|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Autizam kod dece
8.2.2014 16:05:11   
Torbica
IZVORNA PORUKA: nemirni

hvala vam puno na komentarima. pa on je stvarno jako osjecajan, voli djecu, prilazi im, poljubi ih, ali nekako kad mu se obracas ne slusa te, prica nesto na svom jeziku, i radi hiljadu drugih stvari, kao da je u svom svijetu user posted image . ne ide u vrtic, samo u igraonice. pokusali smo s vrticem,. to je nemoguca misija, nema sanse da bi ostao.

U razgovoru sa psihologom na temu temperamenta, (isla sam i na mini trening) jednostavno, saznala sam da postoje deca koja nemaju ili imaju malu potrebu za socijalnim kontaktima. Dakle, to moze biti stvar temperamenta, a ne patologije. Na kraju - i psiholog ti je rekao da se normalno ponasa za svoj uzrast. Svi su oni razliciti, a greska je sto procenjujemo decu prema vecini! Mislim, ne volim ni ja sto moje dete ima visok prag oset_ljivosti i intenzitet reakcije, ali takva je. Isto tako, ovo ti kazem kao majka, moras prvo prihvatiti da je tvoje dete takvo. Prezasticujes ga..Cuj, ne bi ostao u vrticu... Moras nekad malo stisnuti zube zarad njegovog dobra. U roditeljstvu zarad dugorocnih ciljeva moramo ciniti stvari zbog kojih nas u nekim momentima deca nece bas obozavati. Ali ako zelimo (a zelimo sigurno) najbolje za njih, moramo biti jaki. Cim se ti malko primiris i on ce biti stalozeniji. puno srece ti zelim!
Maslacak user posted image

< Poruku je uredio Torbica -- 8.2.2014 16:07:05 >


_____________________________

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle


(odgovor članu nemirni)
Direktna veza do poruke: 251
   RE: Autizam kod dece
8.2.2014 19:57:12   
nemirni
Ma ja bih njega ostavila u vrticu, sva djeca malo placu, pa se zaigraju i prestanu. Medjutim, njega kad sam ostavila u vrtic, on je toliko vristao, bacao se po podu, sav skoro pomodrio od deranja, nista nije htio, nisu ga uspjeli nicim zabavit, samo je zvao mama, mama, i na kraju su me zvali da dodjem po njega, jer nisu vise znali sta ce snjim. Vodimo ga stalno u igraonice,, tamo bude oko 40-tak minuta, ali mi budemo uvijek ispred , pijemo kafu.

(odgovor članu Torbica)
Direktna veza do poruke: 252
   RE: Autizam kod dece
12.2.2014 14:45:13   
branki*
nemirni,ja sad citam sta si pisala,nije me bilo neko vreme...
po onom sto sam ja cula i kako su meni govorili,tvoje dete nema te elemente autisticnog spektra,sem te pomalo hiperaktivnosti i nedruzenja sa decom.ali to je u odredjenoj meri prisutno i kod dece urednog razvoja.potrebno je da dete ispuni 7 nekih tacaka da bi ga svrstali u autisticni spektar.mada i tad je to vrlo obazrivo,jer se mnoge stvari tolerisu do odredjenog uzrasta i vremenom isprave,tako da se uglavnom vode kao neki mesoviti poremecaji.mada,kao sto je napisala i maja,dijagnoza je tu sekundarna stvar,jer se svi ti poremecaji tretiraju skoro isto.boza ide 2 puta nedeljno kod logopeda.on tu bocka bocke,slaze kocke,uklapa oblike,ubacuje u otvore,svrlja po svesci i lista slikovnice.radi se uglavnom na tome da on uspe da sedi 30-45 minuta na stolici i da svaku aktivnost,tj igru zavrsi do kraja i da slusa njene komande,jer prvo mora paznja da im se poveca,to je kljucno.sad u martu idemo za beograd.on ponavlja kako kad.nekad vise ,nekad manje.generalno jeste bolji,bolja mu je paznja,slusa bolje,prisutniji je,kontakt pogledom mu je bolji.male su to razlike onome ko ne zna,ali meni su vidljive.mada i dalje nema nikakvu igru sa vrsnjacima,a govor je na nivou letimicnog ponavljanja.samo kad on hoce.
insistiraj na pravilima,insistiraj da zna znacene NE ,sta se sme,sta ne i da te slusa.vodi ga svud sa sobom,medju decu pogotovu.ako se setim jos neceg,pisacu.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu nemirni)
Direktna veza do poruke: 253
   RE: Autizam kod dece
12.2.2014 16:47:30   
nemirni
hvala branki sto si se javila. mi idemo sad psihologu jednom sedmicno i on isto kao i vas logoped radi sa mojim djecakom. razne igre, boje, slagalice, itd. Mi kako smo njemu izbacili crtane on se jako puno promijenio, usvojio jakom puno rijeci.Ali i dalje nema recenica.Nama psiholog kaze da on ima kratkotrajan kontakt ocima i nekad djeluje kao da je u svom svijetu, da te ne slusa kad mu nesto pricas. ostale simptome stvarno nema. Jos me pitao da li se odaziva na ime, ja sam mu rekla kad se zaigra ili zagleda u TV, da ponekad ne reaguje, ali vecinom se okrene.Ja se toliko nasikirala, ja sam odmah mislila dijagnoza autizam user posted image . Nadam se da ce nam djecica jos bolje napredovat. koliko tvoj sad ima godina. Moj tek napunio 3.

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 254
   RE: Autizam kod dece
14.2.2014 8:35:23   
branki*
nemirni,znam koliko brines..user posted image boza 28.februara puni 3 godine.da,tv i komp obavezno da su iskljucene,jer i boza kad je tv ukljucen samo blene u ekran,nista ga drugo ne zanima i ne mozes da ga odvojis od ekrana.odaziva se na ime,mada ranije nije ni to.sad se ne odaziva onda kad se bas zaigra ili ako se udubi u tv,poceli smo sad po malo da mu pustamo srpske kanale..ali samo po malo.i bozin kontakt pogledom je diskutabilan.generalno jeste bolji,jer je jedno vreme kad smo bas primetili da ne valja nesto,bio skoro nikakav.boza se nikad ne udubi pogledom u tebe,pogotovo kad mu se primaknes,pa da te gleda onako duuugo u oci,kao sto to rade deca.mada njegov logoped je pozitivna u vezi sa njim,verovatno imajuci u vidu svu decu sa kojom je radila..
ali,rad i rad i rad!
rad mora dati rezultate.mi smo bili kod zene cije dete ima 6 godina,dijagnozu f84(autizam),dete nije progovaralo do pune 4 godine,samo je skakao i vristao i ljutio se ako nije po njegovom.jako puno je radjeno sa njim.sad on cita latinicu i cirilicu,ide sam do skolice,moze da ostane sam kod kuce dok majka ode do prodavnice,odgovara na pitanja...nezahvalno je porediti decu,ali ja kad sam otisla kod njih ocekivala sam da cu videti dete koje ne komunicira i koje je u svom svetu,a videla sam hiperaktivnog decaka koji cita i pise i odgovara na pitanja i postavlja pitanja!glavu gore,kakva god da je stvar,mora da se radi,mora.tvom detetu verovatno treba podsticaj i da se radi na kontaktu pogledom,pevaj mu,pricaj,obracaj mu se,neka te gleda u oci...znam da je lakse reci,nego uraditi,sve je to sa njima vrlo naporno,ali mora tako,a rezultata ce biti,sigurna sam.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu nemirni)
Direktna veza do poruke: 255
   RE: Autizam kod dece
15.2.2014 10:45:26   
nemirni
Ma kako smo mu izabcili crtane on je toliko rijeci poceo da koristi, poceo je i da ponavlja za nama, a prije to nije htio. I taj kontakt ocima mu je sad mnogo bolji, kad mu pjevam pjesme ili se igramo necega, obavezno me gleda pravo u oci, kad nesto hoce, zove nas i gleda u oci, donosi igracke da se igramo zajedno, pokazuje nam, bas se promijenio na bolje, hvala bogu. vodimo ga medju djecu, cim vidi manju djecu, prilazi im, obavezno poljubi, pomazi po obrazu, gleda cime se igraju itd. ali opet nema tih recenica, samo pojedinacne rijeci, i opet je tako nezainteresovan kad mu se neko nepoznat obraca user posted image . Neku noc nam bili gosti, koje je on prvi put vidio, ma skroz ih je ignorisao, nije htio ni da ih pogledauser posted image , dok sa poznatim osobama je vec nekako malo bolji, mada i to nije bas idealno, ali bar nekako reaguje na njih, a na nepoznate nikako,ali opet mislim sva djeca su razlicita.

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 256
   RE: Autizam kod dece
19.2.2014 10:50:49   
branki*
nemirni,imas na netu,mozes da preuzmes knjigu koju je napisao mladi japanac sa autizmom,Naoki Higasida.knjiga se zove Razlog zbog kojeg skacem.samo ukucaj naziv knjige i izaci ce ti.ja sam je sinoc procitala.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu nemirni)
Direktna veza do poruke: 257
   RE: Autizam kod dece
16.3.2014 14:55:55   
nemirni
branki kako je tvoj djecak, ima li sta novo .moj je poceo da prica user posted image , sve zivo imenuje, ali i dalje nema recenice.redovno idemo, jednom sedmicno logopedu i psihologu. oni kazu da je super napredovao,ali je i dalje problem ta paznja, odnosno nedostatak paznje.idalje, nekako djeluje odsutaN ,nekako u svom svijetu. ti mu nesto pricas, on prica nesto svoje, uopce te ne slusa user posted image

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 258
   RE: Autizam kod dece
23.3.2014 13:28:56   
branki*
nemirni,bravo za tvog decakauser posted image ,bas mi je drago,to je ogroman napredak!
sto se nas tice,dosli smo pre neki dan iz palmoticeve,bili tamo 2 nedelje.boza je imao svakodnevni rad sa defektologom od po sat vremena i uglavnom su razgovarali sa mnom..dijagnoza mu je i dalje ista-f83..savet jue da se pod hitno ukljuci u vrtic(krece od 1.aprila),da nastavimo sa logopedskim tretmanom i da se sto je moguce vise mi trudimo da ostvarujemo sto cesci i duzi kontakt pogledom,kad god nam deluje odsutno,da ga aktiviramo,zaigramo se,golicamo itd...za 6 meseci imamo kontrolu da se vidi kako mu ide.bitno je da dete napreduje,moze i da stagnira neko vreme,ali da uvek postoji jedna uzlazna razvojna linija,ne valja ako pocne da ide unazad,tj da zaboravlja vec stecene vestine.
videcemo,kako mora...
pozdravljam teuser posted image

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu nemirni)
Direktna veza do poruke: 259
   RE: Autizam kod dece
23.3.2014 21:58:00   
nemirni
draga branki, bas mi je drago da si se javila. hvala bogu mi napredujemo, sto i vama iskreno zelim od srca, kako smo mu izbacili crtane filmove, on je poceo da prica na nasem jeziku, sve zivo imenuje, trazi, raspoznaje sve boje, geometrijske oblike, sva prevozna sredstva, voce, povrce, cak je naucio i abecedu i poceo je da cita. nevjerovatno, psiholog nije mogao da vjeruje da je poceo citat, a jos ne sklapa recenice. a to je naucio preko you tube, ukucas ucimo slova i preko toga je naucio. Nekako mi je bas promjena, sad sve trazi, cokoladu, vodu, keks, ali i dalje je problem sto je nekako u svom svijetu kad mu se obratis, ne gleda te, on prica nesto na svom jeziku user posted image . i nama savjetuju obavezno ukljucenje u vrtic. ne znam kako je kod tebe, ali ovaj moj nece nikako u vrtic, on bi u vrtic ali da tamo radi sta on hoce, a ne da mu neko odredjuje sta ce radit. Psiholog nam je rekao da on jednostavno nije naucio da ima neke granice, kazne, zabrane, da smo ga previse razmazili itd. Kako je vama kod logopeda, da li tvoj djecak izvrsava ono sto traze od njega, moj kako kad, kad nije raspolozen nista ga ne intereuje, a nekad bude sve za 5. Eto javi se ponekad, da vidimo sta ima kod vas novog, ako neko ima jos neko iskustvo nek pise. puno pozdrava branki za vas i ostale.user posted image

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 260
   RE: Autizam kod dece
24.3.2014 21:21:39   
nemirni
branki da li ste vi kontrolisali sluh sinu. mi nismo, jer nekako cini mi se da on cuje, ali eto spomeni mi prijateljica da bi trebali to prekontrolisat

(odgovor članu nemirni)
Direktna veza do poruke: 261
   RE: Autizam kod dece
25.3.2014 16:01:24   
branki*
jesmo kontrolisali smo sluh i to 2 puta,u redu je.s tim sto smo mi radili klasican pregled,timpanometriju,a ima nesto jos detaljnije,neki bera,to u boru ne rade,ali nismo trazili .vratili se od logopeda upravo....

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu nemirni)
Direktna veza do poruke: 262
   RE: Autizam kod dece
28.3.2014 10:47:22   
NadaR
Odusevila sam se ! KLIK

_____________________________

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI!

(odgovor članu Mici25)
Direktna veza do poruke: 263
   RE: Autizam kod dece
28.3.2014 16:16:58   
branki*
bravo za lukuuser posted image user posted image user posted image !
suze su mi posle.....

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu NadaR)
Direktna veza do poruke: 264
   RE: Autizam kod dece
29.3.2014 23:21:05   
nemirni
user posted image user posted image

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 265
   RE: Autizam kod dece
30.3.2014 14:48:48   
nemirni
Branki da li tvoj djecak ista prica, imate li ikakvu komunikaciju. Moj kad nesto vidi, obavezno se okrene i gleda u nas i govori nam to, npr. ako smo vani i on vidi avio da leti, okrene se meni ili muzu i pokazuje prstom i govori nam avion, avion, sve dok mi ne reknemo, bravo, to jest avion, itd. Ali nemamo nikakvu drugu komunikaciju,da ja njega nesto pitam on odgovara i tako to, jedino ako ga pitam sta je to, on mi odgovori. Da li tvoj sin ima neki svoj govor, ovaj moj po cijeli dan prica nesto sam sa sobom na nekom svom jeziku, i tako me brine jedino to sto je nekako u svom svijetu. Nema nikakvih drugih simptoma, raduje se kad nam neko dodje, pa i taj govor je poceo hvala bogu napredovat, jedino me brine sto prica na nekom samo njemu poznatom jeziku i sto mi je nekako u svom svijetu, samo ako njega nesto interesuje onda se ukljuci. Tako nnpr. kad hoce crtani kaze mi, mama crtani traktor tom i to je sve. Da li se na osnovu toga moze govoriti o autizmu. Kojim doktorima si ti vodila svoga sina, i da li se iko od njih usudi dati neku dijagnozu, s tim da je jos rano, tako su bar meni rekli. Ako ima jos neko iskustva bilo kakvog nek se javi.

(odgovor članu nemirni)
Direktna veza do poruke: 266
   RE: Autizam kod dece
30.3.2014 18:35:21   
branki*
dragi moji nemirni...boza kaze nekad nesto smisleno,ali je to vrlo retko i samo kad on hoce.npr.lista slikovnicu i vidi gitaru,reci ce nekad gitara.kad ga ja pitam -sta je to?on nista,uopste ne registruje,samo okrene dalje...ili nekad nesto ponovi za mnom,ali dalje tu rec ne koristi.npr,moja mama ga je dirala i on u je gurao od sebe da se skloni.ona nije htela,vec mu je uporno govorila-kazi skloni se, baba.i on je ponovio-koni se, baba.ali to je bilo tad,on to nije usvojio,pa da u svakoj sledecoj situaciji kad ga ona gnjavi,da on to kaze.inace on po ceo dan prica na svom jeziku,to ne znaci nista na srpskom,izmisljene neke reci.
mi smo ga vodili privatno kod dr selakovic u bgd(ona ima ceo tim koji radi sa autisticnom decom i sama je majka mladica obolelog od autizma),vodili smo ga i kod dr rudica i dr pejovic,drzavno,i kod ovih nasih u boru.niko se ne izjasnjava definitivno,jako je tesko jer su jos mali,pa se mnogo toga regulise kako rastu...a i samo to polje je dosta velika nepoznanica u smislu tretmana,uzroka...
ja sam videla neku decu koja se zvanicno vode kao autizam,svi su jaaako razliciti.od decaka koji prica,odgovara na pitanja i ume da cita sa 7 godina,pa do decaka koji je po ceo dan zauzet stereotipijama,ne govori nista i ne reaguje na okolinu skoro nikako..

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu nemirni)
Direktna veza do poruke: 267
   RE: Autizam kod dece
30.3.2014 18:39:14   
branki*
oni to kod tvog decaka zovu selektivna paznja,to vazi i za bozu(reaguju samo na ono sto je njima zanimljivo).tvoj decak je dosta napredovao,ja sam sigurna da ce biti bolje.mozda nece biti neki govornici,ali bitno da imaju neku smislenu komunikaciju.a,sto se tice socijalizacije i odnosa sa vrsnjacima,videcemo sad kad krene u obdaniste,valjda ce biti nekog pomaka..

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 268
   RE: Autizam kod dece
30.3.2014 18:57:11   
branki*
http://youtu.be/W3vCXL8ZDh8

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 269
   RE: Autizam kod dece
30.3.2014 20:10:55   
nemirni
Iskreno se branki nadam da ce i boza napredovati i usvojit mnogo novih rijeci. Moj sin do 3 godine nista nije pricao, ali kako napuni 3 godine, on je bukvalno poceo sve da imenuje, trazi, pokazuje. Jedino nikako nema recenice. Pitala sam i psihologa i defektologa i logopeda da li se moze staviti dijagnoza autizma, i oni kazu NE, jer je jos mali, ima te neke elemente, odnosno jedino to da mu je paznja kratkotrajna, i da ne reaguje kada mu neko nesto govori, ostalo nema. E sad oni kazu da je lako moguce da on ustvari ima ADHD, odnosno poremecaj paznje, a ne autizam, ili da je u svom svijetu zbog crtanih filmova koje je dosta gledao dok je bio mali.user posted image

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 270
   RE: Autizam kod dece
30.3.2014 20:49:38   
branki*
nemirni,da li je tvoj decak hiperaktivan?zato sto ima poremecaj paznje sa hiperaktivnoscu,to je ADHD i ima poremecaj paznje bez hiperaktivnosti,ADD.i za bozu kazu da ima neke elemente iz spektra,ali da opet neke koje su bas karakteristicne za autizam,nema.a,s druge strane ,i jesu mali.ma,vidim ja sve svoje,tacno vidim u cemu je dobar,a sta mu fali.paznja mu je haos.npr,defektolog mu nudi 2 oblika da bi popunio slagalicu i kaze mu-bozo,uzmi sargarepu.a,boza samo pruzi ruku da uzme,ni ne gleda u to sto treba da uzme,samo zeva okolo.koliko puta kad mu trazim nesto sto drzi u ruci,on mi da,ali samo mi pruzi,uopste me ni ne pogleda,samo zuji okolo.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu nemirni)
Direktna veza do poruke: 271
   RE: Autizam kod dece
30.3.2014 21:08:50   
nemirni
Pa znas kako, dok se sva djeca igraju u pjesku sa kanticama i lopaticama moj juri okolo, dok sve zivo ne isproba, nema ziva mira, on pet radnji radi u isto vrijeme, on i dok jede, cupka nogom ili rukom u mjestu hehe, a opet ako je crtani na tv moze sjedit sat vremena i gledat crtani, ili mozemo po pola sata sjedit na podu i slagati lego kocke, igrati se autica, tako da ne znam, niko mi jos nije rekao da, on ima hiperaktivnost, ali definitivno se bas ponasa kao tvoj djecak sto se paznje tice, ti ga nesto pitas, trazis od njega a on zuji okolo i ne gleda te, kao da ne postojis., zbog toga su mi rekla da ima poremecaj paznje, vjerovatno.

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 272
   RE: Autizam kod dece
30.3.2014 21:18:28   
branki*
i boza isto,kao da ima crve u dupetu...
a,da li tvoj decak se premesta sa noge na nogu dok stoji ili tako nesto?boza i to radi.ima obicaj da se klati sa noge na nogu.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu nemirni)
Direktna veza do poruke: 273
   RE: Autizam kod dece
30.3.2014 21:45:03   
nemirni
ne klati se sa noge na nogu, ali zato zna skakati u mjestu, posebno ako vidi nesto sto mu je zanimljivo, pa od dragosti.kako on napreduje kod logopeda, da li bude kod logopeda sam ili i ti udjes s njim. mi kada smo npr. u igraonici on udje super sam, bude oko 45 minuta i ne pogleda nas, medjutim kod logopeda i psihologa nema sanse da ostane nasamo, moramo mi biti unutra s njim.

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 274
   RE: Autizam kod dece
30.3.2014 21:49:15   
branki*
i boza skace,nekad od radosti ili uopste kad je srecan.kod logopeda ja ulazim zajedno sa njim i budem tu.nije ostajao bez mene.mada na institutu je bio i bez mene,ja ga uvedem i samo smugnem.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu nemirni)
Direktna veza do poruke: 275
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  9 10 [11] 12 13   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Pepeljuga ( srpska narodna bajka)
Bajke i pripovetke za decu na Ringeraja.rs
BUDUĆE VOĐE: 7 osobina prolećnih beba
Zima, proleće, leto ili jesen ... Da li znate da godišnje doba utiče na našu ličnost? Mnoga istraživanja pokazala su kak...



image
flamingos
CortinaT krema će baš, da reši svaki problem naš.
Ekcem je prošlost kad se nanese,jer krema sa sobom sve odnese. Vetar kada duva, koža zna da se suši i puca, tad CortinaT krema na vrata pokuca,lepo se namaže, upije baš i rešen je problem naš. Nije fora, a nije ni laž,u CortinaT kremi leži prava draž. Ona svima prija i zato nam je najmilija. Možda mi pisanje stihova i nije jača strana, ali jedno sigurno znam-CortinaT krema je bez mana.  Više >>
image

Anketa

Нос.
пеперутка16

Како чистите нос мале деце?

Click Here