|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Beba ne priča
25.12.2015 16:01:13   
Anarunika
IZVORNA PORUKA: dunja RR


IZVORNA PORUKA: Anarunika

Za govor su sada pomerili granicu do tri godine. A Iskon isto do dev godine nije govorio imao je druge načine komunikacije. Kada je propričao vrlo brzo je proširio fond reči i sve je ok.

Anči, da li on nije imao ni jednu reč do dve godine ili nije vezivao reči?



Možda je govorio samo mama,tata i to je to. O vezivanju reči nije bilo ni govora!

A što se tiče koordinacije, npr. mm i ja primećujemo da je on koordinativno dosta ispod Arunovog nivoa npr. Čak mm kao stručno lice (difovac) kaže da je čak malo i ispod svog nivoa, znaš ono,dve leve noge i tako to. Inače je levoruk pa ne znam da li i to ima veze sa bilo čim. Alli to je sve daleko od neke nenormale. Čak je naučio i sam da vozi bajs letos uz sve naše sumnje i to sam samcijat. Deca jednostavno imaju neki svoj put i svoj ritam , i to su neke nijanse koje se sve kasnije iznivelišu .

< Poruku je uredio Anarunika -- 25.12.2015 16:06:12 >

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 126
   RE: Beba ne priča
25.12.2015 22:07:06   
Maslacak15
dunjice draga ja stvarno mislim da ce sve biti ok. Moj ti je savet radi sa njim ali "baci ga u vatru". Nemoj ga stiti i olaksavati mu. Ja sam jako jako veliki zagovornik obdanistaa jel mislim da je ta interakcija sa vranjacima nezamenljiva. I da ne moze da se nadoknadi odlaskom u park na dva sata ili u igraonicu. Kako to mislis nece kasiku? Ok nece mali je ali pusti.ga nek proba nek se pomuci nek capa prstima nek mrljavi
.. Pa mu pomozi. Nemoj ga muciti ali nemoj raditi stvari za njega, to mu samo odmaze...da li bi mogla da ga upises u vrtic pa samo na pre podne??? Ili nesto slicno? Slazem se da je dobro.da konsultujes i strucnjake ali njemu mora da klikne u glavi. Znaci mora da ima motivaciju da resava probleme. Sto se tice motorike pustila bih ha maksimalno da se sam isprobava. Ti sedi a on nek tumara pa dokle stigne ..iz namestaj itd... Kao da te nemA. Bice.sve ok samo.budi strpljiva. Puno vas pozdravljam.

(odgovor članu Anarunika)
Direktna veza do poruke: 127
   RE: Beba ne priča
26.12.2015 16:15:10   
Anarunika
Slažem se sa Maslačkom, nekako mi se čini da deca sa takvim karakterom sve vole da urade sama kada njima to odgovara i da svako potenciranje ima negativan uticaj. Makar je tako sa Iskonom.

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 128
   RE: Beba ne priča
27.12.2015 0:09:41   
Misha i Ljisha

IZVORNA PORUKA: Misha i Ljisha

svahili hahah...jao Maslacak jesi blesava. Kazem mene nervira sto moja zna da kaze mnoooogooo reci ali prosto nece. Npr eto ta jabuka i jogurt. Znaci par dana uzima jabuku i igra se sa njom i dernja se jabuka JA BU KA kao blesava i onda mi nedeljama ne kaze jabuka.Mislim odlepitis. Ili mama dodji, jedno vreme je za sve bilo "mama dodji" a sad se okrene i pogleda me i kao daje mi ruku iz daleka u fazonu da dodjemuser posted image , evo juce je mojoj mami rekla "baba dodji" a pre toga se stvarno ne secam, davno davno. Nije mi jasna, nije kao druga deca da pokusava da kaze i da ima neke "svoje reci" za predmete, ne brblja, vec cuti. al dobro, takva kakva je.

Dunja evo ovde sam bukvalno opisala i tvog Savu user posted image ovo sam napisala 3.11.2014. Znaci Dunja je tad imala jace od godinu i po dana. I sve isto nauci par dana primenjuje i onda nedeljema nista.

Ja mislim da je sve to normalno. Naravno da je dobro sto si otisla kod strucnjaka i ako nesto kasnite na vreme cete nadoknaditi ali evo od srca se nadam da si samo preterano zabrinuta mama user posted image

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 129
   RE: Beba ne priča
27.12.2015 0:25:10   
dunja RR
Ljishoooo, ženeee user posted image

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 130
   RE: Beba ne priča
27.12.2015 8:06:12   
mali_mis
Armin je sa godinu i po naucio na svom bebecem da kaze dobar dan, jedva da se i razumelo da to govori, ali kad se setamo i sretnemo nekog komsiju pa se mi odrasli javimo, javi se i on. I to mu je bilo interesantno da govori, sve dok mu se mladji komsija nije nasmejao, on je to prihvatio kao da mu se ruga i prestao. Tek je skoro, nakon godinu dana ponovo poceo da govori dobar dan, i ubacio i dovidjenja. Onda opet u tom nekom periodu od godinu i po, kad pije nesto kad uzme gutljaj kaze ah, i ja kreten se odvalim od smeha, i on se postidi, i pocne svaki put kad neko kaze "ah" da se savija ispod stola i govori "nou".
Naravno faza sa savijanjem pod sto je prestala, sad on kaze ah, ja se savijem i kazem nou, a on se odvali od smeha. I bukvalno posle 2 rodjendana je propricao, ne zaklapa. Dok sam radila naucio je i pesmice da peva, mada on samo peva pesmice kad su mama i baba sa njim, cim je neko drugi nece. Moje dete je stidljivo, na mamu user posted image

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 131
   RE: Beba ne priča
7.6.2016 0:28:29   
Mariya
Moja H ima 20 meseci i još uvek ne priča. Sa 11 meseci ja znala mama,tata,baba,ali sad ne govori. Kad nas doziva vrištiuser posted image tj vrisne! Zasad zna da kaže ne,amikor,bo(buba), bu(naš pas) i to je to. Lu je sa 20 meseci izgovarala rečenice od 3-4 reči!! H je bila na proveri sluha sa 7 meseci,sve je bilo u redu. Ona nas razume i čuje,izvršava komande,razumemo je jer sve zna da pokaže ali neće da priča! Šta da radim sa njom?

(odgovor članu mali_mis)
Direktna veza do poruke: 132
   RE: Beba ne priča
7.6.2016 6:45:31   
serpica

IZVORNA PORUKA: Mariya

Moja H ima 20 meseci i još uvek ne priča. Sa 11 meseci ja znala mama,tata,baba,ali sad ne govori. Kad nas doziva vrištiuser posted image tj vrisne! Zasad zna da kaže ne,amikor,bo(buba), bu(naš pas) i to je to. Lu je sa 20 meseci izgovarala rečenice od 3-4 reči!! H je bila na proveri sluha sa 7 meseci,sve je bilo u redu. Ona nas razume i čuje,izvršava komande,razumemo je jer sve zna da pokaže ali neće da priča! Šta da radim sa njom?




Mariya ako te ne mrzi iscitaj moje postove unazad imala sam slican problem i sa cerkom i sa sinom ni jedan ni drugi nisu pricali do pune dve god i onda ojednom,sad usta ne zataraju...

_____________________________

"Zena je nastala od covekovog rebra,a ne od njegovih stopala da se gazi po njoj,ne od njegove glave da se zenom vlada,vec od njegovog boka da mu bude jednaka...ispod ruke da bude zasticena i pokraj covekovog srca da bude voljena..."

(odgovor članu Mariya)
Direktna veza do poruke: 133
   RE: Beba ne priča
7.6.2016 7:09:46   
wivern
Maryia i mi smo u tom sosu, M ima 18 meseci ali nista ne govori. Mama nikada nije govorio, tata jeste ali vise ne govori. Jedino govori NE i AJDE user posted image .
I kad mu nesto treba uhvati te za ruku i odvede do toga. Mene vise brine sto me cesto ignorise kad ga zovem.
Bitno je da ona ima neverbalnu komunikaciju do trece godine, da je vi razumete i da ona vas razume. Tako je nama logoped objasnio u skolici. A i znam po kumicu, on je propricao sa tri godine i od tada usta ne zatvara, kaze kuma "bolje je bilo dok je cutao"user posted image

_____________________________

But it ain't how hard you're hit; it's about how hard you can get hit, and keep moving


Honey, I'm Home

(odgovor članu serpica)
Direktna veza do poruke: 134
   RE: Beba ne priča
7.6.2016 8:23:52   
Mala Elena
Marya, ako ti ista znaci, ja znam troje decaka, imaju 22m, 16m i 18m i ne pricaju. Kazu po per reci ono osnovno i to kad su raspolozeni...

(odgovor članu wivern)
Direktna veza do poruke: 135
   RE: Beba ne priča
24.7.2016 9:37:54   
wivern
Moj M jos uvek ne prica, ima neverbalnu komunikaciju i to mi je dovoljno.
I vaspitacise kazu da je to ok.
Ume da kaze NE (to je verovatno naucio jer se stalno derem na psa :) ), AJDE (to mu je prva rec) , TATA, AUTO (to mi je rekao kad nisam htela da mu dodam nego ga 5 minuta pitala sta mu treba, samo mi se pokvareno nasmejao i rekao) i od pre nedelju dana PEPA :)
Definitivno nece da prica, a to mi je potvrdila i jedna od vaspitacica.
Kad je baksuz na mene user posted image

_____________________________

But it ain't how hard you're hit; it's about how hard you can get hit, and keep moving


Honey, I'm Home

(odgovor članu Mala Elena)
Direktna veza do poruke: 136
   RE: Beba ne priča
24.7.2016 10:16:41   
isidora88
Progovorice wiv, i meni je tako mateja u tom nekom uzrastu govorio samo par osnovih reci, i sa 20 meseci razvezao, od tad ne zaklapa, mi smo i kod logopeda iali jer mi je bila frka sto ne prica jos uvek, naravno tamo mi rekli da je sve ok i da ce uskoro progovoriti. Tako je i bilo, do 2 godine je pricao lepo i sklapao recenice.

_____________________________

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

(odgovor članu wivern)
Direktna veza do poruke: 137
   RE: Beba ne priča
24.7.2016 10:35:17   
wivern
Isi ne brinem ja dokle god on ima komunikaciju, kakvu god.
A i valjda bi mi vaspitacice sugerisale da postoji neki problem

_____________________________

But it ain't how hard you're hit; it's about how hard you can get hit, and keep moving


Honey, I'm Home

(odgovor članu isidora88)
Direktna veza do poruke: 138
   RE: Beba ne priča
24.7.2016 12:05:36   
branki*
Moja boka slabo prica isto,ima 18 meseci i govori mama,baba,beba,teta,deda,avav,koka,jaje...razumevanje joj je odlicno,socijalizacija,emocije,sve,pa ne brinem ,mozda je neko malo kasnjenje,mozda nije nista,ali nije neki problem definitivno veci,jer sve razume.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu wivern)
Direktna veza do poruke: 139
   RE: Beba ne priča
24.7.2016 15:18:57   
choopa choops
I isto ne priča puno, ali otprilike je to na nivou djece njenog uzrasta. Imamo ih dosta u okruženju pa uporedim. Recimo ima mala koja je starija mjesec dana i ona baš dosta zna, pa se ja ubedačim, ali kad je uporedim sa svom ostalom djecom, sve je OK.
Zna da kaže mama, tata, baba, Ava (Lara), av-av, tete(tetka), babe (buba) i daj. To je to ja mislim. Nadam se da će uskoro malo da poboljša riječnik user posted image

_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 140
   RE: Beba ne priča
28.7.2016 10:05:22   
dunja RR
Ja dugujem da napišem šta se kod nas dešava.

Sećate se koliko sam bila zabrinuta, više nisam.

Vidim sada mališane u kruženju, i mlađe i starije, uglavnom niko ne priča ništa posebno, tj. mahom svi baš kao S u njihovom uzrastu, a imamo i par mališana u zgradi i porodici koji su lošiji od S po pitanju govora. A niko se ne brine nešto preterano, pa razmišljam da sam ja možda bila i previše zabrinuta.

E sada, da li je logoped pomogao ili ne, ne znam za sigurno, ali sam mirna jer sam dala sve od sebe.


On sada imenuje sve, baš sve, jednostavne reči pravilno (mama, tata, baba, deda, teta to govori već jedno 4 meseca (možda i više) lepo, i koristi u pravilnom kontekstu, kada nas zove, vidi itd).

Većini drugih reči izostavi prvo slovo (logoped kaže da je to sasvim normalno), tipa:

seka je eka
konj je onj


do skora je govorio oda za vodu, sada kaže lepo voda, kada je žedan. znači polako uvodi i to prvo slovo. isto i voz, do skora je bio oz, a sada kaže lepo vooooz.

neke teže reči kaže na svoj način, ali mi ga razumemo. a meni je bitno što on sve hoće da kaže, znači da je počeo da koristi govor kao sredstvo komunikacije, po pravilu, i uvek. Pa i kod tih teških reči, želi da ih izgovori, nema strah.

recimo, kada smo bili na moru, jedno veče smo na plaži videli malu hobotnicu koju je izlovio jedan čovek. Ja sam mu rekla da je to oktopod, jer smo ranije u nekoj Vulkančić knjizi listali, i tamo je imenovan kao oktopod. Pre neki dan smo listali jednu drugu knjigu pred spavanje, on je ugledao hobotnicu i rekao okokod.

Kada hoće u park kaže ugangan (to je tobogan :)


Kod logopeda ne idemo nekih mesec dana, tj. išli smo do pre mora, a ona je sada na odmoru, pa kada se ona vrati sa odmora, mi idemo u BIH, a čim se vratimo u septembru krećemo u vrtić, tako da nisam sigurna da li ćemo nastavljati.


Mi smo išli u jedan logopedski centar koji koristi princip floor time, znači igra na podu sa decom. Nema klasičnog učenja reči, slova, slogova. On je baš voleo da ide tamo. Ja srcem osećam da mu je to prijalo i značilo, kao što mislim da ima smisla i sve ostalo što radimo - u parku je po ceo dan, šeta, bčka se - što na moru, što na Adi. Juče smo ceo dan bili na Adi, oduševio se kada je vioe onaj vodoskok na početku - velika flaša Knjaz Miloš, on kaže eikaaa aša user posted image


Počeo je da povezuje dve reči, tipa mama odiii (mama dođi), iša ada (kiša pada), i eika iba (velika riba).

Počeo je znači da koristi i glagoloe i prideve.


Logopedica je baš zadoviljna njime bila. Moram da joj javim da je krenuo da povezuje reči, jer to je počeo u poslednjih mesec dana.


Sve u svemu, ja sam sada mnogo opuštenija. Bila sam pod ogromnim stresom.


< Poruku je uredio dunja RR -- 28.7.2016 10:32:16 >


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 141
   RE: Beba ne priča
28.7.2016 12:49:15   
branki*
Bravo,savo,bravo dunjauser posted image mnogo mi je drago!ako si dala sve od sebe,bolje tako,nego obrnuto,uvek kazem.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 142
   RE: Beba ne priča
28.7.2016 12:50:07   
choopa choops
Bravo dunja! user posted image

Konačno da malo daneš dušom, mogu da zamislim koliko se brineš. Lagala bih kad bih rekla da nisam i ja I provjeravala svako malo, maltene tražila joj mane. Naročito kad u okruženju ima djece koja su naprednija od nje. Kako vrijeme prolazi, manje više sam mirna jer vidim da je sve OK, ali kad god ona "ne ispuni očekivanja" ja se zabrinem i kao po pravilu sutradan uradi traženo. Stres! user posted image

Što se tiče logopeda...pa vidi kako će se stvari dalje odvijati. Ako nastavi da napreduje tim tempom, a vjerujem da hće, jer čini mi se djeca kad jednom krenu da kapiraju onda ne možeš da ih zaustaviš više, onda možda i nema potrebe da idete više. Ne znam, bar bih ja tako. Ali ocjenićeš sama svakako.

user posted image Za vas.

_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 143
   RE: Beba ne priča
21.1.2017 7:42:30   
Maraj
Moj L ima 15 i po meseci. Faza brbljanja i udvajanja slogova je uredno bila kada je bio mali. Sad nekako slabije prica. Ustvati , retko se odaziva na ime. Jel se vasa deca odazivaju tj okrenu svaki put kada ih pozovete? L dosta gleda tv. Voli Masu i Medu i reklame. Kada se zadubi u tv , mozes do sutra da ga zoves. Nekad ja ljutito ga pozovem , on se na blic okrene i brzo se vraca nazad da ne propusgi desavanja na tv-u. Zna onomatopeje poneke. Kada ga pifam , kako kaze guska , on kaze ga - ga. Kuca mu je A-A umesto (av-av). Zna da oponasa smeh kada ga pitam kako se neko smeje. Al se retko na ime odaziva. Sinoc mm poceo da panici , sto se ne odaziva , i samo me jos vise smorio.

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 144
   RE: Beba ne priča
21.1.2017 8:30:49   
Mariya
Maraj, reci mužu da ne svirauser posted image ,pitaj ga da li mu on priča dovoljno? Dete neće samo od sebe znati nešto,treba mu pokazati,reći,naučiti. A ne odaziva se čovek zato što mu je bitnije da gleda kakvu glupost će Maša da napravi.user posted image
To što on tebi odgovori kad ga pitaš je dobro. Znači da čuje i shvata šta mu govoriš,šta se od njega traži. Propričaće već jednom.
Ako si baš zabrinuta, odvedi ga na kontrolu kod dr. Moja drugarica je primetila da njena ćerka ne čuje dobro kad je prehlađena. Kad je zdrava,super je.
A moja L je inače rano progovorila, a Huser posted image i pošto ja imam njih 2 da upoređujem, u početku sam se brinula jako, sa 2 godine L je znala da recituje pesmice na srpskom, mađarskom i engleskom, sa 24 meseca je znala brojeve i boje,sa 2,5 slovauser posted image A H... Ima 26 meseci,govori samo prva dva sloga i tako sklapa rečenice (nana do so- mama dođi u sobu)
Zna neke boje i da broji od 3 do 4user posted image kad sam rekla dr, ona se smeje. Ne razvijaju se deca istim tempom, stvarno je svako za sebe.

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 145
   RE: Beba ne priča
21.1.2017 8:48:02   
Maraj
Hvala ti Mariya user posted image ja sam se toliko smorila da ne mogu da se opasuljim. Sinoc ga je mm 5 min dozivao. U sobi je samo odzvanjalo Lazare , Lazare. Glava me zabolela. A Lazara boli uvo. On vozi svoj auto - guralicu i nema nameru da mu se okrene. Ja recimo ostavim L kod mojih. Kada se vratim kod njih , dozivam L da dodje do mene. A ja sam blizu ulaznih vrata(on me ne vidi da sam dosla)On trci da me vidi. Znam da cuje. Al eto tada hoce da dodje , kada me ne vidi neki period , kao kada ga ostavim kod mojih. A ovako.... da l ga stvarno "zatupljuje" taj tv.

(odgovor članu Mariya)
Direktna veza do poruke: 146
   RE: Beba ne priča
21.1.2017 9:01:35   
Maraj
Evo jos jedne scene iz Mase i Mede....
ona epizoda "Medino prolece" krece jednom pesmicom koja je L jako simpaticna , da on cupka i bukvalno je pevusi. Imitira melodiju jer je pesmica bez reci. Onda gleda u mene i smeje se jer i ja pocnem sa njim da oponasam tu melodiju.
Zato kazem da znam da cuje.
Al nesto konkretno da prica osim tih par onomatopeja , nece. I to odazivanje na ime..... to bas nece...

< Poruku je uredio Maraj -- 21.1.2017 9:02:25 >

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 147
   RE: Beba ne priča
21.1.2017 9:11:53   
Sanjica26 RR
Crtani treba smanjiti na minimum sve dok dete ne progovori. To je moje misljenje.
Maraj, moja T koja ima sest godina ne odaziva se uopste kad gleda nesto. Skroz se udubi.

_____________________________

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"


Jer smo tako u mogucnosti!

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 148
   RE: Beba ne priča
21.1.2017 9:27:19   
vocicana
Slazem se sa Sanjicom, mada crtice na Disney jr gleda i Mikija obozava, pa sve cikce kada krene. Mada msm da ce prolajati pored mm i mene. U globalu, svako dete je prica za sebe, moja mladja sestricina, do 2-og rodjendana, sve je razumela sta joj se kaze, ali da bekne! sada samo stekce, pa se trudi kao da ponovi sve, juce je zgrabila tel od moje mame da mi kaze tetka voim te ...doneba! Ivratila joj telefon i skackala od srece.
Ne sekiraj se, kada sam ja prevazisla nerviranje zbog puzanja i sedenja, sve ce to biti ok. Ja sam isto bila dete koje se zagleda u tv, nisi me mogao dozvati, takavje ii moj sin.
Maraj user posted image

_____________________________

Tri svecice upaljene jedna za drugom u noci...prva da ti vidim lice, druga da ti vidim usne, treca da ti vidim oci...
Jer smo tako u mogucnosti!!!

(odgovor članu Sanjica26 RR)
Direktna veza do poruke: 149
   RE: Beba ne priča
21.1.2017 10:00:01   
Sanjalicaaa
Maraj, moj stariji sin je bio takav. Nije se svaki put odazivao. Kasno je i propricao, negde oko 20m. (cini mi se da je i do karaktera, nekako je svojeglav)
Slazem se sa Mariyom, jako je bitno da se puno puno puno prica. Mi nismo neke pricalice, mm i ja, i nije ni cudo sto je G kasnio u govoru.
Ali recimo sad sa Ikom, sada kad G ne zatvara usta po ceo dan, u kuci se cuje sto hiljada puta dnevno mama, tata, Goga i Ika nas vec sada zove. Ne da samo ispusta slogove, vec nas stvarno zove.
Super sto tvoj L recimo zna onomatopeje. Moj G je to naucio tek posle 20m.

_____________________________

Ali, ja sam sanjalica. Verujem u nestvarno. Verujem u ono "ali" svaki put kada mi kažu da se ne zavaravam. Jer nemoguće postaje moguće, ako dovoljno želiš.

(odgovor članu vocicana)
Direktna veza do poruke: 150
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  4 5 [6] 7 8   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







OJED I OSIP: KAKO LEČITI, A KAKO SPREČITI?
Posle nekoliko dana ovog kombinovanog tretmana (pranje, sušenje i mazanje, uz redovno menjanje pelena), kod većine beba ...
Kako se pravi beba u jednom afričkom plemenu
Roditelji su ti koji odlučuju da li će i kada imati dete, ali dete u stvari samo bira svoje roditelje i pronalazi put do...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here