|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Informacije o usvajanju
4.3.2009 23:37:00   
MimaR
Prevedeno iz prikaza knjige “Our own” autorke / usvojiteljke Triš Meskju: “Usvajanje starijeg deteta nije za mlakonje”...”Usvajanje starijeg deteta sa sobom nosi čitav niz izazova koji se retko pojavljuju u usvajanju malog deteta. Deca koja više nisu bebe stižu sa ličnim istorijama, potpuno formiranom ličnošću i navikama i intenzivnim besom spram svega što su izgubili. Oni su duboko ožalošćeni, oni se loše ponašaju, (oni dosledno glume odabranu ulogu krijući svoje pravo biće – prim.prev) i vrlo dugo se mogu osećati kao gosti u vašoj kući. Postoji razlog zašto se ovo zove “usvajanje deteta sa posebnim potrebama”. Mnoga od te dece već su živela u više smeštaja, često su bivala gurkana iz biološke u hraniteljsku porodicu i nazad pa u dom i tako ukrug. Mnoga su bila zlostavljana i zapostavljana.”...”Mnogoj od ove dece neophodna je psihoterapije ili obrazovanje primereno deci sa posebnim potrebama. A svoj ovoj deci biće potrebno vreme, nekada mnogo vremena, da se osete zaista dobro u svojoj novoj porodici. Mnoga deca pate za životom koji usvojenjem ostavljaju za sobom – pa čak i ako se taj život sastojao od dugih perioda provedenih u zaključanom plakaru gde su izgladnjivana. Ona pokazuju svoj bol i ljutnju na različite načine. Neka se povlače. Neka postaju divlja od besa.”...”Iskreno rečeno, usvajanje starijeg deteta nije za svakoga. Možda vi imate ono što je potrebno, a možda i ne. Usvojiteljima starije dece potrebna je debela koža, realističan pogled na usvajanje, živci k’o konopci, višak empatije, ekstremno razvijena intuicija i uvrnuti smisao za humor. Više od svega drugog, potrebna im je duboka posvećenost – one vrste koja može da podnese mnoge oluje.”...” Malo avanturizma nije na odmet.” I da dodam: ko uspe da pobedi u teškoj bici ostvaruje ogromnu dobrobit; kada razreše svoje duboke konflikte ova deca cvetaju tako da je ... nebo granica. Zbog toga vredi boriti se, ali ne vredi bezglavo. Suviše se lako može desiti da dobrim namerema bude popločan ... zna se koji put.


_________________

(odgovor članu MimaR)
Direktna veza do poruke: 26
   RE: Informacije o usvajanju
5.3.2009 0:02:36   
MimaR




Usvojenje – roditeljstvo sa posebnim zadacima

Jedan broj usvojitelja želi sebe da vidi samo kao roditelje i odbija da prepozna posebne zadatke i specifičnosti usvojiteljske u odnosu na biološku porodicu. Međutim, usvojitelji se suočavaju sa brojnim pitanjima, koja dovode u sumnju ispravnost ovog pristupa: Kada i kako reći detetu da je usvojeno? Kome reći da je dete usvojeno? Šta reći o biološkim roditeljima? Šta ako se dete raspituje o svom poreklu i poželi da upozna biološke roditelje?
Za usvojitelje je dobro da se suoče sa ovim i sličnim dilemama, kao i osećanjima bola i gubitka zbog nemogućnosti ostvarivanja biološkog potomstva, jer će tako postati otvoreniji za osećanja svoje dece koja su, takođe, doživela gubitak. Obezbediti detetu osećaj sigurnosti – trajan odnos i osećanje pripadanja, pomoći mu u izgradnji samopoštovanja, razvijati talente i interesovanja, zalagati se za njegove potrebe u vrtiću, školi, ponuditi dobre modele i ohrabrivati ga u formiranju odnosa sa drugom decom i odraslima - to su glavni lekovi koje usvojitelji treba da ponude.

Kada i kako reći detetu da je usvojeno

Razgovore bi trebalo započeti što ranije, a sadržaj prilagoditi uzrastu deteta. Saopštenje nije trenutak, već proces koji zahteva kontinuiran dijalog deteta i usvojitelja, u skladu sa detetovom sposobnošću da razume i spremnošću da čuje. Najvažniji deo procesa jeste priprema usvojitelja. Usvojitelji treba da budu relaksirani, i da njihova sreća što odgajaju to konkretno dete nadvladava tugu što ga nisu i rodili.
Period od treće do četvrte godine se navodi kao najpovoljniji, ali istina je da nema najprikladnijeg vremena za početak - svaki momenat je pravi i treba ga koristiti. Važniji je način i ton diskusije – usvojitelj treba da kreira atmosferu u kojoj je razgovor otvoren i prirodan. Koristiti slikovnice i srećnu okolnost da su mnogi junaci priča koje se čitaju u tom periodu, takođe, usvojeni ili iz nekih drugih razloga ne žive sa biološkim roditeljima. Na predškolskom uzrastu priča treba da bude jednostavna i razumljiva. Svaki naredni period zahteva dublju proradu i nove detalje. Za malo dete ključno je da razume da je lepo biti usvojen i da je usvojitelj srećan zbog toga. Postavljaće jednostavna pitanja, a takvi treba da budu i odgovori. Da se ne bi stvarala konfuzija, biološku majku ne nazivati drugom mamom, već ženom koja te je rodila.
Pred polazak u školu treba pojasniti šta zapravo znači usvojenje i ojačati dete da ume da odgovori na pitanja okoline. Od osme godine dete potpuno razume prirodu svog porekla, pomalo tuguje što je, u tom smislu, različito od svojih vršnjaka i ima izraženu potrebu da o tome govori. Tada treba biti potpuno otvoren za razgovor i pustiti dete da nameće teme. Svako objašnjenje usvojitelj treba da propratiti porukama ljubavi prema detetu – da ga voli i da ga je želeo baš takvog kakvo jeste. Izbegavanje razgovora može narušiti odnos deteta i usvojitelja, dok se, suprotno, otvorenim dijalogom, ta veza učvršćuje.

Kome reći da je dete usvojeno

Palčica, Pinokio, Pepeljuga, Snežana, Ivica i Marica, Edip - samo su neki od junaka priča i mitova koji su bili i deca bez roditeljkog staranja. Čak je i Aurora –Uspavana lepotica zbog kletve zle veštice morala da napusti roditelje i do svoje 18. godine živi na hraniteljstvu kod vila. Literatura i život nude pregršt sličnih primera.
Međutim, realnost je često frustirajuća za usvojenu decu i njihove nove roditelje, ne samo zbog neočekivanog načina na koji su postali porodica, već i zbog naše kulture koja je suštinski nespremna za netradicionalne načine roditeljstva: nema literature koja bi pomogla usvojiteljima u nezi i vaspitanju dece; zakon ne predviđa dodatno odsustvovanje sa posla ili materijalnu podršku za porodice koje usvajaju decu na kasnijem uzrastu ili decu sa posebnim potrebama; okolina nije pripremljena ili čak nema blagonaklon stav prema usvojiteljima i usvojenicima, a kao dokaz da je usvojenje još uvek pod velom tajne jeste da za njih nema razvijenih specijalizovanih servisa podrške.
Iako se deklarativno u našoj sredini usvojenje posmatra kao human čin, u konkretnim sitacijama usvojenici i usvojitelji često doživljavaju neprijatnosti. Vaspitači, nastavnici, medicinsko osoblje i drugi kojima je saopšteno da je dete usvojeno, često su zatečeni tom informacijom, i ne znaju tačno šta se od njih očekuje. Usvojena deca ne iziskuju nikakav poseban tretman i povlastice, već podršku u ostvarivanju svog prava na različitost. Dok se profesionalci u svim javnim sistemima koji se bave decom ne obuče kako da se postave prema deci raznih osetljivih grupa, usvojitelji treba da budu vrlo selektivni u saopštavanju činjenice da je dete usvojeno. Posebno ne treba deliti sa okolinom detalje koji se tiču biološke porodice i drugih informacija vezanih za poreklo deteta koji su im saopšteni pri usvajanju.

Šta ako dete poželi da upozna biološke roditelje

Jedan od čestih, iako nerealnih strahova usvojitelja, jeste da se biološki roditelji mogu pojaviti i potražiti dete. Drugi, još prisutniji, jeste da će dete poželeti da upozna biološke roditelje.
Ovu potragu koja može da se intenzivira u adolescenciji, neki usvojitelji doživljavaju kao povredu i odbacivanje. Istina je, međutim, drugačija – mladima je potrebno da integrišu svoju prošlost i zaokruže identitet, odnosno, odgovore na pitanja: Ko sam? i Gde pripadam? Iz tog razloga, raspitivanje nije znak da ne vole usvojitelje, već da sazrevaju. Oni žele da znaju i shvate zbog čega nisu živeli sa biološkim roditeljima.
Deca imaju različite fantazije o tome zbog čega su napuštena. Obično smatraju da se to dogodilo jer su bila neprihvatljiva, prljava i loša. Za njihov razvoj je važno da izgrade pozitivnu sliku o sebi, a to je moguće jedino ako se činjenica da ne žive sa biološkim roditeljima ne prezentuje kao odbacivanje, a biološki roditelji ne etiketiraju kao loši, neuspešni, problematični. Biološke roditelje treba predstaviti kao normalna ljudska bića, sa svojim vrlinama i manama, odnosno, snagama i slabostima. Ne treba reći detetu - roditelji su te napustili, već zbrinuli, a čin odvajanja od deteta predstaviti kao njihovu zrelu i dobronamernu odluku.
Ukoliko mladi čovek želi da sazna dodatne informacvije o svom poreklu, usvojitelj ne treba da izbegava razgovor, već da ponudi da zajedno sa detetom potraži podršku stručnjaka u centru za socijalni rad koji raspolaže podacima o biološkoj porodici.
* * *
Usvojenje je po mnogo čemu, roditeljstvo plus. Usvojitelju su mogli da kažu ne i da ne postanu roditelji, ali su oni izabrali dete... Pored toga, usvojitelji se kao roditelji usočavaju sa posebnim zadacima, zbog čega je i njima i deci potrebna dodatna podrška i nepodeljeno prihvatanje od strane čitave zajednice.

Kome se obratiti za pomoć
Stručnjaci se danas slažu da je osim pripreme, usvojiteljima neophodno ponuditi i specijalizovane servise podrške pošto zasnuju usvojenje, i to na institucionalnom i van-institucionalnom nivou. Za sada, naši usvojitelji se za pomoć mogu obratiti organima starateljstva - centrima za socijalni rad, a jedini van institucionalni servis podrške razvila je Asocijacija za alternativno porodično staranje o deci – FAMILIA, koja deluje u Beogradu. Adresa je Njegoševa 41, telefon 011/344.2254. (Program podrške usvojiteljskim porodicama podržava Fond za socijalne inovacije pri Ministarstvu rada, zapošljavanja i socijalne politike, a finansira UNDP. )
FAMILIA, u saradnji sa Gradskim centrom za socijalni rad Beograd i eminentnim stručnjacima sa Filozofskog fakulteta i šire, priprema prvu publikaciju namenjenu budućim i aktuelnim usvojiteljima, a izlazak iz štampe se očekuje u idućoj godini .


Parovi često imaju različite predstave kakvo dete žele da usvoje. Savet budućim usvojiteljima je da treba biti otvoren prema mogućnostima. Poznato je pozitivno delovanje porodičnog okruženja na decu koja su imala i vrlo nepovoljne uslove razvoja. Nije važno da li dete u potpunosti odgovara predstavi koju je unapred izgradio usvojitelj, već da li postoji slaganje sa konkretnim detetom pri susretu. A šta prepoznamo u detetu, to ćemo i razvijati - raste ono što se gleda. Opšte je prihvaćen stav da ispoljavaju više problema ona deca koja su usvojena na kasnijem uzrastu. Istraživanja ukazuju da ta veza nije tako jednostavna. Puno zavisi od iskustava deteta pre usvojenja, karakteristika samog deteta, a posebno od toga kakve usvojitelje je dobilo. Iz grupacije dece koja se mogu usvojiti, može se reći da nijedno dete nije nepoželjno za usvojenje



Utorak Feb 19, 2008 3:42 am
user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu MimaR)
Direktna veza do poruke: 27
   RE: Informacije o usvajanju
5.3.2009 0:03:40   
MimaR
prenela sam vam ovo sa drugog foruma gde sam aktivnija,verujem da ce mnogima pomoci....

(odgovor članu MimaR)
Direktna veza do poruke: 28
   RE: Informacije o usvajanju
5.3.2009 9:58:44   
Modessty
Kako olako mnogi od nas pričaju i razmišljaju o usvajanju!!!!!
Ovo što sam sada pročitala treba dati svakome ko i pomisli na usvojenje kako bi doooobro razmislili o svojim namerama i željama.

Posle mog spontanog pre 4 godine mm mi je rekao da ćemo mi sigurno imati dece. Ako ne uspemo da budemo biološki roditelji usvojićemo. Nećemo da živimo kao samoživi namćori bez dece i bez radosti.
Znam da mnogo voli decu i da je ovo stvarno i mislio. Nisam samo sigurna da li je svestan ozbiljnosti zadatka usvojitelja? da li zna da tim mališanima treba sva ljubav ovog sveta da bi izrasli u labuda?!

Moja drugarica iz osnovne škole je usvojena i znala je to od malena. Nikad drugačije nije pričala o svojim usvojiteljima sem kao o roditeljima i zvala ih je mama i tata. Sećam se da je jednom na času izjavila da mama u stvari nije žena koja te rodila već ona koja te voli najviše na svetu.user posted image


< Poruku je uredio Modessty -- 5.3.2009 9:59:22 >


_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu MimaR)
Direktna veza do poruke: 29
   RE: Informacije o usvajanju
23.3.2009 12:29:22   
Modessty
Dunja je u user posted image napisala:

sada kada Morena spomenu..... ja pre neki dan cekajuci ko dr-a, pricala sa jednom devojkom, ona je dosla kod dr-a, jer je 7 dana ranije imala spontani pa je konstantno posle revizije krvarila( sveza krv), pa je dosla da vidi sta je u pitanJu, elem moje godiste-33 god, i ima sina od 10 godina, medjutim godinama su pokusavali da dobiju drugo dete i nista; na kraju odluce se se da prime jedno dete kao hranitelji; sve su obavili, procedura je nesto trajala, i na kraju obaveste ih da ce dobiti devojcicu od 8 meseci , njoj u medjuvremenu kasnila , proveri kada ono i posle par dana spontani, da li od stresa, od silnog razmisljanja sta sada; htela je da ih zamoli da joj daju neko starije dete, da bi mogla sve da postigne trudna, medjutim nije ni stigla u tom razmisljanju desio se spontani, tako da ona i dalje ceka devojcicu..........cudni du putevi Gospodnji...zar ne

_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu Modessty)
Direktna veza do poruke: 30
   RE: Informacije o usvajanju
19.1.2010 9:59:12   
bebironcic
Veoma lepo napisano!U potpunosti se slazem sa tobom!Ja i mm smo trenutno u fazi usvajanja,ali je jako sporo i neke stvari su se promenile.user posted image

(odgovor članu MimaR)
Direktna veza do poruke: 31
   RE: Informacije o usvajanju
24.1.2010 17:51:17   
MimaR
pozdrav bebironcic ...ne znam na sta mislis kada kazes da se dosta toga promenilo...ja sam i dalje u kontaktu sa mnogim parovima koji su u procesu i sa onima koji su ostvarili svoj san....i ne znam da se nesto veliko promenilo sto se tice same procedure,reci cu ti da sada mozda i brze cak idu usvajana nego pre par godina...

(odgovor članu bebironcic)
Direktna veza do poruke: 32
   RE: Informacije o usvajanju
24.1.2010 18:44:35   
minavb
IZVORNA PORUKA: Modessty
Sećam se da je jednom na času izjavila da mama u stvari nije žena koja te rodila već ona koja te voli najviše na svetu.user posted image


Uh! Velike reči malog deteta.

(odgovor članu Modessty)
Direktna veza do poruke: 33
   RE: Informacije o usvajanju
23.3.2010 9:47:51   
Anoniman
Bebi, jeste li vi predali papire? Ima li nade da se to skoro izdesava? Jeste li razmisljali o hraniteljstvu?

(odgovor članu minavb)
  Direktna veza do poruke: 34
   RE: Informacije o usvajanju
23.3.2010 10:02:26   
Anoniman
moji roditelji su 9 godina čekali bebu.....i dočekali mene i brata,jedva...a u međuvremenu otišli u zvečansku,tražili možda svoju....mama kaže da je u jednom trenutku 12 beba pružilo ruke da baš nju uzmu...a bili su starosti 6 do 9 meseci...jedno malo stvorenje je osuđeno da ga ona koja ga je rodila ostavi,onaj ko ga je napravio jednostavno zaboravi-i toga je bilo svesno....počela je da plače i izašla napolje-kaže da sam mogla sve bi ih ponela sa sobom...plakala danima nad njihovom sudbinom....ali njih onaj gore nije zaboravio-oni će imati svoje mame koje ih možda nisu rodile ali koje će trčati na svaki njihov plač i rečenicu:mama boli me pupa,mama gladan sam.....ta deca će biti kao sopstvena a možda i bolja...imaće tuđe oči ali tvoju dušu.....ješće iz tvoje ruke,tI ćeš ga odvesti u školu i pokazati kako da opere zubiće,napiše slovo....baš ti koja ovo čitaš.......ono će biti tvoja sreća i tvoj korak napred i znaće za to samo i pogledom da kaže hvala....

ZA SVU DECU KOJA SU OSTAVLJENA-DOĆIĆE VAŠE MAMEuser posted image
ZA SVE ŽENE KOJE ĆE USVOJITI BEBU-BOG VAS BLAGOSLOVIOuser posted image
IAKO SVOJU BUDEM RODILA-USVOJIĆU JEDNO SIGURNO-ZNAM KOLIKO TA DECA BUDE RADOST U SRCUuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 35
   RE: Informacije o usvajanju
23.3.2010 10:04:40   
bebironcic
IZVORNA PORUKA: Nejtiri

Bebi, jeste li vi predali papire? Ima li nade da se to skoro izdesava? Jeste li razmisljali o hraniteljstvu?
Jesmo Nejt...predali smo....ali ceo postupak i sve konsultacije nece krenuti pre jeseni....Nisam ja za hraniteljstvo...ipak ga posle moras vratitiuser posted image


_____________________________

Ako problem moze da se resi,nema svrhe nervirati se,a ako ne moze,nerviranje nece pomoci!!!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 36
   RE: Informacije o usvajanju
23.3.2010 10:05:47   
bebironcic
IZVORNA PORUKA: banini

moji roditelji su 9 godina čekali bebu.....i dočekali mene i brata,jedva...a u međuvremenu otišli u zvečansku,tražili možda svoju....mama kaže da je u jednom trenutku 12 beba pružilo ruke da baš nju uzmu...a bili su starosti 6 do 9 meseci...jedno malo stvorenje je osuđeno da ga ona koja ga je rodila ostavi,onaj ko ga je napravio jednostavno zaboravi-i toga je bilo svesno....počela je da plače i izašla napolje-kaže da sam mogla sve bi ih ponela sa sobom...plakala danima nad njihovom sudbinom....ali njih onaj gore nije zaboravio-oni će imati svoje mame koje ih možda nisu rodile ali koje će trčati na svaki njihov plač i rečenicu:mama boli me pupa,mama gladan sam.....ta deca će biti kao sopstvena a možda i bolja...imaće tuđe oči ali tvoju dušu.....ješće iz tvoje ruke,tI ćeš ga odvesti u školu i pokazati kako da opere zubiće,napiše slovo....baš ti koja ovo čitaš.......ono će biti tvoja sreća i tvoj korak napred i znaće za to samo i pogledom da kaže hvala....

ZA SVU DECU KOJA SU OSTAVLJENA-DOĆIĆE VAŠE MAMEuser posted image
ZA SVE ŽENE KOJE ĆE USVOJITI BEBU-BOG VAS BLAGOSLOVIOuser posted image
IAKO SVOJU BUDEM RODILA-USVOJIĆU JEDNO SIGURNO-ZNAM KOLIKO TA DECA BUDE RADOST U SRCUuser posted image
user posted image ...ubila si me nacisto sa ovim sto si napisalauser posted image


_____________________________

Ako problem moze da se resi,nema svrhe nervirati se,a ako ne moze,nerviranje nece pomoci!!!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 37
   RE: Informacije o usvajanju
23.3.2010 10:08:47   
Anoniman
banini naježila sam se. user posted image

(odgovor članu bebironcic)
  Direktna veza do poruke: 38
   RE: Informacije o usvajanju
23.3.2010 10:09:50   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: bebironcic


user posted image ...ubila si me nacisto sa ovim sto si napisalauser posted image



bebi nemoj tako......................user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image sama sebi si dovoljan razlog za život, a ako rodiš bebu ili je usvojiš taj osećaj se pojačava-onda živiš zbog nekog drugoguser posted image ja verujem u tebe i tvoju dobrotu, i znam da će ovako ili onako SIGURNO BITI NAGRAĐENAuser posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio banini -- 23.3.2010 10:10:22 >

(odgovor članu bebironcic)
  Direktna veza do poruke: 39
   RE: Informacije o usvajanju
23.3.2010 10:10:26   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: bebironcic

IZVORNA PORUKA: Nejtiri

Bebi, jeste li vi predali papire? Ima li nade da se to skoro izdesava? Jeste li razmisljali o hraniteljstvu?
Jesmo Nejt...predali smo....ali ceo postupak i sve konsultacije nece krenuti pre jeseni....Nisam ja za hraniteljstvo...ipak ga posle moras vratitiuser posted image



Znas da mi bez obzira na svoju jednog dana, zelimo da usvojimo bebu, koci nas pitanje nekog poreza koji moramo da platimo zbog one potvrde sto nam treba, a nisam se ni raspitala da li ce nam praviti problem sto je stan na kredit, bez obzira sto je vise nego dovoljno veliki?
Nego te to pitam jer sam se raspitivala preko jedne devojke o svemu i ona mi je rekla da je najbolje uzeti dete kao hranitelj, pa predati papire za njegovo usvajanje.
I ja sam mislila da ti ga oduzmu, generalno ti gubis prava na nadoknadu sa detetovih 18(sto ne bi ni cekala svakako), a kaze da ne uzimaju decu kojoj je dobro kod hranitelja, kao sto sam ja mislila, jer se sve radi u interesu deteta. Uzimaju se deca tamo gde su hranitelji ljudi koji na to gledaju kao na posao i onda se ta deca daju na usvajanje. Mozda ce ti ovo pomoci, mozda ne, ne znam, ali ja volim da podelim sve sto cujem... user posted image

(odgovor članu bebironcic)
  Direktna veza do poruke: 40
   RE: Informacije o usvajanju
23.3.2010 10:10:33   
pepino
IZVORNA PORUKA: banini

moji roditelji su 9 godina čekali bebu.....i dočekali mene i brata,jedva...a u međuvremenu otišli u zvečansku,tražili možda svoju....mama kaže da je u jednom trenutku 12 beba pružilo ruke da baš nju uzmu...a bili su starosti 6 do 9 meseci...jedno malo stvorenje je osuđeno da ga ona koja ga je rodila ostavi,onaj ko ga je napravio jednostavno zaboravi-i toga je bilo svesno....počela je da plače i izašla napolje-kaže da sam mogla sve bi ih ponela sa sobom...plakala danima nad njihovom sudbinom....ali njih onaj gore nije zaboravio-oni će imati svoje mame koje ih možda nisu rodile ali koje će trčati na svaki njihov plač i rečenicu:mama boli me pupa,mama gladan sam.....ta deca će biti kao sopstvena a možda i bolja...imaće tuđe oči ali tvoju dušu.....ješće iz tvoje ruke,tI ćeš ga odvesti u školu i pokazati kako da opere zubiće,napiše slovo....baš ti koja ovo čitaš.......ono će biti tvoja sreća i tvoj korak napred i znaće za to samo i pogledom da kaže hvala....

ZA SVU DECU KOJA SU OSTAVLJENA-DOĆIĆE VAŠE MAMEuser posted image
ZA SVE ŽENE KOJE ĆE USVOJITI BEBU-BOG VAS BLAGOSLOVIOuser posted image
IAKO SVOJU BUDEM RODILA-USVOJIĆU JEDNO SIGURNO-ZNAM KOLIKO TA DECA BUDE RADOST U SRCUuser posted image



Banini ubi me bona,na poslu sam,nemoj da me sad ovoliko rasplacete,...Previse emocija za jedan dan,ubicu vas!!!user posted image

Baninice posto imas tako divnu dusu i srce eto i tvoje bebuske,ide,samo sto nije stigla!!!user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 41
   RE: Informacije o usvajanju
23.3.2010 10:11:44   
bebironcic
Hm....mozda Banini...uz kafu ce tebi bebironcic sve lepo da isprica....

_____________________________

Ako problem moze da se resi,nema svrhe nervirati se,a ako ne moze,nerviranje nece pomoci!!!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 42
   RE: Informacije o usvajanju
23.3.2010 10:12:35   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: Tasha RR

banini naježila sam se. user posted image


ŽAO MI JE AKO SAM VAS RASTUŽILA.....user posted image

i ja se trudim da ostanem user posted image  već dugo, i ponekad mi bude teško....ali se nasmejem kad se set_im .....mene moja negde čeka-čak iako je ne rodim......

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 43
   RE: Informacije o usvajanju
23.3.2010 10:13:41   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: bebironcic

Hm....mozda Banini...uz kafu ce tebi bebironcic sve lepo da isprica....


user posted image user posted image user posted image jedva čekamuser posted image user posted image user posted image

(odgovor članu bebironcic)
  Direktna veza do poruke: 44
   RE: Informacije o usvajanju
23.3.2010 10:14:37   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: pepino

Baninice posto imas tako divnu dusu i srce eto i tvoje bebuske,ide,samo sto nije stigla!!!user posted image user posted image user posted image



idemo zajedno .... sve do jedne.....user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu pepino)
  Direktna veza do poruke: 45
   RE: Informacije o usvajanju
23.3.2010 10:15:36   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: banini

IZVORNA PORUKA: Tasha RR

banini naježila sam se. user posted image


ŽAO MI JE AKO SAM VAS RASTUŽILA.....user posted image

i ja se trudim da ostanem user posted image  već dugo, i ponekad mi bude teško....ali se nasmejem kad se set__im .....mene moja negde čeka-čak iako je ne rodim......
\

Slazem se, mila... ja ne pravim razliku izmedju usvojenog i rodjenog... i zelim ih imati kao u ''''Seranovima'''' punu kucu user posted image

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 46
   RE: Informacije o usvajanju
23.3.2010 10:16:18   
bebironcic
hvala ti Nejt...ne znam...o tome vidis nisam razmisljalauser posted image Pa mislim da kredit nije problem,ko je danas bez kreditauser posted image Nama jedino moze da bude problem to sto ja ne radim i sto se kuca ne vodi na nas nego na svekra,ali sami zivimo u njoj.Ove zene sto su glavne za to kod nas u Ks-u su bile kod nas u poset_u da vide gde i kako zivimo,i kazu da su zadovoljne sto se tice naseg stambenog prostora a i nas samih...pa cemo videti.E,jedino me muci jedna druga stvar....ja bih htela jednu malu bebu od 2-3 meseca ali to kazu da ne mozeuser posted image

_____________________________

Ako problem moze da se resi,nema svrhe nervirati se,a ako ne moze,nerviranje nece pomoci!!!

(odgovor članu bebironcic)
Direktna veza do poruke: 47
   RE: Informacije o usvajanju
23.3.2010 10:18:57   
Anoniman
moj tata radi u socijanoj službi-raspitaću ti se...
skoro je majka 6 dece svoju sedmu ostavila pred vratima službe jer nije imala čime da je hraniuser posted image user posted image user posted image klinka je sa tri i po meseca usvojena od porodice koja ima svoje 2 devojčice i ona je sad njihova najveća radostuser posted image user posted image

(odgovor članu bebironcic)
  Direktna veza do poruke: 48
   RE: Informacije o usvajanju
23.3.2010 10:21:28   
Mari86
A zasto ne moze???user posted image

_____________________________

Dobro se dobrim vraća :)

(odgovor članu bebironcic)
Direktna veza do poruke: 49
   RE: Informacije o usvajanju
23.3.2010 10:23:12   
Anoniman
IZVORNA PORUKA: bebironcic

hvala ti Nejt...ne znam...o tome vidis nisam razmisljalauser posted image Pa mislim da kredit nije problem,ko je danas bez kreditauser posted image Nama jedino moze da bude problem to sto ja ne radim i sto se kuca ne vodi na nas nego na svekra,ali sami zivimo u njoj.Ove zene sto su glavne za to kod nas u Ks-u su bile kod nas u poset__u da vide gde i kako zivimo,i kazu da su zadovoljne sto se tice naseg stambenog prostora a i nas samih...pa cemo videti.E,jedino me muci jedna druga stvar....ja bih htela jednu malu bebu od 2-3 meseca ali to kazu da ne mozeuser posted image


Ne verujem da ces uspeti tako malu da dobijes. Ja sam mislila sa godinu, dve, tri max. Kazu da se sa godinu i po vec vide eventualne bolesti. I da je u tom uzrastu najbolje uzeti dete.
Sad ce me poklopiti neko da ja ne zelim dete, ako biram da li je bolesno, ali strasno je kako je mnogo prethodno usvojene dece sada smesteno u Centar za decu ometenu u razvoju. To je jedna tuzna prica i necu je pisati sigurno, jer su informacije strogo pov. Bebi poslacu ti pp, ako te nesto zanima

(odgovor članu bebironcic)
  Direktna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Tri znaka koji ukazuju na to da je žena pl...
Kada je žena u takozvanim plodnim danima, njeno telo to pokazuje i spolja, uz sitne signale koje možete naučiti da prepo...
Kada je šansa da ostanem u drugom stanju n...
Do ovulacije dođe kad se jajna ćelija koja je sazrevala u jajniku odvoji i započne svoj put jajovodom u matericu.



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here