Bamija (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


lesica RR -> Bamija (21.8.2018 12:15:47)

Da li volite i spremate bamije?

Ja oduvek znam za njih, i moja mama ih je koristila uvek u solidnoj količini - uglavnom ih je donosila i nabavljala svojevremeno u svom zavičaju (Metohija) jer su na našim pijacama i radnjama slabo zastupljene. Sada mogu da se nađu u veru, i ponekad na pijaci ali je problem što su na pijaci uvek "matore" samim tim tvrde, žilave i neukusne.

Pa poneti time, mm i ja smo ove godine umesto cveća - čitajte jagoda [sm=smiley36.gif] ove godine u sve saksije na terasi posadili bamije.


Inače, plod bamije se svrstava u leguminoze, a inače pripada porodici hibiskusa.
Vrlo zanimljiva povrćka, specifičnog ukusa.


[img]https://i.imgur.com/MpS00XX.jpg[/img]




mama Jo -> RE: Bamija (21.8.2018 12:17:24)

Iskreno, prvi put cujem. Ne znam ni kako izgleda 🙄




lesica RR -> RE: Bamija (21.8.2018 12:27:54)

Đuveč sa bamijama


teletina ili junetina isečena na krupnije kocke (odlično je i sa jagnjetinom)
2-3 krompira isečena na krupnije komade
2-3 šargarepe iseckane na kockice
1 mani celer iseckan na kockice
4 pečene, oljuštene crvene paprike isečene na krupnije komade
nekih 3-4 svežih paprika različitih boja iseckane na komadiće
2 crna luka iseckana uzduž
2-3 čena belog luka sitno iseckana
3 krupnija paradajza oljuštena od kožice iseckana krupno
1 plavi patlidžan , oljušten iseckan krupno, posoljen i oceđen
1 plavi patlidžan prethodno pečen i oljušten, viljuškom iscepkan,
1 tikvica iseckana na kockice
300 - 400gr bamija ili isečenih na pola poprečno, ili celih ako su mlade (prethodno očišćene i izblanširane u vodi sa limunovim sokom ili kašikom sirćeta)
sok od 1 limuna
začin (so, biber, začinska paprika)

Luk i meso se izdinsta, pa se redom ubacuje - celer i šargarepa, paprika sveža, krompir, patlidžan, tikvica, pečena paprika, bamija, paradajz.
Kada se sve malo ukrčka, prebaci se u vatrostalnu, najbolje zemljanu posudu, začini, i ubaci u rernu, pokriveno folijom/poklopcem, nekih 40-45 minuta, a onda se skida poklopac i ostavi još neko vreme da se lepo zapeče.






lesica RR -> RE: Bamija (21.8.2018 12:38:19)

Bamija u paradajzu

0,5 kg bamije
4 -5 krupnih sočnih paradajza
1 glavica crnog luka
2 čena belog luka
začini po ukusu ( so, biber, začinsko bilje - bosiljak, origano, korijander, timijan...)


Bamijama se odstrane peteljke nožem, operu se dobro pod mlazom vode, pa se izblanširaju kratko u vreloj slanoj vodi uz dodatak limunovog soka, zatim se ocede, ponovo speru hladnom vodom, i osuše od viška tečnosti.

Luk se izdinsta na maslinovom ulju, doda mu se 4 paradajza isečenih na komade. Kada se ta masa malo zgusne, dodaju se bamije, i lagano mešaju, Nakon toga se pridoda preostali izrendani paradajz, i začini.

Može da se služi uz neku testeninu, ili pirinač, a ukoliko se doda i neko meso ( dinsta se sa lukom pre dodavanja paradajza) ispadne kao neka vrsta gulaša.

Ja iskreno ovo najviše volim uz neki dobar slan sir, i vruće testo.




lesica RR -> RE: Bamija (21.8.2018 12:48:04)

Pohovane bamije sa sirom i slaninom

Očistiti bamije, zaseći po dužini sa jedne strane, isprati ih dobro pod mlazom hladne vode i ostaviti još nekih pola sata potopljene u hladnoj vodi sa limunovim sokom.
Posle ih ocediti, pa osušiti, i onda puniti te zarezane delove sa trakom nekog kačkavalja (slaniji majka) umotati sa šnitom slanine, i uvaljati u testo za poh koje je onako malo gušće kao za galete i u koje je ubačen susam. Pride tu smesu treba začiniti po ukusu (dakle so i ostalo, sjajan je i vlašac sitno seckan)
Pržiti u ulju, ili peći u rerni.

Može da se služi uz neki kiselkasti ( o daaa, limun ponovo [sm=smiley36.gif]) umak




Ana RR -> RE: Bamija (21.8.2018 12:53:38)

Zanimljivo skroz. Znam za bamije i znam da ih mnogo ljudi sprema ali ja ih nikad nisam probala. Nisam ih čak nikad ni videla na pijaci, barem ne kod nas. Kakav im je ukus Les? Jel slično zelju npr ili je skroz drugačije?




bebilule -> RE: Bamija (21.8.2018 12:58:33)

Ja sam jedino navikla na ukus begove čorbe, ona ide obavezno sa bamijom. Kod nas ima po pijacama da se kupi suha bamija, nanizana na kanap. Jako specifičan ukus, kažem vam, navikla sam se samo na begovu čorbu.




lesica RR -> RE: Bamija (21.8.2018 12:58:39)

Ana, pa ne mogu da ti definišem ukus, vrlo je specifičan, kao kombinacija više različitih povrćki koje jedne sa drugom nemaju apsolutno nikakve sličnosti. Ali prosto i kao dodatak ostalom povrću sa kojim se pripremaju pojačaju ukus.
Zeznute su malo u toj nekoj predpripremi jer ispuštaju sluz, otud toliko ispiranje i blanširanje.

A za pijacu...ima ih tu i tamo ali su velike, prezrele i skupe. Zato ih u Grčkoj ima ihaaaj.




lesica RR -> RE: Bamija (21.8.2018 13:01:58)

Bebilule bravo, i begova čorba je tu, mada ja pravim i varijaciju sa jagnjetinom (isto sve kao sa piletinom)
I živeo ekspres lonac u ovom slučaju [sm=jezicek.gif]




nata11 -> RE: Bamija (21.8.2018 13:35:15)

Ja sam bamiju videla uzivo ove godine u Grckoj. Inace se uvek setim serije Lud zbinjen normalan kada trazi punjenu bamiju [sm=smiley36.gif]




Dragce86 -> RE: Bamija (23.8.2018 16:56:45)

Nikad cula za bamije,bas sam citam komentare sta je..




gagana83 -> RE: Bamija (23.8.2018 17:51:02)

Ja sam ih prvi put probala letos na moru, u hotelu. Spremljene kao sataras, sa paprikom, lukom i paradajzom. Bas mi se svidelo. U Krusevcu nisam videla da ih ima gde.




mama Jo -> RE: Bamija (23.8.2018 17:55:56)

Evo i sada kad vidim da je postavljena slika, prvi put ih vidim 😊
Ali ovi recepti deluju mmmmmmmljac, mljac 😊
Ja volim nove ukuse da probam 😊




lesica RR -> RE: Bamija (23.8.2018 20:28:12)

Rekoh već, jako retko ih ima po pijacama, a i kada ih ima prvo su baš skupe, a drugo stare i prevelike samim tim nikakve, neukusne i žilave.

Ja ih gajim na terasi umesto cveća [sm=jezicek.gif]

Ove su optimalne veličine, mogu naravno i manje da se beru.

[img]https://i.imgur.com/E5nBrra.jpg[/img]

A ovakav im je cvet. Rekoh već da su porodica hibiskusa [sm=smiley36.gif]

[img]https://i.imgur.com/qiXMU4n.jpg[/img]




Ana RR -> RE: Bamija (23.8.2018 20:41:42)

Prelep cvet, zaista.

Ja bih radije gajila asparagus [sm=smiley1.gif]




mama Jo -> RE: Bamija (24.8.2018 7:55:52)

Wow, bas je lep cvet stvarno [sm=smiley1.gif]




vocicana RR -> RE: Bamija (25.8.2018 22:36:16)

Divno izgleda, ja sam jela ipak to, kod nekih prijatelja, doneli su iz Grcke jedne godine, oni su ga uporedili sa ukusom boranije, ali nije bas tako, Lesica je lepo opisala. Mesane povrcke, vrlo neobicno li prelepo.




mirana1 -> RE: Bamija (25.2.2019 15:33:16)

Bas interesantno.




mama ivane -> RE: Bamija (10.7.2019 7:19:09)

Nisam pravila Bamije nikada




Duškić -> RE: Bamija (10.7.2019 8:30:13)

Ni ja nikad nisam pravila.




flamingos -> RE: Bamija (10.7.2019 10:42:35)

Nisam ih ni pravila,niti sam ih jela.Mora da su ukusne





Stranica: [1]