Opšte o ishrani i dodacima (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Ishrana trudnicePoruka


guppy RR -> Opšte o ishrani i dodacima (22.4.2008 20:15:23)

Pročitajte naš članak o ishrani u trudnoći.
KLIKNI OVDE

Ja sam bila trudna sa blizancima i od vitamina sam uzimala samo folnu kiselinu, dok nisam ustanovila da mi je i od nje malo muka... pa sam negde u 4. mesecu prestala da je uzimam.

A tek posle porođaja... uf! Još uvek sam na gvožđu
[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Anoniman -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (20.1.2009 11:31:42)

Doktor mi reche da uzmem vitamine e i c i folnu kiselinu... a ostalo nista... a da, i da NE JEDEM za dvoje... :-)))
kumara -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (20.1.2009 12:57:03)

Trinny, to o vitaminima imas i u ove 2 teme:
- KLIK
- KLIK
kumara -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (20.1.2009 12:57:45)


IZVORNA PORUKA: Trinny
a da, i da NE JEDEM za dvoje... :-)))[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] To je i meni rekao!!!
Jeca* -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (20.1.2009 14:42:20)

Da, to obavezno voditi računa. Naći ćete u nekim tekstovima na netu da dete valjda "traži" samo 10% više hrane i to u kasnijoj trudnoći (nadam se da nisam pogrešila u %, ali tako nešto, malo).
I što bi rekla jedna doktorka, pričajući o tome šta treba jesti, a šta ne: "ajvar nije salata" [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] 
Anoniman -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (20.1.2009 14:59:09)

Meni su uvek govorili "Voća možeš za dvoje, ali 'leba nema potrebe!" Mislim da sam ja skroz bila izbacila hleb, sem po koji sendvič... ali uz ručak... šta će mi hleb? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Ali zato čokolade... za 7-oro! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Jeca* -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (20.1.2009 15:26:02)

Joj da. Šta je to sa trudnoćom i slatkišima [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] ja, koja nikad nisam puno jela slatko u trudnoći sam imala neviđenu potrebu...pa i sad, dok dojim...
Anoniman -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (20.1.2009 18:14:01)

Makili i ja... razmak u VTP 15 dana... 9-ti mesec... ulazimo u radnju koja je uska... mimoilazimo se "na kant" i kupujemo sledeće: Dva mala saldoleda za od radnje do zgrade (ona Cmok, ja Šarenko), kupujemo 2 velika sladoleda (oni Double i sl) i po 2 velika eurobloka. Sednem gore u stan i uopšte ne pričamo dok se sve ne pojede. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Strašno je bilo!
Jeca* -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (20.1.2009 19:15:13)

IZVORNA PORUKA: Tasha

Makili i ja... razmak u VTP 15 dana... 9-ti mesec... ulazimo u radnju koja je uska... mimoilazimo se "na kant" i kupujemo sledeće: Dva mala saldoleda za od radnje do zgrade (ona Cmok, ja Šarenko), kupujemo 2 velika sladoleda (oni Double i sl) i po 2 velika eurobloka. Sednem gore u stan i uopšte ne pričamo dok se sve ne pojede. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]  Strašno je bilo!


hahaha....IDENTIČAN izbor slatkiša sam imala i ja [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
kumara -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (21.1.2009 1:06:35)

Jao boze, nemojte da me bacate u paranoju! Rano je!!! [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]
Anoniman -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (21.1.2009 9:17:05)

Ma, jok, bre, kakva paranoja... jedite koliko vam se jede... naravno ne bas preterivati... ja iako sam tek u pocetnom stadijumu, pre neki dan sam pojela pola serpe testenina... jaoj, kako je to prijalo! ali, naravno... ne treba ni u cemu preterivati... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
kumara -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (21.1.2009 12:44:43)

[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]
taya -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (1.2.2009 23:03:53)

Dosta voca i povrca, supice, naravno i meso, jaja...a i nesto slatko, umereno, sto da ne...[sm=smiley1.gif]...sve u svemu, moze sve, al' nema preterivanja!!! [sm=smiley2.gif]
Jedino sto ja uopste ne konzumiram su gazirana pica, alkohol, cigarete i kafa (ne prija mi).
Mašnica -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (6.11.2009 1:01:54)

Ja sam se oduvijek zdravo hranila, kuvana hrana, riba, maslinovo ulje, mnogo voća i povrća, pa mi nije bilo teško da sad u trudnoći nastavim tako. Takvu hranu volim. Samo ne mogu nikako da izbacim kafu i cigarete, a ova nedelja (16) je kažu najvažnija za razvoj pluća [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Mnogo bi mi lakše bilo da su mi se cigarete same smučile.

Folnu sam izbacila prije otprilike nedelju dana i prešla na mamavitu (tako mi je rekla ginekolog). U posledenje vrijeme sam pojačala kalcijum- pijem ga i u tabletama (šumećim) i u ishrani (mlijeko, jogurt, sir, ..) svaki dan. Mama je imala probleme sa zubima u trudnoći, pa bih da pokušam da izbjegnem isto.
aster -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (25.12.2009 21:30:55)

Da li možda znate da li je preporučeno da trudnice piju cedevitu? Negde sam čula da ta suva materija može da ošteti bubrege [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Do sada sam je pila par puta i mnogo mi prija [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Lilly* -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (25.12.2009 21:34:10)

Imamo celu temu o Cedeviti KLIK
aster -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (25.12.2009 21:41:18)

Hvala [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
lothroniell -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (14.1.2010 11:16:35)

Ne znam jesam li pogodila temu u koju da ubacim ali nadjoh par zanimljivih clanaka pa... (ako nesto ne valja neka me moderatori opomenu!)

Potrebe vitamina u trudnoci:
Tokom trudnoće, potreba za vitaminima i mineralima je veća. Do vitamina A, B i C lakše dolazimo u raznovrsnim namirnicama. Ali pokrivenost folnom kiselinom (vitamin B9) čini problem, mnoge žene imaju niski nivo od početka trudnoće. Folna kiselina je vrsta vitamina B, vrlo važna za sprečavanje defektnosti nervnih kanala i zdrav razvoj embrija.

B grupa vitamina

Vitamin B6
Vitamin B6 favorizuje formiranje na nervni sistem i sprečava bebi mučninu ujutro. Prehrambeni izvori vitamina B6 su meso, riba, jaja, banane i avokado.

Vitamin B9 ili folna kiselina
Folna kiselina doprinosi glatkom razvoju embrija i fetusa, pored uloge u sprečavanju neuroloških problema i kongenitalne abnormalnosti na bebi. Folna kiselina se nalazi u žitaricama, zelenom povrću (spanać), jetra, bubrezi, mleko, jaja. Osim toga, naučno je dokazano da upotreba dodataka folnom kiselinom pre i tokom trudnoće značajno smanjuje rizik od anomalije u nervnim kanalima.

Vitamin B12
Folna kiselina sprečava bebi neurološke probleme, vitamin B12 ima važnu ulogu u sinteza DNA. Prehrambeni izvori vitamina B12 su meso, riba, jaja i mlečni proizvodi.

Vitamin D
Vitamin D omogućava da telo asimilira kalcijum za jačanje kostiju trudnice i za formiranje kostiju bebe.

Vitamin C
Bitan je za sintezu kolagena, kao i za proizvodnju aminokiselina i hormona štitnjače; pomaže u apsorpciji gvožđa i kalcijuma.

Preporučena dnevna količina je 70 miligrama. U hrani se C vitamin nalazi u papaji, brokuli, prokulici, cvetači, kupusu, beloj repi, jagodama, agrumima, dinji. Od biljaka tu su listovi maslačka, koprive, ljubičice, iglice bora, bazga.


lothroniell -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (14.1.2010 11:19:59)

Potrebe minerala u trudnoci:

Gvožđe
Najveća potreba tokom trudnoće, s obzirom na povećanje volumena krvi. Izvori gvožđa su crveno meso, jaja, zeleno povrće, suvo voće i hleb. Povećani unos gvožđa tokom ovog perioda od vitalne je važnosti da se izbegne slabokrvnost i umor.

Gvožđe je potrebno povećati posmatrano posebno u zadnjih 6 meseci trudnoće, uzimanje hrane zahteva minimalno 30 -50 mg gvožđa dnevno. U stvari, potrebe za gvožđem tokom trudnoće su toliko visoke da je većina žena primorana da preuzmu dodatke za gvožđe. Rizik od slabokrvnosti je veći kod adolescenata, ženi sa više trudnoća, vegetarijankama. Povećan unos vitamina C pomaže da poboljša apsorpciju gvožđa. U drugoj polovini trudnoće, potrebe za gvožđem su velike, i trudnica treba da uzme dodatak za gvožđe.

Hrana bogata gvožđem
- jetra, bubrezi
- hleb ili žitarice
- sušeno voća, marelice, zeleno povrće
- semena i orasi

Kalcijum
Hrana je uzimanje 1200 mg kalcijuma dnevno. Nabrojaćemo neke namirnice koje su pogodne za doručak, a bogate kalcijumom:
- 1 šolja ceralija, u zavisnosti od vrste, može da sadrži od 100 do 1000 miligrama kalcijuma,
- čaša mleka od soje sadrži od 80 do 500 miligrama kalcijuma
- nemasno mleko sadrži oko 300 miligrama kalcijuma
- 1 šolja jogurta sadrži 300 do 400 miligrama kalcijuma
- sok od narandže sadrži od 200 do 340 miligrama kalcijuma

Jod
Ovaj element, često zaboravljen, takođe je veoma važan. Od samog početka trudnoće, potrebe se povećavaju i kreću od 150 do 200 mikrograma dnevno. Odgovoran za to je hormon HCG koji sa sigurnošću potvrđuje trudnoću, stimuliše štitnu žlezdu i povećava potrebe za jodom.
Za buduću bebu, jod je od izuzetne važnosti jer učestvuje u razvoju neurona. Nedostatak povećava opasnost od male težine na rođenju i može da izazove poremećaj u intelektualnom razvoju bebe. Što se tiče buduće mame, nedostatak joda se prikazuje kroz probleme sa štitnom žlezdom.

Plodovi mora (ostrige, dagnje) sadrže veliku količinu joda. Jedite ih što više pre trudnoće, jer u trudnoći ove namirnice spadaju u rizičnu grupu. Jod se nalazi i u drugim proizvodima (mleko, jogurt, jaja). Konačno, upotreba soli obogaćene jodom, takođe predstavlja dodatni unos.


P.S. Ima vecina ovoga i u tekstu koji je okacila guppy, ali meni se ovo ucinilo nekako preglednije! [Ako ne valaj nesto-opominjite! Nova sam pa ne znam sve tacno!]
Lilly* -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (31.3.2010 21:36:41)

Evo jednog zanimljivog texta:
IZVORNA PORUKA: anuksunamun

Ali pogledaj ovo sta pise KLIK

Trudnicica83 -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (25.6.2010 15:36:29)

Devojke,da li neka od vas ima problema sa manjkom proteina u krvi? Ja sam u 32.nedelji i sada u analizama redovno imam ispod donje granice ukupne proteine. Probala sam sa surutkom, ali nije se povecalo, a onda mi je moj doktor preporucio da uzimam proteinske dodatke ishrani, one koje koriste bodibilderi. Na netu ima raznih misljenja o stetnosti ovih dodataka,neki kazu da su ok,neki da nisu,ali me zanima da li ste cule nesto o upotrebi istih u trudnoci?

Hvala!
Pozz
Zena a Mahatma -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (28.11.2010 17:19:00)

Da li ima osoba koje se trude samo ishranom da unesu dovoljno vitamina, minerala i ostalog? Ja ne uzimam nikakve pilule i sad već počinjem da se plašim da sam jedina.
gagana83 -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (28.11.2010 21:58:02)

Nisi jedina[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Ja u trudnoci nisam pila nikakve vitamine.Zapravo jesam,ali nesto kratko pila Mamavit i to na svoju ruku posto moj ginekolog nije bio za to.E onda sam shvatila da od njih imam pojacan apetit pa sam prestala da ih pijem.
Trudnoca mi je bila bez komplikacija,porodjaj relativno lak a bebica je hvala Bogu jedna zdrava devojcica [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
jelena038 -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (28.11.2010 22:05:12)

ja sam pila prenatal, od pocetka, ima sve, valjda, odmah mi ga je gin.

prepisao i bila sam zdrava do kraja trudnoce.

da l ima veze, ne znam, ali nijedan mi se zub nije pokvario, kosa je bila super, koza elasticna do te mere da su mi se strije pojavile i posle porodjaja povukle, sve do jedna.

jedino su tablete malo teske, i bas otvaraju apetit. al pila sam ih uz sve one dabrostone, giniprale, sto sam pila za ucvrscivanje ploda, pa nisam sigurna da li je to bilo samo od vitamina.
Olga75 -> RE: Opšte o ishrani i dodacima (28.11.2010 22:08:15)

Ni ja nisam u trudnoci uzimala nikakve vitamine samo folnu kiselinu u prvom trimestru i bilo je sve ok. 
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>