Helico bakterija (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Porodično zdravljePoruka


Anoniman -> Helico bakterija (28.7.2010 22:50:32)

IZVORNA PORUKA: Podrum Š.

Drage moje upomoć!
Ima li negde forum ili bilo šta...
Moja sveki , koja se nije izula a kamoli oprala ruke kad je prvi put došla u kuću nakon rođenja prvog deteta i uz to odmah počela da ga cmače, ima helico bakteriju i to u veoma aktivnoj fazi....
Šta da radim?
Meni preti prevremeni porođaj, a znamo svi da su takve bebe mnogo osetljivije, a i da nije, kako  objasniti????  (da napomenem da sam prvi put štampala "molim da se izuvate" i "molim da operete ruke" pre nego što uđete u moju sobu
Znam da je ovo off topic, ali....

New Mom -> RE: Helico bakterija (28.7.2010 22:53:33)

 
Helicobacter pylori (HP) je veoma sitan, u obliku zapete izrazito pokretan i Gram negativan bacil. Helicobacter pylori je spiralna bakterija koja je nađena na sluznici želuca. Jedina je bakterija koja može preživeti u izrazito kiselom želudačnom sadržaju, sa vrlo malo kiseonika, pri temperaturi od 37 C. Osim na želudačanoj sluznici, otkriven je i na ranicama na sluznici usne šupljine, u zubnim naslagama, u pljuvački, a dokazan je i u stolici.

H. pylori infekcija praćena je humoralnim i ćelijskim imunskim odgovorom. Međutim, organizam domaćina ne uspeva da eliminiše ovaj mikroorganizam. Jednom nastala H. pylori infekcija, ukoliko se ne leči, perzistira decenijama, verovatno i celog života. Karakteristično je da kod većine inficiranih ne dolazi do pojave simptoma oboljenja, dok se kod malog broja razvija simptomatski gastritis, peptička ulkusna bolest, karcinom želuca i MALT limfom.
Put prenošenja
Način prenošenja HP infekcije još nije potpuno istražen. Sva dosadašnja saznanja govore u prilog tome da se infekcija prenosi direktno od zaražene osobe na zdravu osobu, i to na tri glavna načina:

 • želudac - usta, kada iz povraćanog sadržaja inficirane osobe koji sadrži veliku količinu bakterija, one dospeju u usta zdrave osobe;
 • usta - usta, kada iz usta zaražene osobe bakterija prelazi u usta zdrave osobe;
 • stolica - usta, kada bakterija iz stolice zaražene osobe, prljavim rukama, pređe u usta zdrave.

   Postoje i naznake nekih drugih puteva zaraze (iz okoline putem vode ili preko mačaka, pasa i dr.), ali to još treba potvrditi detaljnijim istraživanjima.

   Najbrže se zaraze mala deca koja žive u lošim socio - ekonomskim uslovima. HP infekcija je najčešća u dece koji krevet dele sa roditeljima ili drugom decom, u sredinama u kojima majka prožvaće hranu koju daje detetu, ili detetovu cuclu stavlja prethodno sebi u usta. Infekcija je češća i u dece koja su smeštena u ustanove različitog tipa.
   Patološki (medicinski) značaj
   Agresivnost bakterije s jedne i oset_ljivost domaćina s druge strane, verovatno su odgovorni da neki zaraženi bolesnici ostanu bez simptoma bolesti (imaju samo upalu želudačane sluznice - gastritis, utvrđen pregledom), dok se u drugih razvijaju različite bolesti poput ulkusa ili čak i tumora (karcinoma ili limfoma želuca).

   Najčešći simptom je bol koji je uglavnom ravnomeran i tup. Javlja se i nestaje u razmacima od nekoliko dana pa do nekoliko nedelja. Kod čira na dvanaestopalačnom crevu se javlja par sati nakon jela ili usred noći na prazan želudac, a prestaje unosom hrane. Kod čira na želucu bol se obično pojačava nakon uzimanja hrane. Pored bola koji je najdominantniji simptom još se javljaju i: gubitak telesne težine izazvan averzijom prema hrani ili anoreksijom, nadutost, podrigivanje, mučnina i povraćanje. Simptomi mogu biti vrlo blagi ili se uopšte ne moraju pojavljivati. Krvarenje je česta komplikacija i sreće se u oko 25% slučajeva.
   Mikrobiološka dijagnostika
   Dijagnostički postupci za otkrivanje HP infekcije svrstani su u dve grupe:

  • invazivni (pregled sondom - endoskopski pregled uz ciljano uzimanje uzoraka (biopsija - brzi test ureaze, histologija ili kultura),
  • neinvazivni (pregled bez sonde)- metode koje otkrivaju prisutnost HP
   • duvanjem - dokazivanjem aktivnosti bakterije ureja izdisajnim testom,
   • pregled krvi ili pljuvačke - prisutnosti specifičnih antitela u serumu i/ili pljuvački zaražene osobe (ova metoda nije dobra ukoliko se već uzimala terapija),
   • pregled stolice - dokazom bakterije (antigena HP) u stolici bolesnika.


    Lečenje
    Želudačni ulkus izazvan bakterijom H. pylori leči se preparatima koji uništavaju uzročnika, smanjuju kiselost želuca i oblažu želučanu sluzokožu zaštitnim slojem. H. pylori se uništava antibioticima, ali s obzirom na kiselu sredinu u kojoj bakterija živi treba uticati i na smanjenje lučenja kiseline.

    Na tržištu se nalaze dve grupe lekova za smanjivane želučane kiselosti:
    • H2 - antagonisti (famotidin ranitidin, cimetidin)
    • inhibitori protonske pumpe (omeprazol, pantoprazol, lansoprazol)
    Terapija je kombinovana antibioticima, blokatorima lučenja kiseline i lekovima koji deluju zaštitno na sluzokožu. Trenutno je najpouzdanija tzv. trostruka terapija s dva antibiotika protiv H. pylori u kombinaciji s lekom koji blokira lučenje kiseline ili s protektivom (npr. azitromicin + amoksicilin + omeprazol). Tako se ublažuju simptomi čira, eliminiše njegov uzročnik i u više od 90% slučajeva sprečava ponovna pojava bolesti (recidiv). Provera dejstva lekova na H. pylori vrši se endoskopskim pregledom ili pregledom daha 4 nedelje nakon sprovedene terapije. Antacidi se koriste za uklanjanje simptoma oboljenja i kao pomoćna terapija. Ako ulkus nije uzrokovan bakterijom H. pylori nije potrebno uzimati antibiotike, već je dovoljno uzimati blokatore lučenja kiseline.

    Komplikacije čira na želucu mogu biti krvarenje ili perforacija kada se obavezno se sprovode endoskopija ili hirurški zahvat.
     IZVOR
   • Podrum Š. -> RE: Helico bakterija (28.7.2010 23:26:40)

    IZVORNA PORUKA: New Mom


    Osim na želudačanoj sluznici, otkriven je i na ranicama na sluznici usne šupljine, u zubnim naslagama, u pljuvački, a dokazan je i u stolici.
   • to je ono što me brine.... cmakanje bebe.... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/lev.gif[/image]
    ksenija81 -> RE: Helico bakterija (13.8.2010 11:37:00)

    Moja mama je imala ovu bakt u velikom broju i pri tom je imala i nekih srcanih smetnji. U bolnici su joj rekli  kad su uradili kateterizaciju da kad velika kol ovih bakterija one idu i na srce i prave smetnje[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
    To kod nje moze mnogo toga da objasni jer je imala strasnih problema, a sve je bilo u redu.
    mk1964 -> RE: Helico bakterija (13.8.2010 11:51:25)

    Ja sam imao godinama probleme s tom bakterijom na razne načine. Od nadutosti, žgaravice, trbuhobolje, probleme s hemeroidima (iako ne znam da li je u direktnoj vezi s bakterijom).
    Terapija antibioticima je djelotvorna, ali se bakterija uvijek može vratiti. Pogotovo ako ne znamo gdje je žarište.
    Sada više svih tih tegoba nemam unazada 3-4 mjeseca, a vjerujem da dio tih zasluga pripada noni soku kojeg pijem kroz taj period.
    Trudnice koje imaju taj problem bi svakako trebale napraviti pregled kod gastroenterologa. Terapija antibiotikom vjerojatno ne bi došla u obzir.
    Ali noni sok mogu piti i trudnice pa ako financije nisu problem  onda bi to po meni bilo dobro rješenje. Ne može štetiti, a još uz sve će i beba biti pojačanog imuniteta. Ako nekoga interesira još informacija slobodno me kontaktirajte bilo preko poruke ili na mail mk1964@net.hr
    Anoniman -> RE: Helico bakterija (28.9.2010 22:01:15)

    Danas sam saznala da je imam i ja... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]
    Sutra kod doktorke da mi prepise terapiju...
    Anck Su Nmaun -> RE: Helico bakterija (15.9.2017 10:13:38)

    U ovde bas nije dugo pisano..
    Moja mama se bori s ovom bakterijom. Evo vec treci put na antibioticima, a onda unisti zeludac pa eto je kandida ..bas se zena namuci [sm=smiley13.gif]
    Zna li neko na koji nacin se resiti ove napasti a da nisu antibiotici?
    Stranica: [1]