Trudnoća i lekovi (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođajPoruka


Anoniman -> Trudnoća i lekovi (13.3.2009 12:33:10)

Koji lekovi su dozvoljeni u trudnoći?

A koji nisu? Zašto?
prase -> RE: Trudnoća i lekovi (13.3.2009 12:43:44)

Ja sam u trudnoći imala groznu upalu sinusa i moj ginekolog mi je rekao da mogu da pijem sve antibiotike koji spadaju u peniciline i cefalosporine (za ove druge nisam 100% sigurna da se tako zovu). Za svaki lek treba lepo pitati ginekologa da li može ili ne. E da, za snižavanje krvnog pritiska pred kraj trudnoće mi je ginekolog prepisao Bensedin (2mg - nisam pila) i Methyldopa (to sam pila).
eugenija -> RE: Trudnoća i lekovi (13.3.2009 12:50:38)

Aspirin prolazi kroz posteljicu. Taj lek je, dakle, obično kontraindikovan za vreme trudnoće, sem u veoma izuzetnim slučajevima i zamenjuje se drugim sredstvima koja ne prolaze tako lako kroz posteljicu.

Magnezijum
se često prepisuje u raznim vidovima kod trudnica koje su nervozne ili kod kojih postoji neuromuskularna razdražljivost: u tim slučajevima deluje veoma blagotvorno.

Sedativi
(sredstva za umirenje ili za spavanje) se, osim u nekim izuzetno retkim slučajevima, mogu koristiti u malim dozama i tokom kratkog perioda, i to obavezno pod lekarskim nadzorom. Neki antidepresivi, kao što je litijum, apsolutno su kontraindikovani.

Sintetičke vitamine
ne treba uzimati sistematski; neki se mogu bez bojazni prepisivati, naprimer, vitamin B, u slučaju grčeva u nogama.

Lekar vam može prepisati neke hormone, na primer prirodni progesteron ili njegove veštačke derivate, na početku trudnoće, da bi se podstaklo njeno napredovanje. Kasnije će progesteron biti prepisivan da bi se sprečile kontrakcije mišića materice. Vaš lekar se opredeljuje za te preparate zato što nemaju nikakvo dejstvo na fetus. Ako ostanete trudni, odmah pošto ste prestali da uzimate pilule za kontracepciju, ne postoji nikakva povećana opasnost da kod fetusa dođe do nekih deformiteta, kao što se ranije verovalo.

Izričito se preporučuje da se spreči da dobijete močvarnu groznicu, u slučaju da morate da putujete u krajeve u kojima ona stalno vlada. Tada se daju sintetički lekovi protiv močvarne groznice. Naime, ta bolest je veoma opasna u trudnoći.

Lekovi protiv konvulzija
koriste se kod epilepsije; za vreme trudnoće moraju se kombinovati sa folnom kiselinom i vitaminom K. Tokom osmog i devetog meseca preporučuje se i dodavanje vitamina D.

Antibiotici:
ciklini će dovesti do toga da mlečni zubi bebe požute, pa je bolje da ih izbegavate. Ali, ne odražavaju se na gleđ stalnih zuba i ne izazivaju veću sklonost ka krvarenju zuba. Ta nezgoda je dakle, sitna i prolazna. Zato ne treba da se preterano brinete, ako ste uzeli cikline u trenutku kada još niste znali da ste trudni.

Kortikoidi
koji se neprekidno uzimaju nisu kontraindikovani u trudnoći. Ne dovode do povećanog rizika od deformiteta kod bebe, ali rst fetusa može biti usporen, tako da novorođenče može biti smanjene težine.

Antikoagulansi
koji se uzimaju oralnim putem su kontraindikovani u određenim priodima trudnoće (na početku i na kraju), jer mogu dovesti do pobačaja. Heparin i njegovi derivati koji se daju potkožno mogu se koristiti tokom čitave trudnoće.

Za homeopatsko lečenje se tvrdi da je neškodljivo, ali nije dokazano ni da je delotvorno.

Izvor: Fridman, R., Koen Solal Ž., Moja trudnoća - moja beba. (1997). Beograd. PAIDEIA

mamica salamica -> RE: Trudnoća i lekovi (13.3.2009 12:56:48)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image] Eugenia
Medo Brundo -> RE: Trudnoća i lekovi (17.3.2009 19:28:53)

Ima ovde dosta poucnog ali koja je verovatnoca da u sred Beograda dobijem mocvarnu groznicu [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden2.gif[/image]
ali sta ako me uhvati grip koji vlada, zaboli grlo, procuri nos... ako dobijem temperaturu...? Sta da uzmem za skidanje temperature? Sta za bolno grlo? Smem li koristiti propolis? Sirup za kasalj? Koji smem? Da li su svi cajevi bezbedni? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]

eugenija -> RE: Trudnoća i lekovi (17.3.2009 19:40:10)

Joj draga Brundo, mislim da nisi pažljivo pročitala.. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image] Ne piše za močvarnu groznicu ukoliko se dobije na našim prostorima.. već "u slučaju da morate da putujete u krajeve u kojima ona stalno vlada."
Za grip, grlo i curenje nosa, ukoliko nemaš povišenu temperaturu uzima se dosta tečnosti, meni je davala i c vitamin (Šumeći, 500 mg, Hemofarm). Ukoliko ima temperature, uzima se paracetamol.

Mery -> RE: Trudnoća i lekovi (17.3.2009 20:18:09)

Meni su svi rekli samo paracetamol nije stetan ako treba a sve ostalo bolje NE. A moja drugarica koja je sada u 9. mjesecu je na pocetku trudnoce dobila da pije aspirin da bi imala bolju prokrvljenost.
eugenija -> RE: Trudnoća i lekovi (18.3.2009 12:44:29)

Baš me čudi za aspirin Mery, jel joj to ginekolog dao da pije?
Mery -> RE: Trudnoća i lekovi (18.3.2009 12:48:28)

IZVORNA PORUKA: eugenija

Baš me čudi za aspirin Mery, jel joj to ginekolog dao da pije?


Kada je otisla da joj dr potvrdi trudnocu dala joj je aspirine, i meni je cudno. A ista ta dr i meni sada vodi trudnocu i meni nije dala da ih pijem.
Anoniman -> RE: Trudnoća i lekovi (18.3.2009 13:11:20)

Zato što ako je sa trudnoćom sve ok, aspirin se ne treba piti. Pisale su žene o tome u temi koja se zove nešto tipa Tromboza i trudnoća, ili tako nekako.
Anoniman -> RE: Trudnoća i lekovi (18.3.2009 13:15:15)

Evo je tema: Trudnoća i trombofilija KLIK
marince1 -> RE: Trudnoća i lekovi (4.10.2009 11:34:53)

Meni su dali cliacil protiv upale ,to je na bazienicilina i to jedozvoljeno
LillyT -> RE: Trudnoća i lekovi (7.10.2009 21:43:14)

A sta pijete za glavobolju? Meni rekao doca da brufen nece da skodi ako me bas boli glava (ja pila nurofen dok nisam saznala za trudnocu), mada sam par puta otrpela bas jake glavobolje. Drugi (drzavni doca) mi je rekao da mogu bilo sta da pijem, ali da "sacekam i da pijem ako bas moram." 
Anoniman -> RE: Trudnoća i lekovi (8.10.2009 8:45:09)

Meni je rečeno jedino Paracetamol. I za glavobolju, i za bolove... ma za sve SAMO PARACETAMOL, isto su mi rekli i kada sam dojila.
Trcosava -> RE: Trudnoća i lekovi (8.10.2009 8:51:54)

za jače prehlade i ''bolesti'' dozvoljen je kliacil, paracetamol isto dozvoljen i čini mi se palitrex ili pentrexyl (mešam ih redovno)
nisam sigurna i ovo sledeće ne uzimati kao tačno - ali čini mi se da trudnice i doilje mogu da piju one lekove koje smeju i novorođenčad ali za ovo nisam sigurna

NIKAKO na svoju ruku ne uzimati bio kakve lekove u trudnoći!!!!! Taj državni što ti rekao da smeš bilo šta - streljala bih ga!!!
pre 6 god sam išla na kiretažu zbog lekova, nisam znala da sam trudna i pila sam ciprocinal i pipegal (pipem)
od tada trpim sve moguće bolove - ali lekove ne pijem (izuzetak ozbiljne prehlade i visoka temperatura)
LillyT -> RE: Trudnoća i lekovi (8.10.2009 12:24:26)

Ma ti drzavnjaci, barem u mom DZ-u, su ocajni, ali sta da se radi, moram i njih da posecujem. U principu, imala sam glavobolju, ali ipak nisam pila nista, jer nije bila jaka, samo je duze trajala. Uglavnom, moj pravi (privatni) dr. mi je rekao da ne trpim jake glavobolje (ako potraju) i da popijem brufen, mada ja vise volim nurofen jer odmah deluje. Ali, nadam se da ih necu vise imati, jedino mi smeta kada me drmne na poslu, onda sam sva slogirana i pogubljena. 
Anoniman -> RE: Trudnoća i lekovi (27.11.2009 11:28:33)

IZVORNA PORUKA: Daca88

Mene pocele muciti prave glavobolje i mucnine,a do juce nikakvih simptoma.
Sta bi pomoglo za glavobolju?
Pitala sam jednu poznanicu koja je babica u nasoj bolnici,i ona kaze andol,aspirin,brufen-NIKAKO!Takodje mi rekla da nikakav antibiotik,niti bilo kakav lek do 15 nedelje nesmem da pijem.Joj sta da radim sa glavoboljom?
Anoniman -> RE: Trudnoća i lekovi (27.11.2009 11:40:42)

Ja ne pijem nishta.... zna bash jako da me boli glava...sve mi nesvest bude....i onda lepo legnem...ugasim svu buku oko sebe....i odremam.... ni u ludilu necu da pijem nishta...ma shta doktori rekli...

Zar ste vi toliko slabe i ne mozete da istrpite bol....da treba da pijete lekove???[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image] Ne kapiram to ni inache...jer nikad ne pijem lekove...i ne shvatam da treba da svaku glavobolju uzimati lek...pogotovo u trudnoci...
buhla -> RE: Trudnoća i lekovi (15.12.2009 10:47:59)

Veza između majke i nerođenog deteta je toliko bliska da njeno zdravstveno stanje značajno utiče na rast i razvoj ploda - bilo direktno, bilo preko lekova koje prima u toku bolesti
Dugačak je spisak oboljenja i stanja majke sa neželjenim posledicama po bebu. Nekada se radi o hroničnim bolestima - koje postoje i pre trudnoće, a ponekad oboljenje nastane u trudnoći, pri čemu može da bude i njome izazvano. Posebnu kategoriju predstavljaju infekcije, koje direktno mogu da ugroze plod i, u zavisnosti od starosti trudnoće, da dovedu i do razvojnih nenormalnosti (anomalija), ili akutnog oblika bolesti. Od velikog značaja je i stanje uhranjenosti majke pre i u toku trudnoće, kao i njene loše navike - u smislu konzumiranja duvana, alkohola, sedativa i droga.    NAJČEŠĆE AKUTNE BOLESTI U TRUDNOĆI   Povišena temperatura Povišena temperatura je najčešće znak infekcije. Ukoliko se još nisu pojavili drugi simptomi bolesti, treba ih očekivati u najskorije vreme. Ako je temperatura blago ili umereno povišena (ne prelazi 38,5 stepeni), ne treba je po svaku cenu obarati - jer odbrambene snage organizma bolje funkcionišu pri povišenoj, nego pri normalnoj temperaturi (zato je imuni sistem i podiže). Dovoljno je povećati unos tečnosti, da ne bi došlo do dehidracije.   U slučaju visoke temperature, veća je šteta od koristi (što se tiče odbrambenih snaga organizma) - kako za majku, tako i za plod, pa je obavezno treba obarati. I to na vrednost ispod 38 stepeni, a ne po svaku cenu na normalu. Koji lek uzeti? Najbezbedniji je Paracetamol (i njegove zamene). Lekovi na bazi acetilsalicilne kiseline (Aspirin, Andol i slični), kao i Ibuprofen (Brufen) mogu da se uzimaju u I i II trimestru, ali su potencijalno opasni u III trimestru, jer blokiraju dejstvo prostanglandina (prirodnih supstanci čiji nivo raste pred porođaj i koje učestvuju u njegovom započinjanju), što može da uzrokuje produženje trudnoće. Takođe, ovi lekovi povećavaju sklonost ka krvavljenju - i kod majke i kod deteta, a to može da izazove komplikacije u toku porođaja. Tuširanje mlakom vodom ne može da škodi, pa ga treba kombinovati sa antipireticima (lekovi za sniženje temperature), pod uslovom da ne izaziva veću neprijatnost. U svakom slučaju, trudnica sa povišenom temperaturom treba da se javi lekaru. Samoinicijativno uzimanje antibiotika nije dobro, a može da bude i opasno po plod.   Bolovi Ako buduću majku zaboli glava, prvo treba izmeriti krvni pritisak. Povišenim krvnim pritiskom se smatra vrednost iznad 140/90 mmHg (milimetara živinog stuba), ali i manja - ukoliko je znatno viša od uobičajene vrednosti za dotičnu osobu. Nagli skok, ili izrazito povišen krvni pritisak, koji može da bude indukovan samom trudnoćom - veoma često je praćen glavoboljom, povremeno i zujanjem u ušima. On uvek predstavlja ozbiljan problem za trudnicu i njeno dete, pa zahteva neodložnu lekarsku pomoć. U slučaju da krvni pritisak nije povišen, najbezbednije je popiti Paracetamol, a ako postoji sumnja na upalu sinusa, treba se javiti lekaru - koji će da ordinira antibiotike i kapi za nos. Glavobolja skoro uvek prati i visoku temperaturu, a takođe može da se javi u sklopu velikog broja respiratornih virusnih infekcija (na primer, gripa). Osobe koje pate od migrene - u trudnoći mogu da imaju češće napade, zbog čega treba da se obrate za pomoć svom neurologu.   Gušobolja se leči antibioticima samo ako je u pitanju gnojava angina (streptokokna upala grla, koja može da nastane i kod osoba koje su operisale krajnike). Sve ostalo je uzrokovano virusima, pa antibiotici nisu od koristi. U ovoj situaciji pomažu topli napici i pastile za dezinfekciju grla, na bazi mentola.   Bol u uvu nalaže pregled kod ORL specijaliste (otorinolaringologa, odnosno lekara za uvo, grlo i nos), koji će da ustanovi uzrok i preduzme potrebne terapijske mere. Ali, u većini slučajeva, to neće uticati na plod.   Zubobolja je česta u trudnoći. Znak je karijesa, tako da obolele zube treba neodložno lečiti.   Bolovi u trbuhu, koji su praćeni prolivom, proći će nakon uvođenja dijete (posne supe, bareno povrće - krompir, šargarepa, karfiol, posno meso, čajno pecivo, dvopek, džem od šipka, kompot od jabuka, pečene dunje...). Uz dijetu je važan i povećan unos tečnosti, a od lekova je dovoljan Probiotik. Svi drugi bolovi u trbuhu obavezno nalažu pregled kod lekara, da se vidi stanje trudnoće. Izrazite bolove može da izazove pokretanje žučnih i bubrežnih kamenčića, pa se u tim situacijama treba hitno javiti lekaru. Operacija kod trudnice nije kontraindikovana ako joj je zdravlje ozbiljno ugroženo.   Bolovi u krstima se često javljaju u poodmakloj trudnoći i posledica su pritiska uvećane materice na određene nervne završetke. Nije dobro snimati kičmu, a nije ni potrebno, jer rendgenski zraci imaju štetno dejstvo na plod. Ako su bolovi veoma jaki, treba se javiti lekaru. Situacija se, najčešće, spontano popravlja nakon porođaja.   Povraćanje Mnoge trudnice, naročito u prvom trimestru, obilno povraćaju. Iako ova pojava obično spontano prolazi, ona može da naruši zdravlje ukoliko dovede do jače dehidracije i gubitka u telesnoj masi. U takvim situacijama se treba javiti lekaru, koji će da preduzme potrebne mere. Naravno, povraćanje može da bude i znak trovanja hranom ili nekim drugim uzročnikom, ali i znak čira na želucu i dvanaestopalačnom crevu. Ako se javi jednokratno, naročito ako nakon povraćanja usledi proliv - verovatno je u pitanju uzimanje neadekvatne hrane, ili infekcija digestivnog trakta.   Neposredno posle povraćanja, nije dobro opterećivati želudac - ni tečnošću, ni hranom. Treba ga odmoriti sat-dva, pa onda oprezno započeti unos tečnosti (na usta), po principu «često, a malo». Nekada je ovo dovoljno da se simptomi u potpunosti povuku.   Ukoliko se jave bolovi u trbuhu, važno je da li trudnica ima stolicu ili ne. Proliv se leči samo uzimanjem Probiotika, pri čemu treba nekoliko dana jesti lako svarljivu, barenu hranu, uz povećan unos tečnosti (čaj, posne supe). Ako simptomi ne popuste za dan-dva, treba se javiti lekaru i odneti stolicu na pregled. Ukoliko uz jake bolove u trbuhu i uporno povraćanje postoji zatvor, odmah se treba javiti hirurgu.   Svaki gubitak prekomerne količine tečnosti - putem povraćanja, proliva i povišene temperature, može da dovede do metaboličkih poremećaja i promene kiselinskog sastava krvi, koje nisu dobre ni za majku ni za plod. Takve situacije nisu česte, ali zahtevaju bolničko lečenje, jer svako uzimanje lekova na usta može da izazove ponovno povraćanje, a time i pogoršanje opšteg stanja. Lekar će utvrditi da li se radi o akutnom oboljenju - koje će nakon male pomoći brzo da prođe, ili je u pitanju akutni početak neke ozbiljnije bolesti, koja po prvi put može da se javi baš u trudnoći i da ugrozi plod ako se ne leči (na primer, šećerna bolest).   Alergije Sklonost ka alergijama je povećana u periodu graviditeta. Naročito su česte promene na koži nakon sunčanja, koje se trudnicama nikako ne preporučuje. Ako se ispolji bilo kakv oblik alergije, treba se javiti lekaru. Najvažnije je da se ustanovi koja vrsta alergena je izazvala alergiju i nastojati da se on izbegava. Kod osoba koje pate od hroničnih alergijskih bolesti (na primer, bronhijalne astme), u trudnoći može (ali ne mora) da nastupi pogoršanje. Tada moraju da se jave lekaru koji ih je pre trudnoće lečio od dotične bolesti. Alergije obično nemaju uticaja na plod. Izuzetak je anafilaktički šok (burna alergijska reakcija sa dramatičnom simptomatologijom), kada su i majka i plod životno ugroženi, kao i težak astmatski napad, praćen značajnim padom nivoa kiseonika u krvi.   Lupanje srca Osim kod primene lekova za održavanje trudnoće, iz grupe beta-2 agonista (Partusisten, Pre-par, Gynipral), lupanje srca zahteva konsultaciju kardiologa. Trudnicama koje koriste pomenute lekove, ginekolog će uvek da prepiše i Isoptin (Verapamil), koji sprečava ovo neželjeno dejstvo leka i kod mame i kod ploda.   Većina navedenih stanja nije opasna po plod, ali može da bude  opasna nestručna primena lekova. Zato je uvek najbolje da se trudnica najpre javi lekaru.   Prim dr Maja Skender, pedijatar
dzepna venerica -> RE: Trudnoća i lekovi (15.12.2009 11:04:37)

ja sam juce imala stravicne bolove u glavi, sve sam mislila da cu da povracam od bola i da cu da se onesvestim, i tako ceo dan.... onda je moj dragi otisao da kupi febricet odnosno paracetamol, jer su mi reklli da to sme trudnica da pije na svoju ruku kad god zeli, a i apotekarka mu je ponovila isto... Ali ja kad sam videla kolika je tableta, nekako mi se nije dalo da je popijem, pa sam se okupala oprala kosu, jela.... i proslo , SVE JE STVAR PSIHE. PoZDrav svima , svako ima pravo na svoje misljenje :)
buhla -> RE: Trudnoća i lekovi (15.12.2009 11:12:33)

ja 24h konstantno imam bolove.. upala desni... i veruj mi pokušavala sam da ne razmišljam, ali ne mogu, sve me boli, ne mogu ni da jedem... tako da sam morala da popijem brufen i to onaj sirup za bebe. nisam zaspala dok njega nisam popila, a isto tako me probudio bol u pola noći kad je prestalo dejstvo brufena.
gagana83 -> RE: Trudnoća i lekovi (15.12.2009 12:30:40)

Ne znam postoji li tema o dojenju i lekovima pa cu da pitam ovde.Zna li neko sta smem protiv bolova,uzasno me boli zub.Tasha je spominjala paracetamol,jel to slicno kao panadol ili sam ja nesto pobrkala.Ja sam nocas popila brufen,na jednom sajtu pise da on sme[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
Anoniman -> RE: Trudnoća i lekovi (15.12.2009 12:39:19)

Gagana, koliko ja znam, smes samo ono sto u tom uzrastu same da se daje bebi, u tvom slucaju, paracetamol ili febricet. Brufen sam skoro sigurna da ne smes, a za ova dva znam da smes.
Maya21 -> RE: Trudnoća i lekovi (15.12.2009 12:42:23)

Brufen se ne daje deci do godinu dana, tako da nije trebalo da popijes. Mada mislim da od jednog brufena ne moze nista da bude. Samo paracetamol i febricet, kako je Nedja rekla [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
gagana83 -> RE: Trudnoća i lekovi (15.12.2009 12:43:38)

Uf,ja popila sinoc jedan brufen i to od 400! Bas sam kreten,valjda nece nista da joj bude od tog jednog[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]Znala sam da smem febricet al ga nisam imala.Joj bas sam idiot!!!!!!!!!!!!
Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>