|
Doogie -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (18.1.2012 12:31:01)
|
mi cemo ih sacuvati. dugo smo razmisljali, cifra nije mala i ima puno poluinformacija na trzistu pa smo bili skroz zbunjeni jedno vreme. ipak, sto kaze leki77, daj boze da bacimo pare i da nam nikada ne zatrebaju! bolesti koje se za sada lece su brojne, ali osim leukemije i malignih oboljenja ja za ove ostale nisam cula u okolini da je iko bolovao. a maligna oboljenja se ne lece sva nego samo neke vrste, ako sam dobro razumela. ipak, danas je ovo grana medicine koja se ubrzano razvija i dok dodje vreme da nam zatrebaju mat.celije verovatno ce se i druge bolesti leciti, te koje mene interesuju najvise. u mojoj porodici je bilo dosta malignih oboljenja, roditelji su mi umrli mladi, tetke, babe i dede jos odavno, prosek godina 57, tako da statisticki gledano ne mogu da priustim da te celije ne ostavim. oko lecenja smo se takodje raspitivali i dosli do slicne cifre - samo u inostranstvu se radi i to od 15-30hiljada evra, zavisno od bolesti. to je ogromna cifra ali nije nedostizna. kod nas se radi samo tretman leukemije maticnim celijama, to je ono sto zovu transplatacija kostane srzi - odatle ustvari vade mat.celije. ali to je jako komplikovano naci donatore da odgovaraju celije. da postoji javna banka kod nas svakako bismo donirali, pa neka koristi kome sada treba, bice i za nas kad zatreba, a mogu i naucnici da istrazuju i razvijaju metode lecenja. ali to ne postoji, pa cemo onda platiti.
|
|
|
|