|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Autizam kod dece
18.6.2014 8:16:55   
branki*
kod nas nema nista bitno novo,pa zato ni ne pisem..uglavnom slicno...sad je malo zatisje,jer je bozi ruka u gipsu,pa ove nedelje nema aktivnosti..
nemirni,kako ste vi,kako tvoj sincic?
deniz,koja je vama bila zvanicna,oficijalna dijagnoza?jesu li vam dr spominjali elemente autizma?
puno vas pozdravljamuser posted image

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu ruskakraljica)
Direktna veza do poruke: 301
   RE: Autizam kod dece
19.6.2014 6:52:37   
Misha i Ljisha
Mame juce bas citam u novinama tj blic zena, majka ima 7 dece od kojih je 6 bolesno, 2 imaju cerebralnu paralizu, a 4 autizam. Da vidite sliku njene nasmejane dece ne biste rekli da su u bilo kom smislu "bolesni". Zena je sama i bori se za njih svim silama. Bas onako dirljiv clanak. svaka cast mamama koje imaju snagu i ostaju pribrane u svim mogucim i nemogucim situacijama

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 302
   RE: Autizam kod dece
19.6.2014 6:54:05   
branki*
da li je moguceuser posted image ..bas cu da kupim da iscitam.joooj...

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 303
   RE: Autizam kod dece
19.6.2014 6:54:36   
Misha i Ljisha
cek nacicu ti link pa cu ovde okaciti

evo ga klik

< Poruku je uredio Misha i Ljisha -- 19.6.2014 6:55:36 >

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 304
   RE: Autizam kod dece
19.6.2014 7:05:59   
branki*
kako su lepa deca i kako je ona divna i hrabra...nek ih cuva bog.


_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 305
   RE: Autizam kod dece
19.6.2014 7:08:31   
Misha i Ljisha
clanak je stur ali mi je slika dece prelepa. Kako su svi nasmejaniuser posted image

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 306
   RE: Autizam kod dece
19.6.2014 15:03:39   
IVA 11
Ja smatram da ćerka moje prijateljice ima autizam, ali ne bih voljela ja to da joj kažem, nego nekako da je navedem da sama vidi, jer se ona i njen muž prave ludi. Voljela bih da tom djetetu pomognem. Baš se bezveze osjećam.

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 307
   RE: Autizam kod dece
19.6.2014 15:33:20   
branki*
iva,kako se ponasa ta devojcica?jesi bliska sa tom drugaricom?kod tih stvari najbitnija je rana intervencija,tako da ne sme da se gubi ni dan,svaki period koji prodje je nenadoknadiv.koliko mala ima god?suptilno joj nekako ukazi...nesto malo pre nego sto smo vodili bozu kod dr i uvideli da postoji ipak nesto,srela sam drugaricu ciji je sin rodjen istog dana kad i moj i s vremena na vreme se porodicno posecujemo.zapricale se o deci i ja se nesto zalila kako boza jos uvek izmislja jezik i nece da nas slusa i ona mi rece da je sincic njene koleginice bio hiperaktivan i izmisljao reci i gluposti i kako ga je vodila kod nekog cuvenog decijeg psihologa,dobio je terapiju,suplemente i bolje je mnogo.meni tad to bilo bzv i glupo,kao sta ce bozi psiholog ili psihijatar,ali me je ipak navela na razmisljanje i cackanje po internetu i ubrzo posle toga sam se i sama obratila dr.tako da je ona mozda nesto isto primetila ili je zenica samo zelela da mi pomogne,pa kao sto da ne probam.ali,zahvalna sam joj jako.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu IVA 11)
Direktna veza do poruke: 308
   RE: Autizam kod dece
19.6.2014 15:58:32   
IVA 11
Branki, bliska jesam, družimo se 10 godina. Ima 14 mjeseci, možda je za prognoze rano, ali nikad me otkad se rodila nije pogledala u oči, ni mene ni roditelje, nikoga, stalno je "odsutna", nezainteresovana je za sve, za igračku, zvečku, bilo što, ne reaguje na obraćanje. Vodili su je na skrining ušiju, čuje, ali ne reaguje. Ne zanima je ništa, ne drži zvečke, igračke, samo što umije jeste da se čupa za kosu i skida trake koje joj stave. Možda griješim, Bog neka mi oprosti ako je tako, ali kažem samo ono što kod male primjećujem. Pored toga što je ništa ne interesuje, ona jedan vokal, glas nije pustila nikad, samo otvori usta i glas nikakav ne pušta, izuzev kad plače. Prošli mjesec se smijala nekako čudno non stop, bez razloga, sad samo gleda u jednu tačku, i klati se naprijed-nazad. Možda je neki od tipova autizma, možda drugo nešto, ne znam, ne razumijem se ali mi je toliko žao jer moja drugarica sve pravda nervozna je, spava joj se, niču joj zubići i tako stalno, i to je počelo da me nervira jer ne radi ništa da djetetu koje je rodila pomogne. Ona ne umije čak ni sama da sjedi, ne okreće se, ne opire na noge, možda sve to nema veze, ali to je to ukratko.

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 309
   RE: Autizam kod dece
19.6.2014 16:10:00   
branki*
ona jeste mala,moguce da bi cak i neki pedijatri reagovali u smislu-mala je,proci ce...ali,dr koji se bavi ovakvom decom ce prepoznati simptome,nesumnjivo,ako ih ima,naravno.ono sto je bitno jeste da dete krajem prve godine mora da prati pogledom i da okrece glavu u pravcu omiljenog zvuka ili majcinog glasa,da pruza ruke prema mami da ga uzme, i da pocne da se javlja pokazivanje prsticem,kao i par bebecih slogova koje bi trebalo da ima.razgovaraj sa drugaricom,mozda se i naljuti na tebe u prvi mah,ali ako je pametna i razumna,uvidece da si joj bila pravi prijatelj,neka oni provere,neka pocnu na adekvatan nacin da se ponasaju prema njoj i da se igraju,nista od tih metoda nije invazivno,ne moze da steti detetu nikako,pa cak i ako daj boze ispadne da nema nista od toga,detetu ce te igrice samo dodatno koristiti i stimulisati njen pravilni razvoj,a tebe bi trebalo zaista da gleda kao pravog prijatelja koji misli dobro njenom detetu.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu IVA 11)
Direktna veza do poruke: 310
   RE: Autizam kod dece
19.6.2014 19:22:57   
Maslacak15
Ivo pa ako ne ume jos sama ni da sedi ako sam te dobro shvatila ne razumem zasto ne raguju pedijatri. Posto sa 14 meseci svakako bi to morala da radi, da se krece na neki nacin barem rolanjem po podu ako ne puzanjem. Mislim raspon za fizicki razvoj jeste ogroman neka deca prohodaju tek oko 18 meseci ali bi sa 14 morala da bude mnogo dalje od toga sto ti opisujes. Mislim dete nikad nisam videla greh je, ali meni to zvuci na nesto drugo a ne na autizam. Autisti su koliko znam vrlo cesto hiperaktivni i ne zaostaju motoricki. Ima naravno zilion i jedna vrsta razvojnih poremecaja....

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 311
   RE: Autizam kod dece
19.6.2014 21:14:05   
branki*

IZVORNA PORUKA: Maslacak15

Autisti su koliko znam vrlo cesto hiperaktivni i ne zaostaju motoricki. Ima naravno zilion i jedna vrsta razvojnih poremecaja....

da,u najvecem broju slucajevima.sva autisticna deca koju sam videla ili poznajem su jako motoricki spretna i ne drzi ih mesto.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 312
   RE: Autizam kod dece
20.6.2014 14:49:08   
Deniz
Hei Branki,nadam se da je Bozi ruka bolje....
Nasa zvanicna diagnoza(koju je dobio sa 6 godina)je govorno jezicni poremecaj,ali je govorno jezicni poremecaj velik,ima raznih govornih poremecaja i poslije feria ce neurolog uraditi jedan test gdje ce nam tacno reci o kojem se poremecaju radi.
Sa 4 godine je radio test sa pedagogom koja nam je rekla za autizam,ali da nam nista ne moze reci sa sigurnoscu i poslala nas na djeciju psihijatriju(2 godine smo cekali da dodjemo do d.psihijatrije,jer su se zagubili papiri itd,cekanje procedura itd).Ovdje se ne smiju davati diagnoze napamet iz razloga,jer da je ona nama tada rekla da ima autizam,a sad sa 6 ga nema,mogla bih je tuziti veoma su oprezni sa diagnozama,tek kad su 100% sigurni.
Mi smo u te 2 godine puno s nijm radili,a dosta savjeta nam je dao nas kucni doktor kako cemo s njim da radimo(doduse on nam je odmah rekao da nas sin ima nesto,ali da nema autizam medjutim nije on koji odlucije).
Moram da se pohvalim da je moj sin juce zavrsio 1 razred,ovdje nema ocjena,ali postoji internacionalni test koji se sastoji od 25 pitanja,on je uradio 24 tacno,rekli su nam da za odgovor 25 nije vise bilo vremena(jer ipak njemu malo vise treba,mora duplo da razmislja sta se od njega trazi nego ostala djeca)ali jos uvjek ima problema u dosta stvari,mada mi i dana danas radimo na tome da to svedemo na minimum....
Drage moje mame suosjecam s vama i znam kako se osjecate sve vas puno pozdravljam i user posted image

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 313
   RE: Autizam kod dece
20.6.2014 15:10:38   
branki*
deenizzuser posted image
hvala na pitanju,boza se navikao na gips,snalazimo se,mada ima jos dosta da ga nosi...
bravo za tvog decaka,pa to je odlican rezultat i za nekog ko nema govorno-jezicki poremecaj,a kamoli ovakouser posted image
pa,i kod nas su dosta oprezni sa dijagnozama,ni bozu ne vode kao autizam,ali..sve je to jako tanano i isprepletano..a,i tretman je slican koliko vidim kod svih tih poremecaja.
veliki pozdrav,budite dobrouser posted image

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Deniz)
Direktna veza do poruke: 314
   RE: Autizam kod dece
10.7.2014 14:19:16   
nemirni
Eh evo i nas, nije nas bilo neko vrijeme. Vodila sam sina kod jednog strucnjaka, za mentalni razvoj djece. Izmedju ostalog rekla mi je da je kod njega najvjerovatnije pooremecaj paznje i govorno-jezicki poremecaj. tako da je preporuka 2 puta sedmicno rad sa psihologom i jednom sedmicno sa logopedom. i psiholog i logoped rade sa grupom djece. grupa ima oko 3,4 djece. ona isto iskljucuje autizam, mada je rano o bilo kakvoj dijagnozi pricat. da li ima neko iskustva sa govorno-jezickim poremecajem, kakva je prognoza, moze li dijete to savladati. madas znam da se djeca razlikuju, sve je individualno.

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 315
   RE: Autizam kod dece
11.7.2014 12:18:29   
Deniz
Meni su rekli za mog sina,da uz adekvatnu pomoc ce moj sin to savladati,ali mi jos nismo dobili nikakvu pomoc,jos uvjek cekamo na neurologa koji ce tacno da potvrdi o kojem je poremecaju rijec,jer govorno jezicni poremecaj je sirok pojam postoje razni poremecaji.Ja sam upoznala curu koja je kao djete imala diagnozu govorno jezicni poremecaj(govorna mana,spora u shvatanju komandi i plus disleksiju)danas ona radi kod doktora,pitala sam je kako joj je zivjeti s tim,rekla mi je savim ok.Jedino se mora dobro koncentrisati kad neko prica.Ono tipa ne moze tipkati poruke i voditi istovremeno razgovor.
Svima nam zelim svako dobro,drage moje mame puno pozdrava

(odgovor članu nemirni)
Direktna veza do poruke: 316
   RE: Autizam kod dece
7.9.2014 13:22:17   
branki*
nisam dugo pisala ovde,zato sto nema uglavnom nista novo,sve je ovo jedan jako spooor i dug proces...
boza je imao pauzu od malo vise od mesec dana,pa nije isao kod logopeda i defektologa.ali,krecemo opet...3 puta nedeljno logoped,2 puta defektolog.pije riblje ulje,rekli su da je dobro za rad mozga.
kontakt ocima je dosta bolji,gleda u nas,gleda nas u oci,gleda okolinu oko sebe.izbegava kontakt ocima kad mu se bas priblizimo,npr direkt lice pored lica.
odaziva se na svoje ime.reaguje kad neko udje u prostoriju,podigne glavu i pogleda ga.
izvrsava poneke naredbe..treba vise da vezbamo sa njim na ovome.cesce da mu zadajemo da odradi nesto.
ponovo poceo da se interesuje za loptu.
za nijansu je strpljiviji,mada i dalje se nervira i brzo odustaje ako nesto ne uspe odmah.
izmisljeni jezik se dosta smanjio.
roking i dalje prisutan,ali je manje uzrazen,mada je tu.
poceo da ponavlja sa youtuba zivotinje,prevozna sredstva,odevne predmete i zna sta je sta.
ponekad,ali reeetko,pridje nam i smisleno kaze-nosi,ako hoce da ga uzmemo ili -mama,otoji,kad mu je npr flasica zatvorena pa da mu otvorim.
ne prilazi samoinicijativno deci i dalje,treba ga zainteresovati i ukljuciti u igru,jer on sam nece prici ni ucestvovati.
u vrticu slusa,sedi za stolom kad mu se kaze,ide u krevet,ukljucuje se u aktivnosti ali uz podsticaj.

pocetkom oktobra opet idemo u bgd na dve nedelje.videcemo kako ce ga proceniti.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Deniz)
Direktna veza do poruke: 317
   RE: Autizam kod dece
7.9.2014 15:46:45   
Torbica
Kako nema nista novo? user posted image Procitaj svoje postove od pre par meseci! Sjajni ste!user posted image

_____________________________

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle


(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 318
   RE: Autizam kod dece
7.9.2014 16:10:42   
branki*
pa,dobro,ono jeste,bolje je..samo da idemo uzlaznom putanjom,dace Bog..
torbiuser posted image

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Torbica)
Direktna veza do poruke: 319
   RE: Autizam kod dece
7.9.2014 16:13:35   
Torbica
Znas kako, svaki dan ste zajedno pa mozda ne primetis toliko, ali ovo sto si napisala je odlicno! Mnogo mi je drago! user posted image

_____________________________

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle


(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 320
   RE: Autizam kod dece
7.9.2014 16:16:02   
branki*
pa,eto...tako je kod nas..bas me zanima sta ce nam reci u bgdu,na cemu da poradimo,u cemu je napredovao,hoce li ostati ista dijagnoza..videcemo.
user posted image

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Torbica)
Direktna veza do poruke: 321
   RE: Autizam kod dece
7.9.2014 16:21:02   
Sanjica26 RR
Branki, Boza ti je super. user posted image To je veliki pomak.
Gde idete u Bg? Znam da je bivsa komsinica vodila svoje dete u neku dnevnu bolnicu. Nikad nije htela da prizna da joj dete ima autizam. Ima cetiri godine. Tek sad prica.

_____________________________

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"


Jer smo tako u mogucnosti!

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 322
   RE: Autizam kod dece
7.9.2014 16:25:36   
branki*
mi idemo drzavno u institut za mentalno zdravlje,a idemo i u privatnu kliniku kod dr selakovic u bledskoj.
hvala,sanjice..najveca mi je zelja u zivotu da mi ova beba bude dobro i da boza progovori,ne treba mi nista vise,samo to Bog da mi da.
a,taj njen mali je poceo da govori sad?

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Sanjica26 RR)
Direktna veza do poruke: 323
   RE: Autizam kod dece
7.9.2014 16:29:57   
Sanjica26 RR
Branki prica. Nisam ga skoro videla, ali majka kaze da je mnogo drugaciji. Dobio je preporuku da ide u vrtic. Vaspitacice ga obozavaju.

_____________________________

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"


Jer smo tako u mogucnosti!

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 324
   RE: Autizam kod dece
11.9.2014 8:41:51   
big mum
U Sofiin razred ide dječak sa posebnim potrebama,ne znam da li je autist.Dječak ne priča i kad mu nešto nije po volji vrišti.Ustaje, hoda ,ruši dječije knjige,baca pribor.Ima asistenta koji je sa njim cijelo vrijeme.

Ne znam kako je dijete sa takvim poremećajem moglo da bude upisano u redovnu nastavu. Jer je to zaista mučenje i za tog dječaka, učiteljicu i ostalu djecu jer ih ometa u radu.On zaista nije nije kriv i ne radi to namjerno,stvarno mi ga je žao. U drugoj osnovnoj školi postoje 2 odjeljenja za djecu sa posebnim poterebama.Sa njima rade psiholozi,defektolozi ,logopedi i program je naravno prilagođen njihovim mentalnim sposobnostima.I nekako bi se tu više uklopio.
Nije mi jasno zašto njegovi roditelji toliko forsiraju da dijete prati redovnu nastavu kad on to zaista nije u mogućnosti.Ne bih da me neko pogrešno shvati ,meni je zaista žao zbog cijele situacije u kojoj se našla dječakova porodica i ne mogu ni zamisliti koliko im je teško da se izbore sa situacijom.

Šta vi mislite o tomeuser posted image

_____________________________

Neko iz djetinjstva ponese samo uspomene, a neko sačuva u očima, ušima, u srcu još malo one radoznalosti i nemira, pa umije da se igra i raduje malim stvarima.
DUŠKO RADOVIĆ

(odgovor članu Sanjica26 RR)
Direktna veza do poruke: 325
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  11 12 [13] 14 15   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...
Prelepa GRČKA imena ZA DEČAKE
Grčka je zemlja sa drevnom kulturom, bogovima i mitološkim bićama, koja nam je dala i prelepa ženska i muška grčka imena...



image
MamaNecaVo
CortinaT krema je postala obavezan deo naše kućne apoteke!
Porodično smo atopičari i mesečno potrošimo jednu, a mažemo je svuda. Sin mi ima oset_ljivu kožu i generalno je sklon pojavi ekcema čim imunitet ode ka dole ili ako ne namažemo lice cak i kada vetric pirka. Ja imam užasne ekceme često po rukama od pranja sudova, pa izlazak napolje i tako u krug. Stoga slobodno mogu reći da ko god ima sličan problem ili AD da uzme CortinaT kremu, neće se pokajati. U moru krema slične namene, jedino nam se ova pokazala delotvorno i jedino ona održi duže vreme stanje remisije. Miris je sasvim ok, možda malo jači za moj ukus, ali ima efekta i samo to je na kraju bitno. Takođe, krema nije ni gusta a ni retka pa nema problema sa mazanjem. Moj sin se privikao sam na mazanje kože lica konkretno, pa smo tu da nazovem svakodnevnu "terapiju" i nešto bez čega se ne može, pretvorili u zabavu.  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here