Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Ishrana trudnice



Poruka


Anoniman -> Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (8.3.2010 17:53:01)

IZVORNA PORUKA: Daca88

Pisem vam na ovoj temi u ime moje drugarice koja je pre neki dan saznala da je trudna.Ona ne moze da se registruje jer nema kompjuter...Njeno pitanje je,posto ona uopste ne jede meso,znaci nista od mesa jer je godinama vegeterijanac.Ne jede ni belo meso,ni crveno,ne jede cak ni ribu.E,da li steti trudnoci to sto ona ne konzumira meso.Da li ce beba moci da napreduje i bude zdrava od takve ishrane.Kako da nadoknadi nedostatak mesa u ishrani.Ona ne zeli da sada pocne jesti meso.Njena porodica vodi takav rezim ishrane vec 10 godina.Ima li nesto hranjivo sto bi moglo biti zamena za meso,neki jelovnik koji iskljucuje meso,a opet obezbedjuje bebi sve potrebno




LillyT -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (8.3.2010 17:58:25)

Skoro je negde bio text o veg ishrani u trudnoci, ali ne mogu da se setim gde. Nista negativno nije tamo napisano, ja sam samo preletela ocima preko toga, najbolje je da se raspita kod dr-a oko toga. Imas danas kojekave vestacke zamene za sve hranjivo sto ima u mesu, pa ko voli neka izvoli. Takodje, ima text i o deci vegetarijancima, koji opet ne govori nista protiv tog nacina ishrane. 




Anoniman -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (8.3.2010 18:08:29)

Svejedno, meni je ovo suludo.




Anoniman -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (8.3.2010 18:11:32)

I meni je. Napisala sam u Trudnice prvo tromesečje da ja to ne mogu da razumem - ali to je MOJ problem (to što ne razumem). 




snješka -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (8.3.2010 18:58:53)

I moja drugarica je vegeterijanac, ali je u trudnoći morala da jede meso, jer joj dr tako rekao. Ni jedna zamjena vještačka nije dobra, bar u trudnoći. Pa vjerujem kome je stvarno stalo do bebinog zdravlja trebalo bi da mu nije teško promijeniti neke stvari. Ja sam prestala pušiti nakon 14 godina.




bratzz -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (8.3.2010 19:23:39)

Ja nisam vegetarijanac ali ne volim da jedem meso medjutim posto sam trudna moram da jedem meso da bi moja bebe mogla normalno da se razvija. Meni takva zrtva ne predstavlja problem jer mi je dete na I mestu. A kad razmisljam o tome da li bi mogla da postanem vegetarijanac shvatimj da je to nemoguce jer ja jedino meso ne volim melko, mlecne proizvode i jaja obozavam.




LillyT -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (8.3.2010 19:33:27)

Bratzz, imas razlicite grupe (mislim 4) vegetarijanaca, bar je tako ranije (po ne znam kojoj nomenklaturi) bilo. Uglavnom, imas i tu grupu koja samo ne jede meso, a jede/pije mleko i mlecne proizvode.
Ne znam, ja nisam za vestacko uzimanje dodataka, ali opet ne razumem se dovoljno u tu tematiku. Nisam mesozder, mogu i bez mesa. Nemam nista protiv vegetarijanaca, ne mislim da skode bebici, ali to nije moja prica.




Dora -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (8.3.2010 19:35:12)

Ja to zaista ne mogu da razumem, i ne podržavam, ali svako ima pravo na svoj izbor. Samo mislim da bez mesa ishrana nije potpuna...




Anoniman -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (8.3.2010 19:56:16)

Postoji 6 ili 7 vrsta vegetarijanaca, ako nekog posebno interesuje ta tema uopsteno, mogu otvoriti, sutra, posto veceras necu stici, posto znam ponesto o tome sa faksa.




Anoniman -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (8.3.2010 19:59:20)

Daco, ono na sta tvoja drugarica MORA da obrati paznju je sledece:
unos esencijalnih masnih kiselina koje sadrzi meso-moze da ih unese i putem orasastog voca i mahunarki, ali mora da se posavetuje sa nekim o kolicini, jer ih u tim namirnicama ima znatno manje nego u mesu, a soja i tofu su neizostavni ako ne jede meso. Takodje, treba da zna da ako ne jede ribu mora da unosi omega 3 masne kiseline, koje takodje sadrzi orasasto voce, a mora i da pazi na unos vitamina, kao sto je b vitamin.




minavb -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (9.3.2010 7:44:07)

I dalje ne znamo o kom se tipu vegetarijanstva radi, ali dobro, predpostavimo da tvoja drugarica ne unosi nista sto je zivotinjskog porekla. Nije problem nastaviti sa ovim tipom ishrane u trudnoci. Proteini se mogu nadoknaditi iz mahunarki a najbolje je iz sojinog mleka, jogurta i tofu proizvoda. Iz ovih proizvoda takodje, mogu se uneti i potrebne kolicine kalcijuma, kao i iz fortifikovanih vocnih sokova . Kao sto Nedja rece, esencijalne masne kiseline se mogu uneti iz orasastog voca. Jedino sto moze predstavljati problem je unos vitamina B12, zinka i gvozdja, sto cesto moze biti problem i zenama koje se uobicajeno hrane. Ovi sastojci , narocito vit B12 se pretezno nalaze u namirnicama zivotinjskog porekla, pa se za njihovo unosenje mora koristiti suplementacija.
Ja predlazem da se u ishranu ovog tipa, uvede riba i poneko jaje kao dva kvalitetna izvora punovrednih proteina, i ostalih sastojaka koji su neophodni za pravilan rast i razvij ploda.




Daca88 -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (9.3.2010 13:38:24)

Sinoc sam bila kod drugarice,i pricale smo o ovoj temi.Pitala sam je sta jede a sta ne jede da bi znali da napisete ono sto vi znate,i evo.Ne jede meso,ni peceno,ni kuvano,ni na pari,ni rostilj,ni obareno.Ne jede curetinu,svinjetinu,govedinu,jagnjetinu,teletinu,ribu...jede SAMO piletinu,ali SAMO jednom nedeljno,uglavnom uz nedeljni rucak,a tada pojede najvise 20-30g piletine.Ne jede jaja,sir,kajmak.Ne jede suhomesnate proizvode tipa salama,pasteta,kobasica.Jede samo ponekad virsle-takodje pilece.
A JEDE,pasulj,grasak,pirinac,testenine,supu,krompir,jogurt,mleko,spanac,soseve,gljive.Od semenki jede susam,bundevino seme,suncokret,orahe NE jer ima alergiju*zato sto kazete da su hranjivi*.Pije guste sokove,od voca jede jabuku,narandzu,bananu,limun...Od povrca jede samo krastavce,spanac,paradajz.Ne jede tikvice,bundevu,patlidzan.To ne jede zato sto ne voli.Od slatkisa jede plazmu,biskvite,cokolade sa zitaricama...Eto to sam upamtila[sm=zmeden.gif]




anci 81 -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (9.3.2010 15:03:31)

Ni ja ne jedem meso....
A ubise me moji sa kukanjem da ga jedem.
Sta cu kad ne volim.
Samo suhomesnato!
Bebac je dobro,uvek je i napredniji u odnosu na starost trudnoce.
Trenutno mi je opala krvna slika,ali ne verujem da je to zato sto ne jedem meso...
Mada mi je dr. odmah na pocetku rekla da moram da jedem ali ja nisam...[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Ni piletinu,ni ribu...Nekad mozda tunjevinu(jednom mesecno)
Ali zato jedem povrce,mlecne proizvode,jaja,voce,suvo voce,lesnike,bademe,orahe... Pijem kakao...




ivanabg -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (13.3.2010 2:02:35)


mislim da je sva hrana sacinjena od iste energije i da u osnovi bitan osjecaj.treba jesti po osjecaju ,slusati organizam ,onda je sve ok.caki kad postoje pogresne navike.ja sam vegetarijanac,ali intenzivno razmisljam o ishrani drugih ljudi posljednje vrijeme i vidim da uopce nema veze sto se jede nego kako mozak prihvaca to sto se jede.ja pojedem cokoladu,najezim se sama na sebe.odmah lice upropastim.psiholoski je sve.bez staha neka jede sto i do sada.ako je njoj dobro i djetetu ce biti.bitno da se nicega ne boji.ako nema otpor prema mesu neka ga jede ako se boji da ce faliti djetetu.svoje dijete ne bih ucila da bude vege,ali nisam ni sama sigurna za trudnocu jer sam i sama puna sugestija.
p.s.ovo nije bilo od pomoci[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]




choopa choops -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (25.3.2010 1:40:29)

 Evo ovdje ima ponesto o takvoj ishrani u trudnoci

http://www.poliklinika-harni.hr/teme/trudnoca/03_vegetarijanstvo.asp

Ako ne smije link, neka moderatori izbrisu, a tebi posalju na pp [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Ja nisam vege [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image], ali divim se tim ljudima. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Blagoslovena -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (26.8.2011 9:52:09)

Šta trudnice ne bi trebalo da jedu?

Masnoće
Životinjske masti treba izbegavati: svinjsku, guščiju, loj i slično. Ne preporučuju se slanina, proizvodi od slanine i jake masne zaprške.

Mesa
Jaka mesa treba izbegavati, pogotovu mesa sa roštilja ili jako slana i reš pečena (ovčetina, svinjetina ili govedina). Mesne prerađevine su takođe opasne za trudnicu: paštete, salame, kobasice ili jako dimljeno meso.

Riba
Masne ribe, pogotovu sa roštilja ili jako pržene i mnogo začinjene, treba izbegavati na trpezi.


Šta jesti u trudnoći i tokom dojenja?

Masnoće

Najzdravije je maslinovo nerafinisano ulje. Mogu se koristiti suncokretovo i ulje od kukuruznih klica, ali takođe pod uslovom da nisu rafinisana. Manje količine margarina i maslaca poželjne su u ishrani. Uz barenu hranu i salate treba koristiti ulja koja nisu termički obrađivana.

Mesni proizvodi

Mlada mesa su zdrava za svakoga pa ih preporučujemo i mladim majkama i trudnicama. Meso treba da je bareno, bez kožica, sa malo masnoće i što manje jakih začina. Žene u ovom periodu treba da jedu mladu piletinu, ćuretinu, teletinu, junetinu ili meso divljči (srneće ili zečije meso). Po jedno jaje se preporučuje svakog drugog ili trećeg dana.

Riba


Riba je zdrava u ishrani, ali ne treba jesti masne ribe i jako pržene ili reš pečene. Stručnjaci savetuju da treba jesti oslić, pastrmku, štuku i tunu.


Ovako piše na jednom od sajtova, nisu ni sva mesa dobra....za vegetarijance postoje i jelovnici na internertu...uopšte mislim da treba svako da jede šta mu najviše odgovara...ja od ribe najviše volim brancin i oradu i eventualno tunjevinu, jela sam i slaninu i kuvala na svinjskoj masti, pa i suvo meso i meso sa roštilja, piletinu...bitno da je sve umjereno i ne stalno...za nešto se može i žrtvovati, a u nečemu i uživati...[sm=smiley1.gif]




peca -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (2.10.2011 13:22:25)


IZVORNA PORUKA: Blagoslovena


Riba je zdrava u ishrani, ali ne treba jesti masne ribe i jako pržene ili reš pečene. Stručnjaci savetuju da treba jesti oslić, pastrmku, štuku i tunu.




Ja sam na milion mesta procitala da trudnice ne smeju da jedu tunjevinu (ja je volim) pa ajd sad, neka covek bude pametan. Sve to sto pricaju je meni kontradiktorno, ne samo za tunu nego za mnoge stvari. Za jednu stvar mozes da cujes 5 razlicitih misljenja, nema nista zvanicno, i tesko je ne pogubiti se medju toliko razlicitih informacija [sm=zmeden.gif] Desavalo mi se kad neki taxr procitam pazljivo da cak u jednom jedinom textu uzvatim autora kako za jednu namirnicu cas kaze da valja cas da ne valja [sm=smiley7.gif]




minavb -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (2.10.2011 13:28:36)

Jedna namrinica, kao npr tuna, u odredjenom periodu necijeg zivota moze biti stetna, a u drugom korisna. Tako tuna je tuna vrlo korisna, jer je bogata nezasicenim masnim kiselinama, i cuva krvne sudove. Medjutim, tokom trudnoce se pravila menjaju, patuna, i druge morske ribe koje zive dugo, postaju stetne za plod zbog skladistenja teskih metala u svojim tkivima (ziva).




Inica -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (2.10.2011 13:32:23)

Za tunu mislim da ne sme ona iz konzerve.. Nemam pojma.. Ali o tome sta se sme,a sta ne sme u trudnoci uvek postoje razlicita misljenja. Ja jedem sta mi se jede,i to je to..
Sto se tice mesa- slabo, tek skoro sam pocela, i to jednom u dve nedelje mozda. Gadilo mi se na pocetku, a sad ga pojedem jer znam da bi trebalo.




peca -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (2.10.2011 13:34:28)

Ja nikad nisam ni videla ni jela tunjevinu a da nije u konzervi !? [sm=zmeden.gif]




minavb -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (2.10.2011 13:35:10)

Odnosi se i na svezu, i na tunu iz konzerve. Tokom trudnoce ne bi trebalo da se jede sve, ali kako cete se hraniti, vas je izbor. Inace, imamo temu ''''sta ne jedete u trudnoci''''.
Na trzistu postoje i fileti sveze i smrznute tune, narocito u Beogradu.




Inica -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (2.10.2011 13:51:32)

Nisam bila sigurna dal se odnosi i na svezu, ali u svakom slucaju je ne jedem..iz istog razloga kao i meso- ne mogu.. Znam ja sta je zdrava hrana i ishrana, ali su mi se "pRohtevi" promenili..




vesnam -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (17.11.2011 8:30:37)

Ja meso ne jedem od malih nogu, kaže mama da sam i kao mala izbegavala. Meni se gadi da jedem mrtvu životinju, probala sam zbog zdravlja, ali ne vredi. Jedem sir,jaja, pijem mleko itd, ali meso nema šanse. Pitala sam doktoricu da li je to ok, kaže žena kad ostanem trudna da uvedem ribu jednom ili dva puta nedeljno i to će biti dosta. Ješću je sigurno zbog bebe, začepim nos i gutam, a do tad životinje puštam da žive.




minavb -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (17.11.2011 13:02:40)

Potpuno te razumem. SUludo bi bilo terati te da jedeš nešto što ti se gadi a realno, jedeš sve ostalo što ti je potrebno za zdravu trudnoću. Jedi ribu (osim tune, sabljarke, morskog psa i morskih plodova), puno mahunarki, meso i mesne prerađevine, jaja, i sve će biti super.[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Sanchy -> RE: Zdrava trudnoća bez mesa u ishrani (18.11.2011 20:25:18)

Mi u  biti i nismo mesozderi,skoro sam citala nesto na tu temu na internetu.Zena je objasnjavala kako je dovoljno pogledati nas sistem za varenje i logicki zakljuciti da se zaista razlikujemo od drugih mesozdera.Kao primer je navela duzinu nasih creva u odnosu na recimo creva macke,lava,tigra koja su kratka i prava tako da brzo izbacuju neiskoriscene ostatke mesa dok su nasa predugacka i uvijena tako da se meso jako dugo zadrzava u samim crevima gde vec zapocinje sam proces truljenja sto opet negativno deluje na ceo organizam.Takodje je pomenula nedostatak enzima koji bi trebalo brzo da uticu na varenje mesa.Spominjala je i nase zube koji jednostavno nisu zubi mesozdera..i tako,clanak je bio interesantan a ja i onako ne jedem meso pa sam se sto posto slozila sa njom[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>