RE: Vitamini, folna kiselina (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj



Poruka


Lilly* -> RE: Vitamini, folna kiselina (5.6.2010 12:02:47)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley2.gif[/image]




isidora88 -> RE: Vitamini, folna kiselina (10.6.2010 16:24:22)

meni je dr rekla da pocnem da pijem centrum materna da li je neko cuo za ove tablete?
ja pijem folan ali mi je dr rekla da sam predjem na ove druge pa me zanimaju vasa iskustva [sm=smiley1.gif]




Iwana87 -> RE: Vitamini, folna kiselina (10.6.2010 19:26:42)

E sad mogu da se javim posto smo se rodili zdravi i pravi,super krvna slika kod oboje.Ja nista osim folne kiseline nisam pila.Ok ako neko ima neki problem mada ni to nebih resila vitaminima vec odgovarajucom ishranom.Dr mi je isto rekla.hrani se zdravo,i nista ti ne treba,i u pravu je.Ubedjivale su me ostale novopecene mame da pijem mama vit,ovde je to popularno.ali nisam.Zato sam jela sve ono sto je trebalo i na silu(kuvan spanac[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley11.gif[/image])jer mislim da je mnogo pametnije.




Natalie018 -> RE: Vitamini, folna kiselina (10.6.2010 19:51:22)

@isdora88
Ja pijem centrum materna tablete, a pre trudnoce sam pila obican centrum. Tablete su odlicne i imaju dobro izbalansiranu kolicinu minerala i vitamina. Sto se tice naseg podneblja, popularniji je mamavit isl. Moja sestra koja zivi u inostranstvu kaze da se kod njih bas preporucuje centrum materna. Kod mamavita ne valja sto ima previsoku dozu vitamina A, koji je u vrlo retkim slucajevima deficitaran u organizmu, a visoke doze mogu izazvati i neka ostecenja ploda. Slicna stvar je i sa gvozdjem. Mamavit sadrzi dosta visoku dozu gvozdja.. u jednoj tableti oko 60mg cini mi se, a dnevne potrebe kod trudnica su 27mg. Pitanje je sad koliko je to gvozdje u preparatima iskoristljivo, ali u svakom slucaju treba imati u vidu da visoke doze gvozdja takodje mogu lose da uticu na plod. U svakom slucaju meni su centrum materna bolje od mamavita, zato sto ih bolje podnosim, i nemam zatvor, a od mamavita sam imala taj problem.




Anoniman -> RE: Vitamini, folna kiselina (10.6.2010 20:39:41)

I ja sam nedavno od prijateljice koja je trudna čula da mamavit ne valja.

Centrum sam pila pre trudnoće, iskreno, nemam pojma zašto sam sada uzela Prenalatal (valjda što sam ga pila u prvoj trudnoći), a ne Centrum materna.




MASHKA -> RE: Vitamini, folna kiselina (10.6.2010 22:36:18)

ja od 2. meseca pijem Centavit Prenatal i jako sam zadovoljna. on sadrži 30 tableta-vitamini i minerali i 30 kapsula-omega 3, svaki dan pijem po jednu tabletu i jednu kapsulu.




isidora88 -> RE: Vitamini, folna kiselina (10.6.2010 23:31:14)

kupila sam prenatal od natur wealth-a,nekako su mi najekonomicnije,ima 100 kom 1400 din. a centrum je skoro 1000 din a samo 30 kom,mamavit nisam ni pomisljala da uzmem jer sam cula da vecina povraca od njega a ja povracam i bez njega [sm=smiley19.gif] a i u apoteci su mi rekli da on ne valja.
ja se nadam da ce mi odgovarati ovaj kompleks vitamina [sm=bravo.gif]




strelitzia -> RE: Vitamini, folna kiselina (11.6.2010 8:38:22)

IZVORNA PORUKA: Iwana87

E sad mogu da se javim posto smo se rodili zdravi i pravi,super krvna slika kod oboje.Ja nista osim folne kiseline nisam pila.Ok ako neko ima neki problem mada ni to nebih resila vitaminima vec odgovarajucom ishranom.Dr mi je isto rekla.hrani se zdravo,i nista ti ne treba,i u pravu je.Ubedjivale su me ostale novopecene mame da pijem mama vit,ovde je to popularno.ali nisam.Zato sam jela sve ono sto je trebalo i na silu(kuvan spanac[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley11.gif[/image])jer mislim da je mnogo pametnije.


u potpunosti se slažem sa ivanom...
ok...vidim da većina vas uzima vitamine, i ja sam uzimala folnu kiselinu u prva tri mjeseca. naravno, kako ko odluči i misli, ali svaki dr će prepisati vitamine bez obzira na to kakva je krvna slika, iako je loša iako je dobra.
u suštini smatram da nijedan sintetički vitamin ne može pomoći koliko ishrana. organizam drugačije apsorbuje sintetičke a drugačije prirodne vitamine i minerale. ukoliko se zdravije hranim znam da će i mojoj bebi biti dobro, a ukoliko unosim hemiju biće joj i dalje dobro ali prva varijanta je bolja i za mene i za nju.
imala sam upalu sinusa sa prehladom i nisam mogla 7 dana izići iz kreveta. dr mi je rekao da koristim amoksicilin i vitamin c. ja nisam nijedno nego med+limun+supice...
ks mi je ok. porodični dr mi je rekao da sam malo anemična, ginekolog mi je rekao da poručim i objasnim svm doktoru da je krv kod trudnice razrijeđena i zato dolazi do promjene u vrijednostima...on je još objašnjavao ali eto nisam zapamtila više [sm=smiley13.gif]
i takođe mislim da će bebac uzeti sve što njemu treba i koliko mu treba, a da se nedostatak ovoga ili onoga odražava na mamu.
uglavnom eto....moje mišljenje....




Natalie018 -> RE: Vitamini, folna kiselina (14.6.2010 18:44:54)

Kad smo vec kod folne kiseline i vitaminskih preparata.. Sad sam bila na pregledu i od mog dr. saznala da uzimanje folne kiseline u trudnoci nema nikakvog smisla ako se nije koristila bar tri meseca pre trudnoce. On kaze da folna kiselina ima svoj puni efekat upravo pre trudnoce, jer je bitno da se folnom kiselinom utice na jajne celije kako bi se njihov kvalitet poboljsao i kasnije sprecilo ostecenje neuralne cevi kod ploda. Vecina zena sazna da je u drugom stanju u 5. nedelji, a tada je vec kasno da se nadoknadi propusteno. Kasnije u trudnoci ona moze da se unosi kao potpora preparatima gvozdja, jer poboljsava njegovu iskoristljivost. Verujem da mnoge od vas ovo vec znaju, ali informacija nije nikad na odmet. Ja sam se na vreme informisala, pa sam i pre trudnoce pila folnu kiselinu. 




nala -> RE: Vitamini, folna kiselina (14.6.2010 20:07:05)

Natalie018, pa sve one koje su zelele i planirale trudnocu pile su folnu, a kad je to iznenada, eeeee, onda se pije kad se sazna da si [sm=nosecka.gif]. [sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif][sm=smiley36.gif]




Natalie018 -> RE: Vitamini, folna kiselina (23.6.2010 16:34:28)

Upravo tako! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]  Mada ima onih koje nisu znale za to do treceg meseca.. (znam takve) [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley29.gif[/image]




nala -> RE: Vitamini, folna kiselina (23.6.2010 18:54:35)

E pa njima neka je Bog u pomoci da sve bude u redu. Ali ako su vec ostale u drugom stanju, pa valjda sa njihovim organizmom sve u redu, pa ce i sa bebinim biti. [sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif][sm=smiley1.gif]




Natalie018 -> RE: Vitamini, folna kiselina (24.6.2010 15:28:27)

Ma priroda odradi svoje! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Ja sam tip koji mora sve da zna i dobro ispita... cesto se i previse opterecujem... A ima zena koje su totalno opustene i nemaju pojma do kakvih sve komplikacija u trudnoci moze da dodje.. pa se onda iznenade kad cuju da su trebale npr. da piju folnu kiselinu.. isl.




Anoniman -> RE: Vitamini, folna kiselina (24.6.2010 18:01:53)

IZVORNA PORUKA: Natalie018

  Mada ima onih koje nisu znale za to do treceg meseca.. (znam takve) [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley29.gif[/image]


[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Ja sam celu prvu trudnoću iznela, sin mi je imao više od godinu i po kada sam se učlanila na RR, i tada sam prvi put čula da se u trudnoći pije folna kiselina. Ne znam zašto prevrćeš očima????
U drugoj trudnoći sam ja tražila od dr da mi kaže da pijem folnu, ona je bila u fazonu "Pa... pij, ali ja ne mislim da treba!" (isto mišljenje ima i o ostalim vitaminima u trudnoći)




Natalie018 -> RE: Vitamini, folna kiselina (28.6.2010 14:33:59)

Tashke, nista lose nisam mislila. Mozda je prevrtanje ocima bilo suvisno.. Meni licno je samo malo cudno da u vreme kada su informacije svima mnogo dostupnije nego ranije, neko bude neinformisan. Tacno je i to da se danas sa nekim stvarima i preteruje.. Ranije se nije ta folna kiselina uopste pila.. pa su se bebe radjale zdrave.. mnogo je bitnija raznovrsna ishrana. Zene su danas izbombardovane svakakvim informacijama na temu trudnoce, a to nekad moze da ima vise stete nego koristi.
Izvinjavam se ako je prevrtanje ocima bilo uvredljivo.
Tashke pozdrav, i zelim ti sve najbolje! 




cipiripi -> RE: Vitamini, folna kiselina (28.6.2010 14:43:15)

Inace najnovija praksa sa seminara o sterilitetu i deformitetima beba je da se od samog starta trudnoce ide sa duplim dozama folne i sa visokim dozama progesterona, jer na osnovu primera trudnica koje su se toga pridzavale rodjene su zdrave bebe, sa normalnim NT-om i celokupnim razvojem..
Mozda neumem dobro da prenesem..ali tako je [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




Anoniman -> RE: Vitamini, folna kiselina (6.7.2010 15:00:28)

Pročitala sam u nekoliko postova da Mama-vit ne valja ("čula sam..." "rekli su mi...." itd.) [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden2.gif[/image]
Međutim... ceo život sam anemična i imala sam problema najviše sa količinom gvožđa u krvi... na sto načina su doktori pokušali da mi poprave krvnu sliku.
Od početka trudnoće pijem folnu kiselinu i Mama-vit i krvna slika mi je odlična, nikad nisam imala tako dobru krvnu sliku, bila sam iznenađena kad mi je doktorka rekla.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/sloncek.gif[/image]
Pošto sam u 12-toj nedelji, prestala sam da pijem folnu kiselinu. Sada pijem samo Mama-vit, vitamin E i vitamin C... od mama-vit tabletica mi je muka samo ako sam ih popila na prazan stomak, tako da, to izbegavam [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley20.gif[/image]




Anoniman -> RE: Vitamini, folna kiselina (14.7.2010 13:52:43)

Ja ne znam da li grešim , ali pila sam samo folnu kiselinu i mamavit na početku [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image] , sad pijem samo gvožđe , ne pijem nikave vitamine . Od mamavita mi je bilo jako muka . Krvna slika mi nije najsjajnija , ali ja i dalje pijem samo gvožđe . Treba li da uvedem opet vitamine? Inače na kontroli pre 2 dana doktor je rekao da je bebica super (da kucnem u drvo) .




Snelle -> RE: Vitamini, folna kiselina (14.7.2010 13:56:35)

Bubamiro, ne bi bilo loše da nastaviš da piješ mamavit. Njega ne piješ zbog bebe, već zbog sebe, jer ti beba koristi i crpi vitamine iz organizma. I ja sam od mamavita imala mučnine i čak povraćala, pa sam mu doskočila [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] tako što sam ga pila isključivo pred spavanje!




maslinica -> RE: Vitamini, folna kiselina (14.7.2010 14:00:07)

IZVORNA PORUKA: BubaMira

Ja ne znam da li grešim , ali pila sam samo folnu kiselinu i mamavit na početku [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image] , sad pijem samo gvožđe , ne pijem nikave vitamine . Od mamavita mi je bilo jako muka . Krvna slika mi nije najsjajnija , ali ja i dalje pijem samo gvožđe . Treba li da uvedem opet vitamine? Inače na kontroli pre 2 dana doktor je rekao da je bebica super (da kucnem u drvo) .


ja sam celu trudnocu pila nesto popout mamevit ( elevit, bayernove kapsule) , folnu i gvozdje...imala sam problem sa gvozdjem, i popravila sam ga taman u 9. mesecu, bilo mi je 18[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] tothemom i pravila sam sok od cvekle, kiwija i sargarepe.
folnu su mi rekli da ne treba posle 3. meseca, ali ja nisam ukinula, rekli su mi da ne skodi i ja sam pila do zadnjeg dana.

i mislim da bi trebalal da pijes, ako ti je muka od mamevit, probaj sa prenatalom ili ovim elevitom ako ga ima ovde za kupiti. bez obzira na ishranu, moras dodavati vitamine kapsulama-




Jeca* -> RE: Vitamini, folna kiselina (14.7.2010 14:00:51)

IZVORNA PORUKA: cipiripi

Inace najnovija praksa sa seminara o sterilitetu i deformitetima beba je da se od samog starta trudnoce ide sa duplim dozama folne i sa visokim dozama progesterona, jer na osnovu primera trudnica koje su se toga pridzavale rodjene su zdrave bebe, sa normalnim NT-om i celokupnim razvojem..
Mozda neumem dobro da prenesem..ali tako je [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]



izvini, moram da pitam. Odakle ti uvek toliko medicinskih informacija? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




nala -> RE: Vitamini, folna kiselina (14.7.2010 14:03:14)

IZVORNA PORUKA: Snelle

Bubamiro, ne bi bilo loše da nastaviš da piješ mamavit. Njega ne piješ zbog bebe, već zbog sebe, jer ti beba koristi i crpi vitamine iz organizma. I ja sam od mamavita imala mučnine i čak povraćala, pa sam mu doskočila [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] tako što sam ga pila isključivo pred spavanje!


Snelle, u pravu si da treba da nastavi sa mamavit-om zbog sebe. Meni nije muka kad je pijem posle dobrog dorucka. Popijem odmah posto zavrsim dorucak da bi se sve svarilo zajedno sa hranom.




Anoniman -> RE: Vitamini, folna kiselina (14.7.2010 14:04:00)

IZVORNA PORUKA: Snelle

Bubamiro, ne bi bilo loše da nastaviš da piješ mamavit. Njega ne piješ zbog bebe, već zbog sebe, jer ti beba koristi i crpi vitamine iz organizma. I ja sam od mamavita imala mučnine i čak povraćala, pa sam mu doskočila [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] tako što sam ga pila isključivo pred spavanje!


Ok, odoh do apoteke po mamavit [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




choopa choops -> RE: Vitamini, folna kiselina (14.7.2010 14:37:35)

BubaMiro slazem se sa Snelle [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]
Iako je meni bilo jako muka od Mamavita u ovoj trudnoci (a sa cerkom sam ga pila bez problema), onda sam ga jedno vrijeme prestala pit, pa sam presla na Prenatal jer ima duplo manje gvozdja pa mi je bilo i duplo manje muka [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




Snelle -> RE: Vitamini, folna kiselina (14.7.2010 14:41:40)

Choopo, znači mučnine se javljaju zbog gvoždja? Tako sam i pretpostavila. Inače, ja sam mamavit i sad nastavila da pijem, jer je to kompleks i za dojilje. I pre neko veče, počne mučnina nakon što sam ga popila i naravno povraćanje [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley11.gif[/image]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  7 8 [9] 10 11   Sledeća stranica >   >>