Verus -> RE: RH negativne majke (20.2.2009 22:35:53)
|
Postoji puno razlicith Rh antitela u krvi koji se mogu stvoriti kod majke (osim Anti-D antitela koje je "protiv" Rh faktora). Recimo, danas sam testiralal trudnicu koja ima anti-c. Malo c (ima i C) spada u Rh antigene. Razlog sto se ove zene prate (ako joj je test pozitivan sto je Ziletu bilo negativno), radi se titar antitela nekoliko puta u trudnoci i prati se da li nivo antitela raste. Ako raste, to znaci da beba u stomaku nosi u ovom slucaju malo c na svojim crvenim krvnim zrncima. Majka s' toga to prepoznaje kao strano, i imunitet i telo pocnu da stvaraju anntitela da ga "ubiju". Ovo se moze desiti i ako je majka Rh pozitivna (ova zena danas je B+) znaci nema veze sa Rh faktorom. E, u tom slucaju se rade te transfuzije o kojima pricate...ovo se retko kada desava tako da ne treba da zene imaju puno straha od toga. Sama procedura jeste opasna, slicna je amniocentezi u smislu da se u stomak stavi duga igla koja se potom uvede u pupcanu vrpcu i citava zapremina krvi bebe se zameni sa krvi koja nema taj antigen (malo c u ovom slucaju) na krvnim zrncima. I tako, komplikovano je pa sam pokusala koliko toliko da objasnim, a ja bas ne umem dobro da objasnjavam [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/zmeden.gif[/image]. Crvena krvna zrnca osim mogucis A,B,RH antigena na sebi mogu da imaju 30+ drugih antigena (C, c, E, e, Fya, Fyb, Jka, Jkb itd.). Neki od nas imaju te neki ne, opet, sve zavisi od genetike, sta su roditelji imali i sta smo nasledili....
|
|
|
|