|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
7.10.2013 14:19:37   
peca
Kad bi haha :-) Meni je dr. za nju rekla da je nezainteresovana haha al mi nije rekla kako se to leci :-P Ljubac za tuta mutu :-*

_____________________________

....neko radi sve po Bozjoj volji a ipak je sirotinja, neko zna celu bibliju napamet a i dalje je zivotinja...

(odgovor članu bea83)
Direktna veza do poruke: 76
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
7.10.2013 14:27:59   
bea83
Mi smo dobili i zvaničnu dijagnozu - opasan mali kriminalac user posted image  Zainteresovan al bezobrazan user posted image

(odgovor članu peca)
Direktna veza do poruke: 77
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
7.10.2013 15:14:45   
Logoped LexisPro

IZVORNA PORUKA: BRANKA13

poz moja cerkica sada puni tri god,sve super prica samo joj malo koci slovo k,mada u nekim recima ga super izgovori a u nekima bas tesko

Pozdrav Branka,

Dete staro tri godine bi trebalo da ima usvoj ovaj glas i da isti koristi u komunukaciji. Predpostavljam da nije nešto zbog čega treba da brinete ukoliko uzmemo u obzir, kako ste sami naveli, da detetov govorni razvoj teče u skladu sa uzrastom. Ukoliko i posle izvesnog vremena dete ne usvoji ovaj glas konsutujte logopeda.

Srdačno,
Logoped Lexis

(odgovor članu BRANKA13)
Direktna veza do poruke: 78
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
7.10.2013 15:26:12   
Logoped LexisPro

IZVORNA PORUKA: Anck Su Nmaun

Moja devojcica ce sad 3, 5 godine , pored toga sto izvrce dosta reci :jevika(velika) i sl. sto jos mislim da je ok za njen uzrast, ona ne prica uopste izrazajno. Sto puta je ispravim ili se pravim da ne razumem ne bi li sto lepse izgovorila. Mislim razumemo se mi ali nekad tako smulja reci, da je neko drugi ne bi razumeo.
Unapred hvala


Poštovana,

Predpostavljam da je Vaše pitanje vezano za pravila izgovor pojedinih glasova? Ukoliko govorite o ritmu i tempu govora ili "glasnoći"pokušajte da porazgovarate sa detetom i da joj objasnite da način na koji govori ne razumete i da treba biti jasnija, kao i da je drugi ljudi ne razumeju. Ukoliko ima problem sa izgovorom pojedinih glasova kao što su š, ž, č, ć, đ, lj, r nemojte brinuti jer je na tom uzrastu normalno da dete ne izgovara pravilno ove glasove. Takođe, na tom uzrastu može da se toleriše zamena slogovo u reči kao što ste i sami naveli.

Srdačan pozdrav,
Logopedsko Edukativni Centar LexisPro

(odgovor članu Anck Su Nmaun)
Direktna veza do poruke: 79
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
7.10.2013 15:50:05   
Logoped LexisPro

IZVORNA PORUKA: Trcosava


IZVORNA PORUKA: Logoped LexisPro

Ukoliko dete odrasta u bilingvalnoj sredini najbolje je da se maternji jezik koristi kod kuće, a da se drugi jezik koristi u socijalnoj sredini (škola, vrtić...). Zato vam savetujemo da "razgraničite" kada i u kojim situacijama će se govoriti na engleskom jeziku, a u nekim drugim samo na srpskom. Objasnite detetu da u društvu sa prijateljima koji govore engleski jezik treba samo koristiti ovaj jezik, dok će se kod kuće komunicirati samo na srpskom jeziku. Na ovaj način dete neće biti u dilemi koji jezik da upotrebi. Ono će koristiti jezik u zavisnosti od situacije i društva u kome se nalazi.

Srdačno,
Logoped Lexis



Poštovana, interesuje me šta se smatra pod maternjim jezikom. Mi spadamo pod bilingvlanu sredinu, ali ja ne mogu da kažem da je jedan maternji jezik. Naime, ja sam iz Srbije, muž iz Slovenije i živimo u Sloveniji.
Naravno, mala je usvojila prvo slovenački jezik. Srpski razumela od samog starta jer se njoj samo na srpskom obraćam. Tek ovog leta (3,5 god) je progovorila samnom sprski - do sada ona meni na slovenačkom, ja njoj odgovaram na srpskom. Inače je i ranije relativno brzo preklapala na srpski kada odemo u Bg.
Sada sam počela sa njom polako i engleski.
Dakle, pitanje je da li je u našem slučaju slovenački maternji?



Da, verujem da možemo reći da je Vašem detetu maternji jezik slovenački, bez obzira što ste Vi insistirali da komunicirate na srpskom. Ovo kažem jer je, kako ste naveli, dete prvo usvojilo taj jezik i čini se da je razlog tome što i Vi verovatno tečno govorite slovenački jezik. Predpostavljam da je ovo je jezik koji je dominantan kod kuće jer se Vi suprugu obraćate na slovenačkom? Socijala sredina i intenzivan uticaj slovenačkog jezika su uticali da je dete imalo više samopouzdanja da koristi slovenački jezik nego srpski. Međutim, ovo uopšte nije važno jer je Vaše dete bilingvalno i ukoliko nastavi da u svakodnevnoj komunikaciji koristi oba jezika ono će biti u stanju da podjednako savršeno komunicira na oba jezika.

Srdačno,
LexisPro

(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 80
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
7.10.2013 16:19:51   
Logoped LexisPro

IZVORNA PORUKA: peca

Veliki pozdrav za logopeda i svaska cas_t za temu user posted image

Pozdrav, ja imam cerku rodjenu 29.02.2012 to je odprilike godinu i sedam meseci :) Ona je inace jako svojeglava, mozda da kazem i malo lenja :) Sve je od puzanja, hodanja, i tih stvari radila kad je ona zelela :) Nikad je ni u cemu nisam forsirala, verujem da ce tako i progovoriti :) Jos uvek ne prica nista konkretno, sem sto zna da kaze ne, ponekad kaze mama, tata baba, daj, de si, s tim da to baba nema nikakvo znacenje, jer baba nije cesto u nasem drustvu, vice da, da, bu, bu, capa, capa, razne varijacije na temu i tako neke besmislene reci :) Kad uzme nesto da radi , zadubi se i sita se isprica sama sa sobom, uhvati je nekad pa brblja bez prestanka, razlicite slogove, smisleno menjajuci tonalitet tog njenog izgovaranja :) Ja kad joj nesto pricam uglavnom me ne slusa, to joj je dosadno... Jednom prilikom smo bili kod logopeda koji nas je izgrdio jer nije znala gde zeka pije vodu, i jos neke sitnice koje je logoped pitao :) Dijagnoza joj je - ona je nezainteresovana :D Ne znam kako se ta dijagnoza leci :D Inace je jako pametna, bista, namazana, apsolutno sve razume sto joj pricam, cak i ono sto mi ni u ludilu ne bi palo na pamet da razume, sve sto joj kazem radi, odavno vec koristi nosu, zna sta je soba, kuhinja, kupatilo, kad nesto prospe uzme krpu i obrise, sve zna da otvori, sama uzme sok, skine slamku gurne u rupu, plazmu otvara sama, sve provali, i vidim kako upija sve moje pokrete ali reci ne, djubre baca u kantu, kad dodjemo kuci kuca na vrata pre nego sto udje haha, sama se skida, oblaci, kad joj kazem daj nesto da, pljuni, pljune, jednino ne razume kad joj kazem da nesto ne dira i kad joj objasnjavam da mora da jede, tad koristi ono ne :P Pametna je i podmukla, ali ne prica... Ja se sad ne sekiram nesto mnogo ali me to jednostavno nervira. Ja sam sa 3 godine znala da citam i da pisem sto takodje nije bitno ali ona ce skoro dve godine i ne prica uopste dok njeni vrsnjaci sklapaju recenice. Ide u jaslice, njeni vrsnjaci vec broje do 15. Ja radim, muz radi, nismo non stop sa njom, ali kad sam sa njom uglavnom se trudim da sto vise pricam sa njom, naravno nikako bebecim jezikom, ali od svega toga slaba vajda :) Raspisala sam se ja, u svakom slucaju SVE me razume, ali ne prica, a vec dugo brblja. Planiramo ponovo kod logopeda kad bude potpuno zdrava, posto je onako smrkava, ali me u svakom slucaju zanima jos neko misljenje :) Ja iskreno jedva cekam da se ispricam sa njom :D


Poštovana,

Puno smo pisali na ovom forumu o stimulaciji razvoja govora kod dece na tom uzrastu, te Vas molimo da pogledate ranije odgovore gde ćete naći detalje i budite slobodni da primenite te savete. Moguće je da Vam njen karakter ne dozvoljava da intervenišete kada Vi želite ali probajte. Ukoliko ne želi danas da prihvati neku aktivnost možda će joj to biti zanimljivo za tri dana kada bude u boljem "raspoloženju". Nemojte odustajati. Na primer, kratke priče u slikama mogu da zainteresuju decu. Mislim da ne morate da je učite da pokaže gde zeka pije vodu, može i nešto drugo, ali da ima veze sa njenim delovima tela. Takođe, da može da pokaže gde je lutkino oko, nos, ruka...Probajte da imitirate životinje koristeći igračke ili slike tih životinja i tražite da ona to ponovi. Ne želim da vas zabrinjavam ali neki prosek za dete staro 24 meseca je oko 300 reči u rečniku. Verujemo da, ukoliko i u narednom periodu nema napretka u razvoju govora, trebate posetiti logopeda.

Srdačno,
Logopedski Centar LexisPro

(odgovor članu peca)
Direktna veza do poruke: 81
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
9.10.2013 14:44:48   
big mum
Poštovani

Imam djevojčicu od 5.9god i ima problem sa zamuckivanjem.Ono je počelo kad sam očekivala drugo djete.Sad je to dječak od 20mj.Inače jako temperamentna i veliki brzac.Bilo je perioda kad je više ili manje zamuckivala tj.imala je blokade-nije mogla da izgovori željenu rječ,ponavljala ju je nekoliko puta i onda prekid.

Vođena kod logopeda.Kraćim, ne baš detaljnim pregledom utvđeno je da je : jako inteligentna,veliki egocentrik i veliki brzac.Ne zadovoljava se površnim odgovorima već na svako postavljeno pitanje očekuje pun i detaljan odgovor.A postavlja ih jako puno.
Od 18 mj pohađa predškolsku ustanovu.Nije asocijalna,lako se uklapa u okolinu.

Zbog velike gužve kod logoped nije primljena na terapiju(na listi čekanja) već su dati savjeti kako da se radi sa njom.Pjesmice,tapšalice.Da se vježba ritmičnost govora.Zajedničko čitanje priči i uopšteno provođenje više vremena sa njom jer je mišljenja da je zapostavljena(što naravno nije istina)

Znam da vam je je malo nezahvalno davati ikakve savjete jer niste lično pregledali djete pa bih Vas molila za mi date poneku smjernicu kako i šta da se radi.

Unapred se zahvaljujem

_____________________________

Neko iz djetinjstva ponese samo uspomene, a neko sačuva u očima, ušima, u srcu još malo one radoznalosti i nemira, pa umije da se igra i raduje malim stvarima.
DUŠKO RADOVIĆ

(odgovor članu Logoped LexisPro)
Direktna veza do poruke: 82
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
9.10.2013 15:17:02   
Maslacak15
Unapred da kazem, naredni post nije zelja da omalovazavam strucno lice i ovo je jako dobar topicuser posted image . Ali majkama male dece htela bih da porucim : imajte strpljenja! Moje iskustvo kao roditelja je da je socijalno stvorena neispravna predstava o tome kad i koliko deca progovaraju i sta u kom uzrastu treba ocekivati.
Govorim iz licnog iskustva jel sam licno bila na dobrom putu da se zabrinem da mi dete kasni sa progovaranjem. Iako je naizgled uvek bio verbalan, sto se tice, grupa glasova, blebetanja i bebi kineskog do punih 17 meseci prakticno nije govorio. Izuzev ne, mama, ball ( lopta na nemackom), ajki ajki ( izraz za sok) ... ja mislim da je to sve. Znaci reci nije bilo sve skupa vise od 5. I onda bukvalno preko noci sa punih 17 meseci je krenulo. Tempom od 2-3 nove reci dnevno a onda i vise. Do punih godinu ipo dana bilo ih je najmanje 50 na oba jezika , na srpskom i na nemackom. Sada ima nepuna 22 meseca i fond mu je veci od 300 reci. Vec mesec ipo formira jednostavne recenice kombinujuci glagol i imenicu " avion leti" " meda spava" " kuvaj jaje" i to masovno. To je kao lavina koja se pokrenula. Mislim da postoji i izraz " lingvisticka eksplozija" za taj uzrast.
A sa 15 meseci sam lupala glavu zbog nerealnih ocekivanja. Samo zato sto je svako cuo za nekakve fenomene dece koja drze govore u tom dobu, ja bih rado upoznala to deteuser posted image .

Ne treba bezati od problema, i sigurno ako ste brizne treba konsultovati pravovremeno strucno lice, ali ne treba izmisljati probleme tamo gde ih nema. Na nekom topicu videh jedna mama zali se cerkica sa 11 meseci slabo sta prica. Takvi strahovi su generisani samo zbog rekla kazala i pogresnih predstava.

Puno pozdrava svima a narocito logopeduuser posted image

(odgovor članu big mum)
Direktna veza do poruke: 83
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
9.10.2013 19:34:02   
Logoped LexisPro

IZVORNA PORUKA: big mum

Poštovani

Imam djevojčicu od 5.9god i ima problem sa zamuckivanjem.Ono je počelo kad sam očekivala drugo djete.Sad je to dječak od 20mj.Inače jako temperamentna i veliki brzac.Bilo je perioda kad je više ili manje zamuckivala tj.imala je blokade-nije mogla da izgovori željenu rječ,ponavljala ju je nekoliko puta i onda prekid.

Vođena kod logopeda.Kraćim, ne baš detaljnim pregledom utvđeno je da je : jako inteligentna,veliki egocentrik i veliki brzac.Ne zadovoljava se površnim odgovorima već na svako postavljeno pitanje očekuje pun i detaljan odgovor.A postavlja ih jako puno.
Od 18 mj pohađa predškolsku ustanovu.Nije asocijalna,lako se uklapa u okolinu.

Zbog velike gužve kod logoped nije primljena na terapiju(na listi čekanja) već su dati savjeti kako da se radi sa njom.Pjesmice,tapšalice.Da se vježba ritmičnost govora.Zajedničko čitanje priči i uopšteno provođenje više vremena sa njom jer je mišljenja da je zapostavljena(što naravno nije istina)

Znam da vam je je malo nezahvalno davati ikakve savjete jer niste lično pregledali djete pa bih Vas molila za mi date poneku smjernicu kako i šta da se radi.

Unapred se zahvaljujem


Pored saveta koje ste dobili kod svog logopeda, a koje ste ovde naveli, savetujemo Vam neobraćanje pažnje na detetov govor, kada razgovarate sa detetom govorite sporo i smireno, budite strpljivi i tolerantni čak i prema intenzivnom mucanju, kada je dete uzbuđeno u želi nešto da brzo ispriča zahtevajte da uspori i da to saopšti polako, uzdržite se od korekcije detetovog govora kako ne bi počelo da fiksira pojedine reči kao "teške" za izgovor. Vodite računa da ga drugi ne ismevaju ili osuđuju. O ovome razgovarajte sa vaspitačicama u vrtiću i skrenite im pažnju kako ostala deca ne bi ismevala njegov govor. Ovo je važno jer dete može razviti dubok strah od govora i biti isfrustrirano. Takođe, na ovaj način fiziološko (prolazno) mucanje se može razviti u pravo mucanje. O psihološkim uzrocima i posledicama mucanja možete čitati ovde http://www.ringeraja.rs/clanak/mucanje--psiholoski-uzroci-i-posledice_2501.html

Srdačno,

Logopedski Centar LexisPro

(odgovor članu big mum)
Direktna veza do poruke: 84
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
9.10.2013 19:43:17   
Logoped LexisPro

IZVORNA PORUKA: Maslacak15

Unapred da kazem, naredni post nije zelja da omalovazavam strucno lice i ovo je jako dobar topicuser posted image . Ali majkama male dece htela bih da porucim : imajte strpljenja! Moje iskustvo kao roditelja je da je socijalno stvorena neispravna predstava o tome kad i koliko deca progovaraju i sta u kom uzrastu treba ocekivati.
Govorim iz licnog iskustva jel sam licno bila na dobrom putu da se zabrinem da mi dete kasni sa progovaranjem. Iako je naizgled uvek bio verbalan, sto se tice, grupa glasova, blebetanja i bebi kineskog do punih 17 meseci prakticno nije govorio. Izuzev ne, mama, ball ( lopta na nemackom), ajki ajki ( izraz za sok) ... ja mislim da je to sve. Znaci reci nije bilo sve skupa vise od 5. I onda bukvalno preko noci sa punih 17 meseci je krenulo. Tempom od 2-3 nove reci dnevno a onda i vise. Do punih godinu ipo dana bilo ih je najmanje 50 na oba jezika , na srpskom i na nemackom. Sada ima nepuna 22 meseca i fond mu je veci od 300 reci. Vec mesec ipo formira jednostavne recenice kombinujuci glagol i imenicu " avion leti" " meda spava" " kuvaj jaje" i to masovno. To je kao lavina koja se pokrenula. Mislim da postoji i izraz " lingvisticka eksplozija" za taj uzrast.
A sa 15 meseci sam lupala glavu zbog nerealnih ocekivanja. Samo zato sto je svako cuo za nekakve fenomene dece koja drze govore u tom dobu, ja bih rado upoznala to deteuser posted image .

Ne treba bezati od problema, i sigurno ako ste brizne treba konsultovati pravovremeno strucno lice, ali ne treba izmisljati probleme tamo gde ih nema. Na nekom topicu videh jedna mama zali se cerkica sa 11 meseci slabo sta prica. Takvi strahovi su generisani samo zbog rekla kazala i pogresnih predstava.

Puno pozdrava svima a narocito logopeduuser posted image


Hvala puno na ovim pozitivnim i optimističnim komentarima, verujemo da ste ohrabrili sve zabrinute mame. Mi ih u potpunosti razumemo jer svaka mama želi najbolje za svoje dete, zato i pokušavamo da odgovorimo na sve nedoumice vezane za razvoj govora i jezika. Na ovaj način učimo jedni od drugih.

Srdačno,
Logoopedski Centar LexisPro user posted image

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 85
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
10.10.2013 18:23:11   
big mum

IZVORNA PORUKA: Logoped LexisPro


IZVORNA PORUKA: big mum

Poštovani

Imam djevojčicu od 5.9god i ima problem sa zamuckivanjem.Ono je počelo kad sam očekivala drugo djete.Sad je to dječak od 20mj.Inače jako temperamentna i veliki brzac.Bilo je perioda kad je više ili manje zamuckivala tj.imala je blokade-nije mogla da izgovori željenu rječ,ponavljala ju je nekoliko puta i onda prekid.

Vođena kod logopeda.Kraćim, ne baš detaljnim pregledom utvđeno je da je : jako inteligentna,veliki egocentrik i veliki brzac.Ne zadovoljava se površnim odgovorima već na svako postavljeno pitanje očekuje pun i detaljan odgovor.A postavlja ih jako puno.
Od 18 mj pohađa predškolsku ustanovu.Nije asocijalna,lako se uklapa u okolinu.

Zbog velike gužve kod logoped nije primljena na terapiju(na listi čekanja) već su dati savjeti kako da se radi sa njom.Pjesmice,tapšalice.Da se vježba ritmičnost govora.Zajedničko čitanje priči i uopšteno provođenje više vremena sa njom jer je mišljenja da je zapostavljena(što naravno nije istina)

Znam da vam je je malo nezahvalno davati ikakve savjete jer niste lično pregledali djete pa bih Vas molila za mi date poneku smjernicu kako i šta da se radi.

Unapred se zahvaljujem


Pored saveta koje ste dobili kod svog logopeda, a koje ste ovde naveli, savetujemo Vam neobraćanje pažnje na detetov govor, kada razgovarate sa detetom govorite sporo i smireno, budite strpljivi i tolerantni čak i prema intenzivnom mucanju, kada je dete uzbuđeno u želi nešto da brzo ispriča zahtevajte da uspori i da to saopšti polako, uzdržite se od korekcije detetovog govora kako ne bi počelo da fiksira pojedine reči kao "teške" za izgovor. Vodite računa da ga drugi ne ismevaju ili osuđuju. O ovome razgovarajte sa vaspitačicama u vrtiću i skrenite im pažnju kako ostala deca ne bi ismevala njegov govor. Ovo je važno jer dete može razviti dubok strah od govora i biti isfrustrirano. Takođe, na ovaj način fiziološko (prolazno) mucanje se može razviti u pravo mucanje. O psihološkim uzrocima i posledicama mucanja možete čitati ovde http://www.ringeraja.rs/clanak/mucanje--psiholoski-uzroci-i-posledice_2501.html

Srdačno,

Logopedski Centar LexisPro


Hvala Vam na odgovoru,ovo mi je od velike pomoći

_____________________________

Neko iz djetinjstva ponese samo uspomene, a neko sačuva u očima, ušima, u srcu još malo one radoznalosti i nemira, pa umije da se igra i raduje malim stvarima.
DUŠKO RADOVIĆ

(odgovor članu Logoped LexisPro)
Direktna veza do poruke: 86
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
17.10.2013 13:08:03   
apovac
Pitanje za logopeda:
Cerkica mi ima 2 godine,ali jos ne prica....zna oko 7-8 reci,ostale pokusava da izgovori,ali se sve zavrsi na 1 ili 2 sloga...sve razume,cak i neke nove reci,ali jos ne prica... Da li treba da me to brine,i da li treba posetiti logopeda??? Ide u vrtic oko mesec ipo dana...
Hvala unapred...pozdrav...user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 87
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
23.10.2013 21:40:52   
Galapagos
Pitanje za logopeda
Postovani,
moja devojcica ima 22 meseca I fond od dvadesetak reci. Vrlo malo govori i jos uvek ne povezuje u recenice osim sto ponekad kaze, mama ljubi.S druge strane, sve razume. Ume da kaze kako se zove. razume pitanja, naloge. Ume da pokaze iz knjige sigurno 200 pojmova, kada je mi pitamo gde je sta. Kad neko pomene kuvanje kafe, trci u kuhinju i stavlja dzezvu na sporet, kad joj pomenem kupanje sama se svlaci i ide u kupatilo. kad joj trazimo da donese igracku, ili daljinski, ili jastuk, odmah to uradi. Kad zavrsi obrok nosi svoj pribor u sudoperu. Ume da redja kockice, inicira igre sa nama. Takodje zanimljivo je i to da ona cisto izgovara slovo R, na primer kaze DRVO, potpuno cisto. Izgovara slovo LJ, NJ u nerima, potpuno cisto, na primer kaze MAMA LJUBI, ili kad je pitamo kako kaze maca, MNJA. Kakvo je vase misljenje o svemu ovome, i da li detetu smeta ako gleda povremeno crtace na engleskom? Unapred hvala na odgovoru.
Srdacan pozdrav,

Dragana Radovanovic

(odgovor članu apovac)
Direktna veza do poruke: 88
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
24.10.2013 9:03:21   
Logoped LexisPro

IZVORNA PORUKA: apovac

Pitanje za logopeda:
Cerkica mi ima 2 godine,ali jos ne prica....zna oko 7-8 reci,ostale pokusava da izgovori,ali se sve zavrsi na 1 ili 2 sloga...sve razume,cak i neke nove reci,ali jos ne prica... Da li treba da me to brine,i da li treba posetiti logopeda??? Ide u vrtic oko mesec ipo dana...
Hvala unapred...pozdrav...user posted image user posted image user posted image


Poštovana,

Dete staro dve godine bi trebalo da ima oko 300 reči u svom rečniku i komunicira koristeći proste rečenice. Mislimo da bi bilo dobro da odete na kontrolu kod logopeda jer rana intervencija daje najbolje rezultate. Možda vašem detetu treba mala stimulacija kako bi počelo da komunicira verbalno.

Lep pozdrav,
Logopedski Centar LexisPro

(odgovor članu apovac)
Direktna veza do poruke: 89
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
24.10.2013 23:07:38   
smeško

IZVORNA PORUKA: Galapagos

Pitanje za logopeda
Postovani,
moja devojcica ima 22 meseca I fond od dvadesetak reci. Vrlo malo govori i jos uvek ne povezuje u recenice osim sto ponekad kaze, mama ljubi.S druge strane, sve razume. Ume da kaze kako se zove. razume pitanja, naloge. Ume da pokaze iz knjige sigurno 200 pojmova, kada je mi pitamo gde je sta. Kad neko pomene kuvanje kafe, trci u kuhinju i stavlja dzezvu na sporet, kad joj pomenem kupanje sama se svlaci i ide u kupatilo. kad joj trazimo da donese igracku, ili daljinski, ili jastuk, odmah to uradi. Kad zavrsi obrok nosi svoj pribor u sudoperu. Ume da redja kockice, inicira igre sa nama. Takodje zanimljivo je i to da ona cisto izgovara slovo R, na primer kaze DRVO, potpuno cisto. Izgovara slovo LJ, NJ u nerima, potpuno cisto, na primer kaze MAMA LJUBI, ili kad je pitamo kako kaze maca, MNJA. Kakvo je vase misljenje o svemu ovome, i da li detetu smeta ako gleda povremeno crtace na engleskom? Unapred hvala na odgovoru.
Srdacan pozdrav,

Dragana Radovanovic


Da, izuzetno smeta. Znam iz iskustva sa svojim detetom.

(odgovor članu Galapagos)
Direktna veza do poruke: 90
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
24.10.2013 23:33:12   
Logoped LexisPro

IZVORNA PORUKA: Galapagos

Pitanje za logopeda
Postovani,
moja devojcica ima 22 meseca I fond od dvadesetak reci. Vrlo malo govori i jos uvek ne povezuje u recenice osim sto ponekad kaze, mama ljubi.S druge strane, sve razume. Ume da kaze kako se zove. razume pitanja, naloge. Ume da pokaze iz knjige sigurno 200 pojmova, kada je mi pitamo gde je sta. Kad neko pomene kuvanje kafe, trci u kuhinju i stavlja dzezvu na sporet, kad joj pomenem kupanje sama se svlaci i ide u kupatilo. kad joj trazimo da donese igracku, ili daljinski, ili jastuk, odmah to uradi. Kad zavrsi obrok nosi svoj pribor u sudoperu. Ume da redja kockice, inicira igre sa nama. Takodje zanimljivo je i to da ona cisto izgovara slovo R, na primer kaze DRVO, potpuno cisto. Izgovara slovo LJ, NJ u nerima, potpuno cisto, na primer kaze MAMA LJUBI, ili kad je pitamo kako kaze maca, MNJA. Kakvo je vase misljenje o svemu ovome, i da li detetu smeta ako gleda povremeno crtace na engleskom? Unapred hvala na odgovoru.
Srdacan pozdrav,

Dragana Radovanovic


Poštovana Dragana,

Puno smo pisali o očekivanim govorno-jezičkim sposobnostima dece stare dve godine. Možete videti detalje na stranici 1 ili 2. Pratite razvoj govora i jezika deteta u narednom periodu. Ukoliko ne primetite napredak u usvajanju novih reči ili rečenica i posle izvesnog vremena posavetujete se sa logopedom. U međuvremenu, radite sa detetom na stimulaciji govora. Pod stimulacijom govora ne mislimo da trebate koristiti neke posebne tehnike već razvijajte osnovnu komunikaciju - razgovarajte, igrajte se, čitajte, recitujte, pevajte.
Drugo pitanje vezano za gledanje crtanih filmova na engleskom jeziku. Mišljenja smo, i sigurni smo da će se većina logopeda/psihologa složiti sa nama, da crtani filmovi ne pomažu deci u usvajanju jezika i govora. Naprotiv, televizija i crtani filmovi, iako edukativnog karaktera, eliminišu dvosmernu komunikaciju. Dete je pasivan posmatrač, a ne aktivan učesnik. Potpuno suprotno crtanom filmu druženje sa ljudima iziskuje različite vrste interakcija (verbanu, neverbalnu, emotivnu, intelektualnu). Verujemo da vašem detetu neće štetiti ukoliko ponekad pogleda crtani film koji je na stranom jeziku. Međutim, sigurni smo da će za njegov razvoj biti blagotvornije ukoliko vreme provede sa vama, babom, dedom ili drugom decom.

Srdačan pozdrav user posted image

Logopedski Centar LexisPro

(odgovor članu Galapagos)
Direktna veza do poruke: 91
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
25.10.2013 7:22:52   
Trcosava

IZVORNA PORUKA: Logoped LexisPro



Da, verujem da možemo reći da je Vašem detetu maternji jezik slovenački, bez obzira što ste Vi insistirali da komunicirate na srpskom. Ovo kažem jer je, kako ste naveli, dete prvo usvojilo taj jezik i čini se da je razlog tome što i Vi verovatno tečno govorite slovenački jezik. Predpostavljam da je ovo je jezik koji je dominantan kod kuće jer se Vi suprugu obraćate na slovenačkom? Socijala sredina i intenzivan uticaj slovenačkog jezika su uticali da je dete imalo više samopouzdanja da koristi slovenački jezik nego srpski. Međutim, ovo uopšte nije važno jer je Vaše dete bilingvalno i ukoliko nastavi da u svakodnevnoj komunikaciji koristi oba jezika ono će biti u stanju da podjednako savršeno komunicira na oba jezika.

Srdačno,
LexisPro


Naprotiv, ja sam slovenački 'progovorila' pre godinu dana. Mužu se obraćam na srpskom user posted image Čak i kada smo napolju sa drugom decom, u šetnji - detetu sam se uvek obraćala na srpskom i bila sam malo razočarana što ona ne govori samnom na srpskom, no ispostavilo se da je trebala samo malo duže da bude u sredini gde je srpski maternji. Sada savršeno preklapa, meni se svuda obraća na srpskom, ocu i ostalima na slovenačkom.
Hvala Vam na odgovoru

_____________________________

I flunked anger management! }:->



(odgovor članu Logoped LexisPro)
Direktna veza do poruke: 92
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
25.10.2013 15:07:05   
Galapagos
Najlepse hvala na odgovorima. Srdacan pozdravuser posted image

(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 93
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
5.11.2013 12:01:31   
Alexxa
Pitanje za logopeda:

Možda nije stvar za brigu, ali da pitam: Moja devojčica ima skoro 16 meseci, kada pokušava da priča ispušta drugačiji glas od onog koji goristi za "gugutanje". Taj glas bude piskutav. Pored toga izuzev mama, tata i baba ne kaže ništa pravilno, iako se ponekad mući. "Djaba" je jabuka, "paaa" je spava, "maaa" je mrak, ali i nema i mali, razlikuju se po intonaciji, pa ih raspoznajem ja, "buua" je buba, "bÆba" je beba (namerno sam koristila ligaturu a i e, jer je to uravo tako neki zvuk), "ljalja" je nevaljala, "daa" je dan. Da li je rano za logopeda i da li je ovo navedeno razlog da ga posetimo. Hvala unapred.

(odgovor članu Galapagos)
Direktna veza do poruke: 94
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
7.11.2013 11:43:36   
MTS064
Imam devojcicu od 5 godina. Pored toga sto brzo prica pa mi se cini da nekad od te brzine i zelje da sve kaze, ne sastavi recenicu kako treba, ona ne ume da izgovori pravilno slova Č,Š,Ž, vec kao da suska i ta slova izgovara kao C,S,Z.

Kako joj pomoci da nauci pravilno da izgovara slova, da li je moguce to kuci sa vremenom da nauci ili ipak treba da poseti logopeda?

(odgovor članu Alexxa)
Direktna veza do poruke: 95
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
7.11.2013 23:17:08   
Logoped LexisPro

IZVORNA PORUKA: Alexxa

Pitanje za logopeda:

Možda nije stvar za brigu, ali da pitam: Moja devojčica ima skoro 16 meseci, kada pokušava da priča ispušta drugačiji glas od onog koji goristi za "gugutanje". Taj glas bude piskutav. Pored toga izuzev mama, tata i baba ne kaže ništa pravilno, iako se ponekad mući. "Djaba" je jabuka, "paaa" je spava, "maaa" je mrak, ali i nema i mali, razlikuju se po intonaciji, pa ih raspoznajem ja, "buua" je buba, "bÆba" je beba (namerno sam koristila ligaturu a i e, jer je to uravo tako neki zvuk), "ljalja" je nevaljala, "daa" je dan. Da li je rano za logopeda i da li je ovo navedeno razlog da ga posetimo. Hvala unapred.


Poštovana,

Nikada nije rano za odlazak kod logopeda, kao što je bolje posavetovati se sa lekarom nego se sam lečiti. I pored želje da Vam damo savet i odgovorimo na ovo pitanje jako nam je teško da to uradimo. Za dobar savet morao bi da se uradi pregled. Kada je u pitanju glas vrlo je nezahvalno davati procene. Vaše dete je inače u fazi kada deca eksperimentišu svojim govornim organima i glasom tako da se može desiti da je nešto bezazleno. Možete pratiti razvoj detetovog govora u narednom periodu i ukoliko nema napredka u usvajanju novih glasova i reči javite se logopedu.

Srdačno,
Logopedski Centar Lexis

(odgovor članu Alexxa)
Direktna veza do poruke: 96
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
7.11.2013 23:28:56   
Logoped LexisPro

IZVORNA PORUKA: MTS064

Imam devojcicu od 5 godina. Pored toga sto brzo prica pa mi se cini da nekad od te brzine i zelje da sve kaze, ne sastavi recenicu kako treba, ona ne ume da izgovori pravilno slova Č,Š,Ž, vec kao da suska i ta slova izgovara kao C,S,Z.

Kako joj pomoci da nauci pravilno da izgovara slova, da li je moguce to kuci sa vremenom da nauci ili ipak treba da poseti logopeda?


Očekuje se da dete koje navrši pet i po godina pravilno izgovara sve glasove. Možete sačekati još neko vreme i moguće je da će dete samo usvojiti ove glasove. Međutim, ukoliko ste u mogućnosti bolje je da odvedete dete kod logopeda jer će ono uz stimulaciju brže usvojiti pravilan izgovor gore pomenutih glasova. Takođe, odlaskom kod logopeda, pored usvajanja pravilnog izgovora pojedinih glasova dete će biti pripremano za školu što će mu pomoći da lakše usvoji školske veštine kada krene u 1. razred.

Srdačno,
Logopedski Centar Lexis

(odgovor članu MTS064)
Direktna veza do poruke: 97
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
7.11.2013 23:46:51   
srecica_80
Moje dete ima sada 5 godina. Sa cetiri smo krenuli kod logopeda po savetu vaspitaca. Poceli smo od slova L. Poceo je da ga izgovara ali ne bas svuda. Nekih godinu dana smo se zabavljali tim slovom. Sad je na slovu C kao casa. Ni slovo S, R, S DZ... ne izgovara kako treba. Jednom nedeljno odlazi kod logopeda koji je u vrticu. Ranije smo odlazili u Dom zdravlja i jedva je progovarao. Sad hoce da saradjuje. Inace brzo prica. Svaki dan mi u kuci vezbamo sa njim. Neke reci koje moze da izgovori on ne zeli da ih kaze pravilno. Vodili smo ga i kod psiholologa po savetu logopeda iz Doma zdravlja, iz razloga sto je srednje dete i oseca se ugrozenim... Psiholog nije ustanovio nikakav nedostatak kod njega niti je imao neku primedbu na nas odnos prema njemu. Testove je resio, rekao da smo dosadni i izasao napolje. Do trece godine sisao je palac. Ono sto mene brine jeste da li cemo mi do skole uspeti da resimo taj problem sa govorom? Potrebno ga je poznavati da bi razumeli sta hoce da kaze.

(odgovor članu Logoped LexisPro)
Direktna veza do poruke: 98
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
14.11.2013 13:10:39   
dunja RR

Pitajte stručnjaka user posted image

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu srecica_80)
Direktna veza do poruke: 99
   RE: Pitajte logopeda na Ringeraji
14.11.2013 22:07:08   
Logoped LexisPro

IZVORNA PORUKA: srecica_80

Moje dete ima sada 5 godina. Sa cetiri smo krenuli kod logopeda po savetu vaspitaca. Poceli smo od slova L. Poceo je da ga izgovara ali ne bas svuda. Nekih godinu dana smo se zabavljali tim slovom. Sad je na slovu C kao casa. Ni slovo S, R, S DZ... ne izgovara kako treba. Jednom nedeljno odlazi kod logopeda koji je u vrticu. Ranije smo odlazili u Dom zdravlja i jedva je progovarao. Sad hoce da saradjuje. Inace brzo prica. Svaki dan mi u kuci vezbamo sa njim. Neke reci koje moze da izgovori on ne zeli da ih kaze pravilno. Vodili smo ga i kod psiholologa po savetu logopeda iz Doma zdravlja, iz razloga sto je srednje dete i oseca se ugrozenim... Psiholog nije ustanovio nikakav nedostatak kod njega niti je imao neku primedbu na nas odnos prema njemu. Testove je resio, rekao da smo dosadni i izasao napolje. Do trece godine sisao je palac. Ono sto mene brine jeste da li cemo mi do skole uspeti da resimo taj problem sa govorom? Potrebno ga je poznavati da bi razumeli sta hoce da kaze.


Umesto odgvora moram da Vas pitam, da li vežbate sa detetom kod kuće i pratite uputstva logopeda?
Vrlo je važno, posebno kada su u pitanju deca koja ne posećuju logopeda tako često, da roditelji vežbaju sa detetom kod kuće.
Takođe, čini se, iz ovoga što ste naveli, da dete nema pozitivan odnos prema logopedskim časovima ili nije motivisano. Motivacija deteta je vrlo važna u korekciji glasova i usvajanju novih. Pokušajte da razgovarate sa detetom i da mu ukažete na negativne strane lošeg izgovora glasova.

Nezahvalno je prognozirati koliko vremena je potrebno za korekciju pojedinih glasova. To zavisi od mnogo faktora i razlikuje kod svakog deteta.
Budite strpljivi i nastavite sa radom, rezultati će se pojaviti kada ih budete najmanje očekivali.

Srdačno,
Logoped LexisPro

(odgovor članu srecica_80)
Direktna veza do poruke: 100
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Ide zmija - VIDEO!!!
video
Malo zabave za najmlađe
Moja mama divno priča svake noći
Autor: Svetislav Sveta Vuković, Peva: Dečiji hor Kolibri



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here