RE: Kada beba počne da vidi? (Puna verzija)

Forum >> [Beba] >> Novorođenče, beba



Poruka


mihi -> RE: Kada beba počne da vidi? (29.10.2010 9:21:28)

Čak i sada vidi samo ono što mu se baš približi do 2. godine imaju 60% vida odraslih, ne vide sve boje....




Anoniman -> RE: Kada beba počne da vidi? (29.10.2010 9:52:11)

Ma sve ja to znam, ali napokon vidi nešto... 




Shishica -> RE: Kada beba počne da vidi? (29.10.2010 11:30:17)

A kako neko moze da zna kako oni vide [sm=zmeden.gif]
Cime to oni "mere"?
Mislim, ne bojkotujem nego me zanima bas....

Ja im ne verujem i gotovo! Vide nase bebike vise..




Anoniman -> RE: Kada beba počne da vidi? (29.10.2010 17:20:19)

hahahah, Shishi, i ja sam to pitala... Kako znaju da bebu ne boli pupak dok se previja prvih dana? Neko se seća kako mu je bilo kad su ga previjali??? [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Isto pitanje važi i za ovo... kako neko zna koliko vide? Da ne vide u početku, to je jasno.  Možeš igrati pipirevke oko njih i ništa. Zagledaju se beo zid... Ne vide. Ali kako su izmerili koliko posle vide... to već ne znam. 




anajid -> RE: Kada beba počne da vidi? (29.10.2010 17:24:52)

Ja u porodilistu zamolila sestru da premota Andriju posto se ukakio,a nosice ih tek za 3 sata!Kaze ona meni ne brinite ne osete oni to do 15 dana zivota[sm=zmeden.gif]!

Da a kako oni i to znaju?




Anoniman -> RE: Kada beba počne da vidi? (29.10.2010 17:27:02)

E sad ću da otvorim temu! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




anajid -> RE: Kada beba počne da vidi? (29.10.2010 17:28:52)

Nego sta,sta oni znaju o nasoj deci[sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif][sm=jezicek.gif]




eni26 -> RE: Kada beba počne da vidi? (14.5.2011 14:13:30)


IZVORNA PORUKA: LillyT

Mislim da je NM (ako sam pogrešila, izvinjujem se) postavila negde jednu sliku kako bebe vide, ali da je to bilo negde na chat-u

Evo, našla sam

[img]http://www4.slikomat.com/10/1014/wx6-images.jpg[/img]


da li je to stvarno tako[sm=zmeden.gif]




New Mom -> RE: Kada beba počne da vidi? (14.5.2011 14:17:05)

Sve su neke doce ispitivale, prinoseći različite predmete, primicanje maminog lica (na to sigurno reagije beba) itd. i preračunale.




Jeca* -> RE: Kada beba počne da vidi? (7.11.2011 15:31:49)

Tokom prvih nekoliko dana, novorođenčad imaju prilično maglovit vid, i ne razaznaju detalje na objektima, ali ih privlači contrast ili promena jačine svetlosti. Njihov vid je samo 0.5/10 i bebe mogu da razaznaju objekat na oko 20 cm udaljenosti, što predstavlja meru koja odgovara udaljenosti između bebinog i majčinog lica.
Kada napune mesec dana, bebe počinju da pilje u oblike i veoma ih privlače objekti u pokretu i izvori svetlosti.
Kada napune dva do tri meseca, mogu da sagledaju sliku kao celinu te im stoga kontrast i izvori svetlosti više jednostavno ne privlače pažnju. Bebe počinju da posmatraju sopstvene ruke i počinju da pokazuju naklonost ka bojama, naročito ka crvenoj, plavoj i ljubičastoj. Počinju da poboljšavaju svoje veštine usredsređivanja na objekte koji se nalaze na različitim udaljenostima i, dok počinju da kontrolišu pokrete svoje glave, njihova sposobnost da istražuju okolinu i prate objekte u pokretu se takođe poboljšava.
Do četvrtog do šestog meseca pa nadalje, bebe počinju da razlikuju plavu od zelene i ljubičaste, i crvenu od žute i roze, žutu od plave, crvene i zelene. Oštrina njihovog vida nastavlja da se poboljšava; u stanju su da pilje u objekte na razdaljini od 90cm do jednog metra. Tokom ove faze, takođe usavršavaju svoju ruka - oko koordinaciju pokreta; bebe privlače stvari oko njih, i u stanju su da ih zgrabe dok polako uče da ih istražuju uz pomoć čula dodira.
Sa 9 do 12 meseci starosti, bebe sada mogu aktivno da traže objekte koji su unutar njihovog vidnog polja, ne samo pokretima glave, već i pokretima očiju. Počinju da vide dubinu objekata i veoma ih privlače trodimenzionalni objekti (cigle, lopte) kojima mogu lako upravljati. Vidno polje u ovom dobu se može uporediti sa vidnim poljem odrasle osobe, čak iako su njihove veštine na skali 4/10. Njihove veštine opažanja boja se takođe mogu uporediti sa veštinama odrasle osobe, i takođe razvijaju sposobnost da razlikuju različite geometrijske oblike.
Sa 18 meseci starosti, bebe mogu da uoče sličnosti i razlike u obliku i bojama. Počinju da se interesuju za oblike i detalje i njihova sposobnost da vide objekte sa strane se takođe poboljšava (više nemaju samo frontalno vidno polje).

izvor: chicco




Ana RR -> RE: Kada beba počne da vidi? (7.11.2011 15:33:05)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2]