RE: Greske koje cine mlade mame (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Razgovori roditeljaPoruka


Anoniman -> RE: Greske koje cine mlade mame (22.8.2012 23:58:32)


IZVORNA PORUKA: minavb

Ja pricam o oprezu i brizi, ne o mesanju u neciji zivot i bolesnom vezivanju deteta za majku. [sm=smiley1.gif]


Mislim da su upravo preteran oprez i brižnost uzrok patoloških veza između majki i dece.
minavb -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 6:52:02)

Cool[sm=smiley1.gif]
Anoniman -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 8:47:55)

Šta od ovog spada u preteran oprez:
-dete je dotrčalo na pola metra od ivičnjaka pre nego što ga zaustavite
-dete je stalo na ivicu ivičnjaka i klati se
-dete je sišlo na put...

Kad je oprez pravovremen, a kad "preteran"?! U kom trenutku ga treba zaustaviti, a da sutra postane samostalan čovek i ne bude mamin sin? [sm=smiley1.gif]
Modessty -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 9:32:39)

jao što se ismejah! Moram priznati najviše Ribizli [sm=smiley36.gif]
Sve smo po malo lude kad su naša deca u pitanju.

Nina Danilo je dva puta do sada dobio po guzici zato što je prišao prometnom bulevaru i stao par koraka od ulice. Dobio je batine jer mislim da je bolje da on plače sada nego da ja plačem za njim ako ga neki manijak udari! Posle drugog puta nije mu palo na pamet da to više radi.

Meni se desilo da ga u prolazu zakačim rukom ili da mu lupim glavu o pod dok se igramo i valjamo po podu [sm=smiley36.gif]
Učimo ga i mm i ja da se svuda penje sam i sam izbori sa decom. Ali umem da podivljam kad "velika" besna deca diraju moje malo pile i da se na njih jadne bacim kao razbesneli lav ili zmaj!

Najveća greška mi je što sve ja najbolje znam i što samo ja mogu da ga utešim i izlečim itd. I što imam grižu savesti svaki put kad hoću da budem malo sebična i da mislim samo na sebe i na primer izdvojim vreme za frizera ili kozmetičara
Anoniman -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 9:44:46)

Mene samo interesuje kako neko u određenim situacijama smatra da je postupio ispravno, a kad "preteruje". I da li je zaista moguće preterano voleti svoje dete?! I koliko smo svi podložni bez obzira na iskustvo šta društvo, porodica i okolina očekuju od nas- koliko puta ispravan instinkt gurnemo pod tepih, jer nas niko ne podržava???

Lično smatram da će pre nastati patološka veza kod dece kojoj su majke/očevi uskraćivale pažnju, pa ona ceo život pate za istom (znam primere iz najuže porodice) i žude da im se ona nadoknadi u poznom dobu.

Svi mi grešimo, nema roditelja koji se nije ogrešio o svoje dete, ali bitno je da smo svesni tih propusta, da učimo na njima i da se menjamo [sm=smiley1.gif]
minavb -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 9:46:32)

Ja sam matora mama, ali i matore mame prave greške. Moja najveća greška je bila to što nisam slušala svoju intuiciju i nisam se oslanjala na svoje znanje, već sam poslušala dve doktorke koje su me ubeđivale da previše brinem i da mom detetu nije ništa.
Snelle -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 9:58:16)

Nina, ja mislim da briga, ni oprez, ne mogu biti preterani, kada su pitanju deca do 3 godine starosti, jer oni do treće godine (otprilike) ne mogu da se staraju o sebi, ne znaju za opasnost i nisu je svesni. Kako su mi mnoge mame rekle, tek nakon 3 godine oni znaju da ne smeju da istrčavaju na ulicu, jer može auto da ih udari itd. Opet, kao i u svim drugim slučajevima, i ovde MNOGO zavisi od toga kakvo je dete. Evo npr. u naš park dolazi mama koja ima devojčicu 2 nedelje stariju od Lane, pusti je da se igra, a ona sedi u kafiću i pije kafu sa drugom mamom. Da napomenem da su sa dve strane parka jako prometne ulice. Međutim, njena devojčica iz nekog razloga se igra tako da je više mirna i statična (ako razumete šta hoću da kažem) i ne udaljava se više do 50m od nje. Moje dete sa druge strane je "živo", non stop trči, potpuno je bez straha od bilo čega i da ja ne jurim sve vreme za njom, ko zna šta bi se desilo, ne smem ni da razmišljam. I zato ne smatram da sam preterano brižna, a da je vezana za mene, sigurno da jeste, ali bolje za mene, nego kao što je neki dečak, njen vršnjak, pre neki dan išao za mnom i sve vreme mi govorio mama [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
Modessty -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 10:04:13)


IZVORNA PORUKA: n i n a

Svi mi grešimo, nema roditelja koji se nije ogrešio o svoje dete, ali bitno je da smo svesni tih propusta, da učimo na njima i da se menjamo [sm=smiley1.gif]


Tako je. I roditelji uče dok odgajaju svoju decu.
I ti i Mina ste u pravu kad kažete da skoro uvek pogrešimo kad ne slušamo svoju intuiciju nego slušamo druge.

Jedna komšinica se naljutila kad sam izričito zabranila Danilu da od nje uzme bombonu. Zaboga ja nisam dobra majka što ne dam tvrdu bombonu detetu od godinu i po, neće ništa da mu fali, sva deca vole bombone... A kad počne da se tom istom bombonom davi ko će da mu pomogne?, ostala je sa tovorenim ustima da stoji ispred lifta!

Ili jedna gospodja komentariše na ulici kako je strašno kad majka ne obraća pažnju na dete koje plače i još ga i udari po guzi. A nije videla da je to dete pola minuta pre toga umalo izletelo na ulicu prvao pred ludog taksistu, koji ne vidi ni semafor a kamoli dete!

Eto te stvari me nerviraju.

Nijedna se od nas nije rodila naučena kako da bude majka i vaspitava dete. Normalno je da i mi odrastamo zajedno sa našom decom. Kad se u to odrastanje umeša "dobronamerna" okolina onda postaje strašno.
red3lilu -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 10:08:11)


IZVORNA PORUKA: n i n a

Šta od ovog spada u preteran oprez:
-dete je dotrčalo na pola metra od ivičnjaka pre nego što ga zaustavite
-dete je stalo na ivicu ivičnjaka i klati se
-dete je sišlo na put...

Kad je oprez pravovremen, a kad "preteran"?! U kom trenutku ga treba zaustaviti, a da sutra postane samostalan čovek i ne bude mamin sin? [sm=smiley1.gif]


Ovde mi se čini da je držanje deteta za ruku na ulici najbolje moguće rešenje [sm=smiley1.gif]
minavb -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 10:15:41)

U teoriji da, u praksi je često nemoguće. Eto recimo moje dete neće da ide u šetnju i da da ruku.
isidora88 -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 10:17:49)

sad ste me bacile u razmisljanje, kad se uporedim sa drugim mamama koje srecem u parku i drugaricama ispada da sam ja preterano brizna i si mi govore da sam jako razmazila mateju[sm=hudicek1.gif]
druga deca u parku od godinu i vise trce po parku,padaju,jedu pesak,diraju govance koje nadju,tuku se medjusobno a roditelji ne reaguju uopste,ja moje dete sklanjam ako su neka starija deca oko njega koja hoce da ga udare ili ispoljavaju neku agresiju i ne zanima me da li ce me drugi roditelji ogovarati kako cu napraviti maminu mazu.
bili smo pre par dana u igraonici u merkatoru,ja mateju nisam pustala da ulazi unutra jer je bilo starije dece koja su jurcala dok je moja drugarica ubacila svoje dete unutra koje je pokusavalo da se popne na tobogan a klinac od 4,5 godina se spustao niz isti togoban i ovog malog razbio,seo mu je na ledja i glavom mu udarao o ivicu ogradice,ja sam se prenerazila tim prizorom dok moja dugarica je samo bacala pogled iz radnje kad je ja pozovem,da nisam viknula da ce ovaj mali povrediti dete,ne bi niko ziv reagovao,ljudi tu ostave decu i odu da sopinguju u okolne radnje a deca sta im rade boze sacuvaj.
radije cu da mi dete bude nesamostalno nego izlozeno riziku od nevaspitane dece ciji ih roditelji zanemaruju.
minavb -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 10:36:10)

Ne znam, po meni možda malčice treba da se opustiš, ali ne mislim da praviš ne znam kakvu grešku. Ja Vanju ne vodim u gužvu, idemo u park koji je ograđen, ne dam mu da jede sa zemlje mada kod kuće sa poda jede, ne sedim opušteno jer on jurca i pentra se (pre neki dan se popeo na drvo), izbegavamo stariju decu jer su ga jednom gurnuli sa vrteške u pokretu... to je oprez i toga nikad previše. Što bi rekla moja mama, što da ga ušivamo kad ne moramo.
Anoniman -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 10:40:29)


IZVORNA PORUKA: minavb

U teoriji da, u praksi je često nemoguće. Eto recimo moje dete neće da ide u šetnju i da da ruku.

I moje dete je uvek 50m ispred nas [sm=smiley1.gif]
isidora88 -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 10:42:44)

isto to i ja radim.
kad smo bili na zlatiboru kod mm-ovih, zapeli njegovi roditelji da ga pustim da sam ide niz brdo( nije obicno brdo nego strmo sa nabacanim kamenjem i ciglama), poludela sam, pa pusti ga,nece nista da mu bude,moze samo da padne(jes da padne i slomi nesto ili ne daj bolze glavu udarii)
znam da sam previse brizna ili kako bih to vec nazvala ali uzasno me je strah da mu se nesto ne desi[sm=smiley13.gif]
e da, na moru je sa bratom koji ima 3 godine izasao napolje,mi stariji sedeli na terasi a deca u sobi se igrala i kao sve ok,opusticu se,necu da blenem u njih sve vreme, kad ja bacim pogled posle par minuta njih nema u kuci[sm=smiley3.gif], ja brzo napolje kad mateja silazi niz strme stepenice i pocinje da pada sa njih,dok sam ja dotrcala on je tako nezgodno pao da sam ja mislila da je slomio nogu,ja sam u glavi vec imala scenario boze me sacuvaj[sm=smiley13.gif]
ja jednostavno ne smem da se opustim jer eto sta sve moze da se desi[sm=smiley19.gif]
jovicaa -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 10:43:00)


IZVORNA PORUKA: minavb

U teoriji da, u praksi je često nemoguće. Eto recimo moje dete neće da ide u šetnju i da da ruku.

isto, isto, isto. nema sanse da da ruku, cak ni kada prelazimo put. i onda ga ja pritegnem malo i objasnjavam mu brm brm, bum, bum i tako.. valjda ce jednog dana skontati. ali ja nesto i nisam opterecena time da mi daje ruku, i mene bi smaralo to, ali kada prelazi put mora.
jovicaa -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 10:44:05)

da, da isi, sve i svasta moze da se desi, ali ne mozes da preterujes, njemu ces da napravis problem na kraju... ne sputavaj dete vise nego sto je neophodno.
evo ti jedan primer iz moje okoline, moja sestra od 15 godina ne sme da pita mamu da spava kod mene, a vidjamo se 3 dana godisnje, a da ne komentarisem jos neke slucajeve koje znam, da dete ne moze samo sa 14 godina da se spakuje za skolu i krene na vreme. to se napravi prevelikom briznoscu i gusenjem brigom deteta.
Anoniman -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 10:50:58)

Ja recimo puštam dete da trči po ivici bazena. Nikad samu, uvek sam tu kad upadne da je izvadim ali je ne držim za ruku, ne vičem nemoj i slično. Upala je i zaronila toliko puta s tim da sam ja uvek tu da je izvadim. Po meni preterano brižna rođaka mm ne da svojoj ćerki žabinog uzrasta da se brčka u žabinom bazenčetu sa 10 cm vode dok mi sedimo na pola metra od bazenčeta, daje joj isključivo pasiranu hranu iako dete ima preko godine i sasvim dovoljno zuba da jede normalno, al se mama plaši da se ne zadavi.
jovicaa -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 10:52:41)

a najjaci su mi ti tripovi sa davljenjem.... pa sedis pored deteta dok jede, a svi znamo za foru ako krene ozbiljnije da se gusi, izvrnes naglavacke i protreses i cao... mi aleksandru vec dajemo krupne parcice svega.
isidora88 -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 10:55:48)

meni je to gae bez uvrede prevelika opustenost,(mislim da dete seta ivicom bazena) u bazenu sme biti,ja mu na terasi napunim i sedim u blizini,cak i odem do kupatila ili tako nesto gde mi nije svakog sekunda na oku ali znam da ne moze da se udavi,i da pocne cula bih ga,nemam stan od 300 kvadrata[sm=jezicek.gif]
kad prelazim ulicu ako nece da mi da ruku ja ga prenesem,sigurno se necu tako ponasati kad bude stariji i kad bude shvatao da mogu da ga udare kola,sad ne vredi da mlatim praznu slamu
Anoniman -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 10:56:04)


IZVORNA PORUKA: jovicaa
dete ne moze samo sa 14 godina da se spakuje za skolu i krene na vreme. to se napravi prevelikom briznoscu i gusenjem brigom deteta.


To se napravi preuzimanjem/skidanjem svih odgovornosti sa deteta-ne mora da baci smeće, da pospremi sobu, da namesti krevet, da pripremi obrok-mama će! To ne rade brižne mame već mame koje nisu u stanju svoje dete da nauče obavezama
REBEKA ZEKA -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 10:57:23)

Izmedju ostalih gluposti koje sam radila sa prvom bebom je i ova da sam kada beba ne pojede razmucenu formulu ja to odmah prospem i ako treba posle 15 min pravim drugo mlekce, potrosila sam tako silne konzerve mlaka jer mi je patronazna rekla da beba moze da se otruje[sm=zmeden.gif]

Druga glupost, beba je bila veca i posto nam je spavaca bila na spratu ,svaki put kad duda ispadne ,cak i na krevet ja silazim u prizemlje da je perem.Bila sam mrtva umorna

Onda sam jednom pitala muza kako on ne silazi kad je cuva, a on kaze pa samo bucnem u casu s vodom [sm=smiley36.gif]

A ja glupaca se raspala
minavb -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 10:58:23)

GG, to što dete jede pasirano ne znači da mama preteruje. Dete možda stvarno ima problem sa gutanjem, kao što je imao Vanja i mnoga druga deca čiji lekari nisu potvrdili da postoji problem (većina GER dece ima slabu pokretljivost jednjaka). Deca su različita, pa i na način na koji odrastaju, hrane se, uče i na koji neko o njima brine. Ponavljam se, ali generalizacije su pogrešne, naročito kad su deca u pitanju.
isidora88 -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 10:59:19)


IZVORNA PORUKA: jovicaa

a najjaci su mi ti tripovi sa davljenjem.... pa sedis pored deteta dok jede, a svi znamo za foru ako krene ozbiljnije da se gusi, izvrnes naglavacke i protreses i cao... mi aleksandru vec dajemo krupne parcice svega.

mateja vec dugo jede sve u komadicima osim ako mu dam kupovnu kasicu ili cokolino i tako to,sam jede sargarepu,jabuku...i sve ostalo sto voli da jede jos od pre godinu dana. ne plasim se alergija hrane i tako toga(naravno nisam mu davala nista pre vremena ali nisam ni uvodila jednu namirnicu danima ako vidim da nema reakcije)
ja sam vise panicar kad smo napolju ili u drustvu,lepo se on igra sa starijom decom,uglavnom su svi pazljivi koliko mogu biti [sm=smiley27.gif]
Anoniman -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 11:00:04)

Moje dete pipa sve, juri bube i mrave, mazi životinje i igra se i sa malom i sa starijom decom. Trodim se da baš ne stavi govance u usta ali i da je ne sputavam. Mislim da će joj, na primer, kontakt i igra sa mačkom biti korisniji od moje brige da je mačka ne ogrebe. Naravno da neću dozvoliri da je izrezbari, niti da je pas ujede, nisam baš nemarna, ali i ako je koka malo klucne neće joj ništa biti.

Mi smo trenutno na kampovanju i tako planiramo da letujemo svake godine da bi naše dete naučilo da te bube neće pojesti ako spavaš u šatoru i da zna da bude u što neposrednijem kontaktu sa prirodom.
Anoniman -> RE: Greske koje cine mlade mame (23.8.2012 11:00:31)

Moje dete pipa sve, juri bube i mrave, mazi životinje i igra se i sa malom i sa starijom decom. Trodim se da baš ne stavi govance u usta ali i da je ne sputavam. Mislim da će joj, na primer, kontakt i igra sa mačkom biti korisniji od moje brige da je mačka ne ogrebe. Naravno da neću dozvoliri da je izrezbari, niti da je pas ujede, nisam baš nemarna, ali i ako je koka malo klucne neće joj ništa biti.

Mi smo trenutno na kampovanju i tako planiramo da letujemo svake godine da bi naše dete naučilo da te bube neće pojesti ako spavaš u šatoru i da zna da bude u što neposrednijem kontaktu sa prirodom.
Stranica: <<   < Prethodna stranica  2 3 [4] 5 6   Sledeća stranica >   >>