|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.

Tablica spavanja: Koliko sna je potrebno bebi?

Uredništvo portala Ringeraja.rs, 9.5.2022
Stručnjaci su napravili tablicu spavanja koja pokazuje koliko je prosečnim bebama potrebno sna, ali budite bez brige ukoliko dete spava kraće, najbitnije je da lepo napreduje.

image
Novorođenčad bi trebalo da spavaju do 18 sati dnevno, 10 sati noću i osam tokom dana. Newborn baby photo created by valuavitaly - www.freepik.com
/11


Nenaspavane bebe ne jedu, nisu raspoložene i razdražljive su. Prema literaturi bebe bi tokom prvih meseci trebalo da spavaju maltene čitav dan ali to obično nije tako. Stručnjaci su napravili "tablicu spavanja" koja pokazuje koliko je prosečnim bebama potrebno sna, ali ako vaša beba spava kraće ne brinite.


Od 1. do 3. meseca - Novorođenčad bi trebalo da spavaju do 18 sati dnevno, 10 sati noću i osam tokom dana. Bebama je ponekad potrebno i mesec dana da nauče razliku između noći i dana, pa se često događa da su prvih nedelja budne po celu noć a da danju spavaju. Mir i tišina „govore“bebi da je vreme spavanja. Nemojte da se igrate sa bebom u pola noći.

 

PROČITAJ JOŠ: Neverovatan trik: uspavajte bebu za jedan minut!


Od 3. do 6. meseca - Ove bebe trebalo bi da spavaju oko 15 sati i to 10-11 sati noću i još tri-četiri iz dva puta tokom dana. Pedijatri tvrde da je beba već od 4. do 6. meseca starosti spremna da prespava celu noć ali malo koja to radi.


Od 6. do 9. meseca - U ovom uzrastu bebe bi trebalo da spavaju oko 14 sati, noću oko 11 sati , preko dana oko tri sata (dva puta po sat i po). Često se bebe u ovom uzrastu iako su spavale dobro noću bude, uglavnom jer su u fazi rasta zuba. Pedijatri savetuju da nikako ne uvodite ponovo noćni obrok da biste smirili dete.


Od 9. do 12. meseca - Sa devet meseci beba bi trebalo da spava 14 sati dnevno, odnosno od 9 do 11 sati noću i ostatak tokom dana. Razlozi za buđenja u ovom uzrastu prilično su slični sa onim u 6. ili 7. mesecu, osim što im je sada lakše da se same uspavaju.


Od 12. do 18. meseca - Sa godinu dana bebama je potrebno oko 13 sati sna, od toga 11 noću i dva sata dnevno. Nije važno da li vaše dete spava jednom dva sata ili dva puta po sat, ali polako dolazi vreme kada će spavati samo jednom tokom dana. U ovom periodu važno je da počnete da učite dete da se samo uspavljuje, odnosno da zaboravite na ljuljanje, nošenje, vožnju u kolicima. Kada se probudi noću verovatno neće moći sama da se uspava i tražiće vas, ali stručnjaci savetuju da ne uzimate bebu iz kreveta. Javite se da ste tu, pomazite dete i pustite ga da pokuša samo da zaspi.

 

PROČITAJ JOŠ: Bebe se noću bude da odgode začeće sestara i braće

Klikni “Like” i dodaj svoj komentar na članak:

Rodila 3 para blizanaca u 26 meseci!
Poslednjih 26 meseci u životu 20-godišnje Daneshae Couch iz Kansasa bilo je puno radosti, tuge i iznenađenja. Rodila je ...
4
NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
4
Praktična rešenja za miran san vaše bebe
Dolazak beba na ovaj svet predstavlja jedan od najlepših životnih trenutaka svakog roditelja. Pored toga što roditeljstv...
4
MAME KAŽU: Beba ima grčeve, kako joj pomoći
Kako pomoći bebi sa grčevima? Pitali smo mame, šta je njima pomoglo kada su se javili grčevi, te vam ovom prilikom pren...
3





NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
Mama koja nije razlikovala svoje blizance...
Viralni tvit prikupio je preko 300.000 lajkova, uz komentare mnogobrojnih roditelja koji su podelili sopstvene strategij...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here