|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  78 79 [80] 81 82   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Amniocenteza
29.1.2018 18:16:03   
Ana RR
Maraj, amnio je najbolje raditi na Imd ali mora se zakazati maltene čim saznaš da si trudna. Ali verovatno ima neka brža opcija kod slučajeva sa lošim dablom (a zaista mislim da nisi taj slučaj). Na Imd te prime dan ranije, sutradan se radi amnio i ostaješ još jednu noć da te prate. Meni su i privatna i državna dr rekle da je tamo mnogo bolje nego u Frontu. Drugarici moje kume skoro nisu dobro uradili amnio u Frontu i morala je privatno da ponovi.

< Poruku je uredio Ana RR -- 29.1.2018 21:35:48 >


_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Maraj)
Direktna veza do poruke: 1976
   RE: Amniocenteza
29.1.2018 20:40:04   
jess021
Maraj, slazem se sa svima koji kazu da potrazis jos jedno misljenje.
Po meni je najbitnije da je uz dobar kao i svi parametri koji je u toj nedelji gledaju. Mislim da je problem sto danas svi ali bukvalno svi rade euz, a mnogi nisu kompetentni za isti. Ja sam obe trudnoce vodila kod Novakov i nakon uz koji je bio dobar o rezultatima iz krvi aposlutno nisam razmisljala.
Moje misljenje je da se, bar u Ns, olako zene salju na amnio koja uopste nije bezazlena i rizik je poprilican. Kome god jedan parametar nije dobar, ides kod geneticara, a ona sve salje na amnio.

_____________________________

Ono sto verujemo o sebi i o zivotu-postaje nasa istina.
U mom svetu sve je dobro!

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 1977
   RE: Amniocenteza
29.1.2018 21:24:11   
milicicak
Hoce li mi neka od vas koji misle da je rizik od spontanog pobacaja zbog amnio napisati koliki misli da je taj rizik, 1 u 10, 1u 100, 1 u 200?
Da se ne bi gadjali procentima i verovatnocama, zvanicna statistika je od 1 u 200 do 1 u 400 sto je kad se peracuna 0,5%-0,25%. Rizik od Dauna za zenu od 35 godina je oko 1 u 250. To su procenti. I svako ko ima dilemu vezanu za amnio treba da ih bude svestan i da izvaga sta mu je ciniti

(odgovor članu jess021)
Direktna veza do poruke: 1978
   RE: Amniocenteza
30.1.2018 11:36:32   
Maslacak15
Milicicak za mene su to separatni rizici i ne mogu tako da se oduzimaju i sabiraju. Koliki god da je rizik, neka je i 1:500 a verovatno je malo veci to je invazivna metoda koja sama po sebi nije neophodna znaci, intervencija po zelji uz potencijalno negativne posledice. Ne mora da budu najgore ali je generalno stres, rizik od infekcije itd. S druge strane rizik teoretski rizik od trizomija je i dalje nizak cak i za zene iznad 40. Uz rizik 1:100 koji zvuci bas negativno kod zene oko 40 godina znaci i dalje u praksi da ce u realnom zivotu 99% zdravih beba biti nepotrebno izlozeno bockanju i to je fakat.
Za mene licno da bi otisla na amnio rizik bi morao da bude neuporedivo veci, tj da rezultati screeninga bas jasno ukazuju na neregularnosti ( tipa rezultat ispod 1:10). U prvom redu ultrazvuk za koji i dalje smatram da je najvazniji parametar jel hormoni imaju jako visok procenat lazno pozitivnih nalaza. Pokazano je i da ispravno uradjen ultrazvuk ikpak detektuje skoro 95% pogodjene dece. Naravno jasno mi je da to nosi odredjeni rizik i ne iskljucuje teoretsku mogucnost greske ali prosto svako mora za sebe da zna. Meni je i 1:5000 rizik za pobacaj amniocentezom previse.
Osim toga kao sto su neke zene pisale postoji problem generalno sa tim kumulativnim verovatnocama. Amniocenteza je za neke zene sigurno riskantnija nego za druge.

< Poruku je uredio Maslacak15 -- 30.1.2018 11:38:17 >

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 1979
   RE: Amniocenteza
30.1.2018 12:07:28   
Misha i Ljisha
Maslacak ja bih uvela obaveznu amnio user posted image e toliki sam "frik". Prvo ja poticem iz sela gde su se rodjaci medjusobno vencavali da bi posed ostao u porodici. A da se ne lazemo svi mi poticemo iz takvih sela to je da ne kazem skoro pa bila praksa pre 100 godina. Ok moja prababa i pradeda nisu rodjaci ni baba ni deda ni mama ni tata ali u siroj familiji ih imamo a ko zna sta je bilo pre prababe i pradede. Drugo imam brata (ne rodjenog) koji je zaostao u razvoju (ne znam njegovu dijagnozu a relativno smo blizak rod, odmah drugo koleno). Trece kao sto rekoh svi smo mi u porodicama imali nekog ko nije bio sav svoj samo sto se to pre i 30 godina sakrivalo (eto taj moj brat ima 30 i ne znam mu dijagnozu) jer je to bila sramota. Cetvrto u selu odakle sam ja, jasno se vidi da je bilo porodicnih ukrstanja o par porodica bolje da ne pricam, mislim da vec generacijama svi zajedno nemaju visok IQ (strasno ali istnito). A o danasnjim bolestima i rizicima isto da ne pricam, pesticidi i GMO i ostalo. Tako da po meni treba SVAKA zena to da uradi.

Mislim mozda su ova moja razmisljanja malo "preterana" ali kad se tako gleda... meni je verovatnoca 1:250 ogromna. A i sta je verovatnoca? Pricaj o verovatnoci roditeljima koji imaju decu sa retkim bolestima,njima je i jedan u milion velika verovatnoca jer je to bas njihovo dete.

Ja bih volela da nauka napreduje toliko kao u naucno fantasticnim filmovima, jedan test otkrije sve. Toliko se zna o genima a toliko nemamo pojma.

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 1980
   RE: Amniocenteza
30.1.2018 12:30:49   
Rosita
Ljiso,

mislim da je kod skoro svih razloga koje si navela u tvom konkretnom slucaju amnioncenteza nema. Laik sam, ali mislim. Ima strica koji ima tezak psihicki poremecaj. Mislim da amniocenteza ne moze nista o tome da kaze. Ne moze ni rodjenje, ni rani uredan razvoj, to je takva problematika. Nema garancije.

_____________________________

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu


(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 1981
   RE: Amniocenteza
30.1.2018 12:46:16   
jess021
Milicicak, znam ja vrlo dobro koji je procena rizika za amnio ali necemo valjda sve zene koje predju 35 godina samo iz tog razloga slati na amnio?!
Apsolutno se slazem sa Maslacak i najbitnije mi je da uz dobar.
Ljiso, uopste nisam razumela tvoj post:)

_____________________________

Ono sto verujemo o sebi i o zivotu-postaje nasa istina.
U mom svetu sve je dobro!

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 1982
   RE: Amniocenteza
30.1.2018 12:52:20   
Misha i Ljisha
Rosita ja ne mislim na psihicke poremecaje vec bas na genetske anomalije, a htedoh reci da smo svi mi u porodicama imali tako nekog.

Jess nema sta da se razume user posted image imam u familiji siroj slucajeve gde su se medjusobno vencavali rodjaci, kazem ko zna sta je bilo pre pradede i prababe. A na majcinoj strani ko zna sta je bilo pre babe i dede, a sa mamine strane imam tog brata od rodjenog ujaka koji je zaostao u razvoju. Meni je vec to sasvim dovoljan razlog da odem na amnio. Bez dabl testa

(odgovor članu jess021)
Direktna veza do poruke: 1983
   RE: Amniocenteza
30.1.2018 12:53:34   
Maslacak15
A onda bi uvela obavezan abortus dece sa neurednim rezultatima?????To se zove eugenika Ljiso. Ja mislim da smo prosli taj civilizacijiski stadijum i da smo dosli do stava da je zenino telo njena stvar i da ona jedina ima pravo da odluci da li ili ne zeli da rodi. Kako mozes da zagovaras obavezu tako invazivne metode?? Tvoje pravo naravno da imas odredjeni stav sta nebi mogla da podneses, ali ne razumem da smatras ok da se drugima namece isti nacin razmisljanja.

Sa cime se slazem jeste da je obaveza lekara da informisu i iznesu cinjenice i upozore pacijentkinju na njen individualan rizik. Ali da vrse pritisak ili da kazu MORA to je cist bezobrazluk. Vec sam rekla, moja kuma koja je rodila prekrasnog redacaka pre nepune dve godine tada sa 38 godina je promenila doktorku zbog uvreda koje su joj upucene zato sto razmislja kao "seljanka" i odbila je amniocentezu.

.

(odgovor članu Rosita)
Direktna veza do poruke: 1984
   RE: Amniocenteza
30.1.2018 12:57:16   
Misha i Ljisha

IZVORNA PORUKA: Maslacak15

A onda bi uvela obavezan abortus dece sa neurednim rezultatima?????To se zove eugenika Ljiso. Ja mislim da smo prosli taj civilizacijiski stadijum i da smo dosli do stava da je zenino telo njena stvar i da ona jedina ima pravo da odluci da li ili ne zeli da rodi. Kako mozes da zagovaras obavezu tako invazivne metode?? Tvoje pravo naravno da imas odredjeni stav sta nebi mogla da podneses, ali ne razumem da smatras ok da se drugima namece isti nacin razmisljanja.


NE to ne bih uvela kao obavezno naravno. Ali mislim da je i tim roditeljima koji se odluce da dobiju dete sa nekom anomalijom lakse da se pripreme psihicki za sve sto sledi. A iskreno za anomalije gde deci ne predvidjaju dugacak zivot po meni bi stvarno bilo humanije prekinuti trudnocu.

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 1985
   RE: Amniocenteza
30.1.2018 13:03:14   
Maslacak15
dva puta si u postu rekla ti mislis ( da je roditeljima lakse da se pripreme ako znaju) i posle da je humanije ovo ili ono. Ko sto kazem, pravo na misljenje imas 100% ali ljudi su razliciti. Ja sam odbila i NIPT i amnio jer nisam zelela histeriju. Sama pomisao da idem i da testiram me opterecuje. A najvise kao sto kao sto sam rekla, mislim da nebih bila spremna na abortus u 20+ nedelji. Meni je tako lakse. A rizika sam svesna. I sta sad???Hapsila bi me sto nisam radila amnio sa 40??? Ili da platim kaznu??? gluposti....

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 1986
   RE: Amniocenteza
30.1.2018 13:11:55   
milicicak
Ljiso, amnio nije SVEMETOD. Kad se standardno radi detektuje strukturne i numericke hromozomske aberacije, delecije i inverzije. Moze da detektuje i odredjene nasledne bolesti i polimorfizme u genima asocirane sa jos nekim oboljenjima ali ne detektuje svaku mogucu naslednu psihofizicku anomaliju!
Jess, ja se potpuno slazem da ne treba svaka trudnica preko 35 da ide na amnio. I potpuno se slazem da je dobar i strucno odradjen uz mnogo bitniji od hormona. Ali se ne slazem da amnio sa sobom nosi toliko veliki rizik od komplikacija.
Sta u stvari hocu da kazem. Amnio je invazivna procedura koja sa sobom nosi rizik od komplikacija od 0.5% i ne treba je raditi ako za to ne postoji jasna klinicka indikacija. Ali isto smatram da ni ne treba bezati od nje ako ta indikacija postoji (los double, los UZ, proband u porodici, geneticko opterecenje). I smatram svako ima pravo da za sebe odluci da li ce je uraditi ili ne.
I jos samo da dodam, ja punim 36 u aprilu i ni jednom mi nije palo na pamet da uradim anmio samo zbog godina, zato je nisam ni zakazivala cim sam saznala da sam trudna. Ali cu je uraditi ako double bude los, a za mene, u mojim godinama, je los double sve ispod 1:300

< Poruku je uredio milicicak -- 30.1.2018 13:15:10 >

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 1987
   RE: Amniocenteza
30.1.2018 13:12:24   
Torbica
Ja ne bih mogla prekinuti trudnocu, sta god da je... Rodila sam troje, nijednom nisam radila amnio, sve posle 30 god. (30,32,34)
Opet, postujem razlicitosti... U groznom secanju su mi namerni pobacaji, velike bebe.... Nazalost, videla sam svasta.

_____________________________

Možda je na ovom svetu neistine, nepravde i mržnje više, ali su istina, pravda i ljubav moćnije.
Patrijarh Pavle


(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 1988
   RE: Amniocenteza
30.1.2018 13:17:13   
Ana RR
Ako postoji realna sumnja ja bih sigurno uradila amnio. Znači ako je dabl baš loš, uz itd. I ako ona pokaže da na žalost beba nije u redu, išla bih na abortus. Ne bih uopšte razmišljala o rađanju.

Ali smatram da pre svega doktori treba da informišu pacijenta, budu izuzetno stručni za tumačenje ultrazvuka i da ne potenciraju amnio samo zbog godina, što se kod nas radi. Rađaju žene i sa 50 pa rode zdravo dete.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 1989
   RE: Amniocenteza
30.1.2018 13:22:21   
milicicak

IZVORNA PORUKA: Maslacak15


Sa cime se slazem jeste da je obaveza lekara da informisu i iznesu cinjenice i upozore pacijentkinju na njen individualan rizik. Ali da vrse pritisak ili da kazu MORA to je cist bezobrazluk.
.


Meni je ova recenica poenta svega. Lekar i geneticar su tu da iznesu cinjenice i upozore na INDIVIDUALNI rizik i sta to znaci u odnosu na rizik metode. Na svakoj zeni je da za sebe, individualno odluci sta ce da uradi sa tom informacijom i da proceni koji rizik je spremna da prihvati i onda donese odluku.
Svi smo mi razliciti, svi drugacije procenjujemo i merimo rizike i samo mi sami znamo sa kojim odlukama mozemo ili ne mozemo da zivimo. Opet kazem za sebe, ako skrining bude los bez razmisljanja cu uraditi amnio

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 1990
   RE: Amniocenteza
30.1.2018 13:28:03   
Misha i Ljisha
Milicicak slazem se , slazem se ja i sa Maslacak. Ali upucivanje na amnio po meni zena dobija stvarno izbor. Dodatni izbor. Kako da kazem ne bih terala ja nikog na abortus ali smatram da se time otvara jos jedan izbor za zene i porodicu.

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 1991
   RE: Amniocenteza
30.1.2018 13:29:01   
Rosita
Ja kao sto rekoh nisam razmisljala o amnio. Jesam vrlo kratko, dan, bila malo pomerena onim sto mi je doktorka rekla. Isto kao i maslacak, mislim da ne bih bila spremna na kasni abortus. Ne daj Boze. Eto, neko je zenu okarakterisao kao seljanku sto nije htela na amnio. Vrlo individualne odluke. Postujem svacije i ne mislim da ista treba da bude obavezno.

_____________________________

Očiju tvojih da nije
Ne bi bilo neba
U malom našem stanu


(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 1992
   RE: Amniocenteza
30.1.2018 13:29:47   
jess021
Milicicak, uopste nije sporno da se radi amnio ukoliko za to postoje jasne indikacije, ali zato sam se i javila jer znam bas mnogo zena kojima je uz bio odlican, ali jedan parametar na dabl testu je povisen ili snizen i ajmo vi lepo na amniocentezu. Tako je u NS, za ostala mesta i lekare ne mogu da tvrdim.
Ljiso, kakav izbor dobija? Tako sto joj geneticar kaze pa znate ja mislim da bi trebali, a vi snosite odgovornost ako ne budete hteli? !

< Poruku je uredio jess021 -- 30.1.2018 13:32:43 >


_____________________________

Ono sto verujemo o sebi i o zivotu-postaje nasa istina.
U mom svetu sve je dobro!

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 1993
   RE: Amniocenteza
30.1.2018 13:30:59   
Sanjica26 RR

IZVORNA PORUKA: Torbica

Ja ne bih mogla prekinuti trudnocu, sta god da je... Rodila sam troje, nijednom nisam radila amnio, sve posle 30 god. (30,32,34)
Opet, postujem razlicitosti... U groznom secanju su mi namerni pobacaji, velike bebe.... Nazalost, videla sam svasta.

Potpisujem. Torbi user posted image

_____________________________

"Obavezni smo i u najtežoj situaciji da postupamo kao ljudi i nema tog interesa, ni nacionalnog ni pojedinačnog, koji bi nam mogao biti izgovor da budemo neljudi"


Jer smo tako u mogucnosti!

(odgovor članu Torbica)
Direktna veza do poruke: 1994
   RE: Amniocenteza
30.1.2018 13:32:08   
dunja RR
Sa 38 godina sam rodila Savu, i pre VTO donela odluku da amnio neću raditi ni u jednom slučaju, i da ću roditi dete koje sam toliko čekala.
Moj dr koji mi je vodio trudnoću i radio CR, savetovao mi je amnioo zbog godina i zbog VTO, moja dr endokrinolog takođe, oboje jako cenim i dalje idem kod njih. Ali što se tiče amnio rekla sam im da ne želim da je radim, i da je to samo moja odluka.

Uradila sam dabl, otišla sa rezultatima u genetsko savetovalište, takva je procedura u Gradskoj bolnici u Bg, nas 40 su tog dana zakazali u savetovalištu. Ja mislim da sam bila najstarija. Unapred sam spremila govor o tome zašto neću na amnio. Pred kraj sam došla na red, i dr je rekao da ne savetuje amnio. Bila sam iznenađena, jer sam se spremila za drugi scenario, odnosno da ću ja njega ubeđivati da mi amnio ne treba. Pitah ga tada - zaista?? Ne savetujete mi amnio i pored 38 godina i rađene VTO? On, inače jedan od najcenjenijih dr u Gradskoj, rekao je to nisu indikacije za amnio, dabl vam je odličan, i nema potrebe za amnio.



< Poruku je uredio dunja RR -- 30.1.2018 15:47:21 >


_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 1995
   RE: Amniocenteza
30.1.2018 13:39:03   
Misha i Ljisha

IZVORNA PORUKA: jess021
Ljiso, kakav izbor dobija? Tako sto joj geneticar kaze pa znate ja mislim da bi trebali, a vi snosite odgovornost ako ne budete hteli? !

Izbor da realno sagledaju situaciju i da se odluce da li su spremni na zivot sa detetom koje ima problem. Mnoge zene ne pomisle na tako nesto, vecina zena. Opet ja naravno iznosim svoje misljenje. Ali nakon testa imas opciju koja ti kaze ovo ce vas snaci ako se odlucite na to ako ne imate izbor. Nazalost, bolesno dete ne donosi samo borbu sa bolesti.Donosi mnogo toga, a mnoge porodice nisu spremne na tako nesto.Mnoge porodice pate, razvode se roditelji, takvu decu daju u domove i td. To mi je strasnije. Roditi dete, i dati ga u dom jer neces da se staras o njemu. Videla sam tu decu, vodila sam i D na priredbu kod njih u domu. Plakala sam koliko su divni, koliko truda i muke su prosli njihovi ucitelji da ih nauce najosnovnijim stvarima. Mnogi roditelji nisu spremni da podizu takvo dete , a ukoliko bi dobili informaciju u toku trudnoce da nesto nije ok imaju izbor. Kao sto rekoh dodatni izbor Ja prva mislim da je svako dete sreca, jeste, verujem da sva deca usrecuju svoje roditelje ili eto u domu svoje nastavnike, defektologe i ostale. Ali cinjenica je da niti su ta deca prihvacena od strane porodice niti od strane drustva onako kako zasluzuju. NEmaju zivot onakav kakav zasluzuju Ima tu mnooogooo faktora. Odluku rodicu npr dete sa Daunom, pa svaka cast ali realno nisu svi roditelji spremni na tako nesto i opet kazem sa informacijom u toku trudnoce mogu da se odluke na prekid a ne dete da daju u domove ili na usvajanje i td

(odgovor članu jess021)
Direktna veza do poruke: 1996
   RE: Amniocenteza
30.1.2018 13:51:54   
Ana RR

IZVORNA PORUKA: dunja RR

Uradila sam dabl, otišla sa rezultatima u genetsko savetovalište, takva je procedura u Gradskoj bolnici u Bg, nas 40 su tog dana zakazali u savetovalištu. Ja mislim da sam bila najstarija. Unapred sam spremila govor o tome zašto neću na amnio. Pred kraj sam došla na red, i dr je rekao da ne savetuje amnio. Bila sam iznenađenja, jer sam se spremila za drugi scenario, odnosno da ću ja njega ubeđivati da mi amnio ne treba. Pitah ga tada - zaista?? Ne savetujete mi amnio i pored 38 godina i rađene VTO? On, inače jedan od najcenjenijih dr u Gradskoj, rekao je to nisu indikacije za amnio, dabl vam je odličan, i nema potrebe za amnio.



Na žalost, takvi su retki. Većina će i pored dobrog dabl testa preporučiti amnio.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu dunja RR)
Direktna veza do poruke: 1997
   RE: Amniocenteza
30.1.2018 14:03:18   
milicicak
Koleginica se skoro porodila pred 41-i. rodjendan. Double joj je bio dobar, UZ odlican, niko joj posle toga nije predlagao amnio.

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 1998
   RE: Amniocenteza
30.1.2018 14:21:02   
jess021
Ljiso, pa upravo o tome i pricamo, sto ginekolog i geneticar ne daju ama bas nikakve informacije sta, kako, zasto.
Upravo danas je moja drugarica bila kod geneticara zbog povisenog parametra na dabl testu, a uz je dobar. Kaze da je u ordinaciji bila bukvalno minut da joj ispisu uput za amnio. Na njeno pitanje da li bas mora, rekla joj je ne morate samo morate potpisati da je na vasu odgovornost. Pa o cemu mi onda pricamo!!!
Dunja, svaka cas_t za tog doktora! Retki si takvi.

_____________________________

Ono sto verujemo o sebi i o zivotu-postaje nasa istina.
U mom svetu sve je dobro!

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 1999
   RE: Amniocenteza
30.1.2018 14:29:24   
Maslacak15
Ljiso izbor postoji na papiru definsan zakonom. Postoje zene za koje to prosto nije nikakav izbor, jer na tako nesto nikad nebi bile spremne. Ali ti sad posredno da in_putiras i da nije tacno i kad bi razmislile suocene sa rezultatom da bi sve odlucile kao ti. Evo neke su se sad javile. I ti bi sad bez obzira na to sve postrojila na amniocentezu?
Sustina je, da se vratim na ono sto se namece kao utisak, je da u Srbiji postoji uopsteno gledano trend da se trudnice prestravljuju traumatizuju i salju po automatizmu kod geneticara i na amnio samo na osnovu godina. Ili na osnovu potpuno arbitrarnih procena da dable "nije idealan" koje nemaju nikakve veze sa naucno definisanim cut off. I da su primeri koje su navele Dunja i Milicicak nazalost retki. Da se stvarno postuje to da se zenama koje padnu cut off od 1:300 preporucuje amnio, to bih smatrala skroz ok. I dalje je na njim ada odluce oce li ili nece ali u tom slucaju - ok lekar je uradio svoj posao korektno na osnovu nekih referenci. Ovako zavrtite samo strane unatrag na temi double test pa cete videti bar 5 slucajeva zena u poslednjih mesec dana koje su doktori istraumirali i forwardovali na amnio iako one o tome nisu razmisljale. I ni jedan rezultat nije toliko los da bi pao cutt of niti bio realno sumjniv. To mi smeta. Jako. I mislim da daje ruznu opstu sliku. I nikome nepomaze. Iako mozda pomaze firmama koje prodaju NIPT u Srbiji user posted image Cast izuzecima.

< Poruku je uredio Maslacak15 -- 30.1.2018 14:30:43 >

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 2000
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  78 79 [80] 81 82   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  78 79 [80] 81 82   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
Regenerativna medicina i matične ćelije
Matične ćelije su osnovne ćelije ljudskog organizma, od kojih tokom razvoja nastaju sva tkiva i organi (neuroni, kosti, ...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here