Bezbolni porođaj (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođaj



Poruka


draganica -> Bezbolni porođaj (26.4.2010 23:47:09)

Sigurno vas je privukao naslov, vidim da na forumu nema ovakve teme. Povod je knjiga koju sam našla na internetu, a koju na drugim sajtovima reklamiraju kao bibliju bezbolnog porođaja. Pisana je 50-ih godina, u fazonu je Lamazovih psihičkih priprema trudnice za porođaj, koje se baziraju na pravilnom disanju, relaksaciji i psihičkoj pripremi trudnice za sam čin porođaja.
Pošto je pisana tako davno, na nekim mestima deluje prilično debilno (tipa- trudnici se preporučuje da se bar jednom nedeljno okupa), ali sadrži vežbice i savete kojima se trudnica "uči da se porađa" i onda je porođaj zaista bezbolan, jer u njemu trudnica svesno učestvuje. I da ne dužim više, evo linka, pa procenite same. U početku je data detaljna anatomija ženskog tela, a negde od 50-te strane počinje deo sa vežbama za jačanje muskulature i disanja, nakon toga opis svake faze porođaja i ponašanje trudnice tokom njih. Volela bih da i iskusne porodilje kažu nešto o tome, ako imaju vremena da čitaju, mada sam je pročitala u jednom dahu. Ja nisam imala školu za trudnice u mom mestu i meni je ovo jedino što mogu da naučim o porođaju.

http://www.scribd.com/doc/8561815/Bezbolni-porodjaj




Anoniman -> RE: Bezbolni porođaj (27.4.2010 7:58:25)

Nemam vremena da čitam, preletela sam slikice vežbi, to su manje-više te vežbice koje se rade u školici.
A da li je disanje opisano kao u ovoj knjizi, možeš da proceniš ako uporediš to što si pročitala sa ovom temom: Pomaže li zaista to disanje na porođaju? KLIKNI




draganica -> RE: Bezbolni porođaj (27.4.2010 10:34:06)

Slično je kao što si i ti opisala u ovoj temi. U knjizi detaljno objašnjavaju zašto se tako diše, šta se pomera, šta blokira u svakom disanju, kako to pomaže porođaju i slično.




Anoniman -> RE: Bezbolni porođaj (27.4.2010 13:54:51)

Super, onda imaš pravu literaturu. [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] Samo mislim da disanje ne vodi bezbolnom porođaju, već samo olakšava bolove. Ja se nisam prirodno porođala, pa ne bih da pametujem. 




draganica -> RE: Bezbolni porođaj (20.7.2010 13:59:01)

Pošto sam već preporučila knjigu, dužna sam da posle porođaja kažem nešto o njoj. Korisna je i veoma važna za psihičku i fizičku pripremu za porođaj. Nisu samo vežbe disanja važne i ne boli porođaj samo zato što boli (u knjizi se čak kaže da je to više civilizacijsko vaspitanje koje pokupimo od majki i baka da to mora da boli i mora da se dernja na stolu, što nije tačno), već je više strah i neizvesnost porodilje uzrok bola. Mislim da je dobra, meni je pomogla toliko da sam na porođaju razgovarala sa babicom, pričala im kad dolazi napon, napinjala se kako i koliko treba i kroz celo to iskustvo prošla krajnje racionalno i trezveno (otprilike kao što sada pišem), toliko da su mi svi u sali čestitali, a neki mi se i sada javljaju na ulici i hvale me... E, jedino što knjiga ne može to je da ublaži bol od ušivanja puknutog grlića, tu sam se drala... Ništa vas ne košta da je pročitate i onako u trudnoći nemate šta drugo da radite.




Anoniman -> RE: Bezbolni porođaj (9.11.2010 0:00:52)

hvala [sm=bravo.gif]




grozdana -> RE: Bezbolni porođaj (27.1.2011 21:29:30)

Ja sam u trudnoci propustila vezbe disanja i odbijala sam da idem na tako nesto. Naravno, sada se jako kajem zbog toga, jel mi je porodjaj jako tesko prosao, izgubila sam snagu na vristanje i zapomaganje, koncentrisala sam se na bol umesto na disanje i na kraju su mi bebu vadili vakumom. Apelujem svim trudnicama da obavezno posecuju casove...




Stranica: [1]