Šta je EPPDV? (Puna verzija)

Forum >> [Zajednica RR] >> Razgovori … o svemu i svačemu



Poruka


guppy RR -> Šta je EPPDV? (25.9.2009 23:04:08)

Može li neko kratko i jasno da mi objasni šta je u Srbiji EPPDV i zašto se taj broj piše uz PIB na nekim papirima od firme? Onako ljudsko neko objašnjenje molim vas [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Ima li ovde neki profi za knjigovodstvo, otvaranje i poslovanje firme ... itd.?





gina -> RE: Šta je EPPDV? (25.9.2009 23:47:43)

Evo mene Guppy... ja sam knjigovodja. Imam agenciju za knjigovodstvo, administrativne poslove, pravne usluge, konsalting vec godinama.

EPPDV znaci evidenciona prijava za PDV.
Ova prijava dostavlja se poreskoj upravi ukoliko preduzece zeli da udje u sistem PDV-a. U sistem PDV-a moze da udje svako novoosnovano preduzece koje proceni da ce u narednih godinu dana imati minimalno 4.000.000 dinara prometa tj. 2.000.000 za male obveznike. Takodje, ukoliko firma koja nije bila u sistemu PDV-a probije limit od 4.000.000 mora da se prijavi za ulazak u PDV sistem.
Onaj ko nije u sistemu PDV-a ne obracunava i ne placa PDV na svoje izlazne fakture ali nema pravo ni da odbije PDV po svojim ulaznim fakturama za robu, troskove itd.

Ako je firma u sistemu PDV-a onda od poreske uprave uz PIB dobija i PDV broj (to je taj EPPDV broj broj evidencione prijave za PDV) koji se pise na fakturama, a neko pise i na memorandumima itd.

Nadam se da sam ti malo pomogla.

Tu sam za svako pitanje u vezi poslovanja u nasoj ludoj Srbiji [sm=smiley1.gif]




Stranica: [1]