|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Kontrakcije
6.11.2010 21:50:39   
Anoniman
"Dižem" ovu temu iz razloga što me , jednostavno , zanima kako izgledaju kontrakcije . Pročitala sam šta se pisalo na prethodnim stranama , ali postovi nizu zadovoljili moju radoznalost user posted image .

Dakle , kako izgledaju prave kontrakcije ? Ne BH , nego prave kontrakcije posle kojih ste završile na porođajnom stolu . Znam , reći ćete "videćeš" , "prepoznaćeš" , ali mene zanima kako svaka od vas pojedinačno opisuje taj osećaj , s čime ga možete uporediti , da li su vaše kontrakcije bile baš onakve kakvim ste ih zamišljale , ili slabije , jače ? 

(odgovor članu eugenija)
  Direktna veza do poruke: 76
   RE: Kontrakcije
6.11.2010 22:00:28   
anajid
Joj Bubo ti se pravo pripremasuser posted image user posted image

Kod mene je to relativno brzo islo,brzo sam se otvarala,nekako sam bila spremna na sve to,zaista jesam ocekivala veeeeeelike bolove!Ponekad imam utisak da sam na momente gubila svest od bola.Znam da mi je sestra rekla nesto u fazonu "Odspavajte malo izmedju kontrakcija".Cuj odspavajte,jel ova luda?Ali stvarno jesam,padala u neko stanje medj javom i medj snomuser posted image !Naravno kasnije vec skoro nije ni bilo pauze izmedju kontrakcija i tad mi je bilo najteze!
Iskreno,ne znam sa cim da uporedim taj bol,jer ga nisam nikada ranije dozivela,pa da kazem boli kao ovo ili kao ono!

Ali sve se to prodje i zaboravi se i evo sad bih opet!Zvuci kao fraza ali je stvarno tako,eto ubrzo ces se uveriti i sama!user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 77
   RE: Kontrakcije
6.11.2010 22:02:41   
Anoniman
A kakve su bile one prve , one od kojih sve kreće ? One koje si osetila kod kuće , pre porodilišta ? 

(odgovor članu anajid)
  Direktna veza do poruke: 78
   RE: Kontrakcije
6.11.2010 22:06:05   
New Mom
Ja sam ih precenila. Očekivala sam, ne znam ni ja šta. Boli, to je činjenica, ali sve je izdržljivo. A to govorim kao ona koja pije dva brufena pred depilaciju.
Prvo je krenulo da me boli donji stomak, kao da ću svakog trena dobiti, pa posle nekoliko trenutaka/sekundi počni leđa u slabinskom delu da bole, kao kad se prehladiš, a onda na sve to osetiš kako se od dole i sa strane ka pupku steže stomak. Ali baš steže, ništa onoma kako je bilo tokom 9.meseca. Sve tako ukupno u početku nekih 30-40 sekundi, pa suprotnim redom pusti. Pa pauza (u početku mi je odmah bila 10 minuta). Pa opet jovo nanovo. Pomagalo mi je naučeno disanje, za desetku.
Intenzitet polako raste, i to sam nekako više osećala kroz veći bol na leđima. Možda zato što sam ležala. Dok sam bila kući i šetala, bilo je lakše.
Meni je više bila frka kad je krenula faza mešanja, ti bi da odmoriš onih 10,20 sekundi, a ono napon koji treba da predišeš.
I da. Smejala sam se u neverici kad su mi pričali da se spava između kontrakcija, ali to se i meni desilo. Ideš po automatizmu: kontrakcija, toneš u neki poludremež, počinje ponovo, ti dišeš...
Poenta: definitivno sam znala da je krenulo baš ono pravo kad je krenulo. Drugačije je. Sve što se zapitkuješ poslednjih mesec dana trudnoće tada je izlišno.

_____________________________

"Bunim se. Dakle, postojim!" - Alber Kami
"Korenje vaspitanja je gorko, ali su mu plodovi slatki." - Aristotel

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 79
   RE: Kontrakcije
6.11.2010 22:06:08   
cicmil
ovako je to bilo kod mene doslovno te presjece iznad stidne kosti, stomak postane tvrd ( opipaj celo tako nekako bude tvrd) i to sad traje ne znam tacno koliko sekundi. Nakon toga nastupi takvo olaksanjeuser posted image pa onda ponovo. 

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 80
   RE: Kontrakcije
6.11.2010 22:08:12   
New Mom
IZVORNA PORUKA: BubaMira

A kakve su bile one prve , one od kojih sve kreće ? One koje si osetila kod kuće , pre porodilišta ? 

Meni kao što sam ti opisala, odmah je krenulo tipa, drži 30-40 sekundi, pa pauza 10 minuta. Posle se samo ubrzava, duže traje, kraća pauza.
Maksimum bola je dok se ne otvoriš 6cm, posle samo učestalost je veća.

_____________________________

"Bunim se. Dakle, postojim!" - Alber Kami
"Korenje vaspitanja je gorko, ali su mu plodovi slatki." - Aristotel

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 81
   RE: Kontrakcije
6.11.2010 22:10:12   
anajid
Meni je pukao vodenjak u 1h po noci i nista me ama bas nista nije bolelo narednih od prilike sat vremena!Taman sam se kod kuce okupala,primljena u bolnicu,obavljen intervjuuser posted image ,klistir,brijanje i to,pa kad sam dosla u porodjajnu salu,tad pocelo po malo.Znaci recimo svakih 10 min,kontrakcija od 30 sek(Govorim provizorno,jer nisam imala sat da merim).Tada sam bila otvorena vec 4 prsta.Zatim krece pauze sve krace a kontrakcije sve duze!Na kraju skoro da i nema pauze,pa krenuli naponi i evo bebe!user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 82
   RE: Kontrakcije
6.11.2010 22:12:25   
Anoniman
Opet je neko protrljao lampu user posted image .

Žene , odgovori i opisi su vam fantastični .

(odgovor članu New Mom)
  Direktna veza do poruke: 83
   RE: Kontrakcije
6.11.2010 22:16:31   
anajid
Blagodarimuser posted image !
Eto vidis da smo sve poprilicno slicno opisale!user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 84
   RE: Kontrakcije
6.11.2010 22:25:00   
Anoniman
Mene to jako zanima . Javiće se , nadam se , i ostale mame sa svojim iskustvima .

Želela sam da pitam prvenstveno vođena idejom o precenjivanju ili podcenjivanju svih bolova koji se javljaju tokom porođaja . Krenula sam da zapitkujem od kontrakcija , to je prvo sa čime ću se susresti user posted image . Takođe me interesuju i realna viđenja samog porođajnog bola (završnica-rađanje bebe) , epiziotomija - momenat sečenja i ušivanje , kasniji bolovi vezani za sve to ... Ali otom potom , i u drugim temama . Ovde samo o kontrakcijama . user posted image

(odgovor članu anajid)
  Direktna veza do poruke: 85
   RE: Kontrakcije
6.11.2010 22:29:17   
anajid
Bubo hoces ti sa epiduralom ili bez?

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 86
   RE: Kontrakcije
6.11.2010 22:33:06   
Anoniman
Bez . Zato i priJupitkujem user posted image . Na početku trudnoće sam bila jako preplašena , i bila sam gotovo sigurna da ću izvojevati epidural . Međutim , kako je trudnoća odmicala (i odmiče) - nekako sam sve manje uplašena , ma gotovo da me nimalo nije strah user posted image . Zato sam nekako i smetnula sa uma epidural , idemo priridno , pa kako bude . Ja sam jako veliki optimista i sigurna sam da ćemo beba i ja to super da odradimo . user posted image

(odgovor članu anajid)
  Direktna veza do poruke: 87
   RE: Kontrakcije
6.11.2010 22:42:36   
Iwana87
Bubo,ja sam se plasila nepoznatog vise nego samog bola.Sve nesto cekas,zapitkujes mislis da li je ili nije tako.Vodenjak mi je pukao u 12 a kontrakcije su krenule oko 14 i 30.Nm ti je opisala lepo,samo ja nisam mogla ni da sednem jer cim bih dosla do kreveta krece ponovo.Sve vreme sam setala od sobe do wc-a gde bih se umila dok traje kontrakcija i vratila se nazad.Meni je osecaj bio neprijatan,ne previse bolan,kao jaki menstrualni bolovi,bas jaki(meni je svaka men bila smrt ranije)Pisala sam vec negde da sam citajuci iskustva drugih majki ovde "znala" da je to tek pocetak i kulirala kao da se nista ne desava sve cekajuci da me strefi nesto jace.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 88
   RE: Kontrakcije
6.11.2010 23:59:07   
choopa choops
New Mom ih je savrseno opisala user posted image

Moje iskustvo...

Boli u pocetku kao kad treba da dobijes. u sebi se onda mislis Ha, pa ovo je smjesno, sta pricaju one zene da boli.Pih, nemaju one pojma sta je bol user posted image Ali kasnije postaje sve jace i jace, tako da u jednom momentu, ako stojis moras pocinjes da se savijas od bolova. Tad obicno kreces u porodiliste. Tamo te malo srede, obavis 'intervju' (sto neko rece user posted image ) i onda na sto. Zapravo najteze je kad legnes. Znas da treba da krene, a ne znas kad ce. Veeeeeeeelika pomoc je kad se koncentrises na disanje, jer manje mislis na bol. U pauzi budes umorna kao da si trcala cijeli dan. Uhvatis vazduh i opet. Sestre ce ti pomoci tako sto ce ti malo kvasiti usta sa gazom. U tom momentu to djeluje kao da su ti dali ne znam kakvu poslasticu user posted image . I taman kad u sebi pomislis Sta mi je ovo trebalo?  stici ce beba user posted image Znaci kad vidis da si na izmaku sa snagom, znaj da je to kraj user posted image Kljuc uspjeha je optimiziam i pravilno disanje, ja vjerujem da je meni to olaksalo porodjaj za 50 % user posted image



_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu Iwana87)
Direktna veza do poruke: 89
   RE: Kontrakcije
7.11.2010 11:49:57   
minna
Ja sam celu trudnocu imala bezbolne kontrakcije, kada sam prestala da pijem partusisten, bolovi su krenuli posle 12h... bolelo je ali je bilo izdrzljivo, posto je bilo u jednakim razmacima na 10min otisla sam u bolnicu i bila otvorena 1 prst, dan pre toga zatvorena.
Odveli su me u porodjajnu salu, ali su me vratili na odeljenje jer se nisam otvarala, a bilo je 2 nedelje pre termina a i planiran mi je carski pa su hteli da cekaju jos...
3 dana sam bila otvorena 1 prst a bolovi su se pojacavali...bilo je izdrzljivo ali npr nisam mogla da spavam uopste...
E onda su krenuli mnogo jaci bolovi u toku noci i bolelo me je u razmacima od 10, pa na 6 pa na 4 min... ja sam sve mislila ako mi opet kazu da nije poludecu od bolova i sto kaze coopa svaki put kad me uhvati kontrakcija pomislim 'sta je meni ovo uopste trebalo u zivotu'...
onda su me pregledali i hitno poslali na cr koji je bio planiran 4 dana kasnije... a u sali dok me nisu uspavali su vikali doktoru da pozuri jer cu se poroditi...tad me je vec ludacki bolelo i jedva sam cekala da me uspavaju...
posto je uradjen carski ne bih znala da ti kazem kako bi bilo posle da je bilo prirodno do kraja (mada mi je drago zbog toga)user posted image

u svakom slucaju stvarno se sve zaboravi

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 90
   RE: Kontrakcije
7.11.2010 12:04:19   
Anoniman
Minna , a taj bol od rane posle carskog , jesi li  očekivala bol takvog intenziteta , ili si ga precenila ? 

(odgovor članu minna)
  Direktna veza do poruke: 91
   RE: Kontrakcije
7.11.2010 12:08:40   
minna
Ocekivala sam takav bol, jeste da je bolelo dosta prva tri puta kad sam ustajala, ali sam se pripremila na to...mozda su me zato te kontrakcije i bolele toliko jer sam se pripremala za carski...nekako mi je taj bol bio kao olaksanje posle toliko dana mucenja

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 92
   RE: Kontrakcije
7.11.2010 12:13:17   
Anoniman
Sad razmišljam , volela bih da imamo temu "svi naši bolovi - trudnoća , porođaj , oporavak" , gde bi smo razmenjivale iskustva o svim tim bolovima , pričale o tome kako su ti bolovi počinjali , kako ste ih doživele , kako ih olakšati ... Mislim da je većina mama isprepadana bolovima za koje zna da predstoje , a bar 20% tih bolova se može , recimo , izbeći , olakšati , ili su precenjeni , ili su pojedine mame malo više udarile po hiperboli pisajući o njima user posted image . Ili su , možda , očekivale nešto bezazlenije , pa se neprijatno iznenadile ... user posted image

A ovo za kontrakcije , što ste pisale , mnogo znači . Drago mi je što je svaka mama pomenula da se to , ipak , da izdržati i podneti . Čitam vas dalje ... user posted image



(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 93
   RE: Kontrakcije
7.11.2010 12:35:28   
minna
Ima ona tema Najgori deo porodjaja, ali to nije to na sta ti mislis, mislim da takve teme nema... Meni je bilo krivo kad mi je dr rekao da bih trebala da idem na cr, ja sam zelela prirodno bez epidurala, kao da budem hrabra...i inace imam visok prag bola, mogu dosta da izdrzim...ali cini mi se da mi je to sve tako mucno bilo zato sto se oduzilo...I uopste nisam bila uplasena dok nisam cula sve one zene kako se deruuuuuuser posted image Nemoj nista da brines, samo hrabro, kad vidis bebicu stvarno se svaki bol zaboravi, jeste da je ovo fraza ali zaista je tako! A i sad nema nazad heheuser posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 94
   RE: Kontrakcije
7.11.2010 13:29:09   
Olga75
Meni je prvo pukao vodenjak i oko sat vremena kasnije osetila sam prvu kontrakciju. Bilo je bolno kao kod menstruacija ( imala sam dismenoreje ) znaci donji stomak i u krsta , nakon petnaest minuta isla je druga kontrakcija , duplo jaca nego prva , petnaest minuta kasnije treca koja je bila bas jaka duplo jaca nego druga i nakon petnaestak minuta vec su krenuli naponi sa neizdrzljivim pritiskom kao da ce mi beba ispasti i isla sam na porodjajni sto ali ja sam se poradjala mesec dana pre termina i bukvalno su mi skinuli infuziju partusistena kad mi je pukao vudenjak tako da ja nisam bas merodavna. Sve u svemu jako boli ali sve vreme sam bila nekako " anestezirana " i cim je bol prosla ja sam zaspala.


_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu minna)
Direktna veza do poruke: 95
   RE: Kontrakcije
7.11.2010 15:09:14   
jovana13
mesec dana nakon porodjaja sam imala pesak u bubregu koji je prosao kroz kanal. kad bubreg poceo da me boli pomislila sam da se opet poradjam. hocu da kazem da su porodjajni i bubrezni bolovi MNOGO slicni, imaju 2 razlike 1.je sto kod kontrakcija imas razmak a ovamo ne i 2. sto posle porodjajnih bolova dobijes najlepsi poklon user posted image ! znaci,ako je neka od vas trudnica imala kamen ili pesak u bubregu znacete sta vas ceka. meni je najlakse takoo da vam opisem....

_____________________________

Hodaj,nebo strpljive voli... Hodaj,mozda se ipak sve u dobro pretvori......

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 96
   RE: Kontrakcije
10.11.2010 19:48:11   
Trudnicica83
Evo i mog iskustva.
Ja sam se porodila sa epiduralom, 16 dana pre termina, nakon sto mi je ispao cep. Medjutim, kako je porodjaj trajao 10.5 sati, a beba nikako nije htela da se spusti (posle mi je dr rekao da joj je pupcana vrpca bila 2 puta obmotana oko tela i jednom oko vrata, pa mukica nije ni mogla), iskljucili su mi epidural pre nego sto su poceli naponi, tako da sam se na neki nacin porodila bez anestezije. Mene je bogami bolelo i to vise ne mogu tacno da kazem sta, vec da me je celo telo bolelo, nisam mogla da udahnem vazduh niti da se napnem a da ne osetim da cu pasti u nesvest. Proslo je tri meseca, ali iako se stvarno brzo zaboravlja ipak mogu da kazem da sam imala prilicno tezak porodjaj i jos tezi oporavak. Jedina korist od epidurala bila je sto me je oslobodila onih najgorih kontrakcija i bola od usivanja epiziotomije.

A oporavak tek! Dobila sam alergiju na flastere, medicinske gace i uloske, zakacila eserihiju u lohijama, lecila je mesec i po dana sa razlicitim antibioticima i imala streptokok tri puta u roku od dva meseca. Pa, mogu reci da je cudo kako sam prezivela.

Sada je sve iza mene, hvala Bogu, uzivam sa bekom, mada oporavak jos traje - ledja, kolena, sve to boli kao da sam neka baba..user posted image

_____________________________

Postala sam mama 4.8.2010! NEMA niceg lepseg od osmeha mog maceta...

(odgovor članu jovana13)
Direktna veza do poruke: 97
   RE: Kontrakcije
10.11.2010 21:10:19   
Anoniman
Nije tema, ali ja sam recimo podcenila CR u spinalu. Žene su govorile da se oseti kada vade bebu... ne znam šta sam očekivala, ali bolelo me je više od onoga što sam očekivala... 

(odgovor članu Trudnicica83)
  Direktna veza do poruke: 98
   RE: Kontrakcije
10.11.2010 22:39:26   
morena
Vidim da tu sve pričaju o onim pravim kontrakcijama pred porod, ali ja sam danas prvi put osjetila kontrakcije, lagane i bezbolne,ali definitivno ih je bilo i trajalo je to sigurno sat vremena. Sad sam u 23. tjednu. Sve se zgrči, drži par sekundi,pa popusti. Čitala sam da je to normalno, pa se nadam da je. user posted image

_____________________________

Stigao nam je nas Jakov! :)

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 99
   RE: Kontrakcije
10.11.2010 22:46:27   
LillyT
Gradivo iz školice, vrste kontrakcija:

1. Menstrualna, karakteriše je bol u stomaku, sličan menstrualnom, počinje sa zatezanjem u malom stomaku i tu je i vrhunac
2. Krsna, počinje u krstima, bol se širi leđima i vrhunac je po celim leđima
3. Naizmenična, jedna menstrualna, jedna krsna
4. Kombinovana, počinje bolom u stomaku, širi se na leđa i vrhunac je preko celih leđa
5. Sa naponima, počinje bolom u stomaku i na vrhuncu osetite napon kao da vam se jako kaki
6. Diareična, najlakša je za savlađivanje, počinje u malom stomaku i bol se širi, vrhunac je zatezanje stomaka, kao kada imate proliv.

Ja sam imala kombinovanu, bol u leđima me je lepio za krevet. Kažu da je menstrualna najčešća, a da ova diareična najmanje boli



_____________________________

Zgodna nisam, ali nezgodna jesam

...and all I can do is try

(odgovor članu morena)
Direktna veza do poruke: 100
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Uobičajeni pregledi i analize u trudnoći
Pred vama je spisak svih uobičajenih pregleda i analiza koje se rade u trudnoći i približni period kada se oni rade.
Značaj gvožđa tokom trudnoće
Tokom trudnoće, potrebe za gvožđem se povećavaju jer se volumen krvi povećava radi podrške rastućoj bebi. Takođe, gvožđe...



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here