Insuficijencija žutog tela (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Problemi sa zatrudnjivanjem



Poruka


Anoniman -> Insuficijencija žutog tela (2.2.2009 11:19:56)

PITANJE:
čula sam za izraz "Insuficijencija žutog tela". Da li biste mi objasnili šta je to i posledice tog stanja ?


OGOVOR:
Žuto telo (Corpus luteum) je mala struktura u jajniku koja nastaje na mestu gde se nalazio folikul iz koga je oslobođena jajna ćelija posle ovulacije. Žuto telo normalno posle ovulacije produkuje Progesteron kako bi omogućio pripremu sluznice materice za implantaciju embriona. Ukoliko nastane trudnoća njegova funkcija se produžava sve do 11-12 nedelje trudnoće. Ukoliko nema trudnoće žuto telo funkcioniše samo do sledeće menstruacije. Normalno trajanje funkcije žutog tela je 12-16 dana. Žuto telo u normalnim uslovima proizvodi maksimalne količine progesterona čitavo vreme svog funkcionisanja. Ukoliko se produkcija postepeno smanjuje to može imati negativan uticaj na pripremu sluznice za prihvat embriona pa se zbog toga može desiti da i pored oplodnje nema mogućnosti za normalan razvoj embriona. Insuficijencija žutog tela zato može biti uzrok neplodnosti. Korisna terapija tog stanja je dodavanje u obliku leka nedostajućeg progesterona. Na taj način se mogu prevazići negativni efekti smanjenja produkcije progesterona u žutom telu i razrešiti uzroci neplodnosti koji su tim fenomenom prouzrokovani.
Izvor: zdravljezene.co.yu

Ima neko iskustva?




kumara -> RE: Insuficijencija žutog tela (3.2.2009 1:26:32)

Jel to znaci da u slucaju nedostatka zutog tela, dolazi do spontanog?

Ako sam dobro shvatila iz texta, to je ustvari kao nedostatak progesterona, zbog ceka se dobijaju inekcije progesterona i piju one silne tablete Utrogestan, Daborston...




Anoniman -> RE: Insuficijencija žutog tela (3.2.2009 8:38:58)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Jedan deo tog odgovora nisam razumela baš najbolje, ali laički, da, valjda...




Jacaca -> RE: Insuficijencija žutog tela (20.2.2009 9:47:06)

Jeste Lenka bas tako, moja seka je pre dve godine zbog toga izgubila bebu. Ako nema zutog tela nerazvija se posteljica i plod  nisu dodavali progesteron u vidu utrogestana.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image] Sada je 7. mesec trudnoce to je ok, ali leva arterija na pupcaniku nije dobro razvijena pa se tresemo svakodnevno. Nadmo se da ce sve biti dobro.




kumara -> RE: Insuficijencija žutog tela (20.2.2009 15:29:02)

Hvala Jaco! Bice tvoje seka ok! [sm=smiley31.gif]




Anoniman -> RE: Insuficijencija žutog tela (29.10.2009 10:11:17)

IZVORNA PORUKA: dejana007

IZVORNA PORUKA: anuksunamun

da li neko zna nesto o zutom telu na jajniku? ,ja malopre procitala da to znaci da je zena trudna:)mada valjad bi mi dr rekao to.....


Ja mislim da je zuto telo ostatak posle O. Dakle kad folikul ispisti jajnu celiju ostaje zuto telo kao ostatak tog folikula. I to ne znaci da je zena trudna.

Konkretnije

[image]http://www4.slikomat.com/09/1029/anr-Order-_thumb.png[/image]

Lutealna ili korpus luteum faza ciklusa (faza žutog tijela) traje uobičajeno 12-16 dana. Nakon ovulacije, pod uticajem LH na mjestu rasprsnutog folikula razvija se u žuto tijelo (lat. corpus luteum) koje proizvodi progesteron. Delovanje progesterona i estrogena potiče predhodno proliferisan endometrij na pripremu gustog sloja krvnih žila na koje se oplođena jajna ćelija može pričvrstiti i dalje razvijati. Ako je jajna ćelija oplođena, taj sloj krvnih žila se pretvara u posteljicu ili placentu. Corpus luteum ili žuto tijelo nastavlja proizvoditi progesteron i estrogen. Embrinon započinje sa produkcijom humanog horionsko gonadotropina (HCG) koji djeluje na žuto tijelo produžavajući njegovu funkciju koja će obezbediti nesmetan razvoj trudnoće a mensterualno krvarenje izostaje. Ukoliko do oplodnje ne dođe, corpus luteum propadne u oblik koji se naziva corpus albicans (lat.bijelo tijelo), a koncentracija estrogena i progesterona opada što predstavlja signal hipotalamusu da započne sa novim menstrualnim ciklusom. Na kraju sloj endometrija se ljušti i gubi s menstrualnim krvarenjem.






zvezdica009 -> RE: Insuficijencija žutog tela (1.12.2009 12:35:46)

kolika je velicina zutog tela ?




cipiripi -> RE: Insuficijencija žutog tela (1.12.2009 13:01:30)

meni je islo do 25 mm [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




zvezdica009 -> RE: Insuficijencija žutog tela (1.12.2009 13:40:57)

super!!! onda je to sto je moja dr videla verovatno zuto telo a ne cista kao sto je ona rekla, jer s obzirom da mi je jajna celija pukla onda se verovatno formiralo zuto telo, sad opet imam neku nadu [sm=smiley1.gif]




zvezdica009 -> RE: Insuficijencija žutog tela (1.12.2009 14:38:49)

IZVORNA PORUKA: cipiripi

zuto telo je takvog oblika da moze da se pomesa i sa folikulom i sa cistom... isto izgleda...
svaki doktor, pa i onaj sa najgorim UZ mora to da vidi e sad je pitanje kako ce da protumaci...



ovo sam kopirala iz klomifena. ta doktorica kod koje sam ja bila, kaze da zuto telo nikako ne moze da se pomesa sa folikulom, da se lepo vidi razlika, medjutim, ja sam ispitivala i citala i na internetu i pitala na tri strane i kazu mi upravo ovo sto i ti cipiripi da zuto telo moze da se pomesa sa folikulom i da su slicnog oblika, doduse folikul obicno bude malo vise zaokrugljen od zutog tela, a zuto telo malo vise jajasto ali je i to sve individualno. e sad, s ozbzirom da je moj folikul puko pre 7 dana, da li je moguce da je zuto telo velicine 20 mm? i do koliko moze da naraste?




lence -> RE: Insuficijencija žutog tela (1.12.2009 15:21:16)

Ovako pise u Wikipediji: zuto telo je obicno velicine 1,6-5cm. Cista zutog tela moze da nastane i nakon sto folikul izbaci jc,  moze da naraste skoro do 10cm. Ona moze da krvari unutar same sebe ili u jajnik. Moze da izazove snazan bol u abdomenu. Ali navodno, ako dodje do oplodnje jc, cista zutog tela ne predstavlja problem za trudnocu.
Ako Wiki laze mene i ja lazem vas. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




zvezdica009 -> RE: Insuficijencija žutog tela (2.12.2009 7:32:51)

hvala lence, dala si mi nadu [sm=smiley1.gif]




daca77 -> RE: Insuficijencija žutog tela (2.12.2009 7:58:26)

Zvezdice, i meni se ove god.desavalo da svi dr mesaju folikul od ciste. Medjutim, dr koji me je uveravao da je cista zutog tela i da ce sa [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] nestati, bio je u pravu. a meni je to raslo i do 48mm. Objasnio mi je i pokazao na color dopleru da je folikul prozet krvnim sudovima-arterijskim i venskim, i nakon pucanja folikula stvara se rana na tom mestu koja krvari...ta krv se moze sakupljati u opni i tako stvoriti cistu zutog tela.




zvezdica009 -> RE: Insuficijencija žutog tela (2.12.2009 8:04:11)

da daco, nije mi jasno ispada kao da su oni vise zbunjeni nego mi [sm=smiley36.gif] ja tacno razlikujem folikul od zutog tela [sm=smiley36.gif][sm=jezicek.gif] nadam se da ce biti sve ok , cekam i cekam pa sad sta cu docekati videcemo [sm=smiley1.gif]




2002m -> RE: Insuficijencija žutog tela (9.2.2010 14:03:29)

meni vec drugi mesec 7 dana pre ocekivane[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/hudicek1.gif[/image] curi rozlikasto vodeni iscedak.
Mislim da je kod mene problem, ovo:
Premenstrualno krvarenje Kao i u prethodno opisanom poremćaju i kod premenstrualnog krvarenja podaci koje lekar dobija od žene su veoma karakteristični.Problem se najćešce opisuje kao vrlo oskudan, mrk, sukrvav iscedak koji se pojavljuje 4-5 dana pre nego što nastupi pravo menstrualno krvarenje.Sve se na identičan način ponavlja u sledećem ili sledećim ciklusima zbog čega se žena, manje više zabrinuta, javlja svom lekaru. Ovaj poremećaj je posledica postepenog smanjenja proizvodnje ProgesteronA u žutom telu koje se formira na mestu prsnutog jajnog folikula tokom ovulacije. Progesteron sekretorno transformiše materičnu sluznicu,koja je prethodno izgrađena dejstvom estrogena.U normalnim situacijama produkcija Progesterona u žutom telu započinje dva dana posle ovulacije ,veoma brzo doztiže svoj maksimum na kome se održava sledecih 12-14 dana. Ukoliko se ne desi trudnoća funkcija žutog tela naglo prestaje nakon čega će uslediti menstrualno krvarenje.Pojavu gde žuto telo postepeno smanjuje produkciju Progesterona ,zbog čega se i javlja premenstrualno krvarenje, označavamo "Insuficijencijom žutog tela" .Ovaj poremećaj treba lečiti zbog toga što, za razliku od intermenstrualnog krvarenja,može biti uzrok neplodnosti. Materična sluznica koja nije stimulisana dovoljnim količinama Progesterona nije dobro pripremljena za implantaciju ( ugnježdenje) embriona. Iako do oplodnje dođe,u takvim slučajevima, embrion nema optimalne uslove za preživljavanje u materičnoj duplji. Da bi se ovo sprečilo savetuje se uzimanje Progesterona u drugoj fazi menstrualnog ciklusa nakon konsultacije i pregleda kod lekara koji treba da donse odluku o vrsti i količini leka koji treba da se uzme.




cipiripi -> RE: Insuficijencija žutog tela (9.2.2010 14:06:19)

ja da sam na tvom mestu kad mi se to desi otisla bih na UZ da mi se potvrdi sumnja..to se na UZ vidi..




2002m -> RE: Insuficijencija žutog tela (9.2.2010 14:16:29)

juce mi opet krenuo taj iscedak a za 7 dana treba da dobijem, isto kao i prosli mesec.
Danas sam zvala privatnu bolnicu u Zr. i pitalo ko od ginekologa radi kod njih.Kad ono bas ginekolog kod kojeg sam krenula u bolnicu na preglede.
Zakazacu privato kod njega, posto je u bolnici sve preko one stvari.




cipiripi -> RE: Insuficijencija žutog tela (9.2.2010 14:22:05)

zakazi, to je najpamentnije..nemoj da mozgas previse kao ja.. nije dobro [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




2002m -> RE: Insuficijencija žutog tela (9.2.2010 14:25:10)

Ovih dana nemas da radis neke analize?[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
Jos nisi pronasla nesto novo?[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]Salim se draga, ti si nam na rr.   virtualni ginekolog[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




cipiripi -> RE: Insuficijencija žutog tela (9.2.2010 14:25:56)

nemam nista..cekam kariotip..sve sam zavrsila [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




2002m -> RE: Insuficijencija žutog tela (9.2.2010 14:28:04)

IZVORNA PORUKA: cipiripi

nemam nista..cekam kariotip..sve sam zavrsila [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]dali marta ides po svoje bebice?Dace bog[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




cipiripi -> RE: Insuficijencija žutog tela (9.2.2010 14:30:06)

ne posle ove [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/hudicek1.gif[/image], nego posle sledece [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




2002m -> RE: Insuficijencija žutog tela (9.2.2010 14:35:21)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]pratim ja sta se desava i po temam gde me nema[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image].
Samo hrabro[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




cipiripi -> RE: Insuficijencija žutog tela (9.2.2010 14:37:20)

pisala sam sad u [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/rozacrtici.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




zvezdica009 -> RE: Insuficijencija žutog tela (3.3.2010 8:51:02)

da li mi neko moze reci, da li se zuto telo vidi odmah po pucanju folikula ili tek koji dan kasnije [sm=zmeden.gif]




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>