Namazi za (na) hleb (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


Ognjenka -> Namazi za (na) hleb (3.11.2011 10:51:10)

Nisam nasla odgovarajucu temu, pa sam otvorila novu.

Evo jednog univezalnog recepta, jako zdravog i ukusnog.

Na kasiki (mozda malkice vise) proprziti kasiku susama. Pazite, susam ako je svez hoce da se ponasa kao kokice, tj. leti po celoj kuhinji ako ne poklopite serpicu. U to, kad susam malo potamni, stavite ceo Ella sir, i mesajte dok se sir lepo ne istopi, to je svega minut. Posolite, ohladite i voala...prijiatno.

Lepo je kad umesto obicnog ulja koristite maslinovo, ali najlepse kad se koristi bundevino. Samo ono je uzassssno skupo. Moj doktor kaze da je ovaj namaz jako, jako zdrav, i moze se jesti uz svaku dijetu.

Evo jos nekoliko ideja za doradu ovako napravljenog namaza:
-dodati malo mirodjije (najlepse je sveze, sitno seckane) i malo mlevenog kikirikija (pecenog, ne przenog)
-dodati malo belog luka i kasiku ajvara, ili jos bolje pecene paprike (dijetanlnija varijanta)

ipak,najbolji je leti namazan na krisku integralnog hleba, sa svezim paradajzom...mljac! [image]http://www.ana.rs/forum/Smileys/default/clap.gif[/image]

Probajte, dopasce vam se, a ne goji!

Pisite da li vam se dopada, ili jos bolje ako imate jos neku dobru kombinaciju!




minavb -> RE: Namazi za (na) hleb (3.11.2011 11:15:57)

Fenomenalno Ognjenka!Ja inače Ella sir mešam sa svežom paprikom ili maslinama i belim lukom, ali ovo sa susamom je jeoš bolje ideja.




Vika -> RE: Namazi za (na) hleb (3.11.2011 11:19:31)

Ja ovu varijantu sira i susama često pravim gostima  i uvek oližemo činiju. Dodam i seckanu  barenu šargarepu i prašku šunku i baš je ukusno!




Ognjenka -> RE: Namazi za (na) hleb (3.11.2011 11:32:02)

Nisam napisala da se na kasiki ulja przi susam...napisala sam samo kasika, a ne i cega [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley9.gif[/image]




Ognjenka -> RE: Namazi za (na) hleb (3.11.2011 11:33:54)

Mina,  drago mi je sto ti mislis da je dobro [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image] .
Dr. je ovakav namaz sugerisao mm-u kad je imao povisen onaj los holesterol. Kaze da je susam odlican za te stvari, a da malo ulja ne smeta.




Ognjenka -> RE: Namazi za (na) hleb (3.11.2011 11:34:43)

Vika, odlicna ideja, moracu da probam![image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




minavb -> RE: Namazi za (na) hleb (3.11.2011 11:41:31)

 Do skoro sam koristila susamovo ulje za tako neke stvarčice, a uskoro ću preći na kokosovo. Skupo ali ne koristim ga puno.Susam je super, volim da ga dodajem u salate od povrća. Moja mama ga meša sa sirom, lukom i žumancetm kad pravi punjena jaja.





Lu -> RE: Namazi za (na) hleb (3.11.2011 11:44:31)

Super ideje[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley20.gif[/image]
Ko proizvodi taj Ela sir?




Jeca* -> RE: Namazi za (na) hleb (3.11.2011 11:45:33)

hajde da dodam moj omiljeni namaz: skuvana cvekla, pa izmiksana sa mladim sirom i malo belog luka




minavb -> RE: Namazi za (na) hleb (3.11.2011 11:47:46)

Mlekara Subotica valjda.




Jeca* -> RE: Namazi za (na) hleb (3.11.2011 11:48:56)

ja vise volim president ili balans [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Lu -> RE: Namazi za (na) hleb (3.11.2011 11:51:34)

E president imam, može president-sitno sjeckani crveni luk-crvena paprika[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Ognjenka -> RE: Namazi za (na) hleb (3.11.2011 11:53:04)

Lu, proizvodi ga mlekara Subotica, ima 0% mlecne masti. To je sir za mazanje.
Izgleda, ovako http://www.oceni.rs/restorani-i-hrana/hrana/mlekara-subotica-ella-svezi-sir/
ne mozes da promasis tu ljubicas_tu boju. Ima ga u svakom Maxiju.






minavb -> RE: Namazi za (na) hleb (3.11.2011 11:53:12)

Naravno, Ella je bljutava dok se nešto u nju ne umeša. Ne zovem je ja džabe karbofiks.




Jeca* -> RE: Namazi za (na) hleb (3.11.2011 11:53:21)

probaj ovo moje sa cveklom...pa namazi na neki integralni kreker ili keks ili WASA hlebic...mmmm njam




Anoniman -> RE: Namazi za (na) hleb (30.12.2011 7:57:36)

U Ella sir dodam 2-3 seckane pečene paprike i nekoliko kašičica ajvara i sve dobro izmešam.




minavb -> RE: Namazi za (na) hleb (30.12.2011 8:40:11)

Opet ja sa patlidžanom[image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Ispečem patlidžan u rerni, oljuštim, sameljem, dooobro zakiselim i dodam belog luka pa mažem na tost.




MakiJ -> RE: Namazi za (na) hleb (30.12.2011 8:43:00)

Nista bez Suboticke mlekare[sm=bravo.gif]
Treba da dodje u prodaju neki novi namaz, bas je fin[sm=smiley31.gif]




Anoniman -> RE: Namazi za (na) hleb (30.12.2011 8:46:33)

Ja pravim te namaze kao ognjenka samo susan przim bez ulja i stavljam u sremacki (svapski) krem sir sa pijace. Cesto pravim i urnebes, on ne mora obavezno sa ljutom paprikom. Kombibnacije su neogranicene. Sa vise vrsta tih namaza napreve se mali kanapei od francuskog hleba




minavb -> RE: Namazi za (na) hleb (30.12.2011 8:55:31)

Ja mackam i na ovsi [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley1.gif[/image]




Anoniman -> RE: Namazi za (na) hleb (30.12.2011 8:58:44)

Ja umesim ražani bez kvasca, isečem na kriške (bude kao za kanapepe jer pravim male veknice da se kalše peku) stavim u zamrzivač i po potrebi izvadim, ubacim u mikrotalasnu i mažem...




lesica -> RE: Namazi za (na) hleb (30.1.2012 13:53:41)

E pa da dam doprinos [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/smiley36.gif[/image] Pola ovih recepata moze da se da i klincima za doručak/večeru.


Namaz od šampinjona

250 gr šampinjona
so,biber po ukusu i malo peršuna
1 glavica crnog luka,
1 češanj belog luka (ili 2 ko kako voli)
malo maslaca za dinstanje
1-2 kašike pavlake ili sitnog sira

Sitno iseckati crni i beli luk (ja to u secku odradim) i staviti da se malo na maslacu proprži,zatim dodati sitno iseckane šampinjone(isto u secku) i to se dinsta dok ne ispari sva tečnost. Posoliti,pobiberiti,dodati pavlaku i eventualno malo pirea od paradajza-stvar ukusa. Super ide uz integralne,crne hlebove i dvopek.


Pašteta od bukovače

200gr bukovače
1 kašika maslinovog ulja
1-2 kuvana jajeta
1-2 kašike senfa
1 mala glavica crnog luka
so,biber peršun po ukusu

Bukovače prodinstati sa lukom na ulju.Skuvati jaja,i onda sve(bukovače,jaja,senf i začine ) miksati u blenderu dok se ne dobije kremasta struktura,ako bude mnogo gusto dodati malo pavlake.


Pašteta od graška

200gr kuvanog graška
kašika maslaca
kašičica senfa
100 gr krem sira
so,biber po ukusu

Skuvati i procediti grašak,pa staviti sve ostalo i u blenderu,secku usistniti da se dobije pasteta.


Mesna pašteta

200gr kuvanog mesa(bilo koje)
2 kuvane pileće džigerice (može i ne mora)
2 kuvane šargarepe,komad celera
1 kašičica senfa
4-5 kašičica krem sira ili pavlake
malo peršuna,so biber po ukusu
1-2 čena belog luka
kašičica maslaca

Skuvati,meso,džigericu,šargarepu,celer. To sve umiksati pa dodati ostale sastojke i napraviti u blenderu paštetu.


Pileća pašteta

1 pileće belo meso
1 šargarepa,
1/4 celera
1 manji paradajz
1 manja glavica crnog luka
1 manja keleraba
na kraju so i biber i usitnjrni peršun po ukusu

Ovo sve skuvati kao supu,zatim sve usitniti u blenderu uz dodatak supe. I na maslacu kratko propržiti uz dodatak začina.


Paštete od povrća

Bareno povrće( samo ili mešano-to je već stvar izbora) se lepo ocedi,izblenda i pomeša sa krem sirom ili pavlakom.
Npr. brokoli,karfiol i šargarepa + krem sir
   

Humus (namaz od leblebija)

300 g    sirovih leblebija
3 kašike tahini/taan paste(susam pasta)
   sok od 1 limuna
   so
   crni biber
   maslinovo ulje

Potopiti uveče sirovu leblebiju, a sutradan je kuvati u svežoj vodi, dok ne omekša. Kad je skuvana procediti je, ali sačuvati vodu od kuvanja. Skuvanu leblebiju staviti u mikser i dodati sok od jednog limuna, oko 3 kašike maslinovog ulja, i tri kašike tahinija. Vodu od kuvanja dolivati malo po malo, tako da mikser može da radi, ali da ne bude suviše retka masa. Treba da bude gustine kao krompir pire.


Baba ganuš(namaz od plavog patlidžana)

2 patlidžana
2 kašike taana
sok od ½ limuna
čen belog luka
kašičica soli
½ kašičice bibera
5 kašika pečenog susama

U rerni zagrejanoj na 200° ispeći patlidžan uz povremeno okretanje (oko 1 sat)
U blenderu samleti pečen i očišćen patlidžan od kore uz dodatak tana, limunovog soka, belog luka, soli, bibera i pečenog susama. Blendirati svega par sekundi da se dobije kremasta masa.Može se za služenje umešati u masu i kašika-dve jogurta. Količina začina zavisi od ukusa.


Pašteta od tunjevine (ili neke druge ribe)

1 glavica crnog luka
2 tvrdo kuvana jajeta
250 gr tunjevine u komadu (konzervirana) ili pecena ociscena riba ili barena riba
100 gr maslaca
malo senfa,so,biber,malo limunovog soka.

Sitno iseckati luk,jaja i tunjevinu pa pomešati sa maslacom i izmikasti u blendeeru dodati senf,so,biber i limunov sok i jos jednom izmiksati.





Anoniman -> RE: Namazi za (na) hleb (31.1.2012 13:37:28)

Super lesice [image]http://www.ringeraja.rs/forum/smileys/bravo.gif[/image]




viking -> RE: Namazi za (na) hleb (31.1.2012 13:45:34)

Kuvana jaja (naročito posle Uskrsa [sm=smiley36.gif]) mogu da budu odlična osnova za namaz. Izmiksajte kuvano jaje sa malo putera, može i malo mladog sira, posolite i eto ga.
Mislim da nije problem da se doda i majonez, senf, kiseli krastavac, šta imate....




jovicaa -> RE: Namazi za (na) hleb (2.2.2012 15:19:27)

meni se dopada ova varijanta koju je navela viking, dosta mi je sto kuvam dva rucka i ponekad spremam veceru.. nemam  vremena da bas svaki obrok skuvam...nazalost
ajao ja omasila temu, mislila sam da je bebin dorucak.. sorry




Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>