Policistični jajnici (Puna verzija)

Forum >> [Zatrudnjivanje] >> Problemi sa zatrudnjivanjem



Poruka


guppy RR -> Policistični jajnici (8.6.2008 16:02:32)

Policistični jajnici znaju ženama prouzrokovati probleme pri zatrudnjivanju. Zbog njih, određene žene imaju menstruaciju i ovulaciju samo nekoliko puta godišnje i već time im je umanjena šansa da zatrudne.

Znate li šta o tome? Ima li koja sličan problem?




Anoniman -> RE: Policistični jajnici (10.6.2008 14:21:34)

Ja imam policistične jajnike. Desilo mi se i da padnem u nesvest kada mi pukne cista. Sve je to bilo pre trudnoće. Doktorka mi je rekla da pijem antibebi pilule, prepisala mi koje. Poenta toga je bila sledeća: Obustavljajući rad jajnika obustavlja se i javljanje cista. Kada su mi jajnici bili u redu nekoliko meseci, u dogovoru sa doktorkom sam prestala da pijem tablete kako bih ostala u drugom stanju (to je bio juli mesec, u oktobru sam sam ostala trudna).




guppy RR -> RE: Policistični jajnici (10.6.2008 22:16:20)

I ja sam ih imala (ih imam [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]= i pre zatrudnjivanja sam imala menstruacije na par meseci, ako nisam uzimala pilule. Katastrofa u glavnom... Ali onda, kad pukne cista, taj silni naval hormona i svega... trajale su mi M i po 14 dana i više. I BOLNOOOOOO!




Nadja -> RE: Policistični jajnici (24.6.2008 13:30:28)

Ja sam imala redovan ciklus i bolne menstruacije, [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/sad.gif[/image]cesto sam imala unirarne infekcije i kada sam prosle godine planirala trudnocu resila sam da sredim sve zdrvstvene probleme, i tako na pregledu ultrazvukom su mi utvdrili da imam cistu na levom janiku 7 sa 5 cm koja je pritiskala besiku plus pesak u bubregu pa sam od toga imala ceste infekcije, i rekli su mi da nemogu da zatrudnim dok je ne operisem prvo sam bila ocajna,[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley6.gif[/image] imala sam mislila da cu se probuditi u toku operacije.
Dokumetaciju sam skupljala 6 meseci [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] nasli su mi ravne kondilome pa su odlozili operaciju dok se ne vidi tipizacija hpv. Radili su mi punkatciju na grlicu mene je to strasno boleleo. Posle mi se pojavila ureoplazma i ako 2 puta pre toga na analizama nisam imala, i tako sam tek u sptembru skupila svu dokumetaciju, u oktobru se operisala, od svega mi je u najstrasniji bio kateter i da posle njega normalno idem u wc, dren sam imala bas dugo 3 dana i koliko god da sam se plasila porodjaja neke trudnice koje su dovodili kod nas su odmah ustajale ja nisam lepo mogla da hodam par dana em infuzija,lekovi, kesecie za dren i kateter...
Posle toga primala sam diferlein 6 meseci, i pila livijal kao zastitu.
Svaki mesec sam imala ciklus iako je trebalo da izozstane od inekcija a sada kad ima vec dva meseca kako sam sa lekovima zavrsila nikako da mi se vrati siklus, a posto livijal ne deluje vise kao zastita imam napade toplote kao zene u menopauzi.

Cekam da odem kod mog doktora za 15 dana da mi kaze da li mogu da pokusavam da zatrudnim [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/nosecka.gif[/image] ili da cekam da mi se ciklus ponovo uspostavi.




amelaa -> RE: Policistični jajnici (11.8.2008 18:02:05)

Ja sam u tom problemu...al za sada je sve ok....nadamo se sto skorijem prosirivanju porodice...Jeste da sam se u zadnju godinu i pol malo vise udebljala ali dala sam sebi rok do decembra da smrsam ...nadam se da cu uspjet..A  pokazatelj PCOS-a je povisena tjelesna tezina...maljavost...Menstruacija mi je hvala BOGU redovna svakih 28 dana...




guppy RR -> RE: Policistični jajnici (11.8.2008 22:45:54)

Nadja, tek sam sam pročitala tvoj post [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
svima nama
[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




MERYEN -> RE: Policistični jajnici (12.8.2008 17:29:01)

I ja sam sad procitala Nadja Amelaa bas mi je zao to su veliki problemi[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]




guppy RR -> RE: Policistični jajnici (19.12.2008 9:19:07)

PCO : polycystic ovaries (jajnici sa cistama / policistični jajnici)




BINCE -> RE: Policistični jajnici (19.12.2008 13:40:21)

drage,,,,,zaboravila sam vam reci da sam ja prije nekih 5-6 godina operisala slijepo crijevo,,,i kad su mi otvorili vidjeli su mi cistu na jajniku i bila je veca i o i su je usput operisali..tad sam i saznala da sam sklona vodenim cistama i da su mi operisali...sta vi mislite da li to moze uticati na trudnocu...




BINCE -> RE: Policistični jajnici (19.12.2008 22:14:23)

kako to da mi se niko ne javlja,,,cure gdje ste vi nestale???




guppy RR -> RE: Policistični jajnici (19.12.2008 22:16:22)

Takve ciste utiču na trudnoću samo u tom smislu da produžavaju ciklus, pa time imaš duži ciklus i statistički manju verovatnoću da zatrudniš. Mislim, da je tako... a nisu opasne dok pucaju same na vreme... 




BINCE -> RE: Policistični jajnici (19.12.2008 22:31:20)

ok.hvala ti al meni su menst.normalne i uvijek redovne..jedino kad mi se pojavi cista onda mi kasni menst.sve dok ne pukne al kad pucaju tj.kad tek dobijem nesnosljivi su bolovi...




BINCE -> RE: Policistični jajnici (19.12.2008 22:31:53)

tj.ciklus mi uvijek traje 4 do 5 dana...




guppy RR -> RE: Policistični jajnici (19.12.2008 22:36:57)

ah, da se razumemo, kad kažem ciklus mislim na ceo menstrualni ciklus, ... znači da nije 28 dana nego više od toga...
nisam mislila baš na M....

znači radi se o tome da M kasni (produži se ceo M ciklus na više od 28 dana)




BINCE -> RE: Policistični jajnici (19.12.2008 22:44:09)

a,vec sam ti napisala gore da su mi menst.tacne i redovne tj.svako 28...29,,dana dobijem menst.i traje 4-5 dana...    al,prije nego sto smo poceli raditi na bebi kasnila mi je menst.7 dana i kad sam otisla gin.rekla mi je da je zbog ciste dala mi je neke tablete i sve je poslije bilo ok...znaci pola godine opet dobivam redovno...zato mislim ako mi malo zakasni menst.kao sto mi se sad desilo moguce je da se cista pojavila.a..a ne da je trudnoca...




guppy RR -> RE: Policistični jajnici (19.12.2008 23:05:14)

može lako biti, a možda je samo stres
sve u svemu, mislim da tvoje ciste ne utiču na mogućnost zatrudnjivanja (to što si pitala) baš zato što pucaju same i imaš redovan ciklus.




BINCE -> RE: Policistični jajnici (19.12.2008 23:06:54)

vidjet cemo slijedeci mjesec....a one same pucaju prilikom menstruacije....




BINCE -> RE: Policistični jajnici (19.12.2008 23:09:03)

kao sto kazes bez stresa..moram nekako prestati ovoliko biti opterecena..imam posla preko glave al opet nadjem vremena da razmisljam o tome...al,samo meni je gore....




Anoniman -> RE: Policistični jajnici (19.12.2008 23:36:46)

BINCE draga, NE utiču na trudnoću!

Ja sam imala tolike ciste da kada puknu imam bolove i hladan znoj, padanje u nesvest, jurcanje u Betaniju da vide šta mi je... jednom je mama digla frku, sjurila i ginekologa i hirurga u Betaniju u 5h ujutro jer sam bila bez svesti od bolova... sumnjalo se na vanmateričnu trudnoću ili slepo crevo...kad ono samo pukla veća vodena cista.

Doktorka mi je onda prepisala antibebi pilule, pošto sam bila mlada za trudnoću, a rekla je da je najbolji lek trudnoća, da se uglavnom posle trudnoće ciste smire.




BINCE -> RE: Policistični jajnici (20.12.2008 9:41:53)

pa da i meni je gin.rekla da je najbolje rjesenje i lijek za ciste trudnoca...




Anoniman -> RE: Policistični jajnici (23.12.2008 9:34:17)

Evo jedan članak iz Blic-a:

Ciste su najčešće bezopasne

Bol i osećaj neprijatnosti u stomaku samo su neki od simptoma cista na jajnicima.

- Cista na jajniku često izaziva veliku paniku zbog straha od zloćudnosti, iako je velika većina njih potpuno bezopasna - objašnjava dr spec. Slavica Vasiljević, ginekolog.
Ciste mogu da se pojave u bilo kojoj dobi, ali su najčešće u reproduktivnom periodu i retke su posle menopauze.
Ciste na jajniku se javljaju kod skoro svih žena u reproduktivnom periodu. Većina tih cista su funkcionalne i dobroćudne.

Šta su ciste
Cista na jajniku je ispunjena tečnošću ili polutečnim sadržajem koji nastaje na jajniku. Broj dijagnoza cista povećao se s proširenim korišćenjem fizikalnih pregleda i ultrazvuka.
Svaki mesec normalni jajnici stvaraju male ciste naziva Graafovi folikul od kojih je jedan u sredini ciklusa dominantan i doseže i do 2,4 centimetra u obimu i iz njega se otpušta zrela jajna ćelija tokom ovulacije.
Kada folikul pukne postaje žuto telo koje je veličine od 1,2 do dva centimetra kada je zrelo i ima cističnu sredinu. Ako se ne dogodi oplodnja, ono se smanjuje i nestaje, a u slučaju oplodnje, prvo se poveća a zatim se polako smanjuje tokom trudnoće.

Vrste
Ciste na jajniku nastaju u procesu ovulacije i zovu se funkcionalne ciste jer se nalaze u okviru funkcije jajnika, a dele se na folikularne i lutealne.
Multiple funkcionalne ciste nastaju kao rezultat povećane hormonske stimulacije ili preosetljivosti. Pojavljuju se, na primer, kod lečenja neplodnosti kada se jajnici stimulišu određenim lekovima. Pa ako se ne podesi pravilna doza i dođe do preterane stimulacije, onda se stvara cista.
Neoplastične ciste nastaju zbog neprikladnog rasta ćelija u jajniku i mogu biti zloćudne ili dobroćudne. Zloćudne mogu nastati od svih tipova ćelija i tkiva u jajniku, a najčešće nastaju od površinskog epitela, tačnije tkiva koje se ljušti tokom ciklusa.
Suprotno zloćudnim cistama iz epitela nastaju i dobroćudni tumori, koji su tečni i ispunjeni gustim ili tečnim sadržajem.
Endometrijumi su ciste ispunjene krvlju koja nastaje iz sluzokože materice.
Policistični ovarijski sindrom je stanje gde postoji više malih cista na jajniku veličine od dva do pet milimetara u obimu i koje se dobro vide na ultrazvuku.

Simptomi

Simptomi kod dobroćudnih cista su uglavnom slični. Javlja se bol u stomaku i neprijatan osećaj pritiska na debelo crevo ili bešiku. Takođe se javlja i poremećaj menstrualnog ciklusa, kao osećaj punoće i poremećaji varenja.

Dijagnoza
Prvo se radi ultrazvuk koji prikazuje morfološke karakteristike ciste. Jednostavne ciste imaju jednu šupljinu i tanak zid oko nje i kod njih je mala šansa da su zloćudne.
Kompleksne ciste maju više odeljaka, stanjenja zida, izdanke ili nepravilnosti u sadržaju ciste. Kod njih postoji sumnja na zloćudne tumore.
Nakon prvog pregleda možete slobodno da uradite transvaginalni ultrazvuk koji detaljnije prikazuje strukture materice, a transabdominalni ultrazvuk je još bolje rešenje jer prikazuje velike mase i omogućava pregled struktura u trbušnoj šupljini (bubrege, jetru, slobodnu tečnost).
Koristi se još i dopler kojim se opisuje protok krvi u omotaču ciste i okolnim strukturama, pregradama i čvrstim delovima, a i magnetna rezonanca samo u nekim slučajevima. Nakon pregleda, uzima se sadržaj ciste aspiracijom iglom za citološki pregled, a ponekad je neophodna i laparotomija zbog procene većih izraslina na jajniku. Definitivna dijagnoza se postavlja histološkim pregledom.

Lečenje

Lečenje kod jednostavnih cista nije potrebno. Kod pojave cista kod žena koje su u menopauzi potrebno je uraditi CA125 (tumor marker za matericu i jajnike). Lečenje se, naravno, sprovodi prema uzroku. Ciste koje su pojavile odavno, i posle šest meseci terapije i dalje stoje, a veće su od pet do 10 centimetara treba da se odstrane hirurški. Ista je stvar i sa kompleksnim cistama.
Zahvati se obavljaju laparoskopskom ili klasičnom hirurškom metodom.






Trudnoća
Tokom trudnoće, zbog čestih ultazvučnih pregleda, ciste na jajnicima se češće uočavaju.
Lečenje cista kod trudnica je isto kao i kod drugih žena: dobroćudne se samo prate i uglavnom se povuku spontano. Ostale ciste koje su tu više od šest meseci, a veličine su od pet do deset centimetara ili one koje imaju sumnjiva obeležja za zloćudnost moraju da se uklone hirurški. Pri odstranjivanju cista plod nije ni u kakvoj opasnosti.




guppy RR -> RE: Policistični jajnici (26.2.2009 15:11:12)

samo kao informacija...


Našla sam na netu nekoliko stvari o uvećanom jajniku... možda su povezane međusobno... pa hajde da samo "istresem" te činjenice u ovu temu, a vi iz njih kasnije sležite puzzle i stvorite pravu sliku.

Komplikacije
Ima nekoliko tekstova o tome na netu da uvećan jajnik prouzrokuje bolove u stomaku i da može zbog njega doći do torzije (uvrtanja) jajnika i pucanja celog jajnika...

Uvećan jajnik... zašto?
Našla sam tekst o policističnim jajnicima (ovo ću kopirati i u onu temu) o tome, da su policistični jajnici obično uvećani jer u sebi stvaraju folikle koji ne dozore i ne puknu (tad bi trebalo doći do ovulacije) nego se tamo skupljaju i ostaju kao ciste na jajnicima. ... Laičko objašnjenje, ali ajde...

Jajnik može biti uvećan i za vreme ovulacije.

Kako se leči?

uvećan jajnik MOŽE da se leči i kontracepcijskim (hormonskim) tabletama koji jajnik vrate u fazu mirovanja i polako se smanjuje. Posle prestanka uzimanja KT se pravi normalna pauza i žena može da zatrudni.

Pregledi?
Uvećan jajnik treba da pregleda lekar i redovno nadzire, da ne bi došlo do komplikacija.






dunja RR -> RE: Policistični jajnici (26.2.2009 15:23:37)

jel to znaci da mozda imam policisticne jajnike, mada mi nijedan dr to nije spomenuo, uvek se svodi na mogucno prisustvo endometrioze ali ne i vodenih cisti[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




guppy RR -> RE: Policistični jajnici (26.2.2009 15:25:08)

pa ne znam malena... ali reći ću ti da sam imala vrhunsku ginekologinju koja je znala da ja imam PCO a nije mi rekla (da me ne bi bezveze opterećivala, jer ... kao ... šta ću?)... i saznala sam tek kad sam videla svoj karton kod drugog lekara.

... a da napišeš lepo spisak pitanja koja te interesuju... pa prilikom sledećeg pregleda sve pitaš?




dunja RR -> RE: Policistični jajnici (26.2.2009 15:29:36)

veruj mi juce sam to i uradila , na neka mi je odgovorila, na neka ne, ali iskreno nije mi palo napamet ovo za policisticne jajnike; vazi sledeci put, znas nekako sam mislila da endometrioza i policisticni jajnici ne idu zajedno....




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>