RE: Visok prolaktin (PRL) (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Problemi sa zatrudnjivanjem



Poruka


Didy -> RE: Visok prolaktin (PRL) (28.8.2013 17:53:23)

Ja sam imala povišen prolaktin, otkriveno mi je kad sam imala 19 godina, kad su menstruacije počele da mi bivaju neredovne. Vadila sam hormone (pojma nemam koliko su bile vrednosti, negde imam nalaz, nisam tad ni sa jednim drugim nalazom upoređivala, samo znam da mi je prolaktin bio duplo veći od nekog drugog hormona, ni ne sećam se više kojeg, to je bilo pre 13 godina), dr me slala da radim rtg glave, sve bilo ok. Pila sam bromokriptin tri meseca, ne znam koliko mg, znam da sam ga pila svaki dan. Nisam imala mučnine, ni glavobolje, ne sećam se da sam imala bilo kakve nuspojave.
Kad sam otišla na kontrolu u polikliniku, moja dr koja je tad bila mlada, zatraži stručno mišljenje načelnice i ova joj preda mnom očita lekciju kako se to tako ne radi, kako sam ja mlada, bla, bla, bla, bla... Baš mi je bilo neprijatno tada, još ja bukvalno klinka, nisam znala kome da verujem više. Ta moja dr mi je rekla da ću najverovatnije imati problema da zatrudnim, da ću morati ići na stimuacije i sl.
Posle toga su mi se ciklusi ustalili, ponovo bili na 28 dana, ja nikad više nisam kontrolisala hormone, baš su me bili iscimali i ja odlučim da ne čačkam ništa. A već sam se bila spremila psihički da neću moći imati decu, već s mojim budućim mužem pričala i o usvajanju i sl. I ostala trudna oba puta onako skoro usput, bez imalo cimanja. Eto, to je neko moje iskustvo.
Jedino što sam imala oba puta baš malo mleka. Dojila sam oba deteta, sina do godinu dana, ćerku do godinu i po, ali sam ih oboje morala dohranjivati. Kao da mi nisu svi kanali bili mlečni, iako sam baš svašta radila, stavljala ih oboje od početka na grudi, koristila pumpicu posle svakog podoja, pila čajeve za povećanje laktacije... Zanima me da li taj povišen prolaktin može da utiče na količinu mleka, jer on jeste hormon laktacije. Ima li neko informaciju tog tipa, pitala sam nekoliko ginekologa, niko mi nije mogao ništa konkretno reći.




*Maki* -> RE: Visok prolaktin (PRL) (29.8.2013 11:46:04)

Pitalice skitalice,jako puno smo pisale napred u vezi problema povećanog prolaktina. I sama sam imala jako povecan prl,cak 10 puta veci od normalne vrednosti i sredila ga za vrlo kratko vreme bromokriptinom. Naravno druga opcija je Dostinex,svaki lekar predlozi ono sto smatra da je potrebno. Medjutim,mislim da ti moras da uradis dnevni profil prolaktina,to je provera prolaktina u toku jednog dana u odredjenim satima npr. prvo vadjenje krvi u 8h, drugo u 12h, trece u 15h..lupam sad za vreme ali otprilike tako, to ce najbolje pokazati vrednosti prl u toku dana i kako da se doza leka odredi. Ja sam proveravala prl dnevnu analizu nekoliko puta dok mi doktor nije tempirao kako da pijem lek. (pila sam dugo cetvrtinu tabletice ujutro i pola uvece,svakodnevno).Ne znam zasto pijes lek bas utorkom i petkom?Ne znam ni kako je procenila da treba da pijes lek 2 godine da bi se prl vratio u normalu?Moze se drzati pod kontrolom stalno terapijom.

Jesi li proveravala ostale polne hormone i hormone štitne žlezde pre svega?Pitam te ovo jer spominjes vezu viška kilograma sa prolaktinom.Ja sam npr.mršava a prl mi je bio povecan,niti sam se gojila sa terpaijom niti oticala... Ali mislim da treniranjem mozes da postignes samo pozitivan rezultat i po pitanju smanjivanja prolaktina (zovu ga i hormon stresa) jer svakako zdrav zivot vodi mirnom duhu,miran duh - dole prolaktin :)
Sigurno ce ti se javiti jos neka zenskica koja bolje zna da te posavetuje,ovo je moje skromno misljenja na osnovu onoga sto znam do sada :)
Zelim ti da sto pre resis taj problem [sm=smiley31.gif]




Pitalica skitalica -> RE: Visok prolaktin (PRL) (29.8.2013 13:20:58)

@Maki,

da, vadila sam prolaktin jedan dan tri puta- valjda u 11, 13, 15h (tako nesto, ne mogu da se setim tacno vreme) u Konzilijumu i rezultati su mi bili 1800, 1700, 1600 otprilike.

Rekla je dve godine jer je to neko potrebno vreme da se prolaktin ustali za stalno. Kao, ljudi prekidaju sa terapijom posle 4 meseca kad im se vrati u normalu, pa im se posle nekoliko meseci opet vrati, jer je potrebno da ga odrzavaju. Moja majka se lecila kod nje godinama i posle rodila nas 4, pa joj zbog toga verujem vise nego nekim drugim lekarima.

Sto se tice vadjenja drugih hormona, jesam i to sam vadila. I svi u porodici smo to vadili i moji su bili normalni, tj,sve vrednosti su bile kako treba, osim prolaktina. Zato mi nije jasno sto se gojim :(

A ona mi je rekla da pijem utorkom i petkom po jednu tabletu. Mada u kutiji Dostinexa (uglavnom dobijam na turskom, a sad sam dobila na makedonskom jeziku) pise da se pije ponedeljkom i cetvrtkom, sto mu dodje isto ovom mom.




*Maki* -> RE: Visok prolaktin (PRL) (29.8.2013 15:00:50)

Nisam znala da se dotinex tako pije ali pokusaj tako kako ti je doktorka predložila.Ja sam sa bromokriptinom za 2 nedelje spustila prolaktin na normalu ali sam ga kasnije koristila sve dok nisam ostala u drugom stanju, to mi je bila obavezna teraoija, nisam je prekidala godinama,kad god bi proveravala bio je u normali ali nisam imala prilike da proverim bez koriscenja leka kakvo je stanje.

Mozda ti je metabolizam takav,isto kao i meni,ja ni sad u trudnoci ne mogu da se ugojim da malo nabacim kilazu,sve u stomak ide [sm=smiley1.gif]

Sredice se to ne brini [sm=smiley1.gif]




Jole84 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (29.8.2013 20:17:09)

Maki jesi li izbacila bromokriptin odmah kad si ostala trudna?
Meni ga je danas dr izbacila skorz,imam poverenje al mi ipak frka.




*Maki* -> RE: Visok prolaktin (PRL) (29.8.2013 20:47:12)

Da odmah ga je izbacio doca kad smo videli pozitivnu betu,ne brini nista Jole [sm=smiley31.gif]




IVA 11 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (22.2.2014 12:46:38)

Kako se podnosi ovaj lijek? Moj doktor je rekao da će mi uvesti terapiju i potrebnu dozu kad u ponedjeljak uradim dnevni profil prolaktina.




Jole84 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (22.2.2014 14:08:16)

Iva kako ko...meni je u prvo vreme korišćenja bio težak jako,bukvalno sam spavala na stolici,jake mučnine i propadanje u krevet,pod,ali kad sam se navikla,posle mi je bio ko bombonica,nisam ga osećala uopšte. Samo malo vremena dok se organizam navikne,inače je jako delotvoran i sa dobrom dozom dovešće te brzo do trudnoće [sm=smiley1.gif]




IVA 11 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (22.2.2014 20:38:05)

Jole, što bih ja bez tebe! :* Nadam se da će mi biti manji, ipak se tješim da nisam mirovala, pola sata nakon buđenja su mi uzimali krv za nalaze. Prolaktin ili hormon stresa, kako li već [sm=smiley13.gif] A vidjećemo kako ću ja reagovati, uf...




*Maki* -> RE: Visok prolaktin (PRL) (23.2.2014 9:33:48)

Ako Iva mislis na bromokriptin, ja nikakve nus pojave nisam imala, osim u pocetku malo malaksalosti. ne brini ne mora da znaci da ces ga tesko podneti, zbog toga se on uvodi lagano,malo pomalo do odredjene doze




IVA 11 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (23.2.2014 14:56:35)

Hvala ti! Da, na njega mislim...Sjutra će mi odrediti dozu, uhhh. [sm=smiley13.gif]




IVA 11 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (24.2.2014 9:42:19)

Bila sam kod doktora, rekao mi je dnevni profil prolaktina da uradim sjutra, 8, 11 i 13 h. Pa tek onda da mi da dozu tableta koje ću piti...




IVA 11 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (4.3.2014 14:21:31)

Prolaktin sam vadila još prošle nedjelje, juče podigla rezultate, rezultati više nego dobri! U sva 3 vremena. Dr prezadovoljan, kao i ja. Sad samo još progesteron da izvadim, dr traži 14, 21 i 24 dc, ne znam što toliko [sm=zmeden.gif]




17 joka -> RE: Visok prolaktin (PRL) (4.3.2014 15:09:31)

ivo da vidi kakav je za vreme O i posle O




IVA 11 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (4.3.2014 15:14:24)

Na uz mi je rekao da misli da će ovulacija biti u periodu od 5-7 dana, ali ipak da izvadim ovo, ooo, opet će da mi vade krv, uhhh, nikad se otarasiti bolnice...hvala joko




NoraBo -> RE: Visok prolaktin (PRL) (12.4.2014 10:52:48)

Devojke imam 2 kutije viska Dostinex 0.5 mg od po 8 tableta, rok im istice u januaru 2015, Ako nekome treba neka mi se javi u pp. Naravno lek poklanjam :)




*Sun* -> RE: Visok prolaktin (PRL) (3.7.2014 18:54:40)

Zivo me interesuje zasto su se nasi endokrinolozi okomili samo na taj bromergon? Ja sam ga koristila i bio je uzas jedan ne bi nikome preporucila, jer taj lijek je zlo, jedno veliko zlo.




zece -> RE: Visok prolaktin (PRL) (3.7.2014 20:16:28)

Ne e tocno jas go pijam bromergon 3 god pa nisto ne mi e zavisi za ko j kako




gogili75 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (12.9.2014 5:58:44)

imala sam povišen prolktin,endokrinolog me je uputio da uradim dnevni profil prolaktina i rez su dobri, da li je moguće da se prolaktin sam reguliše bez terapije....




branki* -> RE: Visok prolaktin (PRL) (12.9.2014 9:12:55)

gogili,prolaktin reaguje na stres,povecava se ako si nervozna ili pod nekim stresom.a,sad ne znam da li moze da se regulise sam od sebe ako su mnogo povisene vrednosti..




blum -> RE: Visok prolaktin (PRL) (19.9.2014 21:40:59)

Ćao drage moje ja sam vam novi-stari clan[sm=smiley36.gif] postavila bih vam jedno za mene veoma važno pitanje. Dakle prolaktin mi je 620 vrijednosti (75-511) . Naime ginekolog u bolnici kaže da je uredu dok doktor privatno kome sam išla kaže treba uvesti Bromokriptin. Obzirom da imam problema i sa zaštitnom i pijem letrox, kaže da je od stitne vjerovatno u porastu. Molim vaš za mišljenje




Jole84 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (9.10.2014 22:54:52)

Imam pitanje za Maslačkonju [sm=jezicek.gif]
Prošlo je pet meseci od porođaja, da li je vreme da idem na magnet da proverim mikroadenom? Trebalo je kad sam zatrudnela ali je dr rekla da odložimo za posle porođaja kad se malo srede hormoni. Prošlo mi je dva, tri ciklusa, ne dojim, nadam se da sad mogu da se angažujem malo?




Maslacak15 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (9.10.2014 22:59:49)

oj jole:)

Pa nije zgoreg da odes. Ako se i ciklus vratio sve je znaci na normali. Ljubi Miluuu[sm=smiley36.gif]




Jole84 -> RE: Visok prolaktin (PRL) (9.10.2014 23:07:03)

Ionako će da mi zakažu tek za par meseci, valjda je isparilo to čudo iz lude glave [sm=smiley36.gif]
Hvala, ljubi ti meni zetoveee [sm=smiley31.gif]




17 joka -> RE: Visok prolaktin (PRL) (20.3.2016 15:08:27)

vidim nikog nema ovde da kucka pa se nadam da su svi resili problem sa prolaktinom

moj prolaktin je sad 1204

nemam terapiju, kostantno osecam umor glavobolje i bol u grudima neznam ima li to veze s a prolaktinom i stitna opet luduje a pijem terapiju bas sam [sm=smiley13.gif]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  20 21 [22] 23 24   Sledeća stranica >   >>