Kakve vežbe u trudnoći (Puna verzija)

Forum >> [Trudnoća] >> Vežbanje



Poruka


Anoniman -> Kakve vežbe u trudnoći (29.4.2009 11:35:06)

IZVORNA PORUKA: JJR

Ja idem kod fizioterapeutkinje kod koje sam vec pre trudnoce isla na vezbe i sad osim vezbi (koja je ona prilagodila mom stanju) kombinujem i masazu...ali mislim da su vezbe osnova da ostanes u formi...ne treba da budu neke kardio i komplikovane vec jednostavna istezanja koja cak mozes i kod kuce da radis...to zaista pomaze pri porodjaju, a evo ako mogu do sad da budem primer za liniju, ja sam u 21 nedelji i ugojila sam se svega 3kg...puno setnje, malo blagih vezbi i masaze cine cudo (a jedem kao mecava, znaci nisam od onih sto drze dijete;))


JJR, napiši nam nešto o vežbicama... [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




JJR -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (4.5.2009 18:58:49)

Evo par vezbica koje ja tamo radim:)
pre svega pustite neku relax muziku da biste se smirile od svog stresa koji vas okruzuje. Sedite na pod u turski sed ili poziciju slicnu toj koja vam prija.
1) prvo vezbajte ruke: dk sedite istegnite se sto vise u vis i podizite i spustajte ruke na razlicite nacine koji vam prijaju (ovo vam pomaze (osim tonusa ruku) da istegnete misice kicme i time sprecavate bolove u ledjima) 
2) levom rukom uhvatite levo rame i lakat povucite desnom rukom da bude u ravni sa temenom i istegnite dobro (ponovite sa desnom rukom isto)
3) ispruziti jednu ruku napred u visini grudi i okrenuti sa dlanom napred  i prstima prema podu: istegnuti drugom ruke prste i ponoviti sa drugom rukom
4) za noge: sedite sa rasirenim nogama i pokusajte da dodirnete prste oba stopala istovremeno (sa stomakom sve vecim biva sve teze ali vredi insistirati); posle naizmenicno jedno pa drugo stopalo
5) saviti jednu nogu pod uglom od 90º pozadi i drugu ispruziti napred...okrenuti se prema nozi pozadi da istegnete lisice sa strane na kicmi i istovremeno istgnuti bolje misice na nogama (ponovoiti sa drugom nogom)
6) lezite sa strane i podizite jednu nogu u vis pa posle umesto u vis pomerajte je napred i nazad
7) lezite na ledja i podignite zadnjicu od poda. drzite je u visu pola minuta pa odmorite.ponovite nekoliko puta (pazite da ne koristite trbusnjake nego ledjne misice;))
ovo su samo neke od vezbica....ima ih toliko....
ostanite u formi;)




Anoniman -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (5.5.2009 8:47:21)

IZVORNA PORUKA: JJR

7) lezite na ledja i podignite zadnjicu od poda. drzite je u visu pola minuta pa odmorite.ponovite nekoliko puta (pazite da ne koristite trbusnjake nego ledjne misice;))


Kada sam počela da čitam ovu rečenicu pomislila sam "JU!?" a onda pročitala šta piše u zagradi! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




eugenija -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (5.5.2009 10:55:44)

Ja ove vežbe radim u Školici za trudnice! Super su!!!![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Rina -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (12.6.2009 11:15:03)

Ja vozim bicikl svakog dana,penjem se uz stepenice nebrojeno puta,cistim ,usisavam peglam ,jurim u kupovinu,u skolu po dete ...ne bih mogla da zamislim jos i ekstra vezbe [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley29.gif[/image]




kovo -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (8.8.2009 8:37:48)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/jezicek.gif[/image]




LillyT -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (26.10.2009 13:10:21)

Da ne troliujemo temu o debljini, taman mozemo da ozivimo ovu, pa da razmenimo vezbe. Meni je zabranjeno da se truckam, zabranjen mi je i steper [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley19.gif[/image] i sve sto ima veze sa skakanjem, tako da mi nije puno toga ostalo. Vezbe istezanja jesu jaaaakoooo dosadne, udahni-izdahni, lezi, polako podizi nogu, ruku, glavu, jednostavno nije za mene. Ali.....beba me tera da se menjam, pa sam nasla ovo VEZBANJE

Imam jos nesto kod kuce, ali se ne secam gde sam sta pronasla, tako da ako nadjem jos neke slike, postavicu.




sanji -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (30.10.2009 0:24:06)

IZVORNA PORUKA: JJR
4) za noge: sedite sa rasirenim nogama i pokusajte da dodirnete prste oba stopala istovremeno (sa stomakom sve vecim biva sve teze ali vredi insistirati);

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Nema trika da ovo izvedem! Možda sam mogla do 6 a sad je užasno smešno, stomak mi je na podu! [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




She Ra -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (6.12.2009 3:43:01)

Meni je kondicija slabija, pa bi mi dobro dosle ove vezbice..
Moram malo baciti pogled i primeniti ih..




Anoniman -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (10.1.2010 0:59:54)

IZVORNA PORUKA: cipiripi



Koliko je bitna fizicka aktivnost tokom drugog stanja?

 
Osim sto pomaze da vam zadnjica i bedra ostanu cvrsti, fizicka aktivnost tokom trudnoce smanjuje bol u ledjima koji je po pravilu uvek prisutan tokom trudnoce. Takodje, proredjuje grceve u nogama, a zbog aktiviranja misica u podrucju stomaka deluje blagotvorno i na sistem za varenje.
- Fizicko naprezanje i preterano trosenje energije je apsolutno nepozeljno - kaze Slavica Vasiljevic, ginekolog. - Ali, vezbe prilagodjene trudnoci i afinitetima trudne zene su i te kako potrebne i korisne kako za majku, tako i za dete - objasnjava ona.

Ko moze da vezba
Ako nakon pregleda, ginekolog kaze da je rec o vitalnoj trudnoci, ako niste imali tri ili vise spontanih pobacaja ili prevremenih porodjaja, nemate skracen grlic materice, nemate srcano oboljenje, povisen pritisak izazvan drugim stanjem, nemate krvarenja i ako nije dijagnostifikovana placenta previja, mozete da vezbate. Ali, umereno! To je glavno pravilo. Optimalno vezbanje se odredjuje individualno, ali trudnica ne bi trebalo da trenira vise od dva do tri puta nedeljno.

Koje se vezbe preporucuju
Ukoliko se odlucite za pilates, mozete da vezbate do prvog trimestra trudnoce. Ojacacete grupu misica koji aktivno ucestvuju u porodjaju. A tokom vezbanja se povecava i ubrzava cirkulacija, sto bebi donosi vise kiseonika i hrane. Takodje se postize ravnoteza duha i tela, a i balans izmedju trudnice i ploda.
Joga se moze raditi sve vreme trudnoce.
Preporucuju se jos i plivanje, akvabik i setnja.
Za koju god fizicku aktivnost da se opredelite, vodite racuna da tokom vezbanja pravite pauze, pijete dosta vode i razmisljate o tome kad treba da usporite. Otezano disanje, lupanje srca, bol u stomaku znak su da su vam vezbe naporne i da treba da usporite ili prekinete aktivnosti. Za savet se obratite vasem lekaru i fitnes treneru.

Koje se vezbe ne preporucuju
Zene koje odlaze u teretanu, treniraju aerobik ili neki kontaktni sport, u trudnoci bi trebalo da izbegavaju te aktivnosti zbog mogucih povreda i padova. Vezbanje ne sme da ukljucuje nagle pokrete, vezbanje na kosini, prevelika opterecenja zglobova.

Sve blagodeti vezbanja
Vezbanje oslobadja od stresa i briga, cime jaca imunitet. Tako se smanjuje rizik od obolevanja zbog cega ce vam i beba biti jako zahvalna. Neka istrazivanja tvrde da beba u stomaku moze da oseti kada mama vezba, pa i ona sama zapocne vezbanje. Sve navedene vezbe jacaju misice stomaka, nogu i ramena, smanjuju masne naslage i omogucavaju bolju cirkulaciju krvi.




blic



IZVORNA PORUKA: buhla

ja imam nekih 7 cd-ova pilatesa.. mogla bi da pocnem da radim vezbe.. do sada sam se dosta kretala, ali su pocela ledja da me bole.
cipi ima li neka vezba koju bi mogla da radim.. bas me boli donji deo kicme, a skoro mi se desilo da sam se ukocila?



IZVORNA PORUKA: cipiripi

1.Početni položaj za vežbanje je na leđima sa osloncem na stopalima i laktovima - podizanje tela od podloge i spuštanje dole.

[image]http://www4.slikomat.com/09/0109/j8o-vezbe-.gif[/image]


2.Na leđima oslonac na laktovima, jedna noga savijena u kolenu – suprotnom rukom gurati koleno i suprotstavljati se težnji suprotne strane tela da se zarotira, zadržati u uravnoteženom položaju, naizmenično.

[image]http://www4.slikomat.com/09/0109/5rr-vezbe-.gif[/image]

3.Četvoronožni položaj - bradom ka strunjači .

[image]http://www4.slikomat.com/09/0109/fab-vezbe-.gif[/image]

4.Četvoronožni položaj na kolenima i podlakticama - staviti desnu šaku na mesto gde je bio lakat, rotirati telo u nazad, glava se okreće na istu stranu.

[image]http://www4.slikomat.com/09/0109/hbg-vezbe-.gif[/image]


5.Ležeći na boku, gornjom rukom se oslanjati o podlogu obe noge se

[image]http://www4.slikomat.com/09/0109/tmm-vezbe-.gif[/image]

6. Ležeći na leđima, oslonac je na petama i laktovima - podići telo i zadržati 5-15sec.

[image]http://www4.slikomat.com/09/0109/h66-vezbe-.gif[/image]


7. Ležeći na leđima, noge su opružene - podizanje jedne pa druge noge, zadržati u tom položaju.

[image]http://www4.slikomat.com/09/0109/yz8-vezbe-.gif[/image]


8.Četvoronožni položaj sa tegovima u rukama - naizmenično podizanje jedne pa druge ruke u stranu i u napred.

[image]http://www4.slikomat.com/09/0109/dvi-vezbe-.gif[/image]



U trudnoći se vežbe rade pod stručnim nadzorom fizioterapeuta, jer nepravilno vežbanje može ozbiljno da ugrozi trudnoću i izazove prevremeni porođaj.





izvor-centar za korektivnu gimnastiku i rehabilitaciju






tiranius -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (26.1.2010 23:03:42)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




tiranius -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (26.1.2010 23:03:54)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




tiranius -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (26.1.2010 23:04:07)

[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




dzelissima -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (25.2.2010 18:20:46)

Vežbice za usput:

-šetnja[sm=kuza.gif]
-lgano penanje uz stepenice (III sprat, bez lifta) [sm=sloncek.gif]
-ako se negde nešto čeka, dizanje na prste i spuštanje, klaćenja blago levo desno i sl.[sm=smiley20.gif]




minavb -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (25.2.2010 20:42:28)

Odlicne vezbice
Pregnancy Exercise - Warm Up
Pregnancy Exercises - Back and Butt
Pregnancy Exercises - Biceps and Legs
Pregnancy Exercises - shoulders and obliques
Pregnancy Exercises - Chest and Triceps
Pregnancy Exercises - Yoga




ljubičica -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (28.3.2010 20:53:46)

Ma kakvi! Ja sam od početka trudnoće bila sva kilava , a tako je ostalo i dan danas.Šta sam se lekova nakljukala i koliko dana sam bila zakucana za krevet... eh... Ali, blago vama koje ste mogle, ja bih volela da u sledećoj budem aktivnija. Pa makar to bio i sex [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




bojanica7 -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (7.12.2010 23:40:58)

ja sam isla na jogu nekoliko meseci pre nego sto sam ostala trudna i onda sam samo nastavila u trudnoci da radim, ali jogu za trudnice. i zaista mi mnogo znaci... nisam imala nijednom bolove u ledjima, sve vreme sam savitljiva, nekako sam laka, iako nisam... [sm=smiley36.gif]
a bajs sam vozila do polovine sedmog meseca, dok mi nije pukla guma, a onda je pocelo lose vreme...




strahinja11 -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (6.1.2011 14:37:21)

[sm=smiley32.gif][sm=smiley32.gif][sm=smiley32.gif]




Maryna1 -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (6.1.2011 14:43:23)

IZVORNA PORUKA: bojanica7

ja sam isla na jogu nekoliko meseci pre nego sto sam ostala trudna i onda sam samo nastavila u trudnoci da radim, ali jogu za trudnice. i zaista mi mnogo znaci... nisam imala nijednom bolove u ledjima, sve vreme sam savitljiva, nekako sam laka, iako nisam... [sm=smiley36.gif]
a bajs sam vozila do polovine sedmog meseca, dok mi nije pukla guma, a onda je pocelo lose vreme...


Bojanice Svaka cast[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image][image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Joj@ -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (9.2.2011 14:23:26)

Prvo svaka cast za Courtney Love, obozavam tu sliku. Ljudi su uvek mislili da sam to ja, jer na toj slici jaaaaaaaaaako licimo. Drugo, aj mi objasni za tu skolu za trudnice, gde je, koliko kosta uclanjenje, jel ima tamo fizioterapeut ili bilo koji instruktor za vezbe. Ja inace studiram fizioterapiju, ali klinicku, ne trudnicku, kuci radim prenatalnu jogu, ali joga necini nista za moje telo, to je samo radi olaksavanja poroda i prenatalnih bolova. Meni treba kondicioni i blagi kardio prenatalni trening instruktor...hvala unapred
IZVORNA PORUKA: eugenija

Ja ove vežbe radim u Školici za trudnice! Super su!!!![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




Ana007 -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (11.2.2011 7:43:30)

Ja sam vežbe radila u školici za trudnice,i baš su mi prijale.




Anoniman -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (17.2.2011 16:43:13)

kada se moze poceti sa vezbicama?
imam loptu za pilates, pa sam mislila da se malo istegnem jer me je nocas kicma bas ukocila.
ima li neko vezbe sa loptom koje trudnice smeju da rade?




soni -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (14.11.2011 15:41:40)

super savet...ali ja ovo ne mogu ni sada [sm=smiley13.gif]...kilosa...moram vezbati

IZVORNA PORUKA: JJR

Evo par vezbica koje ja tamo radim:)
pre svega pustite neku relax muziku da biste se smirile od svog stresa koji vas okruzuje. Sedite na pod u turski sed ili poziciju slicnu toj koja vam prija.
1) prvo vezbajte ruke: dk sedite istegnite se sto vise u vis i podizite i spustajte ruke na razlicite nacine koji vam prijaju (ovo vam pomaze (osim tonusa ruku) da istegnete misice kicme i time sprecavate bolove u ledjima) 
2) levom rukom uhvatite levo rame i lakat povucite desnom rukom da bude u ravni sa temenom i istegnite dobro (ponovite sa desnom rukom isto)
3) ispruziti jednu ruku napred u visini grudi i okrenuti sa dlanom napred  i prstima prema podu: istegnuti drugom ruke prste i ponoviti sa drugom rukom
4) za noge: sedite sa rasirenim nogama i pokusajte da dodirnete prste oba stopala istovremeno (sa stomakom sve vecim biva sve teze ali vredi insistirati); posle naizmenicno jedno pa drugo stopalo
5) saviti jednu nogu pod uglom od 90º pozadi i drugu ispruziti napred...okrenuti se prema nozi pozadi da istegnete lisice sa strane na kicmi i istovremeno istgnuti bolje misice na nogama (ponovoiti sa drugom nogom)
6) lezite sa strane i podizite jednu nogu u vis pa posle umesto u vis pomerajte je napred i nazad
7) lezite na ledja i podignite zadnjicu od poda. drzite je u visu pola minuta pa odmorite.ponovite nekoliko puta (pazite da ne koristite trbusnjake nego ledjne misice;))
ovo su samo neke od vezbica....ima ih toliko....
ostanite u formi;)






marica983 -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (29.11.2011 10:57:02)

Nisam se usudila da vežbam sama bez nadzora jer me bilo strah da ne izazovem neki problem... A prva tri meseca su mi protekla u mučnini i temperaturi.. Kasnije sam samo dosta šetala a i radila sam dosta dugo tako da mi je to bio trening [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image]




babily -> RE: Kakve vežbe u trudnoći (12.2.2012 21:26:38)

Hello svim mamama i buducim mamama. I ja sam buduca mama i htela bih da pitam da li neko od vas zna da li te Skolice za trudnice imaju svoje cd-ove sa tim psihofizickim pripremama za porodjaj i kako bih ja mogla da dodjem do toga? i ustvari da li postoji bilo kakav cd negde da se kupi sa tim vezbicama? Jer u mom malom mestu tako nesto nikad nije postojalo niti ce.
Unapred zahvalna [sm=nosecka.gif]
[sm=smiley1.gif]




Stranica: [1] 2 3 4 5   Sledeća stranica >   >>