RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> U očekivanju (deteta) >> Matične ćelije

Poruka

sonja021 -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (15.9.2010 22:56:03)

i mene zanimaju konkretna iskustva. znam za Cryo save, ali sam na internetu nasla i neavita.rs. predstavnistvo im je u grckoj. nisam ih jos kontaktirala u vezi ozbiljnijih podataka.
ni meni nije jasno sta znaci 1u4?
sigurno da i krvna grupa ima veze (ili gresim?)

Podrum Š. -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (17.9.2010 18:24:10)

Mi smo deponovali Reine matične ćelije preko Cryo save-a. Malo tu komplikuju porodilišta ali... Konkretno sam morala da uradim laboratorijske analize koje koštaju 7.000dinara, zatim sam išla po set i ugovor, pa  na dogovor kod lekara koji me je porađao i koji je sa tim imao već iskustva, pa potpisala u Porodilištu neku gomilu papira itd.
Na porođaju se odvajala od seta nisam (dok me nisu uspavali). Ostalo je sve odradio moj lekar i mm koji je odvezao ćelije u Bgd.
Posle 7 dana sam dobila obaveštenje o kvalitetu matičnih ćelija i poslali su mi fakturu (koju sada treba platiti [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley29.gif[/image] - ali snašla sam se nešto na 12 rata...podnošljivo)

Anoniman -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (17.9.2010 18:28:29)

Ja bih to uradila - ali nemamo parica za tako nešto [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image]

Podrum Š. -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (17.9.2010 18:36:58)

Niš mi ne govori o paricama... Zato sam i pronašla foru 12 rata... Stisnućemo se nekako. (nadam se uspešno)

sonja021 -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (17.9.2010 20:23:55)

podrum, jesi preko banke uzela kredit ili oni odobravaju na rate?
da li svi dr koji tamo rade mogu to da uzmu-mat.celije?

Podrum Š. -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (21.9.2010 16:35:00)

Nisam preko banke niti preko njih. Jednostavno sam povećala limit na kredo kartici i preko nje ću da platim račun. Stvarno ne znam za ostale lekare u Betaniji da li znaju da vade krv iz pupčanika (verovatno znaju), dr koji je mene porodio je rekao da je baš dosta uradio i nikada nije imao problem sa količinama (uvek je bilo dovoljno).

pj76 -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (16.2.2011 17:11:31)

ja bih nesto da pitam ali ne znam gde, pa cu probati ovde.

ja bih htela da doniram maticne celije (nadam se da cu stici do porodjaja naravno, posto sam tek malo trudna) jer nemam para da ih deponujem a razmisljam ako vec mogu nekom da pomognu sto da ih bacim.

zna li iko ista o ovome?

hvala unapred

indy_25 -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (16.2.2011 18:24:35)

Ovdje to niko ne radi. kad sam bila trudna bitala sam da ostavim celije sa pupkovine kaze mi doktorica da nije sigurno da mogu izljeciti sa njima sansa je skorz mala i da je to samo biznis. Tako da mi je ona rekla da to ne radim.

madre -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (16.2.2011 18:42:09)

pj 76, ne znam nista o tome, ali bih da kazem da sam ja deponovala maticne celije preko cryo save-a... nikakve analize nisam radila, jednostavno sam otisla kod njih na razgovor, posle kog sam shvatila da je to super stvar i da je to zapravo BUDUCNOST... znaci time se za sada lece samo neke vrlo ozbiljne bolesti, ali se radi na tome da pokrije veoma veliki broj bolesti...od njih dobila set, dogovorila se sa svojim doktorem o tome, koji inace to bas podrzava...izvadio mat. celije dok sam ja spavala... ljudi iz cryo save-a su dosli po to u porodiliste... posle toga te celije idu na analizu i ukoliko su u redu (ima ih dovoljno...) oni vas obaveste i tada se vrsi uplata... daj Boze da nam nikada ne zatrebaju, ali mislim da svako ko je u mogucnosti to treba da uradi...

Anoniman -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (27.6.2011 22:16:42)

Zna li neko gde se u NS (ili BG) moze uraditi intravenozno vracanje maticnih celija?

Anoniman -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (28.6.2011 12:10:32)

da se ne bih ponavljala, procitajte OVO pa razmislite gde cete ostaviti maticne celije. nakon tog dokumentarca koji sam odgledala potpuno sam sigurna da ne bih cuvala celije, nego ih pre donirala nekoj javnoj banci.

ivas -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (9.1.2012 23:25:47)

I ja bih najradije donirala javnoj banci i nedajboze potrazivala ako zatreba. Ali nazalost to kod nas nije moguce i nece biti jos mnogo godina jer ne postoji javna banka. A donirati nekoj javnoj u inostranstvu isto nije moguce. Razlog zasto kod nas jos nema javne banke je po meni upravo taj sto privatne lepo podmazu nasu korumpiranu drzavu da stopira otvaranje javne banke - i eto ti biznisa. Ipak, obzirom da nemam izbora trenutno mislim da cu izabrati privatno cuvanje. I da napomenem, u slucaju da neko ne zna - lecenje maticnim celijama nije moguce nigde kod nas, najblize gde se to radi jeste u Sloveniji i Madjarskoj. Puno se prica o ostavljanju celija a o lecenju i troskovima koje ono podrazumeva niko ne spominje. Ljudi cesto poslednju paru daju za cuvanje celija ali sta ce biti kada i ako im one zatrebaju a lecenje njima kosta recimo 20 000 evra i to iskljucivo u inostranstvu? Mislim da im nece mnogo pomoci sto ih imaju, a ne mogu da izdvoje novac da ih i upotrebe. O tome treba vise govoriti i informisati ljude. Mislim da otvaranje javne banke kod nas u zemlji nazalost nece da se desi jos dugo jer nije profitabilno i nikome se prosto ne isplati da ulaze u zdravlje gradjana a da od toga nema koristi.

Leki 77 -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (10.1.2012 12:29:43)

Ja ne bih donirala javnoj banci. Tada su svima na raspolaganju, a mi smo mala zemlja, još manje zainteresovanih za to, pitanje je koliko to ima smisla.
U mom slučaju to je manje novca nego što potrošimo na letovanje, a te dve godine na letovanja nismo ni išli.
Mislim da je bolja situacija imate matične ćelije pa skupljati pare, nego nemati ni matične ćelije ni pare.
I NAJISKRENIJE se nadam da sam bacila pare i da nikada neću potraživati matične ćelije.
Ni za šta u životu ne postoji garant. Ako postoji ikakva mogućnost da imam koristi od matičnih ćelija iz pupčanika-nemam šta dalje da razmišljam.
Ne mogu da zamislim kako bih se osećala da ih nisam ostavila, a NE DAJ BOŽE mi zatrebaju.
Ostavila sam za oba deteta.

Leana -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (10.1.2012 13:16:53)

Od reči do reči se slažem sa Leki77.

Mislim da razlog za neotvaranje javne banke u Srbiji nije neprofitabilnost jer oni koji nemaju svoje matične ćelije u javnoj banci plaćaju pretragu kompatibilnih matičnih ćelija.
Što se cene čuvanja u privatnim bankama tiče, to ispadne stotinjak eura godišnje, jedino što je nezgodno dati taj novac odjednom.

New Mom -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (18.1.2012 7:14:45)

IZVORNA PORUKA: crazymama

nego, ono sto mene najvise interesuje sad kako se blizi kraj trudnoce su maticne celije... na forumu nisam nasla ono sto mene interesuje, a to je da li ih je neka od vas ranije sacuvala i da li neka planira da ih sacuva...? mi smo u dilemi, jer ne znamo nikoga ko ima iskustva sa tim...

Leki 77 -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (18.1.2012 11:50:21)

Mi smo ih sačuvali za oba deteta.
Iako se barata sa procentima kompatibilnosti tipa 98% i sl., na sajtu Cryo save-a stoji da je taj procenat 25%.
Ja se nisam dvoumila jer i količina, a ne samo kompatibilnost, igra značajnu ulogu. Naročito za lečenje odraslih.
Da imam treće dete i za njega bih ostavila.

Doogie -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (18.1.2012 12:31:01)

mi cemo ih sacuvati.  dugo smo razmisljali, cifra nije mala i ima puno poluinformacija na trzistu pa smo bili skroz zbunjeni jedno vreme.  ipak, sto kaze leki77, daj boze da bacimo pare i da nam nikada ne zatrebaju! 
bolesti koje se za sada lece su brojne, ali osim leukemije i malignih oboljenja ja za ove ostale nisam cula u okolini da je iko bolovao.  a maligna oboljenja se ne lece sva nego samo neke vrste, ako sam dobro razumela.  ipak, danas je ovo grana medicine koja se ubrzano razvija i dok dodje vreme da nam zatrebaju mat.celije verovatno ce se i druge bolesti leciti, te koje mene interesuju najvise.  u mojoj porodici je bilo dosta malignih oboljenja, roditelji su mi umrli mladi, tetke, babe i dede jos odavno, prosek godina 57, tako da statisticki gledano ne mogu da priustim da te celije ne ostavim.
oko lecenja smo se takodje raspitivali i dosli do slicne cifre - samo u inostranstvu se radi i to od 15-30hiljada evra, zavisno od bolesti.  to je ogromna cifra ali nije nedostizna.  kod nas se radi samo tretman leukemije maticnim celijama, to je ono sto zovu transplatacija kostane srzi - odatle ustvari vade mat.celije.  ali to je jako komplikovano naci donatore da odgovaraju celije.

da postoji javna banka kod nas svakako bismo donirali, pa neka koristi kome sada treba, bice i za nas kad zatreba, a mogu i naucnici da istrazuju i razvijaju metode lecenja.  ali to ne postoji, pa cemo onda platiti.

ivas -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (19.1.2012 12:14:35)

Mi smo se na kraju odlucili za Seracell jer su mi bili najprofesionalniji i najpovoljniji, dostavili mi sve materijale u stampanom obliku, dosli i pokupili ugovore i doneli kutiju za jedan dan. Nema placanja dok ne potvrde iz Nemacke da je uzorak ok za skladistenje. Od tada imamo rok od 30 dana za placanje. I nema placanja dodatnih analiza niti takse za izvoz krvi Ministarstvu, sve je pokriveno. Sto se tice procedure nisam uopste iz kuce izasla, a sve sam dogovorila i zavrsila. A imaju i sve sertifikate i uslovi mi izgledaju isto kao i kod svih konkurenata.Imaju i ugovor sa Gradskom bolnicom gde cu se i poradjati tako da svi doktori tamo uzmaju maticne celije.
Skupo jeste ali i ja na to gledam kao na propusteno skijanje ili letovanje ove godine tako da, snaci cemo se nekako.

tijatija -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (26.4.2012 13:23:14)

Jedna nasa priznanica porodila sa pre dve godine i naravno ostavila te meticne celije. Da bi pre jedno mesec dana saznala da ima leukemiju, hitno je prebacena za BG , tameo je rekla za maticne celije , DR su rekli da nemoze nista da pomogne, i da jos to nije 100 % ispitano ... Sad je u bozijim rukama , eto toliko o tome... Dali neko zna primer da je izlecen sa maticnim celijama, dugo sam pretrazivala sem reklame za cuvanje nista drugo nisam nasla

*Alexx* -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (26.4.2012 13:27:09)

Ja ne znam nikoga, ali znam da se dosta radi na tome - na zapadu.
Evo jedan članak: KLIK

Pretpostavljam da sve zavisi od vrste leukemije, a možda u našoj zemlji nema ni sredstava/opreme za takva lečenja [sm=smiley13.gif] Kontam da su to još uvek eksperimentalni zahvati.

tijatija -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (26.4.2012 13:32:00)

Pa zalosno je sto uzimaju tolike pare a jos eksperimentisu... od prvog dana mi se ta ideja nije svidela, neznam, mozda samo pricam zbog ovog slucaja sto se desio a ja tu osobu znam..

mufika -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (25.7.2012 20:07:02)

Malo sam razocarana sto se malo prica na forumu o cuvanju maticnih celija. Md je prvi hteo da ih ostavimo a sad vec i ja uvidjam njihov znacaj. Ne verujem da bi sada ili narednih nekoliko godina uspela nesto stim, ali je bez sumnje da medicina ide u pravcu sve boljeg iskorištavanja maticnih celija. Sa tih 1780 evra ja ustvari kupujem svom detetu mogucnost da se leci za 10, 20, 30, 40, 50, 60 godina. Daj boze da nam nikada ne zatreba! Ali ne bi mogli oprostiti sebi da zatreba a mi nismo obezbedili a mogli smo. Mi razmisljamo na taj nacin. Skupicemo nekako te pare, ne kupujemo komodicu, kolica, krevetac itd vec skupljamo koristene stvari od koga stignemo i sami pravimo sto god mozemo ali zato ćemo matične ćelije da čuvamo. Nekako ću se već izboriti sa tom ogromnom torbetinom što daju, moram je lično nositi do porođajne sale :)

Torbica -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (25.7.2012 20:22:11)

Mufika, slazem se u potpunosti. I mi smo sacuvali. Pozz

Jelena81 -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (25.7.2012 20:34:04)

Mufika,tvoj post kao da sam ja pisala. Cryo ne saradjuje sa Kg porodilistem,dobila sam brzi odgovor od Future ali ipak idem u ponedeljak kod nacelnika da se raspitam-on jedini uzima uzorke sto mi je opet bezveze jer sta ako ode na godisnji ili nije prisutan za vreme porodjaja.
O celijama nisam razmisljala do pre.dva meseca i sad nam je jedina varijanta kredit i potpisivanje ugovora. Izguracemootplacivanje a celije nedaj boze.da zatrebaju,bar znamo da smo uradoli koliko smo mogli. O njima nisam ni razmisljala pre 10god u 1.trudnoci a kada ono sebe imam puno primera ,moram da se zamislim...
Uh opet se ja raspisala,væld set razumele stå Sam htela da kazem...

mufika -> RE: Čuvaju ćelije beba za lečenje porodice (26.7.2012 17:51:35)

TORBICE, JELENA, hvala vam na podrsci! Sad mi je laknulo, vidim da ima i drugih koji slicno razmisljaju [sm=smiley1.gif]

Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sledeća stranica >   >>