imati nesto pored sebe da se pojede i bice ok...

ovako kod mene je situacija da ne jedem hljeb, jaaaaako izbjegavam tjestenine a ako ih jedem obicno jedem spagete i al dente su kuvane i oprane pod vodom, gledam da jedem dosta voca i povrce bareno na pari, piletina (bijelo), junetina i teletina, puuuuuuno vode i izbjegavati preradjevine (pastete, salame, virsle, namaze) kao i slatkise (mozda cokoladu sa 70 posto kakaoa ali ja tu znam nekad da varam). Od mlijecnih nemasno mlijeko (1.5), mladi sir i stari sir (domaci)...znaci sto manje preradjevina (od preradjevina koristim ulje :( i ponekad margarin ali jako rijetko....konzerve ne dolaze u obzir u bilo kom obliku....imam ja tu jos dosta gresaka ali sa ovim nacinom ishrane barem trenutno samo odrzavam kilazu (dojenje je cudo, vuce te da jedes i kad nisi gladan).


(odgovor članu little_one)
  Direktna veza do poruke: 11
   RE: Insulinska rezistencija
25.3.2013 15:19:35   
Anoniman
samo da vam napisem da insulinska rezistancija ne mora nuzno biti povezana sa policisticnim janicima. ja imam redovne cikluce, tacne kao sat, nisam imala problema sa zacecem (imam dete od 20 meseci), nikada nisam imala policisticne jajnike.. a imam IR, tj. hiperinsulinemiju. valjda je IR citav jedan sindrom, puno razlicitih simptoma.. ja od svega imam samo povisen insulin. ne bih ni znala da ga imam, sasvim slucajno sam saznala..jer sam imala usled neke dijete jako cudno simptome, pa sam posumnjala na problem sa secerom. dr mi je dala da samo u domu zdravlja uradim obican ogtt, sa bockanjem iz prsta.. a ja otisla privatno i odradila ogtt sa insulinemijama..eto cackala mecku i naravno nesto otkrila. malo me opterecuje ta cinjenica jer se bojim da ne dobijem dijebetes i to kako se to moze odraziti na sledece trudnoce i taaako. inace, nemam nikakvu terapiju, samo promena nacina ishrane. volela bih da malo vise ovde o tome kuckamo. user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 12
   RE: Insulinska rezistencija
25.3.2013 15:21:15   
Anoniman
Inzulinska rezistencija (IR)

Inzulinska rezistancija podrazumijeva smanjenu osjetljivost tkiva na djelovanje inzulina, najčešće u smislu smanjenog iskorištavanja glukoze. Koncept inzulinske rezistencije u žena s PCOS dodatno je komplicirana zbog selektivne tkivne osjetljivosti, odnosno selektivnog djelovanja unutar tkiva koje je osjetljivo odnosno rezistentno na njegovo djelovaje. Trenutno shvaćanje inzulinske rezistencije temelji se na pretpostavkama da su određena tkiva otporna na djelovanje inzulina, dok su druga istodobno osjetljiva. Žene s PCOS otporne su na djelovanje inzulina do stupnja koje korelira s onim nađenim u dijabetesu tipa 2. Unatoč kompenzacijske hiperinzulinemije, još uvijek postoji subnormalan odgovor na inzulinske poticaje metabilizma; s druge strane smatra se da kompenzacijska hiperinzulinemija stvara hiperaktivno stanje u drugim ciljnim tkivima, što izravno govori o različitoj osjetljivosti pojedinih tkiva. Stoga, hiperinzulinemija pokreće produkciju androgena u jajniku i nadbubrežnoj žlijezdi, stimulira proliferaciju lojnih žlijezda i suprimira proizvodnju SHBG u jetri. Precizan mehanizam selektivne osjetljivosti na inzulin nije poznat.

UTVRĐIVANJE INZULINSKE REZISTENCIJE

Test opterećenja glukozom (OGTT)

OGTT, temeljni test određivanja poremećene tolerancije na glukozu i dijabetes kako u trudnoći tako i izvan nje, također se može iskoristiti i za utvrđivanje inzulinske rezistencije. S obzirom da nije potrebna uspostava venskog puta, test je vrlo prikladan za probir velikih skupina populacije. Postoje nekoliko različitih modifikacija opterećenja glikozom, poput upotrebe 75g ili 100g glukoze, nakon čega se u različitim intervalima (ukupno 2-4h) određuje razina glukoze i inzulina. Kao i druge tehike minimalnih modela, OGTT pruža uvid u sposobnost beta stanica Langerhansovih otočića, te osjetljivost stanica na stvoreni inzulin. Dvosatna vrijednost omjera G/I također posjeduje određenu pouzdanost u određivanju inzulinske senzitivnosti, pri čemu su vrijednosti <=1,0 suspektne na inzulinsku rezistenciju u PCOS puplaciji

Inzulin natašte (I0)

Određivanje inzulina natašte jeftina je laboratorijska pretraga koja ne zahtjeva nikakvu daljnju matematičku kalkulaciju. Unatoč maloj varijabilnoasti testa kod normoglikemijskih osoba u odnosu na druge slične tehnike, dobiveni nalaz valja oprezno tumačiti zbog velikog broja različitih testova. Nedostatak standardiziranog i općeprihvaćenog testa za određivanje inzulina otežava rutinsku preporuku korištenja inzulina natašte kao vjerodostojnog stanja rezistencije, a osim toga nalazi bi se trebali interpretirati u kontekstu inzulinske aktivnosti, stupnju funkcije beta stanica pankreasa i utjecaj jetre na gukoneogenezu.

Uzevši sve navedeno u obzir, inzulin natašte >=20 µU/mL u bijelaca odnosno >=23 µU/mL tamnoputih žena vjerojatno otkriva znatan stupanj inzulinske rezistencije u žena s PCOS. Vrijednosti više 30 µU/mL u inače komenziranom (normoglikemijskom stanju) govore u prilog stupnja inzulinske rezistencije karakteristične za osobe s dijabetesom. S obzirom da inzulinska osjetljivost odražava sposobnost hormona da snizi glukozu u krvi (GUK), vrijednosti GUK-a natašte iznad gornje granice normale odražavaju i smanjen činak postojećeg inzulina na glikemiju ili čak inzullinsku rezistenciju te je inzulin natašte nepouzdan u osoba s poremećenim OGTT-om ili klinički evidentnom dijabetesu.

Omjer glukoze i inzulina (G/I omjer)

Omjer glukoze i inzulina posljednjih je godina vrlo popularan test inzulinske senzitivnosti u žena s PCOS. G/I omjer <4,5 osjetljiv je 95% i specifičan u oko 84% slučajeva inzulinske rezistencije kada se prvodi u žena s PCOS u usporedbi s kontrolnom skupinom zdravih žena. Najveća zamjerka samog testa po nekim je autorima osjetljivost na etničku prippadnost, što se mora imati na umu prilikom uvođenja i tumačenja testova. Kauffmann i sur. Našli su da je u žena u američkoj državi Teksas inzulinska rezostencija prisutna kod G/I omjera <=7,2 dok su vrijednosti <=4,0 češće u tamnoputih žena. Očita razlika među različičtim etničkim skupinama tumači se razlikom u fizičkom i genetskom ustroju između dviju populaciju, razlikama u metodologiji određivanja IR te heterogenosti kriterija za definiciju PCOS.

DRUGI POTENCIJALNI BILJEZI INZULINSKE REZISTENCIJE

Nekoliko potencijalnih biljega IR privukli su pažnju istraživača evaluirani u svrhu moguće kliničke primjene, no hoće li neki od njih biti na koncu prihvaćen, u ovm je trnutku još uvijek nejasno.

Homocistein. Povišenje razine homocisteina udružena je s hiperinzulinemijom. S druge strane, hiperhomocistinemija sama po sebi predstavlja rizik za razvoj preklampsije, kardiovaskularnih bolesti i habitualnih pobačaja. Za pacijentice s PCOS-m također je poznato da naginju istim potencijalnim problemima. Neka istraživanja našla su lineranu povezanost homocisteina i PCOS i IR, no kako na vrijednosti homocisteina mogu utjecati brojni čimbenici poput prehrane, pušenja, tjelovježbe, spola i dobi, potrebne su dodatne studije koje će razjasniti njegovu potencijalnu vrijednost.

Plazminogen Activator Inhibitor-1. Dokazana je izravna veza između cirkulirajućeg inzulina i aktivnosti PAI-1, važnog člana fibrinolitičkog sustava. Povišene vrijednosti PAI-1 povezane su s učestalim spontanim pobačajima u žena s PCOS, a primjena metformina čini se smanjuje taj rizik. PAI-1 stvara jetra, granuloza-stanice i masno tkivo, dok dob i spol čini se nemaju utjecaja na njegovu ukupnu produkciju.

Globulin koji veže spolne steroide (Sex Hormone-Binding Globulin, SHBG). SHBG je dobro dokumentiran biljeg IR-a u dijabetičnih osoba, a niske vrijednosti ovog proteina opisane su u adolescentica s prijevremenom pubarhom (za koju je poznato da predstavlja povišen rizik za PCOS i IR). U žena s PCOS-om, niske vrijednosti SHBG koreliraju s nižim G/I omjerom i višom IR.

Protein koji veže inzulinu sličan faktor rasta (Insulin-Like Growth Factor Binding Protein-1, IFGBP-1). Visoka razina ovog proteina može oponašati djelovanje IGF-1 preko veznog receptora za IGF-1 (poput zrcalne slike) na sam receptor za IGF-1, i čini se da je ovaj mehanizam jedan od najodgovornijih u nastanku inzulinom posredovanom hiperandrogenizmu. Koncentracija IGFBP-1 koja regulira bioraspoloživost IGF-1 smanjena je u žena s PCOS (posebno one koje su više inzulin-rezistentne), a davanje metformina povećava njegovu razinu. IGFBP-1 se stvara u jetri, stanicama granuloze i endometriju, a inzulin inhibira njegovo stvaranje u svakom pobrojanom tkivu. Unatoč svim ovuim spoznajama, ne zna se koja je specifična vrijednost IGFBP-1 koja bi pouzdano govorila o IR u žena s PCOS.

PRAKTIČNA VRIJEDNOST TESTOVA INZULINSKE REZISTENCIJE

Unatoč relativno lako razumljivom konceptu inzulinske rezistencije, kvantitativno određivanje IR i točna detekciju žena s inzulinskom-rezistencijom, u praksi nije nimalo lako. Izuzuzevši komplicirane kliničko-laboratorijske testove, referentne vrijednosti objavljene su jedino za razinu inzulina natašte i omjer G/I i HOMA. Posebno valja imati na umu da razlina jutarnjeg šećera iznad 6,6mmol/L u potpunosti čini vrijednost G/I i inzulina natašte bezvirijednim. OGTT je u prednosti nad drugim načinima dijagnostike iako je vremenski ponešto zahtjevniji; 2-satni OGTT koji glikemiju mjeri natašte i postprandijalno, te uz to razinu inzulina natašte ali i onu nakon 2h, ima čini se najveću prednost. Vrijednosti probira i rane detekcije IR mogla bi u velikoj mjeri smanjiti učestalost dijebetesa, dislipidemije, hipertenzije i kardiovaskularnih bolesti.
PCOS i lijekovi koji povećavaju osjetljivost na inzulin (inzulinski senzibilizatori). Metformin je insulin-senzibilizirajući lijek koji je detaljno proučen, i spada u grupu druge generacije bigvanida, uvedenog sredinom 1990-tih. Primjena metformina smanjuje razinu šećera u krvi, a s time i razinu inzulina; periferna inzulinska neosjetljivost smanjena je sposobnošću lijeka da aktivira transport glukoze u mišićima i jetri.

Najveći broj objavljenih radova o upotrebi metformina u PCOS pokazao je regulaciju menstruacijskog ciklusa i uspostavu spontanih ovulacija nakon primjene dnevne doze od 1500mg. Najopširnija randomizirana studija s najdužom primjenom metformina sproveddena je od strane Moghetti i sur. U toj studiji, 32 žene s PCOS-om dobivale su metformin ili placebo i praćene tijekom 26 mjeseci; 54% na koncu su uspostavile redovit ciklus, neke čak nakon dvije godine. Androgeni profil također je normaliziran na terapiju metforminom: ukupni i slobodni testosteron je bio smanjen u skupini s metforminom uz istodobno povišenje vrijednosti SHBG. Uobičajene doze metformina su 1500mg/dan, podijeljeno u dvije ili tri dnevne doze.

Još jedan lijek koji je istraživan u PCIS žena a čiji mehanizam djelovanja uključuje posredovanje inzulinske funkcije jest D-kiro-inozitol. On je fosfoglikanski medijator djelovanja inzulina, i pretpostavljeno je da ga se manje stvara u osoba s inzulinskom rezistencijom. Iako je način djelovanja pomalo nejasan i lijek komercijalno još uvijek nedostupan, već su provedene neke studija koje su istraživale njgovu učinkovitost u usporedbi s pacebom. Pretile osobe s PCOS-om nakon primjene lijeka češće imaju ovulacijske cikluse.

Kombinirana terapija inzulinskim senzibilizatorima i klomifen citratom. Za sada postoji vrlo ograničen broj studija koja se bavila primjenom metformina prije uvođenja CC-a u svrhu indukcije ovulacije. Žene koje kroz 5 tjedana terapije iz metforminske skupine nisu uspostavile ovulacijski ciklus, nakon toga je dodan CC od 50mg (jedna tableta) tijekom 5 dana. Tijekom monoterapije s metforminom ovulacija je dokazana u 34% žena iz metforminske skupine te svega u 4% uz placebo. U skupini s kombniranom terapijom metformin+CC, ovulacijski su sciklusi uspostavljeni u 90% žena i svega 8% u placebo skupini.

U CC rezistentnih žena s PCOS-om, nekoliko kontroliranih randomiziranih studija pokazalo da primjena kombinirane terapije tijekom 6 mjeseci u značajnoj mjesri povećava učestalost ovulacijskih i koncepcijskih ciklusa u odnosu na placebo (75% i 50%, nasuprot 27% i 7% u placebo skupini).

Inzulinski senzibilizatori u kombinaciji s gonadotropinima. Jedina provedena studija koja procjenjuje ulogu adjuvantne terapije metforminom uz indukciju ovulacije gonadotropinima jest ona koju su sproveli Yarali i sur. U toj studiji, istraživana je skupina žena (njih 32) s PCOS-om kod kojih je ovulacija izostala i nakon primjene od maksimalne doze od 250mg klomifen-citrata. Njima je započeto davanje metformina u dozi od 2x850mg/dan tijekom 6 mjeseci, a zanimljivo je da su sve žene uključene u istraživanje imale normalan nalaz OGTT-a. Nakon 6 tjedana, svim ženama koje nisu ovulirale na datu terappiju započeta je primjena rFSH prema rastućem protokolu (postupno povećanje doze FSH do postizanja ovulacije), uz tjedni monitoring. Stupanj ovulacije i trudnoće u rFSH+metformin grupi u usporedbi s samim rFSH iznosio je 31,3% nasuprot 6,3%.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 13
   RE: Insulinska rezistencija
25.3.2013 15:21:54   
little_one
bravo macaki user posted image user posted image

Inace, tvoj rezim ishrane mi djeluje super, samo izbaci grickalice...mislim ok su te tvoje grickalice ali je fazon ovdje da imas odredjeno vrijeme za jelo a ne da se inzulin provocira svako malo sa hranom...neka ti te grickalice budu u vrijeme za uzinu. I na sve to dodaj fizicku aktivnost i to jeto..

Sto se tice glikemijskom i inzulinskog indeksa u pravu si u potpunosti...kod dosta namirnica razlika je zanemarljiva ali kod nekih je definitivno vidljiva...po meni je dovoljno obratiti paznju na bilo koji od ova dva indeksa i neces pogrijesiti...samo treba biti umjeren u kolicini hrane...uostalom nikad jednu namirnicu ne jedes samu pa se tu mijenja indeks kako glikemijski tako i inzulinski...bitno je obratiti paznju kako se jelo sprema, jer i tu ima nedostataka...koristi se ulje najcesce rafinisano, suncokretovo umjesto mozda maslinovog, przi se na ulju, koristi se vegeta, i gotovi proizvodi....dosta toga se tu provuce...ipak, moje misljenje je da ne treba biti iskljuciv, vec pokusati naci mjeru...jer koja je poenta da se pazi da li je kod banane npr veci glikemijski ili inzulinski indeks ako ces za pola sata nakon banane pojesti cokoladnu bananicu koja je katastrofa npr za inzulin...(banalizujem primjer)

Umjereno, pazljivo probrana hrana, kuvano, svjeze, nepreradjeno i fizicka aktivnosti i mora biti rezultata...imam jedan praaaaavi primjer u kuci...tata je imao 120 kg i skinuo je 40-50 kg umjerenom ishranom jer i on ima IR...a njegova fizicka aktivnost se doduse sastojala u vocarstvu i povrtlarstvu - znaci motika i asov u ruke user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Insulinska rezistencija
25.3.2013 15:22:03   
Anoniman
Insulin – glavni hormon




Prof. dr Mirsanda Stanić, molekularni biolog, o insulinu kao glavnom krivcu za nastanak dijabetesa, gojaznosti, policističnih jajnika.

Insulin je jedan od „centralnih“ hormona koji, u delovanju sa ostalim hormonima kontroliše metaboličke i mnoge fiziološke procese u organizmu. Ako ga nema dovoljno dobija se šećerna bolest, ako ga ima previše javlja se hiperinsulinemija (povećan nivo insulina).
Iako ga većinom prepoznaju kao glavnog krivca za nastanak dijabetesa, insulin se smatra najodgovornijim i za pojavu gojaznosti, raznih oblika kancera, Alchajmerove bolesti, osteoporoze, policističnih jajnika, poremećaja imuniteta.
Insulin zovemo master ili glavni hormon, jer deluje generalno na sve ćelije organizma i većinu endokrinih i metaboličkih procesa. To je recimo glavni hormon koji deluje na mozak i reguliše moždane funkcije, zato što mozak ne koristi masti i proteine za metabolizam već isključivo šećere – kaže profesor dr Mirsanda Stanić, molekularni biolog i ginekolog akušer, konsultant u „Belmedik“ bolnici.
Kako insulin postaje „zao gospodar“ u organizmu?
Insulin se luči u pankreasu celog života, a koliko će se lučiti insulina zavisi od toga koliko ima šećera u krvi: ako ima više šećera onda će se lučiti više insulina i obrnuto. Glavna funkcija insulina je da „ugura“ šećer u ćelije, gde će se on metabolisati, pretvoriti u energiju, i od čega zavise funkcije svih organa i tkiva. Ako se pređe gornja granica ili insulin padne ispod donje, on postaje štetan.
Šta se dešava u organizmu kad insulin preuzme ulogu „neprijatelja“?
Insulin je veoma korozivan kao i većina hormona, jer prolazeći kroz krvne sudove oštećuje endotel, najfiniji sloj koji iznutra oblaže sudove, kako mehanički tako i izazivajući svojim mehanizmima zapaljenjske procese. U zavisnosti kolika je njegova koncentracija i koliko dugo se zadržava u krvnim sudovima, toliko će štete i napraviti. Što je manja fiziološka doza insulina u krvi i što ga kraće ima u povišenim fiziološkim granicama, to je bolje. Previsoka koncentracija insulina, odnosno hiperinsulinemija, najbolji je pokazatelj predstojećeg srčanog udara, mnogo bolji od svih ostalih parametara, posebno kod mlađih osoba.
Može li da se kontroliše nivo insulina i kako?
Možemo, ako obratimo pažnju na to koliko jedemo. Insulin se različito luči za vreme obroka. U vreme obroka vrednosti šećera i insulina rastu do gornje granice normale. Ali, ono što nije normalno je to što je savremeni čovek 24 sata dnevno izložen povišenom šećeru i insulinu: između obroka pije sok, gricka slatkiš, jede voće, pije kafu, što znači da je insulin stalno povišen u krvi. Osobi sa normalnom insulinemijom nisu potrebna više od dva obroka dnevno, između kojih ne treba da uzimaa psolutno ništa.
DIJABETES TIP 3 * Kako insulin deluje na krvne sudove u mozgu?
Dugotrajna nelečena šećerna bolest ubrzano oštećuje i uništava krvne sudove. Poremećaj ovih krvnih sudova kod šećerne bolesti dovodi do paradoksalne situacije: visok nivo šećera i insulina u cirkulaciji, a malo toga se propušta u mozak, koji troši 60 odsto šećera u krvi. Zbog nedostatka šećera dolazi do degenerativnih bolesti mozga i nerava, pa se tako objašnjava nastanak Alchajmerove, Parkinsonove bolesti i drugih degenerativnih neuroloških bolesti. Ovaj tip šećerne bolesti danas se naziva šećerna bolest tipa tri. Leči se davanjem insulina, estrogena i nekih drugih lekova.
Da li samo nivo šećera zavisi od toga kako će se insulin ponašati?
- Vrednosti insulina zavise od unutrašnjih i spoljašnjih faktora. Lučenje insulina je zadato genetskim putem. Na površini ćelija nalaze se „prijemnici“ za insulin, od kojih zavisi kako će ćelija odreagovati na prisustvo šećera u krvi. Broj i kvalitet receptora takođe je genetski definisan. Ukoliko nema dovoljno insulinskih receptora ćelija će slabo propuštati šećer i ondagovorimo o rezistenciji našećer. Gojaznost, stil života, fizičko kretanje, konstitucija, pol, uzimanje određenih lekova određuju lučenje insulina.
Može li nivo insulina da zavisi od genetskih predispozicija?
- Kod šećerne bolesti tipa dva nasleđuje se predispozicija za ovu bolest. Geni za insulin nalaze se u „boksu“, segmentu DNK molekula pored kojih se nalaze i neki geni za seksualne hormone, za kancerogenezu, visok pritisak. Interesantno je da se oni nasleđuju zajedno sa jednog od roditelja na potomstvo. Jedna od karakteristika gena je da ako se aktivira jedan gen direktno, ostali u boksu takođe će se aktivirati.

Kako se aktivira gen za insulin?
Ako osoba pojede obrok ili šećer, raste nivo šećera u krvi koji aktivira receptore na površini ćelije. Insulinski receptori aktiviraju gene da proizvode insulin koji se otputa u cirkulacijui „unoseći“ šećer u ćelije smanjuju koncentraciju šećera. Takođe, pojačano lučenje seksualnog hormona estrogena pojačava lučenje insulina. I drugi hormoni poput progesterona, steroidnih hormona, tireoidnih hormona utiču na lučenje insulina.
A kako to uopšte deluje na nastanak bolesti?
Povećana kancerogeneza, visok pritisak češći su kod osoba kod kojih se češće aktiviraju geni za insulin. U zavisnosti od toga da li osoba ima prekomernu težinu, kakav je metabolizam, kakav je hormonalni status, češće će se aktivirati geni za insulin, ali i ostali geni koji se nasleđuju u paketu sa genom za insulin. Gojaznost, tako ima nekoliko biohemijskih mehanizama za podupiranje stvaranja malignih ćelija. Nedostatak ili višak insulina utiču na stvaranje kostiju, metabolizam reproduktivnih organa, imunološki status, krvne sudove, brzinu starenja i gubitka mnogih funkcija u organizmu.
Da li postoje neki vidljivi znaci koji ukazuju na povišen insulin?
Kod mlađih osoba najuočljiviji su znaci: nagla i intenzivna glad, nervoza zbog gladi, osoba ne može da se ugoji. Kod starijih osoba, to je već poznato, lagano gojenje, posebno oko struka, koje nastaje u srednjim godinama iako se ne unosi više hrane, a fizičke aktivnosti ostaju iste. Obično ljudi koji su jako debeli ili mršavi imaju povišen nivo insulina. Ljudi stariji od 45, 50 godina gotovo redovno imaju neku vrstu rezistencije na insulin, pa zbog toga i povišen šećer i insulin.

Da li insulin u sadejstvu sa polnim hormonima izaziva bolest?
Dejstvo insulina na reproduktivne organe je složeno. Poremećaj lučenja insulina zbog rezistencije ćelija na unos šećera izaziva metaboličke promene na ćelijama jajnika. Zbog toga se estrogen luči na nenormalan način i izaziva bolest koju zovemo policistični jajnici ili PCO sindrom, koji je drugi po redu uzrok steriliteta. Važno je upozoriti pacijente da je sindrom policističnih jajnika metabolička i endokrinološka bolesti da se ne leči operativno već lekovima, i to vrlo uspešno.
U kojoj meri je gojaznost faktor za „insulinske“ bolesti?
Debljina je najčešće praćena hiperinsulinemijom, jer ko mnogo jede ima stalno visoke i šećer i insulin. Debljina utiče i na kancerogenezu samu po sebi svojim mnogobrojnim mehanizmima. Kod gojazne osobe, organizam se ponaša kao da ima dijabetes tip dva. Zato ima poremećaj metabolizma, što dovodi do veće debljine, a to do još većeg poremećaja metabolizma. To je začaran krug. Masne ćelije kad se jednom stvore nikad ne nestaju. Mogu da budu bez masti, ali su tu.Zato osobe koje su jednom bile debele, uvek imaju sklonost da se ponovo ugoje i lakše postižu veliku telesnu težinu. Zato je veoma važno da se mala deca ne goje, deca treba da budu na granici normalnog, bolje i mršavija, jer od toga zavisi kako će se organizam ponašati do kraja života.

KRV OTKRIVA RIZIK
Koji dodatni faktori mogu da „otkriju“ postojanje insulinske rezistencije?
Prosečno svaka treća osoba može da razvije insulinsku rezistenciju već do pedesete godine starosti. Najbolje je faktore metaboličke bolesti definisati na osnovu prisustva najmanje dve od četiri navedene vrednosti u krvi: trigliceridi u krvi viši od 150 mg/dl, HDL holesterol u krvi manji od 40mg/dl, krvni pritisak viši od 130/85, i šećer u krvi viši od 110 mg/dl.


izvor
http://www.bolesnodete.com/endokrinologija/1288-insulin-glavni-hormon

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 15
   RE: Insulinska rezistencija
25.3.2013 15:28:19   
Anoniman
little one, nije uvek tako, cesto i ja zgresim..evo vec dva dana jedem neke makarone sa pecurkama, prosto im ne mogu odoleti. sve znam sta treba i kako, ali mi je ipak tesko da se pridrzavam.
vidim da i ti citas majin brog, odlican je! user posted image mnogo mi se dopada sto pise saljivo i razumljivo svima.
meni je dr samo rekla da jedem zdravo, da ne jedem nista nezdravo. user posted image ala joj je savet.. pa sam morala sama da se bacim na proucavanje. znam da ne treba grickati izmedju obroka, ali ja se toliko plasim hipoglikemije (koja je kod nas cesta jer insulin vuce secer iz krvi) pa onda cesto jedem i pre vremena, samo da mi se ne desi. user posted image
dr kada me je videla pre dva dana kaze pa zasto si toliko smrsala..kao nemoj se toliko opterecivati, propazi, ali ne moras toliko da preterujes..sad imam 45kg, a pre nego sto sam ostala trudna imala sam 49 (mada su se i tome cudili user posted image )
bravo za tatu, to je najbolji sport! user posted image i mi cim otopli idemo na plac, da malo grabuljamo. user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 16
   RE: Insulinska rezistencija
25.3.2013 15:35:52   
Anoniman
inace, ja se moram pozabaviti malo kalkulacijama..user posted image
ima na majinom blogu poglavlje osnove nutricionizma, planiram sve tekstove da procitam i onda vidim gde sam i gde gresim. jer je ok paziti, ali i ne preterivati, da ne dodje do kalorijskog deficita. pa onda da se bacim na te tablice, da budem iskrena nisam ih do sada mnogo ni gledala. user posted image
najvaznija stvar za nas je da se IR popravlja!!! i da puno toga zavisi od nas! a super je sve dok zavisi od nas, dok mi mozemo nesto menjati, popravljati.. zato nedajte se zene!
user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 17
   RE: Insulinska rezistencija
25.3.2013 15:44:49   
little_one
Macaki, citala sam tekstove, super je ovaj poslednji i dosta toga govori o inzulinu...Vidim da ti nemas problema sa kilazom, i samo odrzavaj kilazu i pazi da se ne udebljas naglo....dobro ti je dr rekla...jedi samo zdravo....a zdravo i sama znas sta je umjereno i bez industrijskih preradjevina, sto vise voca i povrca i posnog mesa i bice to ok...u dzepu uvijek imaj neku bombonu, cokoladicu i ne boj se...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Insulinska rezistencija
25.3.2013 15:51:39   
milenatea
meni je bas tesko da se pridrzavam toga jer radim, moram ujutru da kupim pecivo ili burek isto mi dodje i ako napravim sendvic kod kuce. jedino sto jedem samo pileci file i ribu. dobro krompir, voce ali i slatko mi dosta trazi organizam tako da jedva odolim. koristim zuti secer a uz caj med. sto se tice hleba ne jedem ga puno mozda jednu krisku za obrok i jedem dva puta dnevno, dorucak obavezno i rucak oko 17-18h. sta cu tako zivim i ne mogu vise od toga da promenim. lek valjda deluje i ako ne jedemo samo biljke i voce user posted image
ne znam da li med sme ali ja sam uzela mesavicnu meda, maticnog mleca i polena za imunitetuser posted image

(odgovor članu little_one)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Insulinska rezistencija
25.3.2013 16:02:43   
little_one
prva greska je sto jedes samo 2 puta dnevno...a druga sto mislis da ne mozes jer radis...kupis jogurt i ovsene pahuljice i musli i poneses u torbi i eto ti dorucka na pauzi...user posted image neka vocka za uzinu pored, i ocas posla si kod kuce...malo organizacije i sve se moze user posted image


(odgovor članu milenatea)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Insulinska rezistencija
25.3.2013 16:08:42   
milenatea
ali isto tako dr kaze da trebam da se ugojim, jer sam dosta smrsala. u pravu si, ali ja ne mogu da zivim na jogurtu i musliju ili pahuljicama za dorucak moram da pojedem nesto konkretno. nemojte misliti da sam neodgovorna prema sebi samo je to za mene jako komplikovano dok za neku drugu recimo nije. i pametno je to sto kazes. a sta cu jesti u drugoj smeni koja je od 15-23h? navika je cudo i svaka navika ima i odviku,ali vise od ovoga ne mogu da promenim, dorucak mi je najbitniji i jedino on obilniji od ostalih obroka. videcu da li glucophage deluje i pored toga sto se ne hranim zdravo kad budem opet proveravala insulin

(odgovor članu little_one)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Insulinska rezistencija
25.3.2013 17:40:21   
Nađolina
Drage moje, ja sam za samo dva i po mjeseca koristenja i malo discipline uz Siofor uspjela da skinem punih 7 kilograma i insulin 120 min sa 58 spustila na 10, a ciklusi koji od su od samog pocetka bili neuredni, neredovni, su postali tacni kao sat, cak sam i utvrdila ovulaciju ovaj mjesec pomocu LH testova za kucnu upotrebu i to na sredini ciklusa  . Samo treba biti uporan, disciplinovan i optimista :) Ubrzo ocekujem svoje user posted image , nadam im se vec dvije godine :D I vama svima isto zelim! user posted image user posted image  Ljubići!

< Poruku je uredio Nađolina -- 25.3.2013 17:42:31 >


_____________________________

" Ali, ja sam sanjalica. Verujem u nestvarno. Verujem u ono ALI svaki put kad kada mi kažu da se ne zavaravam. Jer nemoguće postaje moguće, ako dovoljno želiš... "

(odgovor članu milenatea)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Insulinska rezistencija
25.3.2013 18:01:40   
Anoniman
milenatea, evo ti par ideja, sta nositi na posao..

http://www.vitkigurman.com/2012/09/05/kako-poneti-salatu-na-posao/
http://www.vitkigurman.com/2012/03/15/sta-poneti-na-posao-low-carb-mafini/

sto se bureka tice, i ja ga jedem ponekad, prosto ne mogu da mu odolim jer ga jako volim.. racunam da mi nece napraviti bas toliku stetu ako ga jedem 1x nedeljno za dorucak.

little one, da li koristis mlecne proizvode sa niskim ili visokim % masnoce. po lchf-u treba sve da koristimo sa sto vecim % masnoce..a po svim starijim prirucnicima za dijabeticare sa manjim. user posted image
sad kazu da oni sa manjim imaju nesto (da ne lupam sad sta) u sebi, pa vise visu secer nego sa visokim. ja pijem od 2,8% jer to kupujem i za dete, i ne izbegam pavlaku, kajmak i maslac. ne znam da li gresim. user posted image

(odgovor članu Nađolina)
  Direktna veza do poruke: 23
   RE: Insulinska rezistencija
25.3.2013 18:14:02   
little_one
Iskreno ja jako malo trosim mlijeka, i ovo sto ga pijem je 1.5 posto mlijecne masti i to ne zbog inzulina, vec zato sto sam i kao dijete imala problema sa masnim kravljim mlijekom, dijareje i sl, i inace mi ne prijaju puno mlijecni proizvodi....od mlijeka samo nemasnije mogu da pijem da nemam neki problem...


(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Insulinska rezistencija
25.3.2013 18:14:39   
Ana RR
Macaki, samo da te hug-nem user posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Praćenje ovulacije - promene na grliću mat...
Kako određivati plodne dane pomoću praćenja promena na grliću materice?
Kako prepoznati implantacijsko krvarenje?
Kako prepoznati implantacijsko krvarenje i po čemu se ono razlikuje od menstruacije?



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here