RE: Zimnica (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


bebilule -> RE: Zimnica (14.9.2020 20:01:28)



IZVORNA PORUKA: jess021

Bebilule, lako je tako sa mešalicom 🤣





Il'' si bos, il'' si hadžija! 😂




Sanjica26 RR -> RE: Zimnica (15.9.2020 15:20:56)

Ima li neki proveren recept za ljut i blagi ajvar? Stigle su mi paprike. Nisam se ni nadala. Muzevljevi nam nude paprikex pa da iskoristim. Pravila sam ih pre nekoliko godina. Tako da se vise ne secam. A htela bih dobar recept. Ja paprike pecem. To mi je pravi ajvar. Sve ostalo nije primak pravom ajvaru. 




Sanjica26 RR -> RE: Zimnica (15.9.2020 15:22:03)

Pravicu u stanu🙄





nata11 -> RE: Zimnica (15.9.2020 18:28:29)

Sanjice ja ti mogu napisati postupak ali kolicine nemam. Kod nas to prilagodimo kolicini paprika. Ili ti trebaju bas mere?





jess021 -> RE: Zimnica (15.9.2020 20:26:35)

Nato, pisi! 





Sanjica26 RR -> RE: Zimnica (15.9.2020 20:34:58)



IZVORNA PORUKA: nata11

Sanjice ja ti mogu napisati postupak ali kolicine nemam. Kod nas to prilagodimo kolicini paprika. Ili ti trebaju bas mere?





Nato, postupak mi ne treba to znam. Meni trebaju bas mere, pa cu na osnovu toga recepta da prilagodim mojoj kolicini. 




jess021 -> RE: Zimnica (15.9.2020 20:36:26)

Meni treba postupak, da vidim u cemu je tajna😉





nata11 -> RE: Zimnica (16.9.2020 11:05:21)

- paprika mora biti tamno crvena , mesnata, duga, kvalitetna.
-sporet se lozi bukovinom. Najbolje su one metalne, lagane peci koje brzo postizu temperaturu. Tokom celog pecenja lozite.
-pecena paprika se slaze i pokrije najlonom i krpom.
-Ljustenje meni najgori deo - moraju se lepo ocistiti bez upotrebe vode kako ne bi izgubile miris, nikako ne ostavljati semenke. Naravno ruke sa vremena na vreme morate oprati vodom. Ljustene paprike slazemo u velike cediljke. Nakon toga se paprika pusta kroz masinu za meso - one starinske ( metalne).
-Przenje- ne znam kako bih dala meru ali ulja ne ide previse. Ona najveca serpa za zimnicu e na nju ide za pocetak oko trecina flase (mozda malo vise).
Tacno mi se slosi kada vidim ajvar sa maslinovim uljem ili maslinama. Da masline inace rastu u Leskovcu [sm=zmeden.gif][sm=smiley13.gif][sm=smiley36.gif]
VEOMA bitno u celoj prici- mora se dobroooo uprziti. Znaci konstantno lozenje ( manje nego tokom pecenja) i mesanje varjacom. Po potrebi dodajete ulje. Kada ste pri kraju ide so (probate za ukus) i tek na kraju kada zavrsite u vruc ajvar moze konzervans , i promesate jos par puta. Inace kada je dobro uprzen nece se ni kvariti.
-Znace da je dobro uprzen kada prodjete varjacom po sredini serpe i ostane put sto bi rekli.
-Vruce ide u tegle.

Moguce da sam nesto izostavila, podset_ite me. Ako nemate uslova za lozenje sporeta onda predlazem ekstra kvalitetnu skuplju papriku i lepo ljustenje bez zurbe.

P.S. Inace neko je pominjao one mesalice sto koriste za dzemove. I to se isto ne koristi kod pravljenja domaceg ajvara ali se ne mogu sada set_iti tacnog obrazlozenja. Nesto da precesto prolazi istom putanjom ili tako nesto.




flamingos -> RE: Zimnica (16.9.2020 11:44:11)

Nato👍❤





jess021 -> RE: Zimnica (16.9.2020 14:37:35)

Nato, živa bila!! ❤️





Mirko Svirko -> RE: Zimnica (16.9.2020 21:48:17)

Nato,svaka cas_t 👏





mikica88 -> RE: Zimnica (17.9.2020 12:38:23)

Nato [sm=bravo.gif][sm=bravo.gif]




mikica88 -> RE: Zimnica (18.9.2020 10:33:17)

Moja mama napravila ajvar, rece i slatko skuvala, deca od moje sestre obozavaju od smokvi .




Sanjica26 RR -> RE: Zimnica (18.9.2020 11:05:21)

Nato, svaka cas_t na detaljnom opisu. 





Mirko Svirko -> RE: Zimnica (20.9.2020 8:10:08)

Prvi korak KUPILA SAM BURENCE ZA TURSIJU. 

A stavicu ovih dana 🤗🤗🤗🤗🤗




jess021 -> RE: Zimnica (20.9.2020 9:03:35)

Mirko, korak po korak😁





mikica88 -> RE: Zimnica (20.9.2020 9:19:59)

Mirko, nista lepse




Didy -> RE: Zimnica (20.9.2020 11:56:01)

Svaka čast, žene! 

Ja ništa od zimnice ne pravim, mama mi skuva paradajz, napravi ajvar (zapravo je pindžur jer stavlja i paradajz i patlidžan i beli luk), krastavčiće i malo cvekle. Ostalo niko ništa neće da jede. Da, i 2-3 tegle džema pojedemo za celu godinu. Najviše trošimo paradajz, ja ga baš dosta u kuvana jela stavljam, deca obožavaju ajvar, sin pogotovo, mi ostali slabije, krastavčići nekad mogu da prođu, a inače i zimi jedemo svežu salatu kad ima, uglavnom zelenu i kupus. Sveže salate baš mnogo jedemo I, da, mama ni u šta ne stavlja konzervans, samo prirodna pasterizacija u rerni. 




betibupbg -> RE: Zimnica (20.9.2020 12:05:06)

Samo ajvar sam pravila ove godine.





mikica88 -> RE: Zimnica (21.9.2020 7:23:45)

Didy, zivele mame. Da zelenis ima uvek.




jess021 -> RE: Zimnica (21.9.2020 8:53:43)

Ja cu slede i vikend da ispecem papriku i da skuvam koju teglu dzema od sljiva





Didy -> RE: Zimnica (21.9.2020 23:04:11)



IZVORNA PORUKA: mikica88

Didy, zivele mame.



Živele, baš! 
Moja mama je u penziji, a puna je energije i vitalna je. Danas je bila i priča šta je sve napravila od zimnice (btw, reče mi da u ajvar stavlja samo pečenu papriku 😂, a ja tu kao pametujem, a nemam pojma) i kuka kako joj nedostaje obaveza da mi čuva decu i pomaže, a više nikome ne treba pomoć, a njoj dosadno. 😂




nata11 -> RE: Zimnica (22.9.2020 16:44:36)



IZVORNA PORUKA: Mirko Svirko

Prvi korak KUPILA SAM BURENCE ZA TURSIJU. 

A stavicu ovih dana 🤗🤗🤗🤗🤗



Ja moje jos nisam oprala od prosle sezone 😂😂 ali to mi je za ovaj vikend na spisku. Burence mesanog povrca.




mikica88 -> RE: Zimnica (23.9.2020 11:12:04)

To ce biti i kod mene burence mesanog povrca.




jess021 -> RE: Zimnica (23.9.2020 11:53:57)

Ja sam uzela u Lidlu ajvar i pindzur, oko 339din 550g. Ukus je odličan, a po sastavu isto. Uopste nema konzervansa, stabilizatora ili sl. Isplati li se praviti uopšte?!

Ni kiseli krastavci, cvekla... Samo sirce, so i voda. Da li se promenio neki zakon ili ne, nemam pojma, ali sam zadovoljna. 




Stranica: <<   < Prethodna stranica  38 39 [40] 41 42   Sledeća stranica >   >>