markeri ovarijalne rezerve (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Problemi sa zatrudnjivanjem



Poruka


ksenija81 -> markeri ovarijalne rezerve (9.2.2010 15:10:36)

Nesto je na ovu emu vec pisano kao sto je Antimilerov hormon, ali dobro je imati sve na jednom mestu.
Naletela sam na jedan tekst koji mi se ucinio zanimljivim, koristan je u svakom slucaju.

Drage cure evo još malo istraživačkog rada drage nable.
Nadamo se da će biti od koristi. Nabla hvala!

Malo o fsh
nabla
(tragac)
16. septembar 2008. u 18.20

Malo-malo pa se provuce neka forumasica s iznenada povisenim fsh. S obzirom da vecina vas/nas veteranki sa raznoraznih foruma zna da fsh predstavlja veliki problem, trebalo bi da znate (ako vam se tako nešto desi) da to ne predstavlja i „smak sveta”.

Ostavljam vam informacije koje sam skupila tokom dve godine traganja:

Nauka kaže:
1. Veća starost žene i pored normalnog nivoa FSH predstavlja limitirajući faktor. Originalne studije ukazuju na manji procenat ostvarene trudnoće kod žena nakon 40-te godine bez obzira na nivo FSH (no, kada čitate ovo imajte u vidu da je to samo manji procenat ne i da je procenat 0)

2. Visok FSH predstavlja limitirajući faktor i kod mladih žena. Procenat ostvarenih trudnoća opada kod žena čiji je FSH preko 20.

3. Granične vrednosti za FSH zavise od metode koju konkretna laboratorija koristi

4. Predviđanje ovarijalne rezerve je mnogo lakše nego predviđanje trudnoće. Nivo bazalnog FSH pre ukazuje na stanja vezana za ovarijalnu funkciju kao što je prekid stimulacije, broj folikula i dobijenih jajnih ćelija tokom stimulacije nego što ima moć da predvidi da li će uopšte doći do trudnoće.

5. Veća starost žene i visok FSH utiču i na procenat uspešno iznešenih trudnoća ali na različite načine. Naime, FSH je bolji prediktor broja jajnih ćelija čiji rast može biti indukovan primenom gonadotropina a samim time i stepena prekidanja postupka stimulacije. Godine, s druge strane, su bolji prediktor procenta implantacije embriona i spontanih pobačaja. Dakle, ishod trudnoće zavisi i od kvaliteta (godine žene) i od kvantiteta jajnih ćelija (FSH).

6. Mlade žene (ispod 40-te) sa umereno povišenim nivoom FSH imaće nekoliko jajnih ćelija na stimulaciji i biće pod rizikom prekida postupka, ali onog momenta kada se dobiju jajne ćelije, imaju jednake šanse da ostvare trudnoću kao i ostale žene.

Ostali markeri ovarijalne rezerve:

1. Veći odnos između FSH i LH (vise od 2,5), čak i sa normalnim nivoom FSH, jeste znak smanjene ovarijalne rezerve. Tačnije, izgleda da ovaj odnos generalno predstavlja klinički koristan indeks. Naime, LH značajno povišen u odnosu na FSH ukazuje na PCO, dok u obrnutom slučaju ukazuje na smanjenu ovarijalnu rezervu. Možda je interesantno napomenuti da će neke osobe s PCO vremenom (čitaj: starenjem) regulisati ciklus kako se smanjuju rezerve jajnih ćelija i kako se povećava nivo njihovog FSH, odnosno smanjuje nivo inhibina B.

2. Inhibin B! To je hormon kojeg proizvode uglavnom granuloza ćelije iz folikula koje rastu. Smatra se da pruža neposredniji uvid u ovarijalnu aktivnost nego ostali serumski testovi. Nivo ovog hormona se smanjuje s godinama, i u negativnoj korelaciji je s FSH (dok FSH raste, inhibin B opada). Nizak nivo inhibina B trećeg dana ciklusa može da ukazuje na smanjenu ovarijalnu rezervu i obično je povezan sa poremećajem ovulacije, smanjenim uspehom IVF-a, manjim procentom ostvarenih trudnoća i povećanim rizikom od spontanih pobačaja. Normalnim rezultatom, u stranim laboratorijama, se smatra sve što je iznad 45 pg/ml. Takođe, uočeno je da smanjenje nivoa inhibina B tokom folikularne faze može nastupiti i pre nego što se uoči povećanje nivoa FSH!!!

Međutim, zašto neki stručnjaci baš ne vole inhibin B kao prediktivnu meru u IVF postupku? Pokazalo se da na nivo ovog hormona utiče količina masti u organizmu žene što ukazuje na to da folikule pretilih žena ne proizvode onoliko inhibina B koliko folikule onih koje su mršavije.

3. Broj antralnih folikula (AF) i volumen jajnika su takođe dobri prediktori ovar. rezerve. Najbolji način procene AF jeste vizualizacijom preko transvaginalnog UZV. AF su mali, mirujući (uspavani) folikuli koji se mogu videti na početku ciklusa (u toku folikularne faze- podaci obično govore o trećem danu ciklusa, mada verovatno može i koji dan kasnije (proveriti s ginekologom!)). Obično se AF nazivaju folikule promera od 2-8 mm (ne postoji konsenzus oko toga, neki kažu 2-5mm a neki 2-10mm). Neslaganja postoje i oko graničnog broja (treshold) AF gde bi se sve što je ispod tog broja smatralo smanjenom ovarijalnom rezervom. Brojanje AF zavisi od subjektivnih faktora, odn. od onog koji vrši procenu. To znači da će nekoliko (obučenih) stručnjaka na UZV izbrojati različiti broj AF (neki će, recimo, izbrojati 6, a drugi, npr. 4 ili 8). No, uglavnom se smatra da je <=4 AF loš prognostički znak za ishod eventualne stimulacije jer se očekuje da će odgovor na stimulaciju biti veoma loš (ako uopšte i bude kakvog odgovora), te se predviđa prekid postupka. Dobar broj AF se smatra između 15-25, dok preko 26 se smatra znakom PCOS i postoji veći rizik od hiperstimulacije nego što se to dešava sa „prosečnim” brojem AF.
Koja je veza između broja AF i volumena jajnika? Istraživanja pokazuju da što je veći volumen to je i veći broj AF. Većina autora se slaže da jajnici s volumenom ispod 3 ml imaju znatno manje folikula (0.526 x length x height x width). There was no statistical difference in ovarian volume related to the phases of the menstrual cycle

U raznim studijama ispostavilo se da su i broj AF i volumen jajnika bolji indikatori nego uobičajeni endokrini markeri (to je mišljenje i stručnjaka sa Advanced Fertility Center of Chicago- www.advancedfertility.com ). Na ovom sajtu imate slike jajnika s antralnim folikulama i mozete da vidite kako izgleda policistican jajnik, kako normalan a kako izgleda jajnik sa smanjenom rezervom.

4. Anti-Mullerian hormon (AMH) proizvode granuloza ćelije regrutovanih folikula. AMH je identifikovan kao regulator regrutacije koji u stvari sprečava da se ne isprazne sve primordijalne folikule odjednom iz „rezervoara”. Kao i kod inhibina B, uočeno je i da nivo ovog hormona opada s godinama. Za sada, AMH je jedini pokazatelj ovarijalne rezerve čije vrednosti mogu biti procenjivane bilo kog dana ciklusa s tim što granične vrednosti (treshold) za obe faze ciklusa (i folikularnu i lutealnu) trebaju biti standardizovane.

AMH preko 0,4 se smatra dobrim prognostickim znakom za uspeh IVF-a

Raspon AMH i njegovo znacenje izrazeno u razlicitim jedinicama

AMH izrazen u ng/ml:

<0.3 = nisko (insuficijencija ovarijuma)
0.3-0.7 = granicno
0.7-3.5 = normalno
3.5-5.0 = granicno (za PCOS)>5.0 = visoko (PCOS ili tumor granuloza celija)

AMH izrazen u pmol/L:

0.0-2.2 = vrlo nisko
2.2-15.7 = nisko (nizak fertilitet)
15.7-28.6 = zadovoljavajuce
28.6-48.5 = optimalno

Konverzija jedinica za AMH: ng/ml x 7.14 = pmol/L

AMH je stabilniji i, ako oscilira, oscilira skoro minimalno. Bitno je samo da se prati da ne opada rapidno. U mnogim tekstovima se može pronaći info da je on stabilan i da vrednost ne zavisi od dana ciklusa. Međutim, iskustva ipak govore da kod nekih žena sa smanjenom rezervom AMH pred kraj ciklusa može biti u rangu granicnih vrednosti a da 3. dana ciklusa pokaze znatniji pad i upadne u onaj „low range”. Stoga je najmerodavnije analizirati ga kad se vadi i fsh.

Inhibin B se pokazuje kao hormon sa većim oscilacijama (zavisi od kolicine antralnih folikula) i vise govori o doticnom ciklusu nego o celokupnoj rezervi (za razliku od AMH-a)-zato i velike varijacije od ciklusa do ciklusa. Tek ova tri hormona zajedno (inhibin,amf i fsh), još bolje ako se u to ukljuci i UZ 2-3. dana ciklusa (da se prebroje antralne folikule) daju jasniju sliku gde se nalazimo na kontinuumu rezerve.

5. Povišeni nivo estradiola (E) trećeg dana ciklusa povezan je i sa problemima rezerve i sa uvećanom rezervom (a la PCO). One sa smanjenom rezervom imaju viok nivo E zbog ubrzane folikulogeneze, dok one sa PCO imaju povećan E2 zbog puno antralnih folikula, a svaka od njih luči po malo E2. Uočeno je da je povećan prekid postupka stimulacije povezan i sa malim nivoom E2 (<20 pg/ml) i sa povišenim nivoom E2 (>80 pg/ml). S obzirom da visok nivo E2 u folikularnoj fazi (>80 pg/ml) može da na veštački način obuzda FSH (izvrši supresiju) pa da se, na rezulatatima, FSH pokaže u granicama referentinh vrednosti, ova dva hormona uvek treba proučavati u kombinaciji.

6. Prerana luteinizacija i kratka folikularna faza takođe mogu biti znak smanjene ovar. rezerve

7. Kod žena sa smanjenom ovarijalnom rezervom povećan je rizik od spontanih pobačaja


UTICAJ OVARIJALNE REZERVE U PRIRODNIM (nestimulisanim) CIKLUSIMA...


Manje studije, prateći parove koji su nastojali da „zatrudne”, uočile su da se FSH nije pokazao kao neki dobar pokazatelj koji će ukazati na to koji parovi će ostvariti trudnoću, a koji ne, a posebno ne ishoda trudnoće. Čak i kod žena s FSH većim od 10 nije bilo razlike u odnosu na ostale žene u pogledu broja ostvarenih ili iznešenih trudnoća tokom perioda u kojem su nastojale da se ostvare kao majke. U jednoj drugoj studiji (prosečna starost 33.2) pokazalo se da je procenat ostvarenih trudnoća pre imao veze s godinama nego nivoom FSH, estradiola ili brojem antralnih folikula (napomena: reč je o neasistiranoj reprodukciji).

KADA POVIŠENI NIVO FSH NIJE SIGNAL ZA UZBUNU

- u slučajevima kada žena nosi nasledni potencijal za blizanačke trudnoće ili u slučajevima prisustva heterofilnih antitela na FSH.
- takođe, nakon gubitka ovarijalnog tkiva (u slučajevima hirurškog odstranjenja ciste, endometrioma i sl.) ili unilateralne ovariektomije (jednostranog uklanjanja jajnika)- može se očekivati samo kvantitativna redukcija, ne i kvalitativna.
- nakon upotrebe kontraceptivnih pilula
- tokom dojenja ili u nekim slučajevima kod izuzetno visokog prolaktina

FSH koncentracije mogu značajno varirati zbog različitih faktora. Postoje časovne varijacije FSH, varijacije koje zavise od dana ciklusa i varijacije od ciklusa do ciklusa (bilo zbog endogenih (unutar organizma) ili egzogenih faktora (van organizma)) (Lambalk i de Koning, 1998).


Osvrnula bih se na pojavu povisenog fsh nakon upotrebe kontraceptiva.

Ako vam se ikad desi da dobijete povisen nalaz fsh u ciklusu odmah posle kontraceptiva, ne panicite! Kod nekih žena nakon kontraceptiva stanje fsh je jednako kao i pre uzimanja istih, kod nekih dodje do znatnog pada fsh, dok kod trećih on znatno skoci. Izgleda da svaka žena razlicito reaguje na supresiju. To još uvek ne znači da žena kod koje skoci fsh ima smanjenu rezervu. moguće je da je usled snažne supresije potrebna veca kolicina fsh da bi probudila jajnike

UMESTO ZAKLJUČKA...:)

Zašto je razvijen ovoliki broj markera za procenu ovar. rezerve? Očigledno da ni jedan nije dovoljno snažan indikator. Svi gore opisani testovi procenjuju broj jajnih ćelija. Nažalost, još uvek nema ni jednog markera koji bi direktno procenio i kvalitet jajnih ćelija. Većina zaključaka na ovu temu potiče na osnovu proučavanja populacije koja prolazi kroz IVF postupak tako da ne mogu biti direktno generalizovani na sve žene koje se bore sa smanjenom plodnošću ili uopšte na celokupnu populaciju žena u reproduktivnom dobu. Ni jedan od gore navedenih testova, niti nekoliko njih u kombinaciji, nema tu moć da sa preciznošću predvidi (proceni i eventualno na kraju diskriminiše) mogućnost ostanka u drugom stanju, kao ni konačan ishod trudnoće. Brojna stručna literatura ističe da žene sa regularnim ciklusom, a koje imaju loše rezultate na ovim testovima, ne treba isključivati iz IVF postupka.
Zato, kada se govori o smanjenoj ovarijalnoj rezervi ili potencijalnoj ranoj menopauzi, i odlučivanju šta dalje u tretmanu „neplodnosti”, ovoj problematici treba prići s više strana i osobu tretirati kao individuu, ne kao „povisen fsh”. Svaka osoba je specifikum za sebe.

Imaju lekari pravo kad se ljute na nas jer ucimo materiju za koju nemamo podlogu. Informacije koje su dostupne na netu su obično nepotpune i često na osnovu njih donosimo pogresne zakljucke, ulecemo u paniku i time ometamo ravnotezu u svom organizmu a samim time i OTEZAVAMO posao lekarima.

Ja sam prva koja se teško prepusta u tudje ruke i u svakoj corbi moram da budem mirodjija, ali shvatila sam da sebi takvim pristupom samo otezavam.

Da sve uskoro zabebimo...:))))))))


Citat o vezi kontraceptiva i povisenog fsh

„After oral contracepties

A frequently occurring condition with prolonged suppression of the activity of the HPO-axis in normal women is with the use of oral contraceptives. In line with the proposed puberty mimicking hypothesis, it is expected that the first spontaneous cycle(s) are associated with higher FSH levels. Higher FSH levels were recently
demonstrated in the follicular phase of the first spontaneous cycles after discontinuation of oral contraceptives in comparison to matched women that had never used this medication.”

Iz clanka:
„Interpretation of elevated FSH in the regular menstrual cycle”
C.B. Lambalk, C.H. de Koning
Maturitas 30 (1998) 215–220

Ovi autori čak ostavljaju mogućnost i da se nekoliko ciklusa nakon kontraceptiva pojavljuje povisen fsh koji nije direktno vezan za stanje ovarijalne rezerve

IZVOR




cipiripi -> RE: markeri ovarijalne rezerve (9.2.2010 16:29:33)

Hvala Nabla [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]
I meni je ona pomogla dosta..razjasnila mi je neke stvari [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




simka -> RE: markeri ovarijalne rezerve (16.3.2010 0:01:39)

meni je AMH 3,4 a u izveštaju mi pišu referentne vrednosti 3,5-5,3 pa sam bila zbunjena, tj mislila sam da su mi reyerve ispod normale, ipak je dobro, nisu..
[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




cipiripi -> RE: markeri ovarijalne rezerve (16.3.2010 0:09:08)

a kakav ti je FSH?




simka -> RE: markeri ovarijalne rezerve (16.3.2010 0:18:07)

3dc 6,1
napisaću sve hormone posto vidim da ima posebna tema za hormonske pretrage




fifce -> RE: markeri ovarijalne rezerve (15.4.2010 23:07:44)

zdravo na site !ja sum nova na forumov i se nadevam deka ke se druzime!imam problem golem,pomagajte!imam 31 godina edno invitro neuspesno so edna jajce kletka!visok fsh i niska vrednost na antimulerijan hormon o,8!pred edna nedela primav terapija za in vitro no nemase reakcija na mojot jajnik!mnogu sum razocarana ke moze li nekoj d ami pomogne oti stvarno ne znam sto da pravam[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image]




fifce -> RE: markeri ovarijalne rezerve (15.4.2010 23:14:50)

zdravo cipiripi!!




cipiripi -> RE: markeri ovarijalne rezerve (15.4.2010 23:16:34)

Cao Fifce...
Sta ti kazu doktori na to?




fifce -> RE: markeri ovarijalne rezerve (15.4.2010 23:20:51)

doktorot ne mi dade nadez i mi rece deka toa e toa i deka nemam rezervi i za toa jajnikot ne mi reagira!!a imam samo eden jajnik!!kazi mi ako znaes nekakva informacija vo vrska so mojov problem!!samo na ovoj li nacin mozeme da se dopisuvame,jas mnogu i ne znam da se snajdam ovde!![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden2.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden2.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden2.gif[/image]




cipiripi -> RE: markeri ovarijalne rezerve (15.4.2010 23:24:34)

draga o tome neznam nista jer se nisam suocila sa tim problemom...




fifce -> RE: markeri ovarijalne rezerve (15.4.2010 23:26:35)

kazi mi nesto za tebe,imas li dete?




cipiripi -> RE: markeri ovarijalne rezerve (15.4.2010 23:29:13)

imamo chat teme draga.. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




fifce -> RE: markeri ovarijalne rezerve (15.4.2010 23:32:03)

ok fala ti ke se uklucam na chetot,samo da go najdam!:)))))




moja ciklama -> RE: markeri ovarijalne rezerve (27.5.2011 19:20:41)


24.V 2011.
3DC:
Estrsadiol 117 (77-921)
LH 6.91 (2,39-6,60)
FSH 5,47 (3,35-21,63)
Progesteron 0.7 (0,32-0.95)
Prolaktin 444,88 (108,78-557,13)
Testosteron 1,75 (0,45-3,74)
T3 1,50 (0,89-2,44)
T4 89,04 (62,67-150, 83)
TSH 1,94 (0,35-4,94)

Inhibin B 55,1 (10,0-220,0)
AMH 4,20 ( 0,50-5.30)






Anoniman -> RE: markeri ovarijalne rezerve (6.7.2011 17:27:22)

Ja mogu da pocnem da se mirim sa cinjenicom da nikada necu biti majka[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image]. Sad sam zvala dr koja mi ne daje neke posebne nade. Imam skoro potpunu isnsuficijenciju ovarijuma. Evo mojih rezultata i nadam se da se niko od vas nece susresti sa njima dok mu traju reproduktivne godine.

FSH 7.1 (2-10)
LH 3.4 (1.5-8)
Odnos Fsh i lh je 3.5, sto nesumnjivo pokazuje smanjenu ovarijalnu rezervu.
i na kraju :

AMH 0.25 (0.5-5.3)

Da li je moguce da neko sa 30 godina ulazi u klimaks???[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image]




Anoniman -> RE: markeri ovarijalne rezerve (6.7.2011 17:33:36)

Verolino, mislim da su tako rekli i Nini26 (devojka je cesto na VTO temi) pa da na kraju nije ispalo tako strasno.

Sve je dansa moguce, a da li se brzo trose ili isumiru na neki drugi nacin.....

A ovo sam procitala u prvom postu
AMH je stabilniji i, ako oscilira, oscilira skoro minimalno. Bitno je samo da se prati da ne opada rapidno. U mnogim tekstovima se može pronaći info da je on stabilan i da vrednost ne zavisi od dana ciklusa. Međutim, iskustva ipak govore da kod nekih žena sa smanjenom rezervom AMH pred kraj ciklusa može biti u rangu granicnih vrednosti a da 3. dana ciklusa pokaze znatniji pad i upadne u onaj „low range”. Stoga je najmerodavnije analizirati ga kad se vadi i fsh.

Mozda da ga izvadis jos jedan dan. Raspitaj se kod dr sta je sada najprakticnije za tebe. VTO? I ne miri se nisacim, jos je rano za takve izjave [sm=smiley31.gif]




jabudic -> RE: markeri ovarijalne rezerve (6.7.2011 17:38:18)

Verolino, nemoj tako da govoris, dobro ti kaze MaliMis, ne mora to nista da znaci. I nemoj da odustajes i da se miris sa tim tako lako [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




Anoniman -> RE: markeri ovarijalne rezerve (6.7.2011 17:45:16)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




Anoniman -> RE: markeri ovarijalne rezerve (6.7.2011 17:47:48)

IZVORNA PORUKA: MaliMis
Raspitaj se kod dr sta je sada najprakticnije za tebe. VTO?

Pa tako mi je rekla....[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




lidija 011 -> RE: markeri ovarijalne rezerve (6.7.2011 17:49:31)

Verka, nemoj biti tuzna please[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]... Mislim da je tvoj dr. malo ishitren u konstataciji da ne mozes imati djecu. Ne postoji precizan nacin odredjivanja rezervi jc. Cak i na ove rezultate sigurno ima jos jc, za VTO npr. Neka ti uradi i uzv 3 dc uz sve ovo sto ti je rekla Misic. LJubim te




bea83 -> RE: markeri ovarijalne rezerve (6.7.2011 17:54:41)

Verka, kakve su to izjave?!nemoj da sam te čula da tako pričaš, pogotovo danas kad ima toliko mogućnosti za ostvarivanje majčinstva. I šta uopšte znači taj rezultat? da li ti je objasnila doktorka?da li još uvek imaš redovne ovulacije? koliko se sećam prošli mesec si imala O, videla je na uz? i kakve ti je prognoze dala? kakvu strategiju je predložila?
[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




Anoniman -> RE: markeri ovarijalne rezerve (6.7.2011 17:59:43)

IZVORNA PORUKA: lidija 011

Verka, nemoj biti tuzna please[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image] ... Mislim da je tvoj dr. malo ishitren u konstataciji da ne mozes imati djecu.

Nije mi rekla da necu imati decu, vec da ce se to prirodno jako tesko desiti i da moram da krenem odmah....Idem na VTO....




Anoniman -> RE: markeri ovarijalne rezerve (6.7.2011 18:01:14)

Imam ja Beic O, ali ne cesto i ako ih imam, to su uglavnom prazne jc....Tako mi je rekla...Zato ce biti tesko izneti prirodno trudnocu...
Ne mogu da vam opisem koliko sam se sk*njala.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




bea83 -> RE: markeri ovarijalne rezerve (6.7.2011 18:03:53)

Verkice, ali ti si već ostajala u drugom stanju, čak si imala i one biohemijske zar ne? i sve to u poslednjih godinu dana, pa kako onda postoji mala mogućnost[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
U svakom slučaju bitno je da postoji način pa makar to bila i VTO[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]zar ne vidiš po forumu koliko uspešnih VTO trudnoća imamo u poslednje vreme[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




lidija 011 -> RE: markeri ovarijalne rezerve (6.7.2011 18:06:05)

Vjerujem da jesi[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]... Ali, ne predaj se. Krenite odmah sa VTO... Od svih forumasica, najvise nade u tebe polazem, da ces ugledati [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/duda.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




Stranica: [1] 2 3 4   Sledeća stranica >   >>