|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  36 37 [38] 39 40   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Autizam kod dece
25.4.2018 14:52:38   
wakasato
Hvala na odgovoru Masha i Ljisha.
Ovo mi je prvo dijete, tako da nemam iskustva sa bebama, a mozda sam i malo uplasena.
U nekim situacijama me cini radosnom kao npr.juce u parku mu kazem vidi golub on pogleda goluba sav odusevljen pa pogleda u mene pa u goluba, dijelimo paznju, sutrotno, dok se klacka na hranilici izaziva strah u meni. Ima tako situacija kad je dalek, kad mu pricam on se smije, vidim da reaguje al nece da me pogleda.
Da bih se umirila, da li je rano za posjetu strucnom licu?
Posto sam vidjela da na forumu ima clanica koje su iz struke, kako da ga stimulisem, listamo slikovnice, imenujem stvari, pokazujem prsticem...On jos nista ne pokazuje prsticem il se to javlja kasnije?

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 926
   RE: Autizam kod dece
26.4.2018 23:31:09   
Milena18
Wakasato, na osnovu svega što si napisala, rekla bih da nemaš razloga za brigu. On komunicira sa tobom, izvršava jednostavne naloge, igra se. Što se klackanja i uvrtanja ručicom tiče, mnogo dece to radi. Moja beba je pomerala tako ručicu u tom uzrastu. Za pokazivanje prstićem je rano. Ima dece koja već tada počinju na taj način da komuniciraju, ali kod većine to bude tek oko godine, pa i kasnije. Isto važi i za taši-taši.
Opusti se i uživaj sa svojom bebom. Ako i dalje budeš zabrinuta kroz nekoliko meseci, porazgovaraj sa stručnjakom. Ali videćeš da ti neće trebati. Ništa što si opisala ne odstupa od uobičajenog ponašanja bebe tog uzrasta.

(odgovor članu wakasato)
Direktna veza do poruke: 927
   RE: Autizam kod dece
28.4.2018 12:42:01   
wakasato
Hvala na odgovoru.
Ima jos jedna stvar koja me brine a to je kada se nalazi ispred ogledala pogleda se kratko i onda mu je sve drugo sto se nalazi pored njega interesantnije, ja ili neki predmet, vise gleda mene u ogledalu nego sebe. Citala sam da jedan od znakova autizma moze biti to.
Nema one radosti ili uzbudjenosti kao kod drugih beba. Dok, kad mu dam njegovu sliku ili sliku neke druge bebe onda uzima sliku, prinosi je ustima, dira, smije se, tako isto reaguje kad stavim ogledalo istod njega tj.na pod.
Da li neko ima slicna iskustva?
Izvinjavam se ako sam naporna 😨😨

(odgovor članu Milena18)
Direktna veza do poruke: 928
   RE: Autizam kod dece
28.4.2018 12:56:47   
Milena18
Tako male bebe još ne prepoznaju svoj odraz u ogledalu. Dakle, normalno je da mu je interesantnije mamino lice koje je poznato i povezuje ga sa pozitivnim iskustvima. Kad mu daš ogledalo a tvoj odraz nije u njemu i nema puno drugih stvari oko njega, onda može više pažnje posvetiti licu u ogledalu.
Ja sam po struci psiholog, ne radim sa decom, ali ipak znam ponešto o razvoju dece i zaista mislim da nemaš razloga za brigu. Osim toga, o znacima autizma se nikako može govoriti u tom uzrastu kada je komunikacija sa okolinom tek u začetku i postoje velike individualne razlike među decom.

< Poruku je uredio Milena18 -- 28.4.2018 13:02:37 >

(odgovor članu wakasato)
Direktna veza do poruke: 929
   RE: Autizam kod dece
2.4.2020 9:09:54   
branki*
Dan osoba sa autizmom....drugi april.



_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Milena18)
Direktna veza do poruke: 930
   RE: Autizam kod dece
2.4.2020 9:19:28   
Ivanka 75
Branki,❤️❤️❤️❤️ Za tebe i Bozu💕💕💕💕

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 931
   RE: Autizam kod dece
2.4.2020 9:58:49   
branki*
Draga Ivanka💖💓... I tuzna sam i ljuta i besna i ponosna i srecna. 

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Ivanka 75)
Direktna veza do poruke: 932
   RE: Autizam kod dece
2.4.2020 10:00:27   
pari
Branki ♥️♥️



_____________________________

sitnice i emocije čine život...

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 933
   RE: Autizam kod dece
2.4.2020 10:11:29   
smeško
Branki, predivna si mama predivnog decaka. 💖


(odgovor članu pari)
Direktna veza do poruke: 934
   RE: Autizam kod dece
2.4.2020 11:00:09   
princezica1
Treba se boriti sa toliko pomesanih osecanja. Branki user posted image

(odgovor članu smeško)
Direktna veza do poruke: 935
   RE: Autizam kod dece
2.4.2020 15:32:21   
jess021
Branki 🤗🤗



_____________________________

Ono sto verujemo o sebi i o zivotu-postaje nasa istina.
U mom svetu sve je dobro!

(odgovor članu princezica1)
Direktna veza do poruke: 936
   RE: Autizam kod dece
2.4.2020 16:18:03   
vonavoj
Branki,ti si zena zmaj!


(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 937
   RE: Autizam kod dece
2.4.2020 16:32:01   
Sanjica26 RR
Branki je lavica🎵🤗



_____________________________

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"


Jer smo tako u mogucnosti!

(odgovor članu vonavoj)
Direktna veza do poruke: 938
   RE: Autizam kod dece
15.3.2021 16:40:41   
Analiticarka
Ja sam procitala celu temu.... dva puta.Pozdrav svima, moja devojcica je napunila 18m. Primetila sam da kod nje govor izostaje. Brblja ona intezivno u zasnje vreme na nekom svom jeziku, ali smislene reci nema.Sta ona zna da radi... razume NE! Reaguje na zabranu iatog trenutka, mada nekad voli da ispituje granice. Razume neke naredbe: daj, dodji, idi baci.Uredno gleda slikovnicu. Ponekad hoce a ponekad i nece da pokaze svojim prsticem ono sto je pitam... ali kad joj u slikovnici pokazem prase, ona uzme igracku prase i prinese slikovnici. Kao da ih povezuje. Onomatopeju zivotinja ima i to opet ako je ona raspolozena. Voli da igra zmurke i trazi stariju sestru koja se skriva. Pravi grimase koje ja pravim da me imitira. Odaziva se na ime. Zna da pokaze delove tela (oko, nos, uvo). Sama jede kasicicom i pije iz case, flasicu nikad nije koristila i to ne zna sta je. Krupna i fina motorika je odlicna.Zna da uzme telefon i kao imitira da prica sa nekim ili mi donese i stavi na moje uvo. Zna pa pa da mahne, da baci 5 kad joj trazi neko. Pesmice voli, zna koreografiju za pesmicu glava, ramena kolena i stopala ( malo nespretno ali zna) i jos neke druge pesmice. Pokusava sama da se obuce i navuce odelo nekad bas fino. Sve je ok osim tog govora. Ubih se pricajuci i pricajuci i kokodacuci, mjaukati po celi dan. Poset_ili smo logopeda sa 17 meseci. Receno nam je da je sve ok samo se mora gurnuti iz zone komfora jer je njoj sve dostupno. Proslo je mesec i po dana od poset_e ima dosta pomaka ali od govora ni traga. 

(odgovor članu Milena18)
Direktna veza do poruke: 939
   RE: Autizam kod dece
15.3.2021 16:58:07   
dunja RR
Analitičarka, moja ćerka ima 2 godine, napunila pre neki dan, isto sve kao kod vas. Ima ona dosta reči, ali ne povezuej, i non stop brblja na svom jeziku. Planiram da je odvedem kod logopeda u skorije vreme, za savet. Stariji sin je bio potpuno o drugačiji, tj. lošiji od nje u mnogom stavkama, ali je a kraju sve bilo ok, mada sam se ja plašila autizma kod njega, i jako rano smo krenuli kod defektologa i logopeda. Sa njom ne razmišljam o autizmu, jer ima odličnu komunikaciju, ali s obzirom da je dosta reči imala sa godinu dana, a još uvek ne priča sa 2, počinje da me nervira situacija.

Na osnovu ovog što se napisali meni deluje sve ok, i više od toga, ne bih rekla da imate ikakve veze sa autizmom, zbog teme u kojoj ste pisali.

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Analiticarka)
Direktna veza do poruke: 940
   RE: Autizam kod dece
15.3.2021 18:11:02   
Analiticarka
Pozz Dunja i hvala na odgovoru.Pisala sam na ovoj temi jer majka kao majka ... zabrinuta sam. A iskreno ovde sam nasla puno informacija kako raditi i stimulisati decu. Kako nauciti recimo pokazni gest jer sam mislila da je kaziprst vazniji od cele isprizene rucice. Pa sqm ovde naucila da nije.Kod nje me jako nervira lenjost. Prosto se vidi ta njena karakterna crta. Ponovi nesto 3 puta, pa 4 i 5ti put nece jer sam joj dosadna, pa sutra ponovi kad ona zeli.Ja imam utisak da ona razume sve sta joj kazem. Daleko je to od neke savrsene komunikacije .... tipa donesi mi carape iz druge sobe.... ali kad joj kazem nesto daj i donesi tu pored nje.... ona hoce, ili kazem idi baci ona prodje sve prostorije u kuci dok ne dodje gde je kanta.Imam njenu paznju stalnu. Kad pevamo, igramo se, mada nemamo neku smisljenu igru... sve je to kratkotrajne paznje. Raduje se, trci ka meni sa rasirenim rucicama, brise mi okice kad kao placem.Dodajem joj stvari pred kupanje i ona redja na krevet pampers, bodic, carape i pri tome sve imenujem, ponavljam do besvesti.E da, ako je to vazno, hoce na nosu, ne buni se. Nije da trazi jer ne ume, ali je pecam kad vidim da joj se kaki pa je stavljam.Obozava da izuje carape i obuje sama patofne. Mislim, ne mogu svega ni da se set_im i pisem malo nabacano kako mi dodju misli. Sve osim govora moze da se radi sa njom. To mi prosto nikako ne ide.

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 941
   RE: Autizam kod dece
15.3.2021 18:19:41   
dunja RR
Da, za pokazni gest sam i ja ranije pisala ovde, jer ga mi nismo imali (kod sina), i ja sam ga bukvalno učila, držala prstić njegov i pokazivali sve i svašta. Ćerka skroz drugačije, jako rano sama počela da pokazuje prstom. Sa njom ništa nisam radila, možda sam se previše opustila, jer mi je delovala bolja u mnogo čemu, od njega. Evo sada poslah mail logopedu, dok kucamo ovde, pa da vidim da odemo.


Meni sve to deluje kod vas skroz super, verujte, jer sam sa sinom prošla brdo defektologa, logopeda, Sokobanjsku.
Sa 16 meseci smo krenuli na mesečne kontrole kod načelnice Palmotićeve, dečiji psihijatar, i apropo ovog što ste rekli, da neće više puta da ponovi, sećam se da mi je dr. Pejović rekla (pre 5 godina), aman majko, pa dosadno joj je da joj jedno isto tražite toliko puta, normalno da neće da ponovi.

Možda je ovo bolja tema za vas i mene :) bacite pogled KLIK

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Analiticarka)
Direktna veza do poruke: 942
   RE: Autizam kod dece
15.3.2021 18:24:27   
lesli
Analiticarka, meni ovo sve super zvuci, iskreno.Moja je jako rano progovorila. Sa 17-18m je pocela da sklapa one najprostije recenice, ali zato mislim da je motoricki bila losija od vrsnjaka. Bar kad je krupna motorika u pitanju.Moja teorija je da ne moze sve odjednom - i motorika i govor. Nesto mora sporije.
Dobro je sto dete reaguje i razume sta joj pricas.Jedino sto mi jos pada na pamet je da li vas ona cuje kako treba? Kazes da odgovori na komandu kada si ti uz nju. Da li si probala da je pozoves po imenu kada joj stojis iza ledja ili si u drugoj prostoriji? 

(odgovor članu Analiticarka)
Direktna veza do poruke: 943
   RE: Autizam kod dece
15.3.2021 18:35:41   
Maslacak15
pisala sam vise puta ali ponovicu jos jednom, mozda pomogne nekom. Sigurno da ima po neko dete da sklapa proste recenice sa 18 meseci ali ja sam ubedjena da su ta deca velika manjina. Normalan razvoj deteta predvidja da za drugi rodjendan vezuju glagol i imenicu, meda spava, avion leti i nista vise.
Ja sam majka troje dece i ni jedno nije pricalo sa 18 meseci bar ne po mojim kriterijumima. Mozda su znali par reci. Komunicirali jesu. Sa dve godine je vec bilo dosta drugacije, taj period od 18 m do dve godine je bio period skokovitog napredka. A natprosecno su inteligentni i vrlo jezicki obdareni i ekstroventni i komunikativni svo troje.
Ja licno nikad nebih dete tako malo vodila kod logopeda niti bi mi palo na pamet ali svi smo razlicitiuser posted image .
Na osnovu svega opisanog ja uopste ne vidim u cemu je problem.

Puno pozdrava!!!

(odgovor članu lesli)
Direktna veza do poruke: 944
   RE: Autizam kod dece
15.3.2021 18:40:16   
Analiticarka
Pozz Lesli, hvala na sugestiji. Da proverila sam sluh, ali laicki. Sakrijem telefon sa nekom pesmicom i bez problema ga nadje. Isto tako kad igramo zmurke, ja je dozivam polako iz druge sobe da bi naucila gde da me trazi. Sto se sluha tice, tu mislim da je sve ok.Prebacicu se Dunja na drugu temu, samo eto, htela sam da vam se pozalim a istovremeno i pohvalim. Lako je reci treba dete da se stimulise ali ako neko ne zna kako onda j dzabe. Ja sam ovde nasla pregrst informacija kako se sta vezba. Iako mi je ovo trece dete prosto mi je trebala pomoc i usmerenje kako da je stimulisem. Kod prethodne dve devocice nisam imala potrebe za tim. Zaboravih da kazem, moja drugarica je defektolog i u stalnom smo kontaktu. Redovno joj saljem filmice i slike sta L radi. Ona je prezadovoljna i kaze da ne moze sve odjednom. I da ce se jednostavno desiti klik kod nje.Kod logopeda smo isli i iskreno nisam zadovoljna tim drilovanjem. Da dete od 17 meseci posadi za stolom i navaljuje da pokaze kako recimo puca balon (balon i igla nacrtani na papiru pa beba kao treba da bucne balon i da on pukne). Moje dete nije znalo sta se od nje ocekuje i bilo je plakanja. Ona prosto nikad u zivotu nije videla balon niti zna kako balon puca da bi znala sta treba da radi. E onda sam ovde naucila na floor time. Prebacila se sama sa njom na stvari iz njenog okruzenja koje su joj poznate i tako radimo. Treba rada i rada i rada.... Nemam nameru da je jos uvek vodim kod logopeda ili nekog drugog. Prosto hocu sama uradim sve sto je do mene jer iskreno malo sam i radila sa njom. A kao ocekujem nesto.... pa mislim!!!Plus, ova situacija sa virusom nam je svima bzvz a ne samo nama, nismo videli posteno osobu od kad se rodila. Ili oni nas izbegavaju zbog bebe ili mi nekog drugog ko je rizican pa nam je svima socijalizacija nula.

(odgovor članu lesli)
Direktna veza do poruke: 945
   RE: Autizam kod dece
15.3.2021 18:47:35   
Analiticarka


IZVORNA PORUKA: Maslacak15

pisala sam vise puta ali ponovicu jos jednom, mozda pomogne nekom. Sigurno da ima po neko dete da sklapa proste recenice sa 18 meseci ali ja sam ubedjena da su ta deca velika manjina. Normalan razvoj deteta predvidja da za drugi rodjendan vezuju glagol i imenicu, meda spava, avion leti i nista vise.
Ja sam majka troje dece i ni jedno nije pricalo sa 18 meseci bar ne po mojim kriterijumima. Mozda su znali par reci. Komunicirali jesu. Sa dve godine je vec bilo dosta drugacije, taj period od 18 m do dve godine je bio period skokovitog napredka. A natprosecno su inteligentni i vrlo jezicki obdareni i ekstroventni i komunikativni svo troje.
Ja licno nikad nebih dete tako malo vodila kod logopeda niti bi mi palo na pamet ali svi smo razlicitiuser posted image .
Na osnovu svega opisanog ja uopste ne vidim u cemu je problem.

Puno pozdrava!!!


E vala ako si mi rekla. Valjda bas zato sto iako znam da decu ne treba uporedjivati, a ipak sam to uradila.... starije dve su sa 18 m. sklapale recenice od par reci, pa me je to malo poremetilo. Mozda sam zbog toga i potrazila savet od logopeda.Problem je samo u govoru. Skoro ga nema uopste ako zanemarimo onomatopeju 

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 946
   RE: Autizam kod dece
15.3.2021 18:52:28   
dunja RR
I ja rekoh, sve mu deluje super.

Kod mog sina ovo sve što pišete nije postojalo ni mnogo kasnije, zapravo niko od doktora nije bio siguran da li je u pitanju autizam, disfazija, ili prosto kasni, ali on je opet ponavljam bio mnogo lošiji, kada recimo uporedim njega sa mlađom ćerkom. Dva sveta.

Ali su svi oni kod kojih smo išli bili složni u tome da stimulacija mora da postoji, i na tretmane mora da se krene jako rano, ako razvoj ukazuje na problem.

A kod vas ja iskreno ne vidim problem :)

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Analiticarka)
Direktna veza do poruke: 947
   RE: Autizam kod dece
15.3.2021 18:53:21   
lesli
Maslacak, meni su tvoji po opisima motoricki od starta bili super. I vise nego super. Cini mi se da si rekla da su seli i propuzali sa manje od 6m. Prohodali isto rano. Uz to rastu u dvojezicnoj sredini. Meni to sve deluje da ide u prilog da nisu ne znam kako mogli da pricaju sa 18-20m.
Ali da, slazem se da je ogromna razlika izmedju 18m i 24m. I u sklopvima recenica i u razumljivosti itd.Dunjina M je isto motoricki fantasticna. Ja stvarno mislim da ne moze i jedno i drugo istovremeno. Secam se i faze kada je prohodavala - jezik tj. fond reci je stagnirao. Kada je savladala to, govor je ponovo imao ekspanziju.
Moja je primera radi, dosta kasno pocela da pokusava da skace, cini mi se tek nedavno. Sela tek sa 10m, propuzala u isto vreme. Prohodala tek sa 14m.Ali se govor bas brzo razvijao. Od tih prvih recenica sa 17-18m sa 20tak meseci je mlela kao vodenica. I vise to nisu bile recenice “mama daj” ili “sta je to” nego dosta dosta slozenije. Jos uvek smo neke reci mogli samo mi da razumemo, sa 2g je vec dosta toga ispravila. Sada je vec molimo da malo ucuti 🤣Ali zato motorika, ta krupna 👎


(odgovor članu Analiticarka)
Direktna veza do poruke: 948
   RE: Autizam kod dece
15.3.2021 19:06:20   
dunja RR
E a vidiš Les, meni su svi logopedi, defektolozi pričali suprotno. Nemam pjma da li je tačno, ali su meni stalno govorili da je on tako spor u komunikaciji, govoru, zato što ne hoda. Govorili su da su motorika (i sitna,a i krupna) i govor jako povezani i da će se sve promeniti kada prohoda.
On je nosio kaiševe za kukove dugo, neki kažu da je zbog toga kasno prohodao, drugi se ne slažu. Ja mislim da su prosto moja deca kasnoprohodači (on sa 18m, ona sa 15m). Ali isto tako su i kasnoprogovorioci.

Elem, kod njega je zaista i bilo tako, kako je prohodao, kreće renesansa, mic po mic, ali krenulo na bolje. Da li je imalo veze, ne znam..



A M, šta znam nije ona loša motorički, kada bi vam sada pustila snimak sa Taša, koji je ona zvrk, ona se već odavno spušta na stomak na toboganu (videla od starijih, jer spuštanje na guzu je dosadno, i za bebe), ljudi ne veruju kada vide. Harambaša user posted image

Skoro sam se smejala (u sebi), M se spušta na stomak na Tašu, na toboganu, a neka devojčica se penje uz stepenice na tobogan, obučena kao princeza, sa šeširom (moja M u bratovoj jakni, ccc). U tom trenutku neki naš drugar, projuri pored nje i šešir odlete dole, mala u fras pada, a njena mama kreće da dižetavu frku zbog šešira, i odlazi na informativni i vaspitni razgovor kod mame dečaka koji je oborio šešir.

Pita njegova mama, jaooj, jel udario vašu ćerku (mala zacenjena), a majka devojčice odgovara, ne nije, ali je uradio nešto još gore, oborio je njen šešir, zamislite šta će tek on raditi za par godina, kada sada ovo radi (da napomenem, dečak ima 3-4 godine).

A moj harambaša se za to vreme spustila jedno 20 puta na stomak niz tobogan. Kakvi šeširi i bakrači, samo jurcanje.
Danima stoji balon Skaj iz P.šapa na vrhu drveta iznad tobogana, i ova moja se penje na drvo sa željom da ga spasi, samo viče PAAAS.

< Poruku je uredio dunja RR -- 15.3.2021 19:15:35 >


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu lesli)
Direktna veza do poruke: 949
   RE: Autizam kod dece
15.3.2021 19:12:27   
Maslacak15
sve troje je hodalo sa 10 meseci. bas hodalo. stefan sa knap 9. ali ja ne mislim da su kasnili sa propricavanjem, samo se nisu mozda tako izdvojili od druge dece kao motoricki. ja neznam tu decu koja pricaju recenice sa 18 meseci. smatram da je moguce, ali bas retko....ne zaboravi da su moja deca u vrticu od 12 meseci, znaci vidjam ja i drugu decu svaki dan, mnogo njih. ne secam se tih "razgovora" sa 18 mesecnom.decom. u mom okruzenju licnom u srbiji isto nisam upoznala takav slucaj. zeka, meda i interpetacije  mami sta sta znaci ne racunam. dve godine je vec sasvim drugi padez...prosto imam utisak da se tu masovno preteruje u ocekivanjima.
i to za dvojezicnost isto nisam stekla utisak da igra posebnu ulogu. ne verujem u to. 


(odgovor članu lesli)
Direktna veza do poruke: 950
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  36 37 [38] 39 40   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  36 37 [38] 39 40   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Ide zmija - VIDEO!!!
video
Malo zabave za najmlađe
Moje dete ima vaške!
Kada se spomenu vaške svi prevrnemo očima. Vrlo lako se prenose sa glave na glavu, pa se može desiti da ih dobijemo i vi...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here