|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Puzanje
24.6.2009 14:30:47   
NadaR
user posted image user posted image

_____________________________

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI!

(odgovor članu MERYEN)
Direktna veza do poruke: 26
   RE: Puzanje
24.6.2009 14:42:31   
mihi
IZVORNA PORUKA: nnaaddaa

Ovaj moj decko je za sedmicu dana naucio da puzi, sjedi samostalno( sad ga tesko mogu natjerati da legne ) , da ustane i hoda po krevecu, da se penje gdje god uhvati sansu,uz tabure,zid, stranicu trosjeda ... Sad pokusava da hoda cetvoronoske... podignutih koljena user posted image user posted image user posted image user posted image



ISTO RADI I MOJ MILOŠuser posted image user posted image user posted image user posted image user posted image .

(odgovor članu NadaR)
Direktna veza do poruke: 27
   RE: Puzanje
12.8.2009 13:21:23   
mihi
Žene imam pitanje Miloš intenzivno puza po golom parket sa golim nogama jer je leto i samo u bodiju je. Na nogama od kolena i po cevanicama ima sitne modrice, mm digo frku samo takvu!!!!! Jutros je udario glavom u stranivu krevetca i ništa ni crveno..... Mislim da je to od lupanja u parketuser posted image

(odgovor članu mihi)
Direktna veza do poruke: 28
   RE: Puzanje
12.8.2009 13:31:19   
Anoniman
Verovatno jeste od puzanja. Moja Luka od godinu dana stalno ima modre noge. Više se ni ne obaziremo na to. Malo sam se skenjala kada sam videla modru ravnu liniju po sred kičme, ali ovo na nogama...

(odgovor članu mihi)
  Direktna veza do poruke: 29
   RE: Puzanje
12.8.2009 13:32:36   
Anoniman
Mihi ista stvar i sa Dinom sav je bio modar od puzanja po parketu
a oni rođeni da prave frku user posted image



(odgovor članu mihi)
  Direktna veza do poruke: 30
   RE: Puzanje
12.8.2009 13:37:20   
prolece
ma, od puzanja nemoj da brineš i mom detetu su bile modre noge.

(odgovor članu mihi)
Direktna veza do poruke: 31
   RE: Puzanje
12.8.2009 13:47:23   
mihi
user posted image user posted image user posted image Hvala Vam sad mi je lakše mnoooogo, stariji sin nije puzao a kad je poceo da pada vise nisam obracala paznju. Ljubim Vas sve.......

(odgovor članu prolece)
Direktna veza do poruke: 32
   RE: Puzanje
12.8.2009 14:05:25   
Rivana
Moj luka skoro poceo da puzi kad je napunio 7 meseci, ali njemu nisu noge modre vec glava jer udara u sta stigne, rekla sam kacigu da mu kupimo, kolena su mu vise crveana jer puzi po tepihu user posted image

(odgovor članu MERYEN)
Direktna veza do poruke: 33
   RE: Puzanje
2.9.2009 12:04:43   
mamanp
Zbog čega je puzanje važno u razvoju bebe
Puzanje je deo normalnog razvoja deteta i svojevrsna prirodna vežba kojom dete ojačava mišiće i kičmu, što mu pomaže da se pripremi na svoje prve korake.

Zamislite samo koliko je vaš mališan ponosan kad uspe da se pomeri sam i dohvati svoju igračku koja mu je ispala iz ruku. Nije važno kojim stilom to radi i da li se to smešno puzanje sviđa njegovim roditeljima, koji se pitaju da li dete treba da se kreće kao mali majmunčić.

- Tehnika puzanja zavisi od toga koliko su detetove ručice snažne, može li lako da otvori dlanove i osloni se na podlogu, da li su mu nožni mišići još povišenog ili smanjenog tonusa, da li je prvo naučio da izdigne guzu ili je slučajno otkrio da i vožnjom po pelenama može vrlo uspešno da se kreće - objašnjava dr spec. fizijatar Predrag Mugoša.

Različiti stilovi puzanja

Faza eksperimentisanja puzanjem počinje oko šestog ili sedmog meseca, kad mališan već zna da samostalno drži glavicu i da je okreće kako bi osmotrio šta se oko njega dešava. I mišići njegovih ruku, nogu i kičme su takođe već ojačali i mogu da izdrže izdizanje i podupiranje težine tela.

Sledećih nedelja vaš mališan će da uči kako da se iz poznatog sedećeg položaja postaviti na sve četiri. U tom položaju će otkriti da može da se ljulja napred-nazad kad je na kolenima i rukama.

Oko osmog ili devetog meseca primetiće i da pomeranje kolena prema napred omogućava da se pokreće. Metodom pokušaja i grešaka dete će polako usvajati složenije pokrete i početi da se kreće koordinisano.

Svako dete ima svoj stil

Naši mališani razvijaju svoje vlastite stilove puzanja. Neki doslovce puze na prsima, drugi postrance vukući jednu nogu, treći se odguruju i poskakuju, a četvrti puze unatraške, valjanjem ili na leđima. Detetu koje puzi unatraške možete lako da pomognete ako mu ruku stavite na stopala i tako sprečite kretanje unazad. Ipak, ako vaše dete ima neobičan stil puzanja, porazgovarajte s pedijatrom.

Takve varijacije puzanja mogu da budu znak da detetov motorički razvoj ne teče prema očekivanom planu. Ako se ovi znaci zanemare, dete bi moglo da ima više problema s prohodavanjem, a posle u životu mogu se pokazati poteškoće u savladavanju manuelnih veština (pisanje) ili spretnosti tela (motorika tela). Ako dete preskače fazu puzanja ili prvo prohoda a zatim odluči da puzi, najbolje je da se posavetujete s pedijatrom.

Kad vaše dete propuzi, preostao je samo jedan korak prema uspravljanju, a zatim i hodanju. Sada će brzo učiti da se izdiže prema stolu ili uz vaše noge kako bi dohvatilo predmet sa stola ili se dočepalo vašeg naručja. Kad pronađe ravnotežu na stopalima, lako će stajati ili hodati pridržavajući se uz svari u kući, zidove i slično.

Podsticanje deteta i zaštita od povreda

Najbolji put do savladavanja veštine puzanja je podsticanje deteta. Postavite zanimljiv predmet, igračku ili vi stanite u detetovu neposrednu blizinu i posmatrajte reakciju. Vaš mališan je toliko znatiželjan i željan uspeha u kretanju da će ga slatka igračka ili vaš zagrljaj povesti u avanturu puzanja. Ipak, detetova znatiželja ujedno je i vaš neprijatelj jer dete može da dođe do potencijalno opasnih predmeta.

Ako u kući imate stepenice, obavezno ih osigurajte ogradom jer su one vašem detetu izrazito zanimljive. Sve dok ne nauči da se dobro penje i da se spušta stepenicama, uvek imajte dete na oku. Osigurajte utičnice, šiljate ivice, posebno uglova stolova i polica, na vrata stavite zaštitnike koji neće dopustiti da se ona zatvore i priklešte prstiće. Najniže ormare povežite ili zalepite lepljivom trakom, tako da dete ne može da ih otvori, sklonite stolnjake ili zavese koje bi moglo da povuče. Mislite i na šporet, kamin ili dostupnost hemikalija i deterdženata.

Kašnjenje u razvoju

Razvoj svakog deteta je individualan. Neka deca se brže razviju, dok druga imaju malo sporiji tempo.. Ako vaše dete ni nakon šest do osam meseci ne pokazuje zanimanje za kretanje (svejedno da li je reč o puzanju, kotrljanju sa stomaka na leđa i obrnuto ili skakanju), sedenju i nije naučilo da noge i ruke uključi u koordinisane pokrete, konsultujete se odmah s pedijatrom.  Izvor: klik

_____________________________

Niko nije rekao da je lako biti roditelj, sad znam i zasto

(odgovor članu Rivana)
Direktna veza do poruke: 34
   RE: Puzanje
2.9.2009 23:21:47   
Didy
Zanimljivo. Mi smo sad u fazi brzog puzanja (za čas je na drugom kraju sobe) i ustajanja uz nameštaj. Danas je napravio i nekoliko koraka oko stola.user posted image  A najzaniljivije mu je da se podvuče pod stolić i da tu pokušava da ustane. Samo što ga izvučem, evo ga ponovo ispod.user posted image

_____________________________

Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...

(odgovor članu mamanp)
Direktna veza do poruke: 35
   RE: Puzanje
2.9.2009 23:40:34   
SUPER MAMA
moja mala nece da puzi nikako ali da stoi i da hoda da.ja je stavim na tepih a ona ako hoce da nesto dohvati ustane pored kreveta i dodze na pr. do lopticu.U osmog meseca je ustala na svoje noge u ogradici i prvo je stajala par sekunde pa kasnije oko 9 krenula da hoda pa je pokusala sama i pala je na guzici i evo sada se plasi i samo hoda s pridzavanje


(odgovor članu Didy)
Direktna veza do poruke: 36
   RE: Puzanje
7.9.2009 13:43:42   
Anoniman
Puzanje je priprema za hodanje KLIK

(odgovor članu SUPER MAMA)
  Direktna veza do poruke: 37
   RE: Puzanje
15.9.2009 15:18:46   
oliveradj
Moja cura je počela da puže pre nedelju dana. Ja sam jako sretna da ne mogu opisati da sam morala da objavim na forumu user posted image .

_____________________________

Adrijana moje zlato 26.05.2008.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 38
   RE: Puzanje
15.9.2009 21:03:08   
sephora
od tog puzanja će da me strefi šlog. Hana nije htela da puzi, rano je prohodala.
Vasa mi je dobio od Hane virus i oboleo od pneumonije (pre nekoliko meseci). Bili smo 2 puta u bolnici i posle sam se toliko skoncentrisala na zdravlje da ga uopšte nisam podsticala na puzanje. Sada mi pedijatar kaže da budem uporna ali on se samo klati napred-nazad kada ga postavim četvoronoške. Juče i danas kada sedi rukama grabi napred a guzu vuče kao kučence koje se češe o zemlju. Šta će biti, lepo nisam pametna, pravo da vam kažem -brinem se da li će propuzati?user posted image

(odgovor članu oliveradj)
Direktna veza do poruke: 39
   RE: Puzanje
3.10.2009 11:59:03   
gracija
Matej je propuzao sa 7.5 mjeseci,ali jos uvijek ne sjedi samostalno.Od kada je propuzao,nema gdje ga nema ali najvise voli da dopuze pod kuhinjski sto i tu da legne...Tad mi je kao kakav macakuser posted image

< Poruku je uredio gracija -- 3.10.2009 12:00:53 >

(odgovor članu sephora)
Direktna veza do poruke: 40
   RE: Puzanje
3.10.2009 12:03:38   
Rivana

IZVORNA PORUKA: sephora

od tog puzanja će da me strefi šlog. Hana nije htela da puzi, rano je prohodala.
Vasa mi je dobio od Hane virus i oboleo od pneumonije (pre nekoliko meseci). Bili smo 2 puta u bolnici i posle sam se toliko skoncentrisala na zdravlje da ga uopšte nisam podsticala na puzanje. Sada mi pedijatar kaže da budem uporna ali on se samo klati napred-nazad kada ga postavim četvoronoške. Juče i danas kada sedi rukama grabi napred a guzu vuče kao kučence koje se češe o zemlju. Šta će biti, lepo nisam pametna, pravo da vam kažem -brinem se da li će propuzati?user posted image


a koliko vasa ima? ne mora da puzi moja mama kaze da ja nisam puzala uopste rano sam prohodala sa devet meseci user posted image , moj Luka je poceo da puzi pred kraj sestog meseca tj. da pokusava da puzi a 7 je vec uveliko puzao ali mislim da nece tako brzo pohodati mada pravi koracice kada se drzi za nesto ali nestabilneuser posted image

(odgovor članu sephora)
Direktna veza do poruke: 41
   RE: Puzanje
3.10.2009 12:25:21   
indy_25
moje djete nije nikada puzalo niti je htio to samo je prohodao sa 1  g i 2 mjeseca.

(odgovor članu Rivana)
Direktna veza do poruke: 42
   RE: Puzanje
1.4.2010 14:19:09   
Ellenica
Drage moje moram se pohvaliti

PROPUZALI SMO

Već neko vreme se klatio napred nazad, ali konačno smo hrabro napravili prve koordinisane pokrete rukama i nogama.




_____________________________

Veliki sam mamin dečak

(odgovor članu indy_25)
Direktna veza do poruke: 43
   RE: Puzanje
1.4.2010 15:22:20   
*Alexx*
user posted image user posted image

_____________________________

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu Ellenica)
Direktna veza do poruke: 44
   RE: Puzanje
1.4.2010 16:06:59   
Anitaaa
Mateja je propuzao sa 6 meseci a prohodao sa 10 ipo.Super.

Elenice čestitam!


_____________________________

"Before you were conceived I wanted you. Before you were born I loved you. Before you were an hour old I would die for you. This is the miracle of life."

(odgovor članu *Alexx*)
Direktna veza do poruke: 45
   RE: Puzanje
1.4.2010 17:17:35   
gagana83
Una vec odavno pokusava da puzi ali joj bas i ne ide od ruke....a ni od nogeuser posted image
Vise se vuce,ne uspava da odigne guzu.
Sad joj je i to prestalo da bude interesantno vec hoce da stoji.Imam utisak da nece ni propuzati.
Juce se prvi put podigla kako treba ali je nakon toga samo guzom radila nepred-nazaduser posted image

_____________________________

ISKLJUCI PINK , UKLJUCI MOZAK!!!!!!

(odgovor članu Anitaaa)
Direktna veza do poruke: 46
   RE: Puzanje
1.4.2010 17:38:51   
*Alexx*
IZVORNA PORUKA: gagana83
Juce se prvi put podigla kako treba ali je nakon toga samo guzom radila nepred-nazaduser posted image


Isto user posted image A od pre neko veče hoće da se podigne na noge u krevetcu, ali to nije tema.

< Poruku je uredio Alexx RR -- 1.4.2010 17:39:06 >


_____________________________

Do not speak - unless it improves on silence.

(odgovor članu gagana83)
Direktna veza do poruke: 47
   RE: Puzanje
11.7.2010 23:01:44   
sanji
Mi smo konačno propuzali unapred! Do sad smo išli u nazad, okretali se za 360 strepeni na stomaku, okretali se sa leđa na stomak i stomaka na leđa ali napred nismo mogli ni makac! Jedno desetak dana su se klatile na rukicama i kolenima i danas su napokon krenule napred! user posted image user posted image user posted image

_____________________________

DOBILI SMO PRINCEZE

(odgovor članu *Alexx*)
Direktna veza do poruke: 48
   RE: Puzanje
27.9.2010 17:25:53   
Mishica 77
Ja ne znam kako da Isidoru stimulišem na puzanje kad ona ne voli da boravi na stomaku. Stavljam je odavno i brdo igračaka okolo. Ona je u prvi mah oduševljena, a onda počinje da kenjka i traži da je okrenem.
Ja, recimo, nisam nikada puzala, a prohodala sam samostalno sa 9 meseci.


_____________________________

Čovek koji nema dudu, zeca i žabu nije čovek..... :-))

(odgovor članu sanji)
Direktna veza do poruke: 49
   RE: Puzanje
28.9.2010 9:27:33   
aster
IZVORNA PORUKA: Mishica 77

Ja ne znam kako da Isidoru stimulišem na puzanje kad ona ne voli da boravi na stomaku. Stavljam je odavno i brdo igračaka okolo. Ona je u prvi mah oduševljena, a onda počinje da kenjka i traži da je okrenem.
Ja, recimo, nisam nikada puzala, a prohodala sam samostalno sa 9 meseci.



Mishice, možda je Isidora na mamu user posted image Često je tako - ko ne puzi, brzo prohoda.  MI volimo da smo na stomaku, tj. obožavamo user posted image Počeli smo i polako da se odgurujemo nogama, tj. kolenima u nazad dok ležimo na stomačiću.  Ne smem da ga ostavim ni min. nasamo dok je na podlozi user posted image 2 okreta, malo odgurivanja i eto nas van podloge user posted image


_____________________________

Reči su kao pčele, one su istovremeno i med i žaoka

(odgovor članu Mishica 77)
Direktna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3 4 5   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Šta određuje krvnu grupu bebe?
Roditelje često zanima koje će krvne grupe biti njihovo dete, naročito ako je jedan od roditelja Rh negativan. Pogledajt...
Tata "podojio" bebu dok se mama op...
POROĐAJ ponekad ne prolazi kako žene planiraju.



image
dudas
Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!
"Dobro veče, od sad ovde nema zime, Imuno je moje ime. Vitamini, minerali-sve staje u gutljaj mali. Popij mene, mala vilo, nazdravlje ti bilo!" "Imaćemo još jednog gosta, pomoći će vili dosta. Evo ga, tu je"-Imuno reče. "Uđi, uđi, druže moj, dobi li protiv kašlja boj?" "Znaš, Imuno-Broncamil se smeška, kakva je to borba teška. Uspeo sam, za kašalj sam tata mata!" I odjednom neko pokuca na vrata. "Ima li koga da ga grlo boli? Otvorite Apis goli! Prsnite me 2, 3 puta, nije fol-nestaće bol!" Istina je sve što kaže Apis gola, jako brzo rešiće vas bola. "Gde li nam je Fitobalm, kud se dede, ne videh ga od prošle srede? "Sad će doći"- Imuno reče. "Ima li šta od zapušenog nosića preče?" "Kuc, kuc, stigao sam"- Fitobalm se javi. "Mala vilo, odmah me pod nosić stavi. Jel osećaš borovine moć? Sada lepo diši i spavaj, laku noć!" I tako Pharmalife družina ova isprati vilu u carstvo snova.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here