|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj kompjuter ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (11.08. – 31.08.2014.) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikonica Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo na osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  20 21 [22] 23 24   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
16.3.2012 9:21:16   
ivannna
maslacak,ako sam dobro razumela,ta injekcija utice da folikul malo i poraste i sazri i da pukne,tako da se onda ne brinem za velicinu,od nje ce malo i porasti taman dovoljno da pukne,jeeee!user posted image

(odgovor članu ivannna)
Direktna veza do poruke: 526
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
16.3.2012 10:01:40   
Maslacak15
dada Ivannauser posted image Traje u proseku 36 h od injekcije do pucanja. Za to vreme on jos malo poraste i desava se finalno sazrevanje i sam cin oslobadjanja jajne celije.Nemoj da brines za velicinu.

(odgovor članu ivannna)
Direktna veza do poruke: 527
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
16.3.2012 10:04:19   
ivannna
hvala ti PUNO!user posted image

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 528
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
16.3.2012 12:30:01   
malenac76
cao maslackice user posted image  treba mi mali help user posted image  stigli rezultati triple testa ..e sad ne znam sta sve treba da prepisem sa nalaza ali evo pa ako nesto nedostaje reci mi user posted image
AFP 44,76 ug/L Mom corr. 1,1
HCG tot 36352,0 U/L MoM corr 1,51
U F3 1,2ng/mL MoM corr 1,21

starosna dob, rizik u terminu 1:367
god +AFP, rizik u terminu 1:710
god +AFP+HCG tot. 1:720
Triple test rizik u terminu 1:1141

hvala dragaaaa user posted image


(odgovor članu ivannna)
Direktna veza do poruke: 529
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
16.3.2012 15:26:04   
Maslacak15

Caos Malenacuser posted image Jaoj kako vreme leti, ti si sigurno vec pomalo okrugla hihihih. Rezultati su skroz cool, cor MOM vrednosti su malo iznad 1, sto je u principu ono sto se trazi. Ovaj rizik 1:720 to je zbog godina inace bi verovatnoca bila 1 prema nekoliko hiljada da je na osnovu rezultata. Jesi odradila i ekspertski ultrazvuk? Ali mislim da mozes da se opustis i radujes bebici. Puno te pozdravljam

(odgovor članu malenac76)
Direktna veza do poruke: 530
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
16.3.2012 15:43:32   
malenac76
jupiiiiuser posted image  kisssss

jel mislis na mjerenje NT, nosna kost ,...

NT je bio 1.17mm, nosna kost prisutna
imam kuci i mjere BPD, HC, AC i FL dr je rekla da je sve super user posted image


< Poruku je uredio malenac76 -- 16.3.2012 15:48:01 >

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 531
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
16.3.2012 15:48:57   
Maslacak15
user posted image user posted image Malenac Sve je znaci tip top! Opusti se i bez nervoze. Nervoza se dozvolljava tek od osmog meseca kad krene pred porodjajna trema hihihih

(odgovor članu malenac76)
Direktna veza do poruke: 532
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
16.3.2012 15:50:45   
malenac76
kako je tvoj djecak =)

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 533
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
16.3.2012 15:51:51   
malenac76
na posljednjem UZ 16+6, BPD je bio 38,9 ..bebica je po UZ 17+3 user posted image
od samog pocetka je naprednija za 3-4 dana user posted image

(odgovor članu malenac76)
Direktna veza do poruke: 534
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
17.3.2012 20:57:07   
Cilea
Pozdrav svima user posted image
Evo i ja da se pridruzim ovoj temi i zadam vam jos jedan domaci zadatak.
Takodje imam problem oko zaceca vec par godina, pa sam napokon krenula u pretrage.
Imam 33 godine.
Moji nalazi, na drugi dan ciklusa, su sledeci:
FSH 6,0 (2-15 IU/l)
LH 14,0 (1-10 IU/l)
PRL 487,2 (prolaktin 59-619 mlU/l)
TESTOSTERON 0,1 (0,2-0,8 ng/mol)
PROGESTERON 1,1 (1-9,5 nmol/l)
ESTRADIOL 11,7 (20-80 pg/ml)
TSH 3,5 (0,2-5,5 mlU/l)
Uradila sam i:
AMH: 6,2 (sredina ciklusa: 0,8-2,6 ng/ml)
OGTT na 2 h:
prvo vadjenje, na prazan stomak: 4,6 (3,9-6,1 mmol)
nakon 2 h je: 5,9 (3,9-6,1 mmol)

Zanima me vase misljenje s obzirom da imate dosta iskustva.

(odgovor članu malenac76)
Direktna veza do poruke: 535
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
17.3.2012 21:23:53   
Maslacak15
Draga Cilea,

Rezultati u osnovi lice na PCOS-policisticne jajnike. Glavni arrgumenti su odnos LH:FSH odnos od 2:1. Isto tako visok nivo AMH, iznad 5, je odlika zena sa PCOsom i ukazuje na veliki broj malih nezrelih folikula. Estradiol je malo nizi na pocetku ciklusa nego sto bi trebalo da bude. Prolaktin bi sa druge strane mogao da bude malo nizi. Dobro je da nemas povisene androgene, kao ni probleme sa secerom posto OGTT sasvim ok. Znas li imas li ovulacije uopste? I kakvi su ti ciklusi. To bi bio prvi vazan korak, utvrditi da li ovuliras posto je to obicno glavni problem kod PCOSa. To se radi folikulometrijom, ultrazvucno i odredjivanjem nivoa estradiola sredinom ciklusa kao i progesterona 7 dana posle pretpostavljene ovulacije. Ukoliko spontano ne ovuliras ima puno nacina da se stimulises. Dobra vest je da kada se taj problem resi, i ovulacija izazove zene sa PCOSom mahom ostaju trudne relativno brzo. Puno te pozdravljamuser posted image .

(odgovor članu Cilea)
Direktna veza do poruke: 536
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
17.3.2012 21:56:27   
Cilea
Svaka cast i hvala na brzom odgovoru user posted image
Menstruacije su mi redovne - na 30 dana. Traju u proseku 3 dana, nisu bolne, niti obilne.
Izostala mi je ovulacija, pa me je zato doktorica i uputila da radim hormonski status, a takodje je i na ultrazvuku posumnjala da su u pitanju policisticni jajnici.
Znam da sam prosle i pretprosle godine sigurno imala ovulaciju kada smo to pratili dva puta. Tada mi nisu bili policisticni jajnici. Jednom je jedan bio mikrocistican. Ali tome nisu pridali znacaj user posted image
Ocigledno je nesto lose pocelo da se desava sa mojim jajnicima, a mozda i zbog godina user posted image
Pre mesec dana sam radila takodje analizu hormona na drugi dan ciklusa i rezultati su slicni, osim sto mi je prolaktin tada bio 157. Sad me je iznenadio toliki skok.
Doktorica se iznenadila odnosom LH i Estradiola, u smislu da rezultati nisu dobro uradjeni, a ne da je do mene problem. Koliko sam je razumela ako je LH visi, onda bi to povuklo i Estradiol na gore, a meni je on bio nizi no sto treba. Zato sam i isla da ponovim analizu i opet je ispalo isto. Videcu ovih dana sta ce mi doktorica reci.
Pretpostavljam da ce mi dati neku hormonsku terapiju. A, malopre sam na forumu procitala da zene imaju dobra iskustva i sa cajevima tipa Ocajnice , Babin zub i Vrkuta.

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 537
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
18.3.2012 7:07:18   
little_one
Meni je LH bio povisen iz istog razloga ali mi je estradiol nizak uvijek bio...a on je koliko sam ja shvatila bitan preduslov da se ostvari sazrevanje jajne celije.

Moj ti je savjet da odes kod endokrinologa i da pored ogtt provjeris inzulin tj inzulinemiju koja je kod nas zena sa pcos najcesce izaziva los nalaz.

Sretno i da brzo zabebis kao i ja. Meni je npr vise pomogao endokrinolog nego ijedan ginekolog, mada u Srbiji se to mnogo bolje radi i vjerujem da bi te i ginekolog mogao uputiti kod pravog ginekologa.

(odgovor članu Cilea)
Direktna veza do poruke: 538
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
18.3.2012 11:10:04   
branki RR
maslacak,ajde molim te,kad budes imala vremena,prokomentarisi ove moje rezultate:
FSH-10,5;
LH-8;
ESTRADIOL-215;
PROGESTERON-0,6;
PROLAKTIN-169;
TESTOSTERON-2;
TSH-2,8;
FT4-13,9;
TT3-1,9;
radjeno u folikularnoj fazi.
hvala

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu little_one)
Direktna veza do poruke: 539
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
18.3.2012 12:28:37   
Maslacak15
Caos branki,
Treba mi jedan info: Estradiol je radjen u pg/ ml ili pmol? Od toga zavisi dosta user posted image I kazes folikularna faza, predpostavljam pocetak ciklusa , drugi treci dan? Ako je rezultat u pmol onda je sve ok. Ako su u pitanju pg/ml onda mislim da je estradiol prilicno uvecan za pocetak ciklusa. U kombinaciji sa FSH koji je iznad 10 moze biti znak oslabljene rezerve. Narocito sto estradiol poviseni moze da vestacki spusti FSH tj prikrije njegovu pravu vrednost. Ne znam kakvi su ti ciklusi i da li ovuliras ali ako je estradiol tako visok na pocetku onda mislim da mozda i imas problema sa ovulacijom... Ali zatrcala sam se sa tumacenjem user posted image Kao to rekoh ako je lab dao rezultate u pmol onda je sve sasvim ok mada bih ja isto povela racuna o pracenju FSH... Ne znam koliko imas godina 10,5 je jos uvek OK ali ako krene navise onda je to znak slabljenja rezerve. Puno te pozdravljam i tu sam ako te bilo sta zanimauser posted image

p.s. Testosteron je pretpostavljam dat u nmol... jer ako je u ng to bi bilo bas dosta pa ne verujem.

(odgovor članu branki RR)
Direktna veza do poruke: 540
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
18.3.2012 14:44:41   
Cilea
Uradila sam i insulinemiju, takodje i t3 i t4, samo sto bolnica nema materijal, pa ne mogu da mi urade analizu dok ga ne dobiju iz inostranstva. Uzeli su mi uzorak i cuvaju ga, pa za 2-3 meseca kad dobiju...ako dobiju... A, insulin rezistenciju ni ne rade. Divota user posted image
Cimas se, izgubis ceo dan dok dobijes obican uput, odes uradis analize i ne mozes da dobijes rezultat...a vreme prolazi. U prevodu, idi u privatnu laboratoriju i plati. Bas lepo... ne znam sam zasto placamo zdravstveno osiguranje. Ali dobro, to je druga tema user posted image

(odgovor članu little_one)
Direktna veza do poruke: 541
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
18.3.2012 16:16:46   
branki RR
maslacak,puno ti hvala jos jednom.
da,vrednost estradiola je u pmol,a testosterona u nmol.imam 31 godinu,imam 1 jajovod i 1 bebu iz VTO.ovaj drugi jajovod je kao ok.zanimalo me da li imam jos neki problem,osim nemanja tog 1 jajovoda,ukoliko bih se resila na jos 1 bebu.onu analizu sam radila 2-3. dana ciklusa.ono sto mene,eto,buni je to sto sam prilikom stimulacije,bio je dugi protokol,imala vise folikula na oba jajnika koji su lepo porasli,ali je na aspiraciji nadjena samo 1 jajna celija,od koje je postao moj bozidar.doktorovo objasnjenje je bilo-ne znamo,eto desava se.da li je meni stimulacija bila pogresna ili mi je oslabljena rezerva,mada su vrednosti AMH i inhibina b u redu.ne znam ni ja sta da radim-da li ponovo da radim hsg da proverim ovaj jajovod,pa npr uz pomoc klomifena da probam prirodno,a razmisljam i o VTO iz prirodnog ciklusa,ako vec ne reagujem na stimulacijuuser posted image

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Cilea)
Direktna veza do poruke: 542
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
18.3.2012 17:26:47   
Maslacak15
Branki,

Aha, pa sa 31 godinom 10,5 nije bas sasvim ok tj upucuje na moguci problem sa rezervom tj kvalitetom ovulacije a tvoja prica sa VTO se uklapa u tu pricu.Idealno je ispod 6, od 6-9 se smatra dobrim a ti vec ulazis u zonu smanjene rezerve. Jeste neobicno da je AMH u redu. Dali si ikada radila takozvani clomiphen challenge test ?To bi znacilo da uzimas clomiphene 100 mg od 5-9 dana a onda 10 ili 11 uradis FSH i vidis kolika mu je vrednost. Ovaj test je jedan od standardnih za procenu rezerve i otkriva problem kada je on prikriven. Desava se naime da FSH bude u granicama normale ali da posle uzimanja Clomiphena ostane povisen sto je isto relativno pouzdan pokazatelj kvaliteta oogeneze i indikacija je kako ce zena odgovarati na stimulaciju. Nisam sigurna da li je bilo drugih argumenata za VTO (spermiogram), ali o razmisljas o klomidu pretpostavljam da nije . Mislim i dalje da je veca sansa da zatrudnis sa stimulacijom nego bez nje. Mislim ako je tvoja ovulacija normalno skroz ok postavlja se pitanje zasto ne zatrudnis bez ikakvo pomoci spontano (ako je spermiogram normalan).
Ali da li si razmisljala o trecoj opciji. Naime IUI , ali stimulisana gonadotropinima ne klomidom posto su sanse za uspeh mnogo vece. Postoje razliciti protokoli stimulacije injekcijama i mozda bi imala uspeha. U svakom slucaju sanse su vece jer klomid ima dosta negativnih efekata, antiestrogenskih na endometrijum. Osim toga klomid "pali " jajnike i nebih se igrala sa njim ako se vec sumnja da rezerva nije ok. Po meni je IUI mnogo manje komplikovana i stresna metoda, i fizicki i mentalno i finansijski sto i sama sigurno bolje znas posto imas VTO iza sebe. Uostalom iznela si vec jednu trudnocu a to je najvazniji argument koji ulaze nadu da ces uspeti ponovo. Ja bih provelila jajovod i probala inseminaciju pre novog VTO. Zelim ti sve najboljeuser posted image i drzim fige

(odgovor članu branki RR)
Direktna veza do poruke: 543
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
18.3.2012 17:39:42   
Cilea
Otvorila sam temu na forumu: "Uticaj fizicke aktivnosti na zatrudnjivanje", pa ko zeli moze da se ukljuci u diskusiju.
Jos uvek ne znam kako sve ovde funkcionise, pa vas ovako obavestavam user posted image

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 544
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
18.3.2012 21:36:07   
Nataša1
Maslačak, možeš li da protumačiš i moje hormone? Radila sam ih 3DC.
Čini mi se da mi je FSH malo viši, mada imam 30 godina, pa valjda je to razlog. user posted image A i ne znam za ovaj estradiol dal je ok...

Estradiol 69 pg/ml
FSH 8,4 mIU/ml
Lh 4,2 mIU/ml
Progesteron 2,69 nmol/L
Testosteron 1,00 nmol/L
Prolaktin 203 mU/L
TSH 1,2 mIU/ml

Inače, pokušavamo već 2 godine i nismo još našli problem: spermogram ok, jajovodi ok, ima ovulacije itd.

< Poruku je uredio Nataša1 -- 18.3.2012 21:37:48 >

(odgovor članu Cilea)
Direktna veza do poruke: 545
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
18.3.2012 22:00:38   
branki RR
maslacak,ne znam kako da ti se zahvalimuser posted image
nisam eksperimentisala sa klomifenom nikad,za njega sam saznala citajuci forume.da,spermogram je normalan.razgovaracu sa dr o ovom sto si predlozila.naravno,kad se aktivno bacim na posaouser posted image

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Nataša1)
Direktna veza do poruke: 546
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
19.3.2012 9:21:41   
Maslacak15
Zdravo Natasa1,

Kao sto i sama znas svi rezultati su u okvirima normale. Jedino sto odstupa od idealnog je FSH. On jeste malo visi, jer 30 godina nije puno da bi FSH krenuo da raste. I kod zena sa 35, prosek je oko 6, barem je tako u svim studijama koje su mi dosle pod ruku. E sad on je definitivno jos uvek u ok granicama i nebi trebalo da postoje ozbiljniji problemi za rezervom tj kvalitetom ovulacije. Ali s obzirom da je odnos sa LH 2:1, a mogao bi biti malo nizi (1:1 do 1,5:1) mozda nebi bilo lose uraditi jos par testova. O problemima sa rezervom govori se obicno kada je odnos 3:1. Da li si ikad radila AMH i Inhibin B? Da li su ti odredjivali AFC (antral follicle count) na ultrazvuku pocetkom ciklusa sto je isto jedan od dobrih parametara rezerve pored clomiphen testa kojeg sam gore pomenula branki ? I kakvii su parametri ovulacije , ovulatorni estradioli lutealni progesteron? Ostali hormoni su stvarno besprekorni.
Mogao bi da se odradi i SHBG, on je dobar parametar za odredjivanje slobodnih androgena a i osetljiv je na insulin, kao i androstenedion. Ja sumnjam da ti imas problem sa androgenima jer je testosteron tako nizak ali nikad se ne zna pa nije na odmet proveriti. Osim toga ostao je jos metablozima secera neproveren. Toliko od mene za sada user posted image Puno pozdrava.

(odgovor članu branki RR)
Direktna veza do poruke: 547
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
19.3.2012 18:57:50   
Nataša1
Maslačak, hvala ti puno. user posted image Nisam radila ni AMH ni inhibin B, a ni AFC. I insulin ću obavezno da uradim. Krećem ovih dana na novu turu analiza pa ću i to da uradim. Više ni nemam mnogo ideja gde da tražim problem, pa mi baš znači ovaj tvoj savet.

Lutealni progesteron mi nije neki, 7DPO je obično oko 30-35 nmol/L, a lutelna faza je malko kraća. Uglavnom traje 12 dana.

Imam samo još ovo od hormona:

10. DC:
estradiol 130 pg/ml

14. DC:
FSH 19mIU/mL
LH 44 mIU/ml

Ovulacija je u ovom ciklusu po UZ bila 15. DC.

(odgovor članu Maslacak15)
Direktna veza do poruke: 548
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
21.3.2012 0:13:42   
Cilea
Maslacak,
Bila sam kod doktorice da mi pogleda nalaze i opet je rekla isto sto i prvi put. Ne veruje da su tacni. Sporni su joj LH i Estradiol. Zeli da i treci put ponovim samo za ta tri: fsh. lh i estradiol i da to uradim u drugoj laboratoriji. Koliko sam razumela, ako su takvi kako pise onda su mi jajnici u jako losem stanju i zato zeli jos jednom da proverimo. Narocito je brine nizak estradiol, a visok lh.

Podsecam da su rezultati za ta tri hormona:
FSH 6,0 (2-15 IU/l)
LH 14,0 (1-10 IU/l)
ESTRADIOL 11,7 (20-80 pg/ml)

Prethodni od proslog meseca su bili u slicnom medjusobnom odnosu, odn:
fsh 6,5
lh 12,7
estradiol 15,5

Radjeno na 2. dan ciklusa oba puta.

Meni to nesto ne zvuci najsjajnije i mislim da se vrtim u krug. Nikako da zapocnem sa nekom terapijom, a vreme prolazi. Da li je ovo uobicajena procedura ili da pronadjem ginekologa vise stucnijeg za problem steriliteta?

< Poruku je uredio Cilea -- 21.3.2012 0:16:30 >

(odgovor članu Nataša1)
Direktna veza do poruke: 549
   RE: Pretrage i hormonska terapija 2. deo
21.3.2012 9:20:35   
Maslacak15
Draga Cilea,

Da mislim da bi trebalo pod hitno da pronadjes drugu doktorku koja ima malo vise iskustva sa endokrinologijom. Da gubis treci mesec zato sto ona ne veruje laboratoriji malo je cudno. Narocito sto rezultati nisu bas tako "nastrani" ili bilo sta tom slucajno. Da LH je jako visok u odnosu na FSH i generalno, sto upucuje na PCOS-policisticne jajnike.I estradiol je malo nizi na pocetku ciklusa ali to u ovom momentu ne mora da bude presudno znacajno i moze da se promeni. Ja nemam nikakve sumnje da ce i treci put odnos ostati isti. Dobro u prici je da je FSH sjajan. A PCOS se vrlo uspesno leci. Treba da proveris kakvi su androgeni :testosteron, androstendion, DHEAS . Oni su cesto uvecani u PCOSU. I blokiraju ovulaciju. Treba utvrditi da li ima ovulacije, biohemijski i viideti ultrazvucno kako izgledaju jajnici i kako se ponasaju tokom ciklusa. I nebi bilo lose odraditi OGTT i proveriti insulinsku rezistenciju koja se isto javlja ucestalo kod zena sa PCOS. Takodje treba da proveris prolaktin i stitnu zlezdu. Kaao sto vidis ima sto sta sto treba uraditi pre dovodjenja zakljucaka, ali svakako se ne treba zakljuciti u ovom trenutku da su ti "jajnici u jako losem stanju". Moguce je da problem postoji, ali je isto tako verovatno da je resivuser posted image Sve najbollje

(odgovor članu Cilea)
Direktna veza do poruke: 550
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  20 21 [22] 23 24   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  20 21 [22] 23 24   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Rolat sa sirom
Kuvar: snezap
odlican za predjjelo ili veceru
Click Here