RE: Zimnica (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


Ana RR -> RE: Zimnica (27.9.2022 10:05:00)

Nato, jesi li spremala šakšuku? Svidelo bi ti se sigurno [sm=smiley1.gif]

Mi smo juče ispekli malo paprika, naleteli na lepe kada smo se vraćali od moje mame. Ja ih onako neoljuštene stavim u kese i u zamrzivač, lakše se ljušte kada se odlede. Ajvar ne pravim, kupimo kada nam se jede.




Bambino1 -> RE: Zimnica (27.9.2022 11:40:06)

Jao mi ostavljamo bas puno zimnice, i volimo je. Ako krenem da nabrajam moze da potraje. 🙂 Ajvar, ljutenica, crvene paprike, bele babure, somborke, ljute paprike, kornisone, cveklu, karfiol, paradajz, tursiju, sarenu salatu, pecenu papriku, boraniju, dzemove bar 3-4 vrste itd. Mada dzem najmanje jedemo, samo u kolace ili palacinke. 🙂Ako vam se nesto prijede velike su sanse da cete kod nas naci. 😀




nata11 -> RE: Zimnica (28.9.2022 8:26:29)

Nisam Ana ali probacu. Sigurno ce mi se svidjati iygleda odlicno.

Ne znam kako je kod vas cena povrca ali kod nas se za pojedine stavke ne isplati stavljati zimnicu.

Pr. trenutno kornisone prodaju po 220 din + esencija je oko 650+ so+ tegle sa poklopcem sam nasla za 45 din, dok teglu krastavaca 750ml prodaju za 130 din na akciji. [sm=smiley1.gif]





nata11 -> RE: Zimnica (28.9.2022 8:28:58)

Jel cuvate paradajz u zamrzivacu. Pr. narezan na kriske, ceo paradajz_

Ja ostavila par komada ali ne znam ni kako ce to izgledati kada se izvadi.

Inace pecene paprike cuvam kao i Ana. Ljuste se same kada ih izvadis iz friza.




flamingos -> RE: Zimnica (28.9.2022 8:57:29)

Nato,ja oljuštim paradajz,iseckam i spakujem u plastičnu posudu.Bude super.Uprzìm luk,dodam paradajz,ulupam neko jajje.Još uz to pogača i sir i milina.




flamingos -> RE: Zimnica (28.9.2022 9:11:12)

A što se tiče paprike,isto ih neoljuštene stavim.Ajvar ni ja ne spremam.Ranije sam spremala.Za nas troje kupim kad nam se jede.Mada,zna se da je najbolji domaći ajvar.Sad,kad bi se sve stavilo na papir koliko košta,pitanje je isplati li se.Prijateljica mi je donela,još ljutkast(što moje dete obožava) i predivan je.




Ana RR -> RE: Zimnica (28.9.2022 9:42:07)

Nato, stavim ponekad da imam za đuveč ili sos, bude skroz ok.

Meni se ne isplati da stavljam zimnicu samo za nas dvoje, kupimo šta nam se jede. Letos smo otkrili neki Gurmano ajvar, odličan je.

Bambino, svaka čast!




Bambino1 -> RE: Zimnica (28.9.2022 12:41:52)

Mi uglavnom imamo nase povrce pa nas ne kosta puno. Esenciju ne koristim, samo sirce. 🙂




dddaca -> RE: Zimnica (28.9.2022 17:24:58)

Ni ja od zimnice nista ne ostavljam. Sve kupujem. Ne isplati mi se. Dok kupim povrće, tegle i nove poklopce izadje isto kao i da kupim gotovo u prodavnici. Mama ispeče papriku, pa uzmem malo od nje. I možda ću probati da napravim šarenu salatu, još ne znam




Didy -> RE: Zimnica (10.10.2022 23:56:42)



IZVORNA PORUKA: nata11

Jel cuvate paradajz u zamrzivacu. Pr. narezan na kriske, ceo paradajz_

Ja ostavila par komada ali ne znam ni kako ce to izgledati kada se izvadi. 



Ja čuvam. Moj brat inače gaji paradajz na veliko, snabdeva pola Srbije i većinu fabrika u Srbiji koje proizvode kečape, ima kombajn za paradajz, mašinu za ceđenje, prodaje i onaj sok od paradajza... Ima tu neku industrijsku sortu od koje sok bude baš gust, pun mesa, manje je tečan. Ja ostavim jedno 20 komada svežeg paradajza, a i mama ostavlja, pa mi donosi po potrebi. Operem ga i samo stavim tako u komadu. Pre korišćenja ga izvadim iz zamrzivača i prelijem kipućom vodom i ostavim par minuta, jer mu se posle kožica lako zguli u 2 poteza. Koristim ga za kuvana jela od povrća. Samo isečem na 4 dela i dodam u jelo ili izblendiram i dodam, zavisi za šta mi treba i šta spremam, svakako bude odličan. Inače moja mama ne stavlja konzervans u sok od paradajza, samo pasterizuje. Isto i sa ostalom zimnicom, ne pokvari se, bude sve odlično. Kod mene je i dalje na snazi - dok je mame, biće i zimnice. Ajvar pravi najbolji na svetu, nigde tako dobar nisam jela, a sa kupovnim se ne može porediti jer su kupovni uglavnom od kuvane paprike, a ona prvo peče papriku, pa je melje, pa kuva. Napravi baš mnogo, oko 50 tegli. Moj sin obožava ajvar još od malena, mislim da on najviše od svih pojede.  Ja ne pravim ništa od zimnice. Od salate jedemo samo kisele krastavčiće, ostalo uglavnom kupujemo sveže, sad ima salate tokom cele godine. Domaći mamin džem, ali ne trošimo puno i kuvani domaći paradajz, njega puno baš potrošimo. 




Bambino1 -> RE: Zimnica (11.10.2022 9:03:39)

Didy na koji nacin ostavlja i pasterizuje paradajz? 




Ana RR -> RE: Zimnica (11.10.2022 12:47:08)

Didy, nisam primetila da je neki ajvar pravljen od kuvane paprike, bar ni jedan od ovih što mi kupujemo. Nisam nikad ni čula da neko kuva papriku za ajvar [sm=zmeden.gif]





Sanjica26 RR -> RE: Zimnica (11.10.2022 12:49:41)

Jao Anci, ovde masovno kuvaju paprike za ajvaru. 🙄 Meni je lose od takvog ajvara.




Ana RR -> RE: Zimnica (11.10.2022 13:25:56)

Eto živela sam u neznanju...




nata11 -> RE: Zimnica (11.10.2022 14:24:59)

Kuvaju nego sta. I bare je pa onda imaju neke kao reset_kaste masine koje skidaju kozicu. A onda imaju neku aromu koju dodaju (tj. kao mesavina zacina koja pojaca ukus).

Jedino ko od vecih proizvodjaca ima ajvar koji mogu jesti je Radanska ruza.

Pisala sam mislim prosle godine proces pravljenja ajvara. To je proces od nekih 24h za pravi leskovacki ajvar. Odredjino drvo za lozenje, ma svasta nesto.


Slosi mi se kada vidim cepkan ajvar, ajvar sa plavim paradajzem, ajvar sa maslinama[sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif] Mozes mislit sa masliana. [sm=smiley1.gif] Ali dobro svaka roba ima svoga kupca.[sm=smiley36.gif]




nata11 -> RE: Zimnica (11.10.2022 14:28:14)

Da se vratim na temu.

Stavila tursiju - paprike.
Sledeceg vikenda cu malo bure mesavine - sargarepa, krastavcici, karfiol, brokoli i na kraju novembra kupus.

Nego ako neko pravi paprike punjene kupusom - cime prelivate? Nisam radil to do sada a kazu kao i kupus dovoljno je samo so i voda.




Dragica Draga -> RE: Zimnica (16.12.2022 7:19:47)

Pre neki dan smo konacno probali kupus sto smo stavljali i bas je odlican...
Ove godine nismo tursiju i bas smo se zeznuli, samo pecenu papriku i kupus.




flamingos -> RE: Zimnica (16.12.2022 7:29:35)

Nisam ni ja turšiju ostavljala.Dete ne voli.Mm je želeo šarenu(mešanu)salatu,pa sam je spremala.




dddaca -> RE: Zimnica (16.12.2022 7:56:21)

I ja sam spremala sarenu salatu, prvi put sam je pravila i super je ispala




flamingos -> RE: Zimnica (16.12.2022 9:25:38)

Super Daco.Bravo za tebe.Mm voli.Ja sam više za kiseli kupus.




Dragica Draga -> RE: Zimnica (16.12.2022 10:10:17)

I kod nas slicna situacija,tirsiju samo ja volim i to samo karfiol, a malo mi sad zao sto nisam stavila bar malo, ali eto uvek svoje zelje ostavljam za kraj 😃

Kupus svi volimo. I ostalo mi od prosle godine pekmeza taman, nisam ni to pravila ove.




Stranica: <<   < Prethodna stranica  39 40 41 42 [43]