|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Prevremeni porođaj
25.1.2010 14:15:46   
Anoniman
OTI hvala, draga... sad ću da pokušam da nađem nešto...

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 51
   RE: Prevremeni porođaj
25.1.2010 20:18:44   
goda
pročitala sam i jako mi je žao. Sta da ti kažem osim d moraš biti jaka,znas kako je rekao jedan kolega od MM: "Ti ga druže makar možeš napraviti a ja ne mogu ni to!"
Tada sam se osvestila da to nije njgore što čoveka snađe,i malo se pribrala svesna da ja sebi mogu roditi,i bilo mi ga je tako žao da nikada nisam zaboravila šta mi je rekao.
Tako i ti draga,mozes roditi ponovo,zato se ne brini ne moze se nista promeniti. Jedino u novoj trudnoći možeš više voditi računa jer si već jednom prolazila kroz trudnoću kao i ja.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 52
   RE: Prevremeni porođaj
25.1.2010 20:21:21   
Anoniman
Da.... uvek ima i gorih stvari.. mislim, koliko god se one u nekom periodu činile teškim.
Nešto ti ne vidim tiker?... Jesi trudna ?user posted image


(odgovor članu goda)
  Direktna veza do poruke: 53
   RE: Prevremeni porođaj
25.1.2010 20:23:59   
goda
Posteljica se vidi na ultrazvuku,kada odeš na kontrolu pitaj doktora objasniće ti. Meni je to doktorka pokazala ali ja ništa ne vidjeh od onih belih tačkica,sta sam mogla i vidjeti kada sm tad treći put u životu vidjela ultrazvuk,u onim tačkicama nista nisammogla da prepoznam a kamoli da vidim da je posteljica prezrela.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 54
   RE: Prevremeni porođaj
25.1.2010 20:25:20   
goda
jesam,danas ušla u 19. nedelju. Pročitah čini mi se da si i ti trudna,u kojoj si nedelji? I jel ti već imas jedno dete,kazes da si imala 2 carska reza pa zato pitam????


< Poruku je uredio goda -- 25.1.2010 20:31:19 >

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 55
   RE: Prevremeni porođaj
1.2.2010 21:50:53   
Anoniman


user posted image Prevremeni (preterminski) porođaj je onaj koji započne pre navršene 37. nedelje trudnoće. Predstavlja jedan od vodećih problema u savremenom porodiljstvu, jer se broj prevremenih porođaja u svetu i pored primene najsavremenijih lekova i sredstava u proteklih 40 godina nije menjao. Od deset porođaja jedan je prevremen i smatra se glavnim uzrokom preko 75% smrti beba u ranom novorođenačkom periodu.
Uzrok nastanka Razlozi prevremenog rađanja potiču i od majke i od ploda. Najvažniji faktor kod majke je starost. Znači ukoliko majka rađa sa 13, 14 ili s druge strane posle 35. godine, ovaj rizik se povećava. Takođe, on je veći ukoliko majka ima neko hronično oboljenje (dijabetes, bubrežna i srčana oboljenja), da li ima neku infekciju ili hormonski poremećaj. Građa je takođe bitna, jer veći rizik imaju niske žene, uzanih karlica, kao i one koje su češće pod stresom, koje puše ili borave u sredini u kojoj ima pušača, jer se zbog ovih faktora rađaju i sitna deca.

S druge strane, kod ploda su uzrok prevremenog rađanja urođene anomalije, srčane mane, deformacije ekstremiteta, srčane mane i pretrpljene infekcije majke u trudnoći. Koliko stres povećava rizik, govori i sledeći podatak.  Tok porođaja Prevremeni porođaj teče kao normalan, vremenski donesen porođaj. Može biti malo sporiji zbog slabijih kontrakcija ili brži zato što je beba manja. Nedonoščad veoma lako podležu opasnom delovanju lekova koji se koriste tokom porođaja. Simptomi su različiti, nekada ih i nema, mada su najčešći: pojačana vaginalna sekrecija, bilo da je sluzava ili krvava (čak i blago prebojen sekret crveno može biti značajan), vaginalno krvarenje, bilo da je samo tačkasto ili obilnije, bol u donjem delu trbuha, grčevitog tipa, ili postojanje redovnih kontrakcija ( više od 4 za sat vremena), osećaj da vas beba pritiska na dole, bol u krstima. Dijagnoza Što ranije uočimo simptome prevremenog porođaja, to ćemo imati veće šanse da sprečimo rađanje deteta nespremnog za život van organizma majke. Znaci koji nas na to upozoravaju su: uočene kontrakcije (grćenja mišića materice) 4 u toku sat vremena, osećaj pritiska u donjem delu trbuha i nelagodnost, te postojanje obilnijeg iscedka iz vagine. Smatra se da je prevremeni porođaj započeo ukoliko možemo da dokažemo bar 4 kontrakcije (grčenja mišića materice) za 20 minuta, ili 8 za 60 minuta, koje su praćene sa prevremenim prskanjem vodenjaka, skraćenjem grlića materice za polovinu, ili njegovim širenjem. Pored uzimanja detaljnih podataka o postojećim tegobama, činjenicama o poslednjoj menstruaciji, terminu porođaja, dosadašnjim bolestima i alergijama, uzimaju se laboratorijski nalazi mokraće i krvi.

Nastavlja se sa vaginalnim pregledom, u toku koga se uzima materijal za bakteriološku analizu sekreta. U slučaju prevremenog prskanja vodenjaka izbegava se manuelni pregled. Načini se i ultrazvučni pregled koji će pružiti informacije o starosti trudnoće, zdravlju bebe, lokalizaciji posteljice, količini plodove vode i dužini grlića.
Tretman prevremenog porođaja Standardna procedura podrazumeva intravensko davanje jednog od lekova za sprečavanje grčenja mišića materice (tokolitici). Najpoznatiji lekovi te grupe su Gynipral, Partusisten, Ritodrin. Davanje antibiotika je takođe deo standardne procedure ukoliko se izoluje jedan od mikroorganizama koji je u neposrednoj uzročnoj vezi sa prevremenim porođajem. Mora se svakako uzeti u obzir i postojanje bolesti, kao što su dijabetes, hipertireoza majke, teška srčana oboljenja, gde davanje tokolitika nije dozvoljeno i čini više štete nego koristi.

Treba odgoditi porođaj za ono vreme koje je potrebno da lekovi iz grupe kortikosteroida doprinesu ubrzanju sazrevanja pluća deteta. Jedino to provereno doprinosi većem preživljavanju i smanjenju posledica kod beba koje su rođene pre vremena.
Serklaža predstavlja opšivanje grlića materice kada za to postoji potreba, u cilju smanjenja mogućnosti njegovog skraćenja i širenja pre termina porođaja. Može se raditi preventivno, već početkom drugog trimestra, ako je u prethodnim trudnoćama došlo do prevremenog porođaja, ili hitna, ako se tokom kasnijeg toka trudnoće proceni da bi to trebalo uraditi. Radi se u opštoj anesteziji, a posle postavljanja same intervencije je moguće nekoliko dana imati oskudan, sukrvav iscedak, uz blag osećaj napetosti u donjem delu trbuha, ali u velikoj većini slučajeva nema nikakvih tegoba. Serklaža se skida oko 37. nedelje trudnoće ili ranije, ako dođe do kontrakcija ili krvarenja, ili do prsnuća plodovih ovojaka.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 56
   RE: Prevremeni porođaj
6.2.2010 20:51:02   
bojana87
moja poznanica je u 26.nedelji,sinoc je dobila bolove,a veceras je vec 7 prstiju otvorena i upravo se poradja user posted image user posted image user posted image . Nadam se da ce sa bebicom biti sve u redu. Sinoc kaa su je pregledali bebana je bila teska 1300 gr. Negde sam citala da je bezbedniji porodjaj u 7.nego u 8. mesecu.
Moj momak je rodjen u 7.mesecu sa 750 gr

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 57
   RE: Prevremeni porođaj
6.2.2010 20:54:01   
alexis77
Boki, van teme je, ali sad ti pogledah tiker, mi se vidimo ili u skolici za trudnice ili u porodilistu...

(odgovor članu bojana87)
Direktna veza do poruke: 58
   RE: Prevremeni porođaj
6.2.2010 20:54:17   
Dora
IZVORNA PORUKA: bojana87

moja poznanica je u 26.nedelji,sinoc je dobila bolove,a veceras je vec 7 prstiju otvorena i upravo se poradja user posted image user posted image user posted image . Nadam se da ce sa bebicom biti sve u redu. Sinoc kaa su je pregledali bebana je bila teska 1300 gr. Negde sam citala da je bezbedniji porodjaj u 7.nego u 8. mesecu.
Moj momak je rodjen u 7.mesecu sa 750 gr



Beba u 26. nedelji ima manje od 800 gr. tako da ako njena bebica ima 1300 gr. onda je bar 30. nedelja.
Pluća su već skoro razvijena... ma, daće Bog pa da sve bude u redu.user posted image

(odgovor članu bojana87)
Direktna veza do poruke: 59
   RE: Prevremeni porođaj
6.2.2010 21:00:00   
anajid
Bojana87,dace bog da sve bude u redu sa bebicom!

(odgovor članu Dora)
Direktna veza do poruke: 60
   RE: Prevremeni porođaj
6.2.2010 21:03:10   
bojana87
to sam i ja prokomentarisala da je malo ne moguce da je tako mala trudnoca,a bebana tako veika.
ili lekari nisu dobro nesto izracunali,ili ona nije dobro pratila. u svakom slucaju rano je.

(odgovor članu anajid)
Direktna veza do poruke: 61
   RE: Prevremeni porođaj
6.2.2010 22:34:43   
bojana87
porodila se upravo user posted image user posted image user posted image
beba i mama su  dobro,980gr ima bebana user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu bojana87)
Direktna veza do poruke: 62
   RE: Prevremeni porođaj
6.2.2010 22:36:40   
anajid
Odlicno Bojana samo neka je sve u redu,bice to sve dobro,sad ce oni fino da utople bebu i nece biti problema,barem je danas medicina napredovala!Pozdrav!

(odgovor članu bojana87)
Direktna veza do poruke: 63
   RE: Prevremeni porođaj
6.2.2010 22:39:57   
Dora
Malecko bebenceuser posted image ali dovoljno veliko i žilavo da se izbori...Sad će biti u inkubatoru do termina, sve će biti ok. user posted image Želim im svu sreću ovog sveta i da budu živi i zdravi.

(odgovor članu anajid)
Direktna veza do poruke: 64
   RE: Prevremeni porođaj
6.2.2010 22:52:30   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: bojana87

porodila se upravo user posted image user posted image user posted image
beba i mama su  dobro,980gr ima bebana user posted image user posted image user posted image



biće to sve ok!user posted image

(odgovor članu bojana87)
  Direktna veza do poruke: 65
   RE: Prevremeni porođaj
6.2.2010 22:53:44   
indy_25
Bas mi je drago sto su oboje dobro user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 66
   RE: Prevremeni porođaj
8.2.2010 14:48:44   
goda
Bože dragi user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image
hvala bogu nek su dobro tako mi je drago,bebce ce porasti,moj muz je rođen u 8. mesecu ali nije bio u inkubatoru jer je bio velika beba za taj period. Imao je cela 2 kg kaze moja slatka mama samo je sto je 3 meseca spavao po ceo dan i noc ali je u snu jeo.

(odgovor članu indy_25)
Direktna veza do poruke: 67
   RE: Prevremeni porođaj
8.2.2010 15:25:12   
Verus
bojana moja najezila sam se...bas zato sto sam ja bila toliko trudna kada sam krenula da se poradjam ali se sve zaustavilo... bebana mala draga!  Zelim mu svu snagu da se izbori i sto brze ojacauser posted image
IZVORNA PORUKA: bojana87

porodila se upravo user posted image user posted image user posted image
beba i mama su  dobro,980gr ima bebana user posted image user posted image user posted image


(odgovor članu bojana87)
Direktna veza do poruke: 68
   RE: Prevremeni porođaj
11.2.2010 15:25:21   
anajid
Cimerka mi se porodila pre par dana u 33. nedelji.Dobila je devojcicu,ima 1 300 gr,nije u inkubatoru nego u nekom krevecu sa grijalicom (ne znam sta je to),ali kaze da je sve u redu,samo da malo ojaca i ide kuci!Hvala bogu pa je sve dobro proslo,inace porodili su je na carski,jer je dobila kontrakcije!

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 69
   RE: Prevremeni porođaj
11.2.2010 15:30:05   
anajid
Mala ispravka,beba ima 2 100 gr,ja sam pobrkala nesto.Solidna kilaza za tu nedelju,ja mislim!Uglavnom sve je ok!

(odgovor članu anajid)
Direktna veza do poruke: 70
   RE: Prevremeni porođaj
11.2.2010 15:32:07   
Anoniman
anajid, to je lepo čuti-i pored prevremenog porođaja i mama i beba su ok! user posted image

(odgovor članu anajid)
  Direktna veza do poruke: 71
   RE: Prevremeni porođaj
11.2.2010 16:21:07   
lothroniell
Otkriven gen koji izaziva prerani porođaj

Američki naučnici su otkrili razlike u DNK-a zbog kojih se povećava rizik od preranog porođaja. Nacionalni institut zdravlja je tako objavio kako su otkrili varijacije kod beba i majki za koje se veruje da igraju ključnu ulogu u kontroli imunološkog sistema zbog čega se teoretski može postaći porođaj pre vremena ukoliko se previše aktivira.

Iako se često pripisuje infekcijama i nekim drugim medicinskim komplikacijama razlozi zbog čega tačno dođe do preranog porođaja nisu najjasniji.

U navedenoj studiji je pregledano oko 700 DNK-a varijanti u genima 200-tinak žena koje se imale prerani porođaj, kao i kod onih koje su rodile u terminu. Potragu su smanjili na nekoliko genskih varijacija koje su češće otkrivene kod žena i beba koje su prerano rođene.

Otkriveno je i da jedan od tih gena stvaraju ćelije tela kao odgovor na infekcije i upale.

"Naša je hipoteza da majke i/ili fetusi podstaknu prerani porođaj kada okolina unutar uterusa postane neprikladna i ne-sigurna za preživljavanje bebe," izjavio je doktor Roberto Romero dodavši kako kada dođe do infekcije uterusa prerani porođaj ima ulogu preživljavanja, odnosno pomaže majci da se reši inficiranog tkiva kako bi sačuvala mogućnost da kasnije ponovno ostane u drugom stanju.

Izvor: Vestionline

_____________________________

¸¸ja volim sve što se kreće jer sve što se kreće kreće se po zakonima mirovanja i smrti volim sve istine koje nisu obavezne jer prava istina je stidljiva kao miris.¸¸

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 72
   RE: Prevremeni porođaj
13.2.2010 11:23:19   
Unica
evo ono sto ja znam o prevremenom porodjaju a rekao mi je lekar kojije specijalista za prevremene porodjaje i rizicne trudnoce...

postoje 4 razloga za prevremeni prodjaj:

1. infekcije koje se proveravaju vaginalnim brisom i brisom grlica materice. ukoliko se sutanovi da postoji infekcija daju se antibiotici a samim tim kad se otkloni uzrok smanjuje se rizik ili skroz otklanja,
2. krvarenje u ranoj trudnoci (moguca indikacija) jer je cesto pokazatelj smanjenog lucenja progesterona i materice koja je slabija da odrzi plod i kasnije kad se tezina povecava pa samim tim spusta plod ka grlicu koji se skracuje (sto je pred porodjaj normalno), omeksava i na kraju se otvara.
3. slabija materica koja je toliko slaba da odrzi plod pa sa porastom tezine ploda polako spusta plod ka grlicu koji se skracuje (sto je pred porodjaj normalno), omeksava i na kraju se otvara.
4. nepoznat (najcesci razlog).

lekovi koji se daju u srbiji kao sto su Ginipral, Partusistensu u vecini zemalja zabranjeni a kod nas se radi studija o njima pa se ocekuje da ce u roku od 2god. i oni biti izbaceni iz upotrebe.
naravno, lekar je duzan da pomogne pacijentu i pokusa terapiju sa ovim lekovima. ali najbolja pomoc je mirovanje.
postoji zablud da je veca verovatnoca da ce beba preziveti u 7.mesecu nego u 8. postoje sanse u svakom slucaju, a sto je duze beba u stomaku smanjuje se sansa da ce biti u inkubatoru, jer se razvijaju pluca, raste TT i bebi je sve lakse da se adaptira na spoljni svet.



_____________________________

Bolje je biti vrabac, nego papagaj koji tripuje da je slavuj.

(odgovor članu lothroniell)
Direktna veza do poruke: 73
   RE: Prevremeni porođaj
13.2.2010 18:37:01   
Verus
Interesantno je ovo za lekove, jer meni na kraju nisu nista dali, iako sam bila pred CR (ja sam u SAD).  Kada sam 3 nedelje kasnije isla na kontrolu i UZ, i plodova voda je bila smanjena, a beba malo manje razvijena nego sto bi trebala za ovaj uzrast, pitali su me SVI jedno 3 puta, da li mi je davan lek za zaustavljanje kontrakcija....ne samo da je los za majku nego i za dete-za bebino srce i cirkulaciju...uopste ne razumem zasto se to kod nas daje sakom i kapom, kada je najbolje moguce resenje za sprecavanje porodjaja mirovanje? 

Rekla sam da sam dobila 2 inekcije steroida u 48 sati u bolnici, i cak su to dva puta ponovili...eto, mozda i to sada utice na nju i na to da joj uslovi u materici vise nisu tako povoljni..... Ne znam, cak obicnom logikom nijedan lek ne moze biti dobar u trudnoci, ne moze niko  da me ubedi u suprotno.  Ja sam za ovih 8 meseci popila JEDNOM lek za glavobolju, i to kada me je vec non stop bolela glava 13 sati i vise nisam mogla da izdrzim, osim toga nista drugo, dok eto, nisam morala da primim steroide za sazrevanja bebinih pluca.....

(odgovor članu Unica)
Direktna veza do poruke: 74
   RE: Prevremeni porođaj
13.2.2010 18:48:40   
Unica
verus,nisam bas htela tako da napisem ali je to istina. od tih lekova je veca steta nego korist a doslo se do zakljucka da su se zenama kontrakcije smirili zbog mirovanja a ne zbog lekova.
najneverovatnije je da se ti lekovi masovno prepisuju i dozvoljeni su, a lek kao Utrogestan nije dozvoljen iako su zahvaljujuci njemu mnoge bebe dosle na svet. ali ovo je srbija. user posted image
kod nas odredjeni lekari prepisuju sad Nifelat za smanjenje kontrakcija (lek za obaranje pritiska) jer su dosli do otkrica da pomaze i smanjuje kontre. inace sve nuspojave su kratkotrajne ali OPET imam stete jer se mora povecati unos soli u organizam a svi znamo kako inace rade bubrezi trudnicama...

kao sto rece moj Dr-ne postoji lek za zaustavljanje kontrakcija, a kao i ti obicno kod prevremenih porodjaja zena dodje u bolnicu kad je vec pocela da se otvara tako da je jedini spas dati steroide da bebi sazru pluca i pomoci bebici a porodjaj ako se nastavi zavrsiti ga, ako se primire kontre mirovati i cekati.


_____________________________

Bolje je biti vrabac, nego papagaj koji tripuje da je slavuj.

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 75
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 2 [3] 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Pregledi u trudnoći i njihov redosled
photo
Od trenutka kada se na testu za trudnoću pojavi druga crtica, posete ginekologu postaju mnogo češće.
13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...



image
pamaja
Fitolat je obavezni deo moje torbe za porodilište.
Fitolat sam otkrila u prvoj trudnoći. Pošto imam blizance, veoma mi je bilo važno da uspostavim pravilnu laktaciju. Još dok sam bila u porodilištu suprug mi je doneo Fitolat. Ja sam bila oduševljena. Mleko je pravilno nadolazilo, nisam imala mastitis niti bilo kakvih tegoba. Koristila sam ga tokom čitavog perioda dojenja. Moji blizanci su dojene bebe, bez adaptiranih mleka zahvaljujući Fitolatu. Sada su to zdravi sedmogodišnji dečaci. Uskoro nam stiže i seka, tako da će Fitolat biti obavezni deo moje torbe za porodiliste.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here