Domaci sok-sirup (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


Unica -> Domaci sok-sirup (2.3.2010 15:13:13)

Evo jednog super recepta za lak sok. Od ove kolicine se dobije 3l sirupa koji je jak kao kupovni, s tim da bar znamo sta je u njemu.

Potrebno:

  • 7 limuna,
  • 4 pomorandze
  • 2 limuntusa
  • 2kg secera
  • 2l vode

Priprema:

Samleti na masini za meso ili u multipraktiku voce (po receptu ide sa sve korom ali ja sam voce oljustila a prethodno sam koru limuna i pomorandze narendala. Ono belo izmedju "mesa" i kore je jaaakooo gorko) i preliti sa 2l vode pa dodati 2 limuntusa.
Treba da odstoji 1 dan.
Sutradan to procediti. Moze kroz obicnu cediljku ali moze i kroz gazu.
U sirup dodati 2kg secera i ostaviti jos neko vreme uz povremeno mesanje da se rastopi secer. Sipati u flase i drzati u frizideru.

I mnogo je lep sok. Sledeci put cu probati sa vise pomorandza.




Delijagirl -> RE: Domaci sok-sirup (2.3.2010 21:00:48)

Unica imas mozda neko tako sa sljivama? 




Unica -> RE: Domaci sok-sirup (3.3.2010 14:57:38)

Delijagirl, nemam. Zeno, ja nisam ni cula za sok od sljiva, [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] osim onoga kad se skuva od njih kompot.  a ti ako nadjes negde napisi i nama jer ja obozavam sljive.




PoisonEve -> RE: Domaci sok-sirup (22.6.2012 22:51:13)

Dizem temu i dajedm svoj doprinos[sm=smiley1.gif]

Sok Fruktal

1 kg sargarepe
1 kg bresaka
2 kg jabuka
800g secera
40g limuntussa

12-13 staklenih flasa

*Mere vaze za ocisceno voce bez kostica i ljuske
Oprane flase staviti u rernu da 100 stepeni da se sterilizuju.
Ocistiti sargarepu, iseckati je i staviti u 3l vode da se kuva. Za to vreme ocistiti jabuke, iseci ih na cetvrtine i dodati u vec omeksalu saragerpu. Kuvati desetak minuta pa dodati ocescene breskve.
Kuvati jos minut-dva.
Izvaditi voce i samleti u blenderu.
Zatim dodati jos vode u lonac gde se kuvalo voce, pomesati sa preostalom vodom da ukupne bude 8l.
Pustiti da vri nekih 15-ak minuta i skidati penu pp.
Pred kraj dodati limuntus.
Vruc sok prespite u vruce flase i zatvorite poklopcima premazanim alkoholom.
Vratite flase u rernu na 100 stepeni na jos pola sata.
Vruce flase oblozite cebetom da se sto sporije ohlade.
Naravno odvadite odmah litar,dva koje cete da popijete u slast odma[sm=smiley1.gif]

Mm i ja smo ga upravo napravili. Super je[sm=bravo.gif]




Stranica: [1]