Namirnice bogate gvožđem (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dohranjivanje gustom hranom



Poruka


eugenija -> Namirnice bogate gvožđem (25.12.2009 7:07:39)

Špinat, blitva, bundeva, piletina, teletina, ćuretina, pasulj, zob, grašak,.. za njih znam, evo ovako nasumice, pobrojah.. Ima li još nešto što može da se daje bebama da bi se popravila krvna slika?




Jeca* -> RE: Namirnice bogate gvožđem (25.12.2009 8:13:34)

meni je ovo interesantan tekst koji nadjoh na netu:

Na apsorpciju gvožda iz namirnica uticu mnogi faktori. Njegoa apsorpcija pre svega zavisi od forme gvožda koja se nalazi u naminicama, pa se tako gvožde koje se nalazi u namirnicama životinjskog porekla mnogo bolje adsorbuje od formi gvožda koje se nalaze u povrcu.

Namirnice u kojima ima najviše gvožda životinjskog porekla su: svinjska, pileca, goveda dzigeica, ostrige. Namirnice koje nisu životinjskog porekla a sadrže velike kolicine apsortivnog gvožda su : žitne cerealije, kuvani pasulj i grašak, socivo, semenke bundeve.

Nešto slabiji ali dobar izvor gvožda su: govedina, curetina, škampi, sardine, peceni krompir zajedno sa ljuskom, konzervisane špargle.

Trudnice ne bi trebalo da previše cesto jedu dzigeicu jer ona sadrži dosta vitamina A koji može da škodi bebi.

Apsorpcija gvožda iz namirnica koje nisu životinjskog porekla se poboljšava ako se u istom obroku kombinuju sa namirnice bogate gvoždem životinjskog sa onim biljnog porekla.

Postoje namirnice koje poboljšavaju apsorpciju gvožda kao i one koje zaustavljaju ili otežavaju apsorpciju. Treba izbegavati unos namirnica koje otežavaju apsorpciju gvožda u istom obroku.

Namirnice koje predstavljaju inhibitore apsorpcije gvožda iz drugih namirnica su : spanac, crveno vino, kafa, caj, blitva, raven, mekinje, soja i proizvodi od soje.

Namirnice koje u kombinaciji sa namirnicama koje su bogate gvoždem poboljšavaju apsorpciju gvožda su : citrusi (pomorandza, limun, grjpfrut), jagode, brokuli, paradajz, paradajz sok, krompir, zelene i crvene paprike, belo vino.

Unošenje 100mg vitamina C uz obroke može 100% povecati apsorpciju gvoždja.Ukoliko uz ili posle obroka unesete caj ili kafu, smanjujete apsorpciju gvožda od 50 do 100%.




Lu -> RE: Namirnice bogate gvožđem (28.12.2009 7:55:29)

Super tekst Jeco[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Željezo se mnogo više nalazi u namirnicama životinjskog porijekla pa tek onda biljnog.
Naučite djecu od malena na okus mesa i jetrice a naravno važan je i vitamin c za apsorpciju istog,znači citrusi.




Trcosava -> RE: Namirnice bogate gvožđem (28.12.2009 8:00:15)

super tektić! sad samo da počnem da jedem mandarine, pomorandže... pijem limunadu pa mogu da se bacim na ''unos gvođža'' [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




eugenija -> RE: Namirnice bogate gvožđem (5.3.2010 0:04:48)

Desio se kiks, kada preko googla hoću da nađem temu "Ukusne kombinacije", post objavi u temi Lino proizvodi ili Namirnice boagte gvožđem[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




maslinica -> RE: Namirnice bogate gvožđem (5.3.2010 11:59:17)

da li znate koliko posle uzimanja gvozdja sme da se jedu mlecni proizvodi, pije kafa i sve ostalo sto smanjuje apsorpciju? ja uzimam gvozdje od samog pocetka i bas lose se podize, da bi tek nedavno procitala da mlecni proizvodi umanjuju deistvo gvizdja...ne verujem da na uputi o proizvodu ne napisu...




Anoniman -> RE: Namirnice bogate gvožđem (5.3.2010 12:04:53)

maslinice, ovo je u forumu beba. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Mislim da je prikladnije da svoje pitanje postaviš ovde: KLIK




Tufna -> RE: Namirnice bogate gvožđem (22.9.2010 22:28:21)

Meni pedijatar rekla da je i jaje bogato gvozdjem. Posto mi kuburimo sa njime, do skoro sam bebi davala ferul lek a pre nekih desetak dana smo prestali.
Super su ovi saveti, nisam znala da spanac i blistva usporavaju-ometaju apsorpciju gvozdja. A ja sam mnogo puta kombinovala meso i spanac, da pojacam unos




Stranica: [1]