Selen tablete (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Porodično zdravlje



Poruka


kleopatra* -> Selen tablete (7.7.2010 14:26:39)

Selen(sellenium):

Biološki značaj:
Selen je jedan od mikroelemenata neophodnih za život ljudi, koji se mora unositi ishranom. On je neophodan za pravilan rad enzimskih sistema. Najvažnija njegova funkcija je stvaranje jakog antioksidansa. On štiti crvena krvna zrnca i ćelijske membrane.

Takođe je bitan za funkcionisanje odbranbemog sistema i štitne žlijezde. Zajedno sa drugim antioksidansima štiti srce, pomaže pri depresiji, premoru i prevelikoj nervozi. Redukuje količinu štetnih jedinjenja koja izazivaju nastanak reumatskih zapaljenja.

Kod muškaraca pola selena koji se nalazi u organizmu je u testisima i u spermi koju oni produkuju.

Preporučljiva količina selena koju dnevno odrasle osobe treba da unesu iznosi 55 mikrograma. Ako se čovjek redovno hrani ne može doći do nedostatka selena.

Višak selena je štetan i smatra se da unošenje preko 400 mikrograma dnevno može da izazove trovanje.

[img]http://www4.slikomat.com/10/0707/glf-seleni.jpg[/img]




kleopatra* -> RE: Selen tablete (7.7.2010 14:27:37)

Da li je neko ima iskustva sa ovim tabletama?

Evo jos nesto o selen tbl.
Selen je važan mikroelement (ulazi u sastav više fermenata i hormona) i povezan je sa svim organima i organskim sistemima. Njegovo prisustvo u organizmu je izuzetno važno za normalno funkcionisanje celog organizma.

Eksperimenti i naučni radovi u mnogim državama su pokazali da preparati sa Selenom imaju profilaktičko delovanje kod mnogih obolenja, pomažu u čišćenju organizma od toksina i štetnih naslaga, pojačavaju imuniteti normalizuju izlučivanje želudačne kiseline.

Uzimanje selena kod anemija dovodi do povećanja nivoa hemoglobina čija se normalizacija može očekuvati posle par meseci. Ukoliko je sniženje nivoa hemoglobina hroničnije, kao i drugih krvnih elemenata, potrebno je uzimati selen u toku 8-12 meseci.

Nedostatak selena u ishrani trudnica, kod kojih je pojačan metabolizam može dovesti do povećanja rizika od abortusa, mrtvorodjene dece, ili rodjenja deteta sa nekim poremećajima u razvoju.Preporučuje se uzimenje selena u toku trudnoće kao i posle porođaja jer ga novorođenče dobija putem majčinog mleka.

Selen – efektivno sredstvo u profilaktici asmatičnih napada. Kod redovnom upotrebom selena smanjuje se njihova učestalost i težina. Može doći do toga da se smanjuje doza horonskih preparata (ili da se ukinu) koji se koriste u terapiji astme. Kod astme se preporučuje korišćenje selena u toku 2 godine.
Upotreba selena kod šećernih bolesti dovodi do smanjenja šećera u krvi i srazmerno sa tim do smanjenja upotrebe insulina i drugih preparata, povećanja radne i fizičke sposobnosti i raspoloženja. Dolazi do smanjenja svraba kože boljeg apetita i sna.

Upotrebom selena u prvim nedeljama i mesecima posle infarkta ubrzava stvaranje oziljka i izlazak iz teškog stanja. Selen takođe smanjuje rizik od pojave infarkta kod ljudi u rizičnoj grupi.

Selen – moćni antioksidant sa osnovnom funkcijom inhibicije procesa PEREKISNOGO OKISLJENIJA LIPIDOV!!!!. Štiti ćelije od pogubnog delovanja slobodnih radikala. Protivupalno dejstvo selena, narolito u sadejstvu sa vitaminom E i drugim antioksidantima indikuje njegovu primenu kod artritisa različite etiologije. Selen pomaže rad imunog sistema i javlja se jednim od najvžnijih komponenti imune zaštite.Stimuliše stvaranje anti tela i pomaze u sprečavanju nastanka nekih tumora.

Deficit selena može biti jedan od uzroka hipotireoze. On aktivira tireoidne i sprečava dejstvo kancerogena na štitnu žlezdu.

Aktivno učestvuje u metabolizmu (razmeni materija) ćelija kože sprečavajući rano starenje.

Selen suprimira rast i razvoj virusa, snizava rizik pojave katarakte i slabljenja sluha. Veže za sebe toksine (Arsen, Kadmijum, Živu) i tako štiti organizam od njih.

SELEN SE PREPORUČUJE KOD:
- Smanjenja kiselosti želudačnog soka i samnjenog stvaranja hlorovodonične kiseline.
- Anemije
- Bronhijalne astme
- Dijabetesa
- Kožnih bolesti
- Ishemije i infarkta miokarda
- Očnih bolesti
- Tegoba posle zračenja
- Onkoloških bolesti
- Osteohondroze, artroza, artrita, preloma kostiju
- Pijelonefrita i kamena urinarnog trakta
- Obolenja jetre
- Hipotireotze
- Hipertenzije

SASTAV:
1 Tableta sadrži:
- Se ( aminohelatni oblik) 100 mg.
- Celuloza
- Kalijum fosfat
- Kroskarmeloza natrijuma
- Silicijum dioksid
- Magnezijum stearat

DOZIRANJE:
1-2 tabl./dan u toku jela

KONTRAINDIKACIJE:
Nepoznate




Anoniman -> RE: Selen tablete (18.7.2010 15:33:46)

U procesu pravljenja [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/duda.gif[/image] dobili smo savet da mm uzima tablete Selena.
One šumeće, šta ja znam ...
Uz Vitamin C.





kleopatra* -> RE: Selen tablete (18.7.2010 21:39:39)


IZVORNA PORUKA: kaliopi

U procesu pravljenja [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/duda.gif[/image] dobili smo savet da mm uzima tablete Selena.
One šumeće, šta ja znam ...
Uz Vitamin C.






I ja ih pijem ,preporucio mi hematolog ,kaze da su zaista fantasticne i pre a i u toku trudnoce,videcemo rezultate[sm=smiley1.gif]




Stranica: [1]