|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   RE: Tromb
22.2.2009 22:26:58   
Jacaca
Pa da ti kazem, ako je to resenje primaj, sta saduser posted image  izguras trudnocu i prestanes, moji hormoni se daju u stomak kada ja kukavica to smem, i ti ces preziveti.

(odgovor članu Buba76)
Direktna veza do poruke: 26
   RE: Tromb
22.2.2009 22:29:13   
Verus
Bubo, ja sam imala tromb u desnoj nozi, na istoj nozi gde sam imala operaciju kolena, koja je bila sportska povreda.  Jako sam se kajala zbog toga i bila u depresiji godinu dana, od atlete i trkaca do polu invalida boze me oprosti!  Ali pokupis komadice same sebe i nastavis zivot.  Posledice su: Sansa da cu opet u zivotu imati tromb i ne daj boze da se otkaci i ode na pluca ili srce, gotova sam>alli gledam da vise ne mislim o tome.  Zao mi jedino jer sam ja  sada ovde visokorizicna trudnoca (po mene ne po dete) zbog toga sto mi se desilo.  UVek sam kotnala bicu od onih trudnica 100 na sat, vezbanje, plivanje, rad, ali cu izgleda morati da budem strpljiva i brinem malo vise o sebi. POmirila sam se sa tim pa sam OK.  Isla sam u kliniku za visokorizicne trudnoce i savetovala se sa njima.  Postoje dve "skole" misljenja o ovom slucaju-da je to bilo samo jednom u zivotu zbog operacije, i da nema brige.  Drugo misljenje je da idem na inekcije heparina (niskomolekularnog), ne znam kako se to zove u srbiji (mozda to sto si navela), ovde se zovu Lovenox.  Daje se u stomak u salo, potkozno, male inekcije kao za dijbeticare.  Malo pece ali nije strasno, vec sam ih primala kada sam bila bolesna.  Idu svaki dan 9 meseci sto je malo sranj*, ali ajde mora se.  Posto mi je cirkulacija malo poremecena u toj desnoj nozi (ko tebi Jaco te unutrasnje vene), moj dr. misli da treba da se odlucim za opciju sa inekcijama, da ne rizikujem opet tromb u trudnoci. 
Kolicina krvi i tecnosti se povecava u trudnoci oko 40% i veci je pritisak na karlicne vene i sporija cirkulacija pa su i zdrave zene pod rizikom.  Veliki je rizik posle Carskog reza kao i posle svake druge ginekoloske operacije, operacije ledja itd. 

(odgovor članu Buba76)
Direktna veza do poruke: 27
   RE: Tromb
22.2.2009 22:29:54   
orhideja
Zamisli da to nisi ti nego jastuk!!!!user posted image PREŽIVEĆEŠ!!!!!!!

(odgovor članu Jacaca)
Direktna veza do poruke: 28
   RE: Tromb
22.2.2009 22:31:44   
Jacaca
Bubo predji na temu belo pranje, moram nesto da te pitam?

(odgovor članu Buba76)
Direktna veza do poruke: 29
   RE: Tromb
22.2.2009 22:33:09   
Verus
Dalje:
Trombofilije su nasledne i jedna od cescih je upravo Factor V (koji u nizu drugih faktora ucestvuje u koagulaciji krvi), on u nizu drugih treba da deluje samo kada dodje do krvarenja da se ativira u nizu drugih faktora.  Koliko se secam iz skole, ako on genetski nedostaje, u tom slucaju se koagulacija desava cesto i bez razloga. 
Meni niko u porodici nema trombofiliju i ja sam se testirala negativno na sve testove gore.  Razlog sto su ih radili jeste cinjenica da neko mojih godina (kod starih je cesce) ne bi smeo da dobije onoliki jbn (user posted image ) tromb od obicnje laparoskopske opracije kolena. ALi to je moja sreca. 
Sada cu ako bog da da user posted image da picim te inekcije, sta me briga samo nek sve bude u redu sa mnom i sabebom, sve cu izdrzati.  Bubo, nemoj da se bojis, puno zena na kraju uspe tako da rodi.  Sta mislim da treba da uradis: uzimaj pola aspirina na dan to ce ti mozda pomoci da zatrudnis jer drzi arterijsku krv pomalo razredjenu (ne deluje bas na vensku), a kada ostanes trudna odmah na inekcije, puno zena tako iznese bez ikakvih problema!

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 30
   RE: Tromb
22.2.2009 22:34:56   
Buba76
Hvala ti,ja imam rezistenciju na aktivirani protein C i jos mi nesto nije dobro,o tome cu sutra.Nije meni problem sto cu promati Heparin nego sto mi prvo kazu treba a posle mozda i ne treba. Ponovo idem sredinom marta pa cu znati detaljnije o tome

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 31
   RE: Tromb
22.2.2009 22:38:03   
Verus
Bubo ako imas opcije primaj....zasto rizikovati gubljenje trudnoce?  Ako nadjes dr. koji ce  da saradjuje sa tobom otvoreno pricaj....javi nam sutra 

(odgovor članu Buba76)
Direktna veza do poruke: 32
   RE: Tromb
23.2.2009 21:34:42   
Buba76
Evo mojih nalaza:KS,ispitivanje hemostaze,urina,citava biohemijska analizaC3,C4,anti MZ,CIC,anti-nukleusna antitelahormoni sve u granicama normale.Onda smo isli detaljnije i ustanovljena mi je rezistencija na aktivirani protein C(2,10-a sve sto je ispod 2,44 nije dobro). Antitrombin,protein S,protein C,F8-normalni kao i vitamin B12,folna kis.,homocistein i CRP,lupus antikoagulans.Tada su mi preporucili genetsko ispitivanje:FII G 20210A,mthfr C 677 T,F V Leiden- nisu nosioci mutacije,dok je mthfr A 1298 C heterozigot za mutirani alel.
Pomoc svima koji se bar nesto razumeju u ovo ili imaju slican problem.Prvo kazu da treba Fraxiparin a posle da ne jer su mislili da imam FV leiden,a buduci da nemam onda ne treba

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 33
   RE: Tromb
23.2.2009 23:04:43   
Verus
Bubo od onog sto sam nasla i znam, to sto ti je protein C snizen bi bio problem da si vec imala trombozu vena..u tom slucaju je onda rizik od nove tromboze povecan (sto je naravno ionako rizik u trudnoci).  Ja ne znam koliko si puta ostala trudna i izgubila bebu, ali ako se to desavalo to moze biti povezano sa cinjenicom da se zgrusavanje krvi desava u plodu, i materici...iscitacu vise o tome, i pitacu direktno u bolnici nekog od lekara-cak stavise znam jednog koji je ginekolog preko 30 godina a kancelarija mu je odmah preko puta moje laboratorije..on mi je jedan od sefova....tako cu ti javiti to iz pouzdanih izbora, u medjuvremenu veceras cu ja jos iscitati pa ti napisati sta nadjem, ali zavisnosti od toga sta on kaze is svog iskustva ti odluci sta ces-ako on misli da ti treba na inekcije, moras naci dobrog hematologa koja zna dosta o koagulaciji krvi i tim faktorima i neko koce biti spreman da saradjuje sa tobom.  Ono sto sam videla svuda gde sam citala jeste da se savetuje aspirin-ako si gotova sa svim tim testovima krvi koje si morala raditi, ti pocni da pijes bebi aspirin od 80mg ako ga nema tamo, ti prepolovi redovan, pisacu ti jos....glavu gore, ovo je lako resivo hvala bogu-ja vec znam da mi ne ginu te inekcije kada zatrudnim, vec sam ih sebis ama davala pa znam da nije strasno! user posted image

(odgovor članu Buba76)
Direktna veza do poruke: 34
   RE: Tromb
23.2.2009 23:20:03   
Jacaca
Verus meni niko nije rekao to da radim, samo d-dimer i faktore koagulacije.user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 35
   RE: Tromb
23.2.2009 23:36:20   
Buba76
Hvala Verus,puno puno.Mislim da sam mozda dobila tromb posle carskog,ali to cu vam drugi put ispricati. Treba ponovo da idem na vadjenje krvi 11.03. pa ne bih do tada da pocinjem sa Aspirinom,ali odmah cim izvadi hocu.Hvala ti sto ces pitati tog dr,kod nas imamo 1 hematologa a ona nema pojma

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 36
   RE: Tromb
24.2.2009 2:24:58   
Verus
IZVORNA PORUKA: Jacaca

Verus meni niko nije rekao to da radim, samo d-dimer i faktore koagulacije.user posted image user posted image user posted image user posted image


Jacila, imam prijatejicu koja zivi u Austriji i koja je mesec dana provela u bolnici zbog nekih problema sa matericom i sa "zenskim stvarima" dobila je 'setajuci' tromb u ruci, koji je isto dobila kao i ti, od infuzije tj. tog trajnog kanala (sve mislim Braun, a znam da ste ga drugacije nazvali user posted image ).  Ona je potom isla kod jedne doktorice u Kamenicku bolnicu u NS, koja joj je rekla da ona mora da proveri sve to, jer "normalni" ljudi ne dobiju tromb tek tako...ne znam sta bih ti rekla, ja sam to nekako ovde malo gurala i imala srece da sam naisla na divnog doktora (kardiolog-sreco moja, mogla bih roman da napisem sta mi se sve zdravstveno desilo prosle godine, al necu o tome), koji je sve ovo narucio...ja imam malo nizi protein S, ali oni navodno tvrde da to nije dovoljno nisko da bi bilo genetski. 
Ako ikako mozes preko tvoje sestre da odradis te testove ja bih da sam na tvom mestu.  Dosta zena ne moze da zatrudni ili ima puno pobacaja zbog neke vrste trombofilije (ima ih i naslednih-genetski i ima ih stecenih-homocistein i antikaridolipin npr.).   Tako ces znati na cemu si bar sto se toga tice.  Aspirin ne skodi uzimati svaki dan-ovde na zapadu se puno o tome prica i forsira da bi se sprecili trombovi u arterijskoj cirkulaciji....Bubo,  nekim zenama je i to dovoljno. 
To sto si dobila tromb posle carskog je lako i kod zena koje nemaju sklonosit, a ako je to vec tako, ti onda stvarno moras biti na inekcijama, ovde se radi o zivotu tebe i te bebe koju ces nositi uskoro! 
Postujem lekare ali me nekada jako nerviraju jer stvarno umeju biti neozbiljni.  Ti Bubo svakako imas sklonost ka DVT, a jos vise zbog toga sto imas smanjen protein C rezistenciju.  Kada je zena trudna, venski sistem je svakako opterecen, a faktori koagulacije rastu iz meseca u mesec.....ovo je sve naravno da zena ne bi iskrvarila na smrt pri porodjaju, sve je to priroda lepo uredila. 
Ja mislim da bi meni  i rekli da sam ok da ne uzimam te inekcije, a ja sam u vezi toga konsultovala 2 ginekologa, i oba su rekla da se odlucim da ih uzimam jer mi je ipak poremecena cirkulacija u toj nozi....i tako, muke muciti ali sve za user posted image
Sve u svemu Bubo, NE DAJ da ti kazu da to ne uzimas, ko sto rekoh, pricacu sa mojim sefom. Ljubim vas.

(odgovor članu Jacaca)
Direktna veza do poruke: 37
   RE: Tromb
24.2.2009 4:42:57   
Verus
http://www.doiserbia.nbs.bg.ac.yu/img/doi/0354-3447/2003/0354-34470302119V.pdf


Fenomenalan clanak; Bubo, mozda da odstampas i das toj dr. sto nista ne zna?  Procitaj deo o Lecenju-a i polako izuci ostatak clanka, veoma lepo sve objasnjava....

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 38
   RE: Tromb
24.2.2009 17:48:07   
Buba76

ovde se radi o zivotu tebe i te bebe koju ces nositi uskoro!  

Iz tvojih usta u Bozje usi.
Ma nije mi problem picu i Aspirin i davacu svaki dan sebi Fraxiparin samo da mi vec uspe. Aspirin cu cim izvadim krv poceti da uzimam na svoju ruku

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 39
   RE: Tromb
24.2.2009 18:15:34   
Verus
Hoce Bubo!  Videcu da se raspitam da li taj protein C utice na poteskoce pri zatrudnjivanju, ali ti vec imas jednu bebu jel tako?  Ma i ja kazem davacu sebi to svaki dan ako treba i 2 puta na dan, sta je to mucenja malo 9 meseci za ono sto stize !user posted image

(odgovor članu Buba76)
Direktna veza do poruke: 40
   RE: Tromb
27.2.2009 16:10:15   
Buba76
Nije to poteskoca u zatrudnjivanju,to je problem jer dobijes spontani. Ja sam ga imala 2 puta i to izgleda zbog trombofilije.U trudnoci se inace prirodno zgusnjava krv a kod onih koji imaju trombofiliju jos vise pa se zacepe mali bebini krvni sudovi i dodje do spontanog jer se beba ne ishranjuje

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 41
   RE: Tromb
27.5.2011 2:09:33   
Ducana
To je tako tužno, ja sam izgubila dve trudnoće, imam trombofiliju. Tako mi je krivo što sam ih izgubila, jedem se što nisam kopala ranije, ali i ovo sam sama uradila, niko od dr se nije ni potrudio nego sam ih ja sve cimala user posted image

(odgovor članu Buba76)
Direktna veza do poruke: 42
   RE: Tromb
27.5.2011 12:26:06   
Verus
Ducana: jesi li pogledala temu o fraxiparinu u trudnoci?  Da li si razmisljala da pocnes aspirin od 100mg dnevno pre trudnoce i da cim zatrudnis da pocnes fraxiparin?  Sigurno ces tako izneti trudnocu.  Ja sam koristila i to i heparin 2 nedelje pred porodjaj, 2x na dan, jer sam imala tromb pre operacije i sve je bilo ok.  Nije to tako tesko i strasno svaki dan kad znas zasto moras.  Bila sam veoma veoma ocajna pre nego sto sam bila trudna sto cu morati to u trudnoci da radim...bio mi je smak sveta, ali kad se desi trudnoca, onda stvarno nije tesko.

Koju trombofiliju imas?

(odgovor članu Ducana)
Direktna veza do poruke: 43
   RE: Tromb
28.5.2011 2:40:09   
Ducana
Verus R, hvala na brzom odgovoru. Moja situacija je sledeća: Pisala sam već na drugoj nekoj temi, rezultate sam dobila pre par dana i čula sam se sa dr u dz, u ponedeljak idem po dalje upute i savete, a kod moje gyn u NF nisam bila i nisam joj se još javila. Ovo je razlog user posted image : Po svemu sudeći ja i mm smo možda napravili glupost! Dr iz NF je rekla da se pazimo, jer sam imala spontani sredinom marta i da napravim  3 meseca pauzu barem, ali... user posted image user posted image ja sumnjam da možda nismo pazili kako treba, što ću znati u nedelju-prekosutra, pa ću verovatno, ukoliko smo nešto napravili ja dobiti grdnju za oboje user posted image . Zato još nisam saopštila rezultate njoj, pa sam htela prvo da se skroz opremim znanjem, jer će biti rizično, ako joj dođem s ovim lošim rezultatima, a trudna. Bio je dogovor da se urade sve analize, jer je ona sumnjala na trombozu, pa da se onda uključi neka terapija i da se počne na zabebivanju, a u međuvremenu folna, vitamini. I ko bi pretpostavio, s obzirom da je meni trebalo 2 godine od prvog spontanog do sledeće trudnoće, ove koju sam izgubila u martu, a preko god. dana za prvu, a od 2007. pokušavamo da je i kod mene isti rizik. Ja sam mislila da od jednog puta ne mogu ja nikad da zabebim, ali... grudi me bole, ubiše, imam grčeve u materici, iscedak beli, koji inače nikad nemam osim, ova dva puta što sam zabebila pre, počele su da mi iskaču one sitne bubljičice po licu (pogotovo nausnice) i iznad grudi, ujutru imam gorušicu i nemam apetit uopšte, jedva jedem i ništa mi se ne jede osim mojih omiljenih jela, a u nedelju bi trebalo da dođe veštica, krsta me bole... Jeste nepromišljeno to što smo uradili, ali nije bilo namerno i jedino mi je bitno ako jeste, da sa bebom sve bude u redu i da uradim sve moguće da ovu trudnoću izguram do kraja. Sad sam user posted image i ne mogu da dočekam rezultat testa, ako bude negativan onda polako, sve ovo što si rekla, tako ću verovatno i ja neku terapijicu dobiti, moja dr je baš dobra, vrlo sam srećna što sam je našla, pa se za terapiju ne brinem, osim što će mi moj muž verovatno dati zilion inekcija user posted image A kako se zna koja je vrsta, u kom smislu koja je vrsta, meni su samo rezultati ispod dozvoljene granice, nigde ne piše koja je vrsta, radila sam na VMA analizeuser posted image

< Poruku je uredio Ducana -- 28.5.2011 2:44:51 >

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 44
   RE: Tromb
28.5.2011 3:40:11   
Verus
A kakvi su ti rezultati?  Imas raznih tipa faktor V, protein C, protein S itd, antifosfolipidna antitela...Uglavnom, ja sam misljenja, da i ako jesi zatrudnela, to je zato sto je tvoje telo bilo spremno.  Nijedna knjiga, niti "propisano" vreme se ne moze primeniti na svakoga.  Ako i jesi trudna, insistiraj da te stave na fraxiparin, ima nas jos koji smo tako izneli trudnocu, i veruj mi da nije to tako strasno.  Te inekcije su male, poput onih za dijabeticare i ide samo pod kozu, u masno tkivo ne ide u debelo meso.  Iscitaj tu temu pa ces i sama videti.  Javi nam lepe vesti, i ovaj put uz pomoc malo lekova ces imati svoju bebicu verujem u touser posted image   I da, taj lek ne prelazi placentu i apsolutno je bezbedan tako da ne brini.

Moj savet je da pocnes aspirin od 100mg ili jos bolje od 80mg jednom na dan, odmah sutra, kada nastavis fraxiparin, onda prekines aspirin.  Srecno i javi se!

(odgovor članu Ducana)
Direktna veza do poruke: 45
   RE: Tromb
29.5.2011 2:36:43   
Ducana
Ujutro radim test, pa sam sva smušena. Nije mi dobar, tj. ispod granice mi je: Protein C, Lupus-Antikoagulans i Antitrombin, a nešto PV mi je na granici, imam 0,9 a min. je 0,7, ne znam šta je to i šta znači. Protein S i ostalo mi je ok, Leiden mi nije tražila i još par stavki, ali treba još neke analize kao da radim, koje mi je dr iz NF rekla, a iz dz mi nije napisala na uputu, moram da joj tražim u ponedeljak????????????user posted image Uzela sam danas aspirin i bogami popila čašicu vina, jer to ne može da škodi. Sutra ću znati na čemu sam i šta dalje, a mm se oduševljava što će u mi davati inekcije user posted image Sav je važan što će učestvovati, a video onu tvoju sliku boce, pa mu odma bilo lakše, kad je video kolicka je...user posted image

A jel misliš da je taj fraxiparin najbolji? Da li ima više vrsta heparina i jel'' on za sve oblike?

< Poruku je uredio Ducana -- 29.5.2011 2:41:37 >

(odgovor članu Verus)
Direktna veza do poruke: 46
   RE: Tromb
10.2.2017 1:04:01   
Skockica
Evo da postavim jedno pitanje, mozda mi neko moze pomoci user posted image
Moj brat par dana ima bolove u predelu srca i danas su analizom krvi utvrdili da ima tromb. Dali su mu injekciju u stomak i icice dalje na kontrolisanje krvi. Sad mene interesuje ako su mu snimali pluca i srce, oboje cisto, gde moze taj tromb da bude sobzirom na njegove bolove i moze li da izazove nesto opasnije?

_____________________________

Moja sreca nosi dva imena: Vasilije i Marc-Gabriel <3 <3

(odgovor članu Ducana)
Direktna veza do poruke: 47
   RE: Tromb
10.2.2017 8:02:04   
branki*
skockice,ja ti ne znam,javice se od med radnika ko ili ko ima iskustva.nadam se da ce biti sve dobro.

_____________________________

branki

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Skockica)
Direktna veza do poruke: 48
   RE: Tromb
10.2.2017 15:08:08   
choopa choops
Nemam pojma stvarno...Nisam ni znala da se tromb utvrđuje pomoću analize krvi?user posted image

_____________________________

Debeli prsti+autocorrect=katastrofa. Izvinjavam se, mLogo se izvinjavam.

(odgovor članu branki*)
Direktna veza do poruke: 49
   RE: Tromb
10.2.2017 15:11:19   
dunja RR
Ni ja, baš sam htela da pitam, na koji način.

_____________________________

310 poljubaca vrelih
prosuću po licu tvom
310 poljubaca nježnih
...



Bitku dobija onaj koji je čvrsto odlučio da je dobije.

Šekspir

(odgovor članu choopa choops)
Direktna veza do poruke: 50
Stranica:   <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sledeća stranica >   >>
Stranica: <<   < Prethodna stranica  1 [2] 3   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Moje putovanje kroz vantelesnu oplodnju
Zaista ne znam odakle da počnem. Vraćam se u mislima godinu dana unazad...bila sam ljuta, frustrirana, beznadežna. Nikak...
Jelena S.: Moja porođajna priča
Termin 12.12., odem na pregled (nećeš ti skoro, hajde kući)... i tako svaki dan do petka 21.12. Probudim se ja, bolovi k...
Zdrava ishrana najmlađih tokom zimskog per...
Tokom hladnih zimskih meseci, redovan unos voća i povrća ključan je za jačanje imunološkog sistema dece, pomažući im da ...
Prof. dr Bojanin o razmaženoj deci
Dr Svetomir Bojanin, profesor i dečji psihijatar, govorio je mnogo puta o dečjem razvoju i pravom putu vaspitanja koji t...
HOTEL "FONTANA" - na raskrsnici lj...
photo
Dođite i doživite nezaboravne trenutke i kreirajte najlepše porodične uspomene koje će vas uvek podsećati na ljubav, sre...



image
Sanidej
Želela bih da podelim svoje pozitivno skustvo sa Cortinat kremom.
Cortinat sam počela da koristim kada je beba imala problem sa pelenskim ojedom. Delovao je brzo i posle nekoliko mazanja ublažio crvenilo i regenerisao oštećenu dečiju kožu. Nije prošlo mnogo i ponovo sam se vratila ovoj sjajnoj kremi. Stres i hronični umor bili su uvod za muku koja me je zadesila-seboreični dermatitis na licu. Koža je bila ispucala i ljuspasta, svrbela je i crvenela se. Izgledala sam uzasno, tako sam se i osećala. Cortinat mi je posle svega 3 dana terapije doneo olakšanje- svrab je prošao, crvenilo se smanjilo, kao i perutanje kože. Problem sa ovom bolešću je što se često vraća, ali znam da ću uz pomoć Cortinat kreme uspeti da ublažim simptome. Ova sjajna krema mi je pomogla i nakon ujeda komaraca smanjivši otok i crvenilo. Zbog toga je moj izbor uvek Cortinat krema, boljeg prijatelja koža nema.  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here