RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Trudnoća i porođajPoruka


Ana RR -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (15.1.2010 21:56:35)

cipiripi [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley27.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley27.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]
Verus -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (15.1.2010 22:00:43)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image] i neces lepotice, uskoro ce ti tvoj eskimcic plivati po tibi (ili mozda 2 ili 3)
IZVORNA PORUKA: cipiripi

hocuuuuuuu i hvala na podrsci [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
pored silnih lekova i terapija ostalo mi je malo mozga da znam da ne treba da idem glavom kroz zid [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]

Anoniman -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (15.1.2010 23:18:11)

Problemi sa štitnom žlezdom mogu biti rezultat njene prevelike ili premale aktivnosti. U oba slučaja se stanje funkcije šitne žlezde kontroliše određivanjem nivoa hormona koje proizvodi ova žlezda -  određuju se slobodni T3, T4 i TSH, i na osnovu ovih rezultata se procenjuje da li je i koja terapija potrebna, odnosno regulišu nivoi doza.

Lekovi koji se koriste za ove probleme ne bi trebalo da utiču na razvoj bebe, ali će funkcija bebine štitne žlezde biti svakako kontrolisana nakon rođenja. Dakle, ne prekidajte sa terapijom, redovno se konsultujte sa svojim endokrinologom i o svom stanju obavezno obavestite ginekologa koji prati vašu trudnoću.

izvor
cipiripi -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (15.1.2010 23:49:33)

sve ja to znam... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
Anoniman -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (15.1.2010 23:55:28)

IZVORNA PORUKA: cipiripi

sve ja to znam... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]


biće sve ok...[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley4.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley27.gif[/image]
Veca77 -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (16.1.2010 0:06:56)


IZVORNA PORUKA: cipiripi

jel zna neko nesto o antitiroidnim antitelima?
povisen mi je TPO.
16.6 , ref, vrednosti 0-10.


Cipiripice plavusice, imas pp! [sm=smiley1.gif]
Urbana -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (16.1.2010 9:34:44)

IZVORNA PORUKA: Zille

Meni je TSH bio 0,57 u momentu kad sam ostala trudna, to je na donjoj granici.Pa to je sasvim OK. Pa koja ti je vrednost sad ili tad kad su konstatovali da nije uredu.
Ja sam nakon druge trudnoce imala velikih problema sa TSH. Otisao je na 40 sva sam drhtala, imala temperaturu 40.....
Za tri meseca sam ga oborila lekovima na 8 i dan danas sam tu negde, osim sto mi ne prijaju vrucine i stres. Tada skoci, ali ne pijem nikakve lekove i nemam probleme.
Meni je moj doktor rekao da ako pijem lekove da moram piti ceo zivot, a posto mi je T4 uvek dobar da to ne radim. To mi je isto rekao i moj skolski drug i Srbiji poznati endokrinolog u BG.
E sad problemi sa TSH i trudnoca, to ne znam.
Znam da sam ja odustala od treceg deteta izmedju ostalog i zbog toga.

Koliki je tvoj TSH?

IZVORNA PORUKA: kaliopi

Lekovi koji se koriste za ove probleme ne bi trebalo da utiču na razvoj bebe, ali će funkcija bebine štitne žlezde biti svakako kontrolisana nakon rođenja. Dakle, ne prekidajte sa terapijom, redovno se konsultujte sa svojim endokrinologom i o svom stanju obavezno obavestite ginekologa koji prati vašu trudnoću.Da to je jako bitno i zato moras redovno da koristis lekove u trudnoci, jer kako je meni doktor rekao ako ne primetis da nije uredu rad stitne zlezde kod bebe moze da utice na rast kod dece.

Mislim da nemas razloga da budes zabrinuta, koristi lekove, a nakon porodjaja ces vec videti sta ce biti....mozda se stabilizuje.
Anoniman -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (16.1.2010 22:34:57)

Ja sam otkrila da sam bolesna, tj. da imam hipotireozu posle prve trudnoce, i tada su mi hormoni bili uzasni
T4     37,6 (58-145 je normalno)
TSH   67,2 (0,3-5 je normalno)

Pocela sam da pijem lekove i za 3 meseca su se doveli hormoni u normalu. Ja i dalje pijem lekove i sve je u redu, s tim da sam u 2 navrata osetila da mi je doza leka velika(drhtavice, nervoza, gubitak na kilazi, lupanje srca) pa mi je posle analize krvi smanjena doza. Pocela sam sa dozom od 150 mikrograma, a sada pijem 100 mikrograma. Lekove cu piti do kraja zivota.
Kad sam planirala drugo dete TSH mi je bio blize donjoj granici (0,57), sto znaci da mi je doza leka bila malo veca nego sto mi je bila neophodna. Posavetovala sam se sa internistom da li da smanjujem dozu posto planiram da zatrudnim i odgovor je bio da ostavim istu dozu jer je hormon potreban da se lakse zatrudni i da se plod normalno razvija. Beba ce uzeti koliko joj treba, a taj mali visak nece skoditi. Veci problem bi bio da plod nema na raspolaganju dovoljno hormona, jer on utice na metabolizam i ko zna sta jos.
Tokom druge trudnoce sam svakog meseca vadila krv i proveravala nivo TSH koji je bio uveko oko 2, sto je idealno. Tako sam ja rodila zdravu i lepu bebu[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/duda.gif[/image]
Posle druge trudnoce opet proveravam nivo hormona jednom u 3-6 meseci, sto je uobicajna procedura kada se boluje od ove bolesti.
I planiram jos jednu bebicu[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Ne znam da li sam odgovorila na sva tvoja pitanja Urbana, ponekad sam prilicno konfuzna(sto prepisujem svojoj bolesti[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image])
cipiripi -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (16.1.2010 22:44:28)

meni je :

TSH 1.33   ref. 0.4-4
T3   2.12   ref.  1.3-3.1
T4   135    ref  58-161

sve je u granicama normale, a antitiroidna antitela:

ATG-at  manji od 10
AMC-at(TPO) 16.69 a ref vr su od 0-10
2002m -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (17.1.2010 0:35:45)

Sve o oboljenjima štitaste žlezde Dr Slađana Drobnjak, Foto: DREAMSTIME, 18. 08. 2009. 11:00
Komentara 0 | Preporuka 1 Hormoni štitaste žlezde utiču na rast i sazrevanje, povećavaju sintezu proteina, ubrzavaju razgradnju masti, imaju ključnu ulogu u razvoju nervnog sistema … Organizmu ne prija ni smanjen ni uvećan rad žlezde.
ta žlezda je najveća endokrina žlezda u našem organizmu. Ima izgled štita ili leptira i smeštena je na prednjoj strani vrata, ispred dušnika, između krikoidne hrskavice i suprasternalne jame. Štitasta žlezda stvara i sekretuje hormone tiroksin (T4) i tironin (T3), koji regulišu metabolizam svih ostalih tkiva u telu. Parafolikularne ili C – ćelije štitaste žlezde luče hormon kalcitonin, koji učestvuje u homeostazi kalcijuma u organizmu.
Svaka ćelija i tkivo u našem organizmu zavise od tiroidnih hormona. Hormoni štitaste žlezde utiču na rast i sazrevanje, povećavaju bazalnu potrošnju kiseonika i stvaranje toplote, povećavaju sintezu proteina, povećavaju minutni volumen srca, ubrzavaju razgradnju masti i smanjuju njihovu količinu u telu. Tiroidni hormoni imaju ključnu ulogu u razvoju nervnog sistema, podstiču budnost, povećavaju osetljivost na različite stimuluse, utiču na osećaj gladi, pamćenje i sposobnost učenja, kao i na normalan emocionalni tonus. Takođe, imaju važnu ulogu u reprodukciji muškarca i žene i na održavanje normalne trudnoće. Utiču na rast i razvoj mozga u fetalnom periodu i tokom prvih godina života. Nedostatak tiroidnih hormona u ovom periodu može da dovede do mentalne zaostalosti (kretenizma).  
<a href='http://blic-baneri.bvcom.net/www/delivery/ck.php?n=ae7dc115' target='_blank'><img src='http://blic-baneri.bvcom.net/www/delivery/avw.php?zoneid=5&n=ae7dc115' border='0' alt='' /></a> Struma označava svako uvećanje štitaste žlezde. Ovo uvećanje može biti praćeno njenom smanjenom, normalnom ili povećanom funkcijom. Takođe, štitasta žlezda može biti uvećana difuzno (u celini) ili nodozno (što podrazumeva postojanje jednog ili više čvorova u štitastoj žlezdi).
Najčešći poremećaj rada ove žlezde jeste hipotireoidizam, koji nastaje kada štitasta žlezda ne proizvodi dovoljno hormona. Može nastati usled poremećaja u samoj žlezdi ili poremećaja nadzornih mehanizama u višim strukturama mozga (hipofiza, hipotalamus). Najčešći uzrok nastanka primarne hipotireoze jeste hronični autoimuni (Hashimoto) tireoiditis. Nastaje kao posledica oštećenja ćelija štitaste žlezde imunološkim mehanizmima (kada poremaćaj imunološkog sistema organizma uzrokuje napadanje sopstvenog tkiva). U ovom slučaju može doći do povećanja ili smanjenja štitaste žlezde (atrofije). Drugi uzroci hipotireoze su hirurško odstranjenje žlezde, lečenje radioaktivnim jodom ili spoljašnje zračenje u bolesnika sa tumorom glave i vrata.   I manjak i višak joda mogu uzrokovati hipotireozu. Manjak joda je najčešći uzročnik hipotireoze širom sveta, posebno u planinskim područjima. Lekovi mogu uzrokovati hipotireozu, kao što su metimazol, propiltiouracil (koji se koriste u terapiji hipertireoze), amiodaron, interferon alfa. Infiltrativne bolesti, kao što su fibrozna upala štitaste žlezde, hemohromatoza, sklerodermija, amiloidoza, sarkoidoza mogu biti uzroci hipotireoze. Hipotireoza kod nekih osoba ne dovodi do pojave simptoma, a kod nekih su simptomi jako izraženi. Najčešće se javljaju umor, malaksalost, usporenost, bezvoljnost, emocionalna labilnost, pospanost, nepodnošenje hladnoće, zaboravnost, teškoće sa koncentracijom, depresija, slabiji apetit, porast u telesnoj težini. Koža je bleda, suva, zadebljala. Kosa opada, javlja se blago oticanje oko očiju i periferni edemi. Pacijenti mogu imati usporen rad srca, blagu hipertenziju i porast nivoa holesterola u krvi, oslabljen sluh, zatvor, poremećaj menstruacionog ciklusa.
Pri sumnji na hipotireozu obavlja se merenje nivoa TSH i slobodnog tiroksina u krvi. TSH je tireostimulišući hormon koga luči hipofiza, koji, kako ime kaže, stimuliše proizvodnju hormona štitaste žlezde. Predstavlja najosetljiviji test i kada je povišen ukazuje na hipotireozu. Bolesnici, koji imaju hroničnu hipotireozu zahtevaju doživotno lečenje sinteskim tiroksinom.   Hipertireoza ili pojačana funkcija štitaste žlezde se može javiti u bilo kom životnom dobu, najčešće između 20-50 godine života, češće u žena. Najčešći uzrok u 70-80 odsto bolesnika jeste preterana aktivnost cele žlezde, uzrokovana autoimunim procesom, koji se još zove i difuzna toksična struma ili Gravesova ili Basedovljeva bolest. Hipertireoza može nastati i zbog povećanog lučenja TSH usled tumora, odnosno adenoma hipofize (sekundarni hipertireoidizam). Trofoblastni tumor, horiokarcinom ili hidatifomna mola takođe mogu uzrokovati prekomernu proizvodnju ovog hormona.
Simptomi su posledica pojačanog delovanja hormona štitaste žlezde na celo telo.
Bolesnici se žale na nervozu, nemir, emocionalnu labilnost, nesanice, česte stolice, preterano znojenje, nepodnošenje toplote, ubrzan rad srca, hipertenziju, dobar apetit uz smanjenje telesne težine, slabost proksimalne muskulature, poremćaj menstrualnog ciklusa. Koža je topla, vlažna, baršunasta. Prisutno je fino drhtanje prstiju i pojačani refleksi. Oči su često suzne, postoji retko treptanje, smanjena oštrina vida. Terapija podrazumeva primenu antitiroidnih lekova, odnosno tireostatika.
Razlikujemo akutni i subakutni tireoiditis. Akutni tireoiditis nastaje usled bakterijskih, gljivičnih infekcija, ili kao posledica tretmana radioaktivnim jodom (radiacioni tireoiditis). Subakutni tireoditis predstavlja hipermetaboličko stanje, koje nije rezultat pojačane funkcije štitaste žlezde već nastaje usled oštećenja tkiva i izlaska velike količine tiroidnih hormona u cirkulaciju, delovanjem virusne infekcije. Terapija u ovom slučaju je simptomatska. Povremeno se javlja i upala štitaste žlezde nakon porođaja kada govorimo o postpartalnom tireoiditisu.
Žene oboljevaju češće Preko 200 miliona ljudi u svetu ima neki oblik oboljenja štitaste žlezde. U razvijenim zemljama sveta jedna osoba od 20 ima neki oblik tiroidnog poremećaja ili oboljenja, a 5-7 puta je češći u žena nego u muškaraca. Tiroidne bolesti su u najvećem broju slučajeva lečive i izlečive, ali ako se ne leče mogu da dovedu do teških poremećaja i smrti. Ređe se dešava da jedan ili više čvorova u štitastoj žlezdi budu preterano aktivni i izlučuju višak hormona, kada govorimo o toksičnom adenomu ili toksičnoj polinodoznoj strumi. Nodusi u štitastoj žlezdi znatno češće predstavljaju dobroćudne promene, koje ne zahtevaju i obavezno lečenje. Tvrdoća čvorova varira od mekanih do čvrstih, kalcifikovanih čvorova. Pojava tvrdog čvora, posebno ako je fiskiran za okolno tkivo ili su prisutni uvećani limfni čvorovi na vratu, pobuđuje sumnju na maligni karakter.
Karcinomi štitaste žlezde su najređe bolesti štitaste žlezde, većina sporo raste, smrtnost je niska kao i postoperativne komplikacije, posebno kod dobro diferentovanih karcinoma (papilarni i folikularni). Priroda čvora može se dokazati ultrazvučnom dijagnostikom, scintigrafijom kao i citološkom punkcijom. Terapija nodozne strume zavisi od njene prirode. Nekada je potrebno samo praćenje, a nekada operativno lečenje ili primena radioaktivnog joda, retko medikamentna terapija.   dr Slađana Drobnjak, specijalista interne medicine - endokrinolog u Domu zdravlja "Ristić"
cipiripi -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (17.1.2010 0:44:43)

draga hvala, ali ja imam problem sa antitelima, hormoni mi miruju [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
verovatno mi je protrcao neki virus i ostavio trag na att [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
2002m -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (17.1.2010 0:52:08)

malo pre sam gledala vrednosti tvojih hormona .......koji su ok i nista mi nije bilo jasno.
E.. sada mi tek nista nije jasno[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
cipiripi -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (17.1.2010 0:54:29)

ni meni [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
malo su povecana..kad sam pocela da googlam videla sam da ljudima ovaj TPO ide po 3000, 4500,...
to je onda Hashimoto, tako se zove.. a to ima moj tata.. mozda sam povukla na njega..
ali u principu za sve verovatno postoji resenje, pogotovo sto meni ta vrednost nije drasticno uvecana[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
2002m -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (17.1.2010 0:58:25)

ti si sama sebi dala dijagnozu a po ref. vrednostima nalaza, malo prelazis granicu,nista strasno.
Bices ti nama ok i trudna za koji mesec[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
cipiripi -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (17.1.2010 0:59:48)

videcemo, ne googlam jer mogu samo da se istraumiram [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
javljam se ovde kad budem znala konkretne stvari [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
2002m -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (17.1.2010 1:01:13)

ok[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley31.gif[/image]
bebuska -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (17.1.2010 9:13:06)

Sad vidjeh da postoji i ova tema pa sam se i tu pronasla...Ja sam obolila od hipertireoze prije par godina. Simptomi su mi bili:ubrzan rad srca,znojenje, nesanica, nervoza, uzasno placljiva, brzo sam se zamarala i za nekih 4,5 mjeseci sam dobila vise od 15kg...
Nisam ni sumnjala da nesto nije ok, mislila sam da je to sve od raznih problema koje sam imala u tom periodu...dok nisam otisla snimiti srce (zbog tog ubrzanog rada) i tad su me odmah uputili da uradim hormone stitne zlijezde i tu je bila katastrofa. Pocela sam lijecenje medjutim ja sam imala jos jedan problem a to je da i na najmanju dozu lijeka moja hipertireiza predje u hipotirozu (hormoni koji su bili uvecani padnu ispod svake granice i njen ubrzan rad predje u blokadu tj. ne radi nikako). I tako sam promjenila jedno 10 doktora, nema gdje nisam isla al niko nije nalazio resenje sve dok nisam naisla na odlicnog doktora koji je uspio da mi izbalansira rad stitne tako sto sam pila dva lijeka: jedan da obori hormone i dovede do blokade rada stitne a onda drugi da polako podigne hormone i pokrene njen rad. Meni je ta terapija odlicno odgovarala mada su se svi ostali doktori cudili kako se mogu kombinovat ta dva lijeka. Uglavnom pomocu te terapije uspjela sam regulisat njen rad i evo skoro dvije godine kako ne pijem nikakve lijekove i super sam. Sad kad sam trudna radim mjesecno hormone i idem na kontrolu i za sada je sve super.Inace moj dr. kaze da je najvazniji pokazatelj T4 ali on u trudnoci moze da bude na normali a da u stvari nije dobar tako da se u trudnoci radi FT4 (free T4) eto da znate i to ako nekom treba. Inace ne znam da li znate al poremecaj u radu stitne zlijezde je i indikacija za carski rez...
Urbana -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (17.1.2010 9:56:38)

IZVORNA PORUKA: Zille
Ne znam da li sam odgovorila na sva tvoja pitanja Urbana, ponekad sam prilicno konfuzna(sto prepisujem svojoj bolesti[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] )


Zille ma nisi konfuzna, nije to osobina bolesti[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] sve si mi objasnila, super i zelim ti jos jednu bebicu, ja sam se malo izvalcila na TSH-a jer sam inace bila stara za trece dete[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]
A ja uopste nisam primetila da je ovo neka stara tema, pa ako vidis obracala sam ti se kao di si je pre par dana postavila, uopste nisam znala da si ti u medjuvremenu i dete rodila, nisam sve postove procitala priznajem[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]

Samo jos da dodam da ja nikad nisam dobijala na kilazi iako znam da je to jedno od obelezja.

IZVORNA PORUKA: bebuska
Pocela sam lijecenje medjutim ja sam imala jos jedan problem a to je da i na najmanju dozu lijeka moja hipertireiza predje u hipotirozu (hormoni koji su bili uvecani padnu ispod svake granice i njen ubrzan rad predje u blokadu tj. ne radi nikako).


U to je vrlo gadno.
Mene je moj doktor opominjao na to, ako pocnem da pijem lekove. Ja sam lekove samo koristila da oborim i dovedem u normalu. Onda sam isla svakih mesec dana na kontrolu i kad smo videli da se stabilisala i da nemam nikakvih problema odlucio je da lekove ne koristim vec da samo idem na kontrole. I sad samo idem na kontrole. Meni je bitno da je stabilna obicno 6-8, a nekad bude izmedju i 3-4. Inace moj T4 je uvek bio odlican. Doktor mi je rekao da u mom slucaju koriscenje lekova moze da poremeti T4 koji je uvek dobar, a to onda ne bi bilo nikako dobro.
Trazila sam second opinie od skolskog druga poznatog endokrinologa u BG i on se slozio da se pridrzavam ovog.


bebuska -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (17.1.2010 10:06:59)

Da, gadno je...Ja sam pila favistan pa su svi doktori pokusavali s tim da smanjujem dozu dok nisam dosla na kraju da onu tableticu sjeckam na 6 djelova al i to mi je izazivalo istu reakciju...Al eto opet kazem nasla sam dobrog doktora koji mi je dao terapiju koja je imala efekta. Odmah mi je rad stitne doveden u normalu ali sam ja tu terapiju koristila nekih godinu dana (postepeno smanjujuci dozu lijekova) i eto kako sam prestala sa terapijom proslo je 2 godine al hvala bogu dosad nisam imala problema.
Nessa -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (7.2.2010 16:08:51)

Ja imam hipertireozu vec 4 godine.Trudna sam 24 nedelje i svake cetvrte nedelje idem u Visegradsku na kontrolu.Dr. koja mene vodi je ginekolog-endokrinolog i rekla je da je sve u redu dok se beba normalno razvija i ne zaostaje.U 28 nedelji mi rade korodocentezu i tada ce znati bebin hormonski status.Meni su hormoni koliko=toliko bili ok prvih 18 nedelja a onda su poludeli i skocili na duple vrednosti kao i antitela,moj gin. za sada ne dize frku samo je endokrinolog kod koga idem na konsultacije bila bezobrazana pa mi je rekla sto sam uopste zatrudnela sa ovako losim hormonima UZAS!Mislim da sve moze da na kraju ispadne ok a vi devojke sa hipotireozom samo da znate da ne brinete previse da je vas oblik poremecaja hormona mnogo laksi za sam tok trudnoce [sm=smiley1.gif]Uzivajte i idite na redovne kontrole.Ako nekom treba preporuka za dr. ili jos neki savet oko stitne ja sam to vec odavno apsolvirala pa me kontaktirajte na priv.Pozz
micketta -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (25.2.2010 22:31:12)

ja sam poludela skroz zato sto imam uvecanu stitnu zlezdu od kada znam za sebe i nikada mi to nije smetalo, ali da mi ni dr u domu zdravlja a ni dr u bolnici nisu skrenuli paznju na to do sada, e to mi je stvarno strasno! skrenula mi paznju doktorka anesteziolog pre dva dana kada sam isla na konsultacije za epidural...

ja hocu da odem u privatnu laboratoriju i uradim te hormone. koje tacno? T3, T4 i taj THS, jel tako?

*ebem ti, dogurah do kraja trudnoce skoro i sad moram da se zezam jos i sa ovim. grrrrrrrrrrrrrrrrrr!
cipiripi -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (25.2.2010 22:32:44)

T3, T4, TSH i antitiroidna antitela [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image] (ako te pitaju koja antitiroidna antitela..kazi OBA) [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]
micketta -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (25.2.2010 22:34:22)

to sve moze u privatnoj laboratoriji, jel tako?
ne moram da idem u neku specijalnu ustanovu?
da nesto nije ok, jel bi, ne daj boze, uticalo na rast i razvoj bebe? moja beba je ok tezine, cak i malko vise :)
cipiripi -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (25.2.2010 22:35:52)

mozes u bilo kojoj lab, to spada u standarde analize..
a ovo za bebce neznam odgovor... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley13.gif[/image]
micketta -> RE: poremecaj stitaste zlezde i trudnoca (25.2.2010 23:25:32)

hvala, cipiripi

ja sam jos uvek u shoku da mi nijedan dr nije rekao bas nista o tome. strasno!
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sledeća stranica >   >>