Božićna česnica (Puna verzija)

Forum >> [Porodični život] >> Kuvajmo zajedno



Poruka


Biserce -> Božićna česnica (5.1.2012 16:21:32)

Posto ne mogu nigde da nadjem temicu, otvoricu je.
Interesuje me kako i kada mesite Bozicnu cesnicu. Da li sa psenicnim ili kukuruznim brasnom? Sa kvascem ili bez? Da li sem parice jos nesto stavljate u cesnicu? Da li stavljate slovo na nju?
Moja mama je dosla iz Leskovca i posto nije zatekla svekrvu u kuci, radila je onako kako ju je njena majka naucila. Cesnicu mesi na Badnji dan od psenicnog brasna, vode, kvasca. Stavlja paricu u nju i nista vise. Lomimo je na Badnje vece za veceru. Moje tetke tj tatine sestre mese kao i mama ali na Bozic, tad i lome. To mi je stvaralo konfuziju u glavi. Kada sam se ja udala takodje nisam zatekla svekrvu, pitala sam kumu sta i kako. Oni za Badnji dan mese sake i kike i kolac(kao slavski) koji se tek lomi i jede za Bozic. A na Bozic mese cesnicu od kukuruznog brasna i kisele vode, ubacuju paricu, dren i ne mogu se setiti trece stvari. I tu cesnicu lome i jedu na Bozic kao i kolac. Od ove godine i moje tetke mese cesnicu od kukuruznog brasna, ali ne znam zasto? Zar se obicaji menjaju iz godine u godinu ili sta? Mm i ja zelimo da pocnemo da praznujemo kako treba ali ne znamo sta je to "kako treba" kad svi zivimo u istom gradu a razlicito radimo. Da cujem vas.




SUPER MAMA -> RE: Božićna česnica (5.1.2012 16:25:14)

Moja mama je dosla iz Leskovca i posto nije zatekla svekrvu u kuci, radila je onako kako ju je njena majka naucila. Cesnicu mesi na Badnji dan od psenicnog brasna, vode, kvasca. Stavlja paricu u nju i nista vise. Lomimo je na Badnje vece za veceru.


Ovako radi i moja mama inace sam ja iz Makedonije pa mozda juzna pruga tako radi.

Ovde sam zatekla kod sveki em cesnicu za Badnje vece a i za Bozic meni je to malo cudno, sto mora dva puta.
Ali ja pravim kao moja mama, baka..kao sto su oni unazad decenijama radili.

A ostalo dren se stavlja da budu svi ukucani zdravi, a zito da bude plodna i bericetna godina, takav sam odgovor dobila od sveki jer na tako mesi.




liliana -> RE: Božićna česnica (6.1.2012 1:48:04)

Ja  pogaču (česnicu) zamesim  na Badnje veče (iz prostog razloga da bi mi lepo naraslo testo preko noći).  Ujutro na Božić je pečem i jedemo je za doručak. Mesim je od  belog pšeničnog brašna, sa kvascem i mlekom, ali stavim i jaje da bude ukusnije. Osim parice, stavljam žito (pšenicu, kukuruz i pasulj-po nekoliko zrnaca), i dren (ako ga imam u kući). Ja  pogaču ne ukrašavam ništa  posebno. Ranije jesam, ali od kad se T. rodila-jednostavno, nemam vremena za to. 




nina26 -> RE: Božićna česnica (4.1.2014 15:38:58)

da li neko zna kako se prave, tj od cega se prave oni ukrasi na cesnici, tipa, krst, pletenica itd ? kao sto ide na slavski kolac, samo ne znam kako da zamesim to da bude malo tvrdje ?




Biserce -> RE: Božićna česnica (4.1.2014 15:44:59)

Samo pomesas brasno i vodu.




Janncica -> RE: Božićna česnica (4.1.2014 16:06:16)

Mi ovde u Sremu pravimo sa orasima,medom,secerom i onim kupovnim korama. bude slicna baklavi.I obavezno novcic u nju.E sad moja mama je stavljla samo jedan novcic,pa ko nadje.A sveki stavi nekoliko.




serpica -> RE: Božićna česnica (4.1.2014 16:30:26)

jancice pa to izgleda kao kolac[sm=smiley1.gif] kao poslastica jel da? bas bih volela da to probam..
ja cesnicu pravim kao i obicnu pogacu samo je malo vise ukrasim,i pospem susam,i samo jedna parica pa ko nadje.Moja mama stavlja po dve da bi obe cere pronasle,cak malo i zabelezi da se obe raduju[sm=smiley36.gif]




nina26 -> RE: Božićna česnica (4.1.2014 17:23:59)


IZVORNA PORUKA: Biserce

Samo pomesas brasno i vodu.


samo tako[sm=zmeden.gif] nisam znala da je tako jednostavno[sm=smiley1.gif] hvala




Anoniman -> RE: Božićna česnica (4.1.2014 20:19:48)


IZVORNA PORUKA: Janncica

Mi ovde u Sremu pravimo sa orasima,medom,secerom i onim kupovnim korama. bude slicna baklavi.I obavezno novcic u nju.E sad moja mama je stavljla samo jedan novcic,pa ko nadje.A sveki stavi nekoliko.


I ja pravim tako,al umesim i onu pravu cesnicu od brasna!!! [sm=zz_stick_out_p.png]




World -> RE: Božićna česnica (4.1.2014 20:30:02)

Kod nas se ovako pravi, premazuje se maslacem ili mascu.. MASLENICA




Janncica -> RE: Božićna česnica (4.1.2014 21:07:07)


IZVORNA PORUKA: serpica

jancice pa to izgleda kao kolac[sm=smiley1.gif] kao poslastica jel da? bas bih volela da to probam..



Saljem ti za Bozic posle rucka.Secerna bomba,zeno draga. [sm=smiley36.gif]




mamica 91 -> RE: Božićna česnica (4.1.2014 22:32:31)

Ja iskreno prvi put cujem da se cesnica ukrasava [sm=zmeden.gif] slavska pogaca/hleb da ali za cesnicu nisam cula... to je verovatno sve od mesta do mesta... moja mama pravi slicno kao ovaj recept sto je World stavila ali bez kvasca ( od kad smo dosli u BL) ali dok smo bili u NS pravila je ovako kao Janncica jer je moja baba sremica i ona je tako pravila pa je i mama to "usvojila" kad se udala ( dok se nije razvela[sm=jezicek.gif] ) i u jednu i drugu je stavljala dukat (nekako vise iz higijenskih razloga, msm i njega otkuva uvek pre stavljalja ali se i ne koristi u druge svrhe osim u cesnicu).. a ko nadje dobije pare u zamenu za taj dukat...

da se dopunim, na ovo naleti upravo: "Cesnica je bezkvasni hleb u koji se obavezno stavlja srebrni novcic, a ostalo po zelji i mogucnostima: zrno psenice, kukuruza,pasulja i delovi badnjaka...U gradovima se zrnevlje retko stavlja, ali novcic je nezaobilazni deo i svi ga s nestrpljenjem ocekujemo i trazimo.Vremenom su domacice pocele da u mesenju cesnice dodaju jaja, mleko, buter i ukrasavaju ih..."




World -> RE: Božićna česnica (4.1.2014 23:34:36)

A da, pa ne stavljamo ni mi kvasac, ovo mi je bio najpriblizniji recept.. [sm=smiley1.gif]
Tijesto se zakuva kao za pitu pa se onda premazuje bezbroj puta masnocom.. Naravno, stavi se novcic i dva komada drveta, jedan je nekad oznacavao volove i stoku, a sad smo ga modernizovali pa je auto [sm=smiley36.gif], a drugi je hm.. zaboravila sam...




mamica 91 -> RE: Božićna česnica (5.1.2014 0:11:14)

Auto [sm=bravo.gif] [sm=jezicek.gif] znam da je moja baka ( mamina mama ) pricala da se to pre premazivalo onom masnocom "kapljevinom" sto ostane dok se pece pecenica ( ona je iz Zenice)... World jesi ti bas iz BL i okoline poreklom ili.. Jer moja svekrva ne pravi ovako... vazno da se mi domacice potrudimo i pravimo s ljubavlju, a svako mesto ima svoje obicaje i sto se tice Bozica, tako i slave, svadbe, itd.




World -> RE: Božićna česnica (5.1.2014 0:12:58)

Ja sam iz Sarajeva, mislim da se samo u tim nasim krajevima tako pravila cesnica, ovdje prave kao obicnu pogacu koliko sam mogla da zakljucim.. a meni je maslenica vrh, citavu godinu cekam Bozic samo zbog nje.. i onda ono za dorucak kad umocis u med mmmmm [sm=smiley36.gif]




caca81 -> RE: Božićna česnica (5.1.2014 16:00:06)

Ja pravim onako kako sam "nasledila" od svekrve. Česnicu mesim na Božić od kukuruznog brašna, jedino što je ne premazujem medom, jer nam je lepše da je jedemo bez meda i stavim jedan novčić.




nina26 -> RE: Božićna česnica (5.1.2014 20:17:51)

i moja baka je pravila bez kvasca, samo sa mascu, vodom i brasnom, i jako je bila ukusna[sm=smiley1.gif] ja sam nasla neki lep recept, i par godina unazad ga pravim po tome, ide i margarin i jaja, a htela sam onako samo malo da ukrasim, nije mi niko rekao[sm=smiley1.gif]




17 joka -> RE: Božićna česnica (5.1.2014 20:42:45)

Nina i ja pravim tako i jako je lepo[sm=smiley1.gif]




adulence -> RE: Božićna česnica (5.1.2014 20:51:21)

Jel bi.mogao.neko da stavi.neki receptic za pigacu,nemam pojma da pravim,a bas bih volela da je imam na trpezi...




New Mom -> RE: Božićna česnica (5.1.2014 21:13:33)

I kod mene u kuci je cesnica baklava, a nismo Sremci. Svekar jeste, i kod njega je isto ko baklava.

Adulence, ima tema o Slavskom kolacu, tami imas recepte za te pogace.




17 joka -> RE: Božićna česnica (5.1.2014 21:36:39)

NM, napisah joj ja tamo na fb. sve kako i sta ovako što ja pravim!




Stranica: [1]