big mum -> RE: Uticaj antidepresiva na začeće, da ili ne? (11.11.2013 13:43:00)
|
Dobro došla na forum. Jasno ti je da se prije trudnoće moraš potpuno skinuti sa AD.Trudnoća i AD NE IDU zajedno. Prije same trudnoće moraš dobro raščisti sama sa sobom i složiti kockice u svojoj glavi.Dolazi do velikih hormonalnih promjena a samim tim i do veće napetosti(ne mora da znač,neke žene i ne osjete trudnoću)vesele su i staložene. Poslije toga nastupa porod i opet velika hormonalna promjena,tu je i dojenje,ne prospavane noći, iscrpljenost.Sve to zajedno utiče na majčino raspoloženje. Ovo znam jer sam poslije prvog djetea upala u PPD praćenim napadima panike.To je bilo strašno,sama u kući proživljavam napad panike i dojim.Borila sam se s tim dugo jer nisam htjela da prekinem dojenje (zbog terapije)Izdržala sam 6 mj i više nisam mogla.Na svoju veliku žalost sam prekonula dojenje ali sam pomogla PRVO SEBI PA ONDA SVIMA OKO SEBE. Ne bih da te plašim,kod tebe može biti sve OK ali da znaš šta bi moglo da ti se desi.Majčinstvo nije idealno kakvim ga neke žene prikazuju.Ima tu svega.Hroničnog umora ,ne spavanja,borbe sa dojenjem,grčevima.Ako nemaš nikakve pomoći sa strane još će ti teže pasti. Majka sam dvoje djece i znam jako dobro šta pričam.Svoju djecu odgajam skoro sama.95% vremena su samnom.I ima trenutaka kad mi dođem da svisnem.Sad sam puno zrelija,pametnija za jedno veliko iskustvo .I takve stvari mi se više ne događaju. Što naravno želim i tebi[sm=smiley1.gif]
|
|
|
|