Hiperlaktacija (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Dojenje i dopuna dojenju



Poruka


eugenija -> Hiperlaktacija (18.3.2010 23:43:10)

Hiperlaktacija (povećana produkcija mlijeka) je situacija kada vaše tijelo proizvodi veliku količinu mlijeka koje izlazi brzo I snažno, odnosno curi ili prska u mlazu. Beba se može izmicati, zagrcavati ili gušiti nakon inicijalnog mlaza mlijeka zato što nije u stanju da guta dovoljno brzo. Beba može odbijati dojku I biti jako uznemirena te glasno plakati. Neki ljudi ovakvu situaciju objašnjavaju prejakim refleksom otpuštanja mlijeka. Ovo objašnjenje nije potpuno tačno, zato što implicira da je problem u refleksu otpuštanja umjesto u produkciji mlijeka.

Šta ga uzrokuje?

Preaktivna proizvodnja mlijeka je obično posljedica nezrele, neregulisane produkcije mlijeka, I ispravlja se za nekoliko sedmica. Međutim neke majke nastavljaju proizvoditi previše mlijeka I nakon što se produkcija uspostavi.
Neki specijalisti za dojenje vjeruju da je ovaj problem češći kod majki sa velikim brojem alveola (mliječnih žlijezda) u grudima. Prosječan raspon je 100,000 do 300,000 alveola po dojci, a majke sa hiperaktivnom laktacijom se u glavnom nalaze pri vrhu raspona. Neki hormonalni disbalansi, pituitary tumori I lijekovi mogu jako povećati produkciju. Ako ste zabrinuti posjetite doktora.

Šta da radim

Prije svakog podoja, ručno lil pumpom izdojite samo toliko da usporite tok mlijeka (možete ovo mlijeko izdojiti u neku pamučnu tkaninu, ili u sterilnu posudu za kasniju upotrebu) Ali nemojte izdajati previše, ili između podoja dok pokušavate regulisati svoju produkciju mlijeka. Što više stimulišete svoje dojke I što izlazi više mlijeka, više će se proizvoditi da se zadovolje "potrebe".

Uvijek je preporučljivije ručno izdajanje mlijeka, nego uz pomoć pumpice.
Da pomognete bebi da izađe na kraj sa velikom količinom mlijeka, mijenjajte položaje za dojenje. Ako normalno dojite u položaju kolijevke, probajte bebu držati u "sjedećem" položaju, licem prema vama, dok doji (možda će biti potrebno da joj malo zabacite glavu u nazad).Možete dojiti tako da se tijelom spustite u poluležeći položaj tako da bebina glava bude iznad dojke, a ne ispod nje, ili potpuno lezite I dojite tako da beba leži na vama, a gravitacija usporava tok.
Možete takođe koristiti istu dojku za dva do četiri podoja. Stavljajte bebu da doji kad god želi – s tim da joj nudite istu dojku u periodu od 2 sata. Drugu dojku možete malo izdojiti, tek toliko da popusti pritisak. Ova tehnika bi trebala rješiti problem u 24 do 48 sati.

Zapamtite, kao I svaki problem kod dojenja I u ovom slučaju može proći I sedmica prije nego se uoče efekti. U među vremenu shvatite da nemogućnost vaše bebe da savlada jak tok mlijeka nije njeno odbijanje vas samih. Ako se čini da ništa ne pomaže, I vi se brinete za moguće zdravstvene probleme, obratite se vašem ljekaru ili savjetnici za dojenje.

 Da li će škoditi mojoj bebi?

Hiperlaktacija može otežati dojenje bebi, ali joj ne može škoditi. Dobra je vijest da vaše tijelo proizvodi dovoljno hrane koja je vašoj bebi neophodna I nezamjenjiva za napredovanje.

Da li I dalje mogu dojiti?

Naravno! Samo ćete naučiti nekoliko trikova da izađete na kraj sa prskanjem I curenjem. Ovo je sigurno jedan od lakših problema koji se rješava sam od sebe kroz neko vrijeme uspješnog dojenja na zahtjev.


Izvor




sneza24 -> RE: Hiperlaktacija (19.3.2010 0:11:58)

Ja bih joj(OTI) savetovala da pre podoja izmlazava po malo dok to samo curi.I meni se to desavalo,David je odbijao da sisa pa sam izmlazavala po malo i onda mu dam.




eugenija -> RE: Hiperlaktacija (19.3.2010 0:14:45)

Poslalah joj sms, nadam se da će se snaći. Hvala Snežo[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]




sneza24 -> RE: Hiperlaktacija (19.3.2010 0:16:46)

Nema na cemu.Ako mogu da pomogne tu sam.




eugenija -> RE: Hiperlaktacija (19.3.2010 0:19:27)

 A skontaj mene degena, ja sam joj danas savetovala da smanji unos tečnosti. Kotala sam da je logično ako manje pije vode da će manje da ide mleko, a to nigde u ovom tekstu ne piše.............




gagana83 -> RE: Hiperlaktacija (19.3.2010 0:25:13)

IZVORNA PORUKA: eugenija

A skontaj mene degena, ja sam joj danas savetovala da smanji unos tečnosti. Kotala sam da je logično ako manje pije vode da će manje da ide mleko, a to nigde u ovom tekstu ne piše.............

Mislim da si u pravu,meni su babice savetovale da smanjim unos tecnosti i da ne preterujem sa hranom dok se laktacija ne sredi.
I ja sam imala slicnih problema.Secam se da sam u porodisistu celu jednu noc provela izmlazajuci se.Par dana i to ce se normalizovati.




Verus -> RE: Hiperlaktacija (19.3.2010 0:29:30)

I ja sam citala da treba puno tecnosti da se pravi puno mleka...pa ima smisla.  Citam, kako dojke jako nateknu od mleka posle tih nekoliko prvih dana, i da se nekada beba dobro ne "zakaci" jer je dojka pretvrda.   Tada malo izmusti, da omeksa i onda dojiti....

Ma tolko me brine dojenje da citam sve levo i desno sto mi padne pod ruke....cak i po pet, sest puta isti tekst...




*Alexx* -> RE: Hiperlaktacija (19.3.2010 9:16:23)

Ja sam ovo imala jedan kratak period, otprilike kad je Andrej imao oko dva meseca. Mlaz mleka je bio toliko jak da Andrej nije uspeo da se izbori sa tim, zagrcnuo se, i počinjao da plače. Mleko mu curi iz usta, ne stiže da proguta. Tih dana je dojenje bilo užasna muka. Koliko sam tada čitala, neki saveti su bili da se jedna dojka koristi za jedan podoj (mislim da se to zove block nursing), da se promeni položaj za dojenje (što meni nije uspevalo). Jedan ili dva dana sam davala jednu dojku po podoju, malo izmlazala da taj početni mlaz prođe, i to je to (sad kažem da je to to, a sećam se koliko sam ludela jer Andrej je gladan, plače a ne može da sisa kako treba). Za par dana se stabilizovalo.




SUPER MAMA -> RE: Hiperlaktacija (19.3.2010 12:00:26)

Joj ja sam zbog ovoga posle 9 dana od porodzaja zavrsila u bolnici toliko sam imala mleka da je curelo ko nenormalno, jos su me zezali doktori da imam mleko za 10 bebe da dojim.Strasno mi je bilo jer na taj nacin sam zaradila mastit.
Najbitnije je smanjiti unos tecnosti i posle svaki podoj malo izmlazivanje.Meni se desavalo na primer Monika samo da zakmeci i eto ko iz cesme curi bre ne kap po kap nego curi.Cak i ako ona je spavala duze od tri sata meni su se grudi vec bile prepune pa i zbog toga sam se izmlazivala al najbolje je rucno ali da te sestre u bolnice nauce, sto nerade.
A ne ko ja zaglavila u bolnici pa tek onda su me naucili.




mejra81 -> RE: Hiperlaktacija (19.3.2010 23:23:01)

Zvuci ne logicno ali MORA da se izmlaza non stop...
Ne znam da li sam zakasnila sa odgovorom ali eto mozda ce biti od koristi....
Jeste da mleko nadolazi po principu ponuda potraznja al u toj situaciji mleko samo nadolazi bez obzira sto se ona ne izmlaza...
Masira se da bi razbila grudvice koje se stvaraju u grudima jer cim ne otice mleko grudva se u dojci a da bi izaslo mora da se masira...
Kanali su joj ne razradjeni tako da sto se vise izmlaza kanali se razradjuju i mleko bolje izlazi...Beba je jos mala i ne moze da izvuce toliku kolicinu mleka...
Moj savet: Samo masiranje(da razbije ploce i grudvice) pa onda izmlazanje-NON STOP...
Ako to ne radi dobice temperaturu....Ja dve noci u porodilistu nisam smela da zaspim zbog toga...
Nadam se da ce biti od pomoci....I da ono za unos manje tecnosti,svakako i hladne obloge al tek kad su dojke prazne...




Anoniman -> RE: Hiperlaktacija (22.3.2010 21:45:43)

IZVORNA PORUKA: eugenija

A skontaj mene degena, ja sam joj danas savetovala da smanji unos tečnosti. Kotala sam da je logično ako manje pije vode da će manje da ide mleko, a to nigde u ovom tekstu ne piše.............


ovo jeste tacno...ja sam prva cetiri dana pila vodu kao kreten...sto zbog mleka sto zbog lude zedji...Kad mi je med.sestra rekla da obratim paznju jer imam dosta mleka na to da ne dobijem hiperlaktaciju, ja sam smanjila vodu ...
Nema kod mene hiperlaktacije...Sve je ok.
Nego tad kad  mi je ta sestra to rekla...uzasnula sam se..




Stranica: [1]