|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1]
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Hipotonija kod beba
20.9.2009 10:58:36   
Anoniman
Mlitavost ili hipotonus je sniženje mišićnog tonusa i kod beba se javlja relativno često, a nekada je udružena i sa slabošću mišića. Može da se prepozna po hiperpokretljivosti zglobova i izostanku otpora pri izvođenju pasivnih pokreta. Bez obzira što ne predstavlja ozbiljan problem, kako može da bude posledica različitih uzroka i udružena sa brojnim poremećajima, neophodno je ozbiljno praćenje od strane lekara fizijatra. Tek nakon detaljnih pregleda i određenog vremena u kome se dete stimuliše i prati njegov motorni razvoj, može se zaključiti da ne postoje značajni poremećaji neuromišićnog sistema.
Nastavak KLIK

Davidu je vec odavno dijagnosticirana hipotonija misica. Rekli su nam da je jos mali za vjezbe, i da sacekamo da napuni 3 mjeseca. Medjutim, ni tada se nista nije promjenilo. Molim vas da kliknete na ovaj link, da procitate i vidite slike. Naime, on ne dize glavu kada je na ledjima, kada je na stomaku slabo se oslanja na nadlakticama. kazu da je uzrok mozda tezina, jer AD mlijeko je mnogo kaloricno. ZATO sam pitala da li da mu uvedem manje kaloricnu hranu, zato sam pitala da li beba moze biti ljevoruka ako nema na koga biti(fizijatar mi je rekao da ako je ljevoruka, samim tim je i usporeniji), ne zato sto zivim u srednjem vijeku kako neki provociraju. Do sada nisam ni htjela da pisem jer su me pojedine clanice nervirale kojekakvim pricama zbog te hrane i ljevorukosti, a ustvari sam sve to pitala bas zbog voga. Prije 12 dana smo poceli da idemo kod fiziotarapeuta. Vjezbe su grozne, i on vristi iz mozga, zacenjuje se. Sa njim je radila 5 dana, onda smo mi nastavili jer je ona na odmoru. Nikome ne mogu opisati kakav je to grozan osjecaj, on vristi, dere se, ja placem dok radim sa njim, nikako ga ne mogu smiriti niti zabaviti.
Ali, sve je to individualno, nekoj bebi izbiju zubici sa 4 mjeseca nekoj sa 12. Tako smatram da je i u ovom slucaju. Mene samo zanima kako su se vase bebe ponasale u 3. mjesecu? Da li su dizale glavu kada su na ledjima(ono kada je vucete za sakice), da li je otvarala sake prema vama kada joj pricate, da vas dodiruje? Da li je otvarala sakice prema igrackama, ili su bile cvrsto stisnute u pesnicu? Ja vise od ocaja ne znam sta cu, on je stalno nemiran zbog vjezbi koje su preagresivne, ne spava nocu, jeca kroz san, place. Znam da je to za njegovo dobro, i dalje cemo nastaviti sa vjezbanjima, samo da sve bude ok. MM i ja smo pred slomom, ja pogotovo. A trudimm se da sve to sakrijem.user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image user posted image

< Poruku je uredio Miljana_Hn -- 20.9.2009 10:59:49 >
  Direktna veza do poruke: 1
   RE: Hipotonija kod beba
20.9.2009 13:17:12   
Anoniman
Mislim, ako se dobro secam, da nesa nije otvarao sake, i da je slabo dizao glavu sa tri meseca. Dr mi je rekla da ga kod kuce podizem, onako u sedeci polozaj, i da ga drzim na stomaku i da mu rukom pritisnem guzu da bi podizao glavu pravilno. Dr mi je tad rekla da nema nikakvog razloga zabrigu, tako da se nisam ni brinula, a on je sad...da kucnem u drvo.
Jel David drzi glavu makar malo kad ga nosis ili moras skroz da je pridrzavas? Nesa nije cvrsto drzao glavu, pa ne znam...skoro 4,5 meseca je imao, cini mi se, kad je cvrsto drzao glavu.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 2
   RE: Hipotonija kod beba
20.9.2009 13:57:05   
guppy RR
IZVORNA PORUKA: Miljana_Hn
Vjezbe su grozne, i on vristi iz mozga, zacenjuje se. Sa njim je radila 5 dana, onda smo mi nastavili jer je ona na odmoru. Nikome ne mogu opisati kakav je to grozan osjecaj, on vristi, dere se, ja placem dok radim sa njim, nikako ga ne mogu smiriti niti zabaviti.


Draga Miljana,

i marko i maja su morali na fizioterapiju jer je bila diagnosticirana hipotonija. Maja je imala ustvari jako veliku sreću sa svim tim. Pri porođaju nije više disala, pa su postavili već tad dijagnozu da će imati problema sa razvojem. A na svu sreću, ona je bila samo minimalno hipotona, dok je Marko bio hipertonik - imao je preveliku zategnutost mišića i zbog toga nije pravilno pravio određene pokrete. Sve se to može ispraviti vežbama, a ukoliko se ne leči, MOŽE dovesti do nepravilnog / nesimetričnog razvoja mišića.

Dugačak uvod, znam.
Vidi, činjenica je da MORATE da pravite vežbe. Nisu grozne. Vežbe se sastoje iz raznih pokreta i pravilnog podizanja i spuštanja bebe, ali bebi time ne prouzrokuješ nikakav bol. Neprijatne su, jer "teraš" bebu da radi stvari na pravilan način, i da radi nešto što u tom trenutku neće, i razumljivo je da dete nekada plače dok se rade te vežbe (ili uvek plače, zavisi od deteta). Moj savet je, da jednostavno psihički prestaneš da reaguješ na to, jer ti činiš svom detetu dobro, po savetu svog lekara i preporuci struke... i još milion puta u njegovom životu desiće se da plače kada mora da radi nešto što neće (recimo da uzme lek ili neki sirup), a ti ćeš morati to da uradiš, htela / nehtela.

Taj stav da ti je žao što svom detetu radiš nešto loše i ono plače, treba zameniti sa stavom, da radiš nešto što je u tom trenutku najbolje za tvoje dete. I dok vežbate smiruj ga rečima "sad će brzo biti gotovo, evo mama proba još 5 puta, pa ćeš biti velik i jak i moćićeš da zagrliš jako mamu....".

Budi jaka user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Hipotonija kod beba
20.9.2009 14:11:24   
2002m
Miljanauser posted image vezbicama ce to doci u normalu.Sin od mog brata(od ujaka)je isto vodio bebicu na vezbe i sada je sve OK.Drugaricina beba isto (od teskog porodjaja)  isli su u Novi Sad na vezbe i kontrole, isto su sami radili vezbe i beba je ok.Drugaricina beba je bila u kriticnom stanju drugi dan po rodjenju od teskog porodjaja, mali ostao bez kiseonika ma uzas.Samo kad se setim kako sam tih 24h preplakala, ne mogu da im pomognem a srce mi se kida(evo i sada mikrenule suze).Bebac je sada pravi deckic  od 1,5 dana, zdrav i zivahanuser posted image user posted image user posted image .Znam da ti je tesko ali procice to, malo vezbica i sve ce biti Ok.Ja sam prva svaku vakcinu preplakala, pa kada je od 4 meseca bio malokrvanuser posted image user posted image reka suza.Svaka viroza i temperatura preplakana, tako da dobro znam kako ti je.On je jedna napredna beba i bice sve u redu.Malog smekera da ljubnes od mene.Na fb stalno gledam njegove slike sa velikimmmm osmehom na licu.user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Hipotonija kod beba
20.9.2009 14:24:30   
2002m
Evo sada sam pronasla otpusnu listu.Miljan je rodjen sa Pes calcaneovalgus 1 dex.Desno stopalo mu je bilo jako podignuto prema gore.Posle vizite su mi pokazali vezbe, nekoliko puta u toku dana sam mu nogicu prvo mazala pavlo.kremom i blagim pokretima vukla prema dole.Kucni prijatelj mojih roditelja je medec. brat na ortopediji, on je redovno dolazio da vidi kako napredujemo.Brzo se to ispravilo,pogotovo kada je poceo da se oslanja na nogice.Miljanu je to bilo od nezgodnog polozaja u stomaku.Vidis ima raznih problema koji se lako rese.

(odgovor članu 2002m)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Hipotonija kod beba
20.9.2009 14:29:57   
2002m
Ako imate neku dilemu vezanu za razvoj i ponašanje vašeg deteta, svakako konsultujte pedijatra. Određeni problemi u motornom razvoju imaju dobru prognozu, ali treba na vreme reagovati kako bi se prevazišli.             Šta može BEBA? *Krajem prvog meseca, beba iz položaja na stomaku na kratko podiže glavu i okreće je na jednu, pa na drugu stranu. Na leđima uglavnom leži asimetrično, gleda u vaše lice.   *Sa dva meseca, šaka se polako otvara. Beba se oslanja na podlaktice i odiže glavu u središnjem položaju, kada je na stomaku. Reaguje čitavim telom, pokušavajući da dohvati vaše lice, i prati predmete kada je na leđima.   *Krajem trećeg meseca, bebine pesnice više nisu stisnute, ona se igra prstima, posmatra ih i stavlja u usta. Započinje kretanje na stomaku, sa osloncem na laktovima, koji su ispred ramena - tako što počinje da se uspravlja. Motivisana igračkom, podiže glavu. Na leđima, sa podignutim nogama, počinje da se igra šakama ispred lica. Ne leži više asimetrično: brada-nos-grudna kost-pupak-stidna kost su u jednoj liniji.   *Sa četiri meseca se igra, održavajući ravnotežu na stomaku. Oslanjanjem na jednu ruku, uzima igračku drugom. Na leđima, hvata šakama i stopalima. Ako pružimo zvečku, sa jedne ili druge strane, poluotvorenom šakom će je uzeti i staviti u usta. Započinje da se kotrlja u stranu.   *Sa pet meseci opruža laktove da bi povećala polje igranja i «pliva» ako ugleda igračku koju ne može da dohvati. Podiže noge u vis na leđima i dodiruje bedra, naizmenično opruža i savija noge i priprema se za okretanje. Dodiruje i hvata igračke, što pokazuje dobru kontrolu oko-šaka. Važno je da je pri hvatanju uključen opružen palac. Počinje da prebacuje predmet iz ruke u ruku.   *Sa šest meseci se oslanja opruženih laktova na otvorene šake, u položaju na stomaku. Šakama hvata svoja stopala kada je na leđima i okreće se sa leđa na stomak, što će moći ako hvata predmete preko sredine tela.   *Ovo je redosled razvojnih prekretnica za bebe - do šest meseci, odnosno informacije za vas kako biste znali šta treba da očekujete u kom uzrastu, kao i da pravovremeno reagujete na izostanak ili prerano javljanje određenih pojava. Međutim, nemojte da zaboravite da je svako dete jedinstveno. Zato svoju bebu nikako ne treba da upoređujete sa drugom decom, pa čak ni sa sopstvenom.   Snežana Milanović, viši fizioterapeut

(odgovor članu 2002m)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Hipotonija kod beba
20.9.2009 17:51:10   
Anoniman
Pokušavam da se prisetim, ne znam precizno da odgovorim, ali neke stvari se sećam, pa, to možda pomogne.

Luku sam dojila sve skupa 3,5 meseca. Prvi put je uspeo da otvori šaku i uzme igračku na jednom porodičnom ručku na Ribarcu, uz jaaaaaaaaaaaaaako puno muke (znači nekih sat i po je pružao ruku stisnutu u pesnicu prema igrački, dok napokon nije uspeo da je otvori i uzme igračku). To je bilo u vreme kada sam još dojila, jer sam ga tada dojila u restoranu, sećam se toga, jer sam jako retko dojila na javnim mestima, pa mi je to nekako ostalo u sećanju. E, sada, da li je to bilo sa njegovih 2 meseca ili 3, ne znam. Ali je tada već i glavicu držao jer znam da ga je mama držala u krilu tako da su njegova leđa okrenuta prema mami, a on je igračke uzimao sa stola. Nije bio naslonjen celim leđima na mamu, već samo guzicom, i oslonjen ustvari mnogo više na maminu ruku koja mu je bila od napred, na grudima.

Takođe, sada imam flash jednu fotku. To je kada je prvi put podigao glavicu i oslonio se na laktove. Imao je na sebi žutu benkicu dugih rukava i texas šorc, znači, bilo je toplo (ne pakleno toplo, ali toplo). Dakle, on je rođen u julu, a tada kada je slikan bilo je još uvek toplo, mogao je biti kraj avgusta - početak septembra.

Prevrtanje sa stomaka na leđa je savladao sa oko 3 meseca, dok recimo okrenuto, sa leđa na stomak, tek sa nekih 9 meseci.

Naučio je da puzi tek dosta nakon što je prohodao.

Krajnje sam neupućena, jel ova tema nije povezana sa ovom: Vežbe po Vojti KLIK

Miljana srce, drži se! Znaš zašto radite te vežbe, nemoj odustajati, i brzo će on biti dobro! user posted image user posted image

(odgovor članu 2002m)
  Direktna veza do poruke: 7
   RE: Hipotonija kod beba
20.9.2009 23:38:58   
Anoniman
Joj Miljana, nemoj da se nerviras, sve ce to doci na svoje mesto, samo budi istrajna i strpljiva.

Moj Milan ima 3 meseca i cvrsto drzi glavu, ja je vise i ne pridrzavam. Kad lezi na stomaku izdize glavu i ceo gornji deo tako sto ispravi ruke skroz. Kad sedim i drzim ga u rukama tako da je okrenut od mene(njegova ledja na mojim grudima) vuce se unapred kao da hoce da sedne. Dodiruje igracke otvorenom sakom ali nadlanicom, ne dlanom. Mislim da je prilicno napredan i cvrst. Sve ovo mi je sa prvim detetom islo sporije, tj. nije bio tako cvrst i bio je mnogo mlitaviji.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: Hipotonija kod beba
21.9.2009 8:53:59   
Anoniman
Hvala svima user posted image

On ima blagu hipotoniju. Evo sad cu detaljno da ipisem kako i sta. Kada je na stomaku, dize se na nadlaktice, vrti glavu lijevo-desno, ali to je sve kratkoga maha. Vrlo brzo je spusto, to ga umori. Kada ga vucem ka sjedecem polozaju, malo mu glava zaostaje, ali opet nije u ravni sa tijelom. Kada dodje do sjedeceg polozaja onda je drzi kako treba,ne pada mu unazad. Jedino kad ga vucem zaostaje mu, ali je na kraju podigne.
Kada ga nosim, uzimam iz krevetica, podizem iz kolica NIKADA mu ne pridrzavam glavu, zaista cvrsto stoji. Kada ga nosim, tako sto je okrenut meni ledjima, i tako mu glava cvrsto stoji, cak i kad ga odvojim od svoga tijela.
Kada mu prinesem igracku, otvori sake, ali naizmjenicno- jednu pa drugu, a valjda treba u isto vrijeme.
n\Vidjecemo krajem mjeseca sta ce dr reci, i ona tvrdi da je on jedna veoma lijena beba(sjecate se koliko mu je dana trebalo da izadje haha), ima malo i genetike, mozda je lijevak pa sve to kod njega ide usporenije nego kod desnjaka. ali ce vjezbanjem to doci na svoje... do tada nam ostaje da se svi zajedno znojimo, i vjezbamo...

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 9
   RE: Hipotonija kod beba
21.9.2009 9:01:18   
Anoniman
Ja ne vidim nikakav problem u svemu što si napisala.

Kada je Luka bio mali, meni su rekli da mu glavu obavezno držim do 3 meseca, jer do tada to bebe uglavnom ne rade same. Luka je počeo ranije da drži glavu sam, ali i da nije, od toga lekari ne bi pravili problem.

Što se tiče otvaranja šačica... treba odjednom da otvara obe?


Sa tri meseca
Beba sa tri meseca i dalje leži na leđima sa glavom uglavnom okrenutom na stranu, međutim sada se već mnogo više mrda. Kada se lagano podigne u sedeći položaj, može da drži glavu pravo nekoliko sekundi. Rukice su najdraža igračka bebama u ovom uzrastu – gledaju pokrete svojih ruku, počinju da stiskaju i opuštaju šaku. Ukoliko stavite bebi zvečku u šaku, držaće je nekoliko trenutaka, zatim će je ispustiti. U ovom uzrastu bebe su jako zainteresovane za lica ljudi. Beba mnogo mrda glavu levo – desno i razgleda oko sebe. Takođe, okreće se i prema zvuku. Ispušta glasove ukoliko joj se obraća ili ako je zadovoljna, uglavnom su to glasovi „gu", „e".

Detaljnije: Prekretnice u razvoju deteta (od rođenja do 1. godine) KLIK OVDE


< Poruku je uredio Tasha RR -- 21.9.2009 9:02:12 >

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 10
   RE: Hipotonija kod beba
21.9.2009 9:35:11   
Anoniman
Miljana, draga, iz onog sto si napisala ja mislim da je bebac skroz O.K.
Kao sto sam vec napisala moje prvo dete je bilo mlitavije od drugog, on nije hteo da sedi ni sa 6 meseci, mi smo ga terali da sedi a on je bio totalno nezainteresovan. Kad se samo setim kakva je lenstina biouser posted image . Ja to nisam shvatala kao problem, vec sam samo pratila dalji razvoja. Sa 9 meseci je vec sam ustajao, a sa godinu dana je prohodao, sto je sasvim solidno.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 11
   RE: Hipotonija kod beba
21.9.2009 10:05:01   
Anoniman
Tasho, vidjoh sad tekst. E po onome sto pise da beba treba da radi sa 6 mjeseci, oni to ocekuju od bebe od 3 mjeseca. Izgleda da se oni striktno drze knjige. I sta sad, ako mu izbije zub sa 4 mjeseca, a ne sa 6 kako je po knjizi, trebam ga poslati u cirkus jer je freak user posted image user posted image user posted image Isli smo kod 2 djecija fizijatra, prva je digla bruku,da se odmah pocne sa vjezbanjima, druga je rekla da apsolutno nista nije alarmantno, da bi ga cak mogli pustiti jos mjesec dana pa da vidimo kako ce sam da ojaca, pa tek onda vjezbice. Ali mi smo poceli odmah, da posle ne lomim glavu. Danas bi opet trebali kod terapeutkinje, ako je dosla sa odmora. Ko me ima na Facebook, vjerovatno ste vidjeli slike kako drzi glavu kad je na stomaku i kada ga neko drzi. 

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 12
   RE: Hipotonija kod beba
21.9.2009 10:13:38   
2002m
Sinoc sam gledala Davidove slike, bas tu sto spominjes kada lezi na stomaku i lepo drzi glavicu.Ja tu nevidim problem.Nijedna beba nije po kalupu knjige.Prvi sin od moje najbolje drugarice je jako zivahno dete, koje je sa 6mes. vec puzalo a sa 11 mesc. prohodalo.A drugo dete je susta suprotnost i svima nam je bio mlitav kada ga uporedimo sa starijim bratom.On sa 6 mesc. nije znao ni da sedi a kamoli da puziuser posted image user posted image user posted image .Svako dete je prica za sebe.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Hipotonija kod beba
21.9.2009 10:21:53   
Anoniman
Nisam draga videla slike na FB, a sa posla ni ne mogu. user posted image  

Ali po tvom opisu - ja ne vidim zaista čemu buka! user posted image  Vežbajte, ali ja zaista mislim da će vašim mukama uskoro doći kraj.

(odgovor članu 2002m)
  Direktna veza do poruke: 14
   RE: Hipotonija kod beba
23.9.2009 16:32:59   
Anoniman
Da se pohvalm, sinoc smo opet bili na vjezbama, i mnogooo smo napredovali i ojacali user posted image user posted image user posted image user posted image Ali jos 5 dana na vjezbe, pa idemo na kontrolu kod fizijatra.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 15
   RE: Hipotonija kod beba
23.9.2009 16:34:59   
SUPER MAMA
Odlično Miljana  lepo je štro sve ide kako treba.user posted image user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Hipotonija kod beba
31.7.2021 13:32:28   
Hipotonus
Dobar dan svima! Da li je mozda Vasa beba I''ma ili je imalo hipotonije? Kako ste napredovali? Da li mogu da se primaju vakcina kod hipotonije?


(odgovor članu SUPER MAMA)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Hipotonija kod beba
31.7.2021 14:02:42   
Mišurka
Pozzz. Moje bebče je imalo čitav niz nekih dijagnoza. Al se sećam da smo išle kod fizijatra i čak sam dve nedelje ležala s njom na rehabilitaciji. Radila je sa dr vežbice. Pa smo kući nastavile. Kupila sam onu veeeliku loptu za skakanje, pa je stavljala na nju, da se diže, da se prihvata na ruke i tt. Uglavnom ništa strašno. 

Ja msm da je njoj dosta pomoglo i to što je odrasla bukvalno na podu. Dubak nije imala, prohodala sama. Sama propuzala, pa kad joj dosadilo počela sama da ustaje. Tako je dosta ojačala. Čak mi i na dvorište izlazila na kolenima 🤦

(odgovor članu Hipotonus)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Hipotonija kod beba
31.7.2021 16:05:57   
Hipotonus
Hvala na odgovoru. A kakve dijagnoze su Vama stavili I zbog cega? Sta je dovelo do toga? A vakcine ste redovno primali?

(odgovor članu Mišurka)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Hipotonija kod beba
31.7.2021 17:01:24   
Hipotonus
Divno. Neka je ziva I zdrava. A u kom smislu losu kontrolu glace? Moja zabacuje nazad.

(odgovor članu Hipotonus)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Hipotonija kod beba
31.7.2021 17:02:27   
Mišurka
Trudnoća je bila uredna. Al pri otpustanju iz porodilista na uz glave nasli su joj neke kalcifikacije na mozgu. Posto nisu znali kakve bi posledice mogle biti, upozorili su nas na najgore. Mesec dana sam lezala s njom u decijoj, radili su joj sve moguce nalaze. Posle su je godinu dana pratili. Bukvalno sve. Cak i dlaku na ledjima pribelezili u izvestaj. Isle kod fizijatra. Radili vezbe po Vojti, EEG na spavanju, CT glave... Ma svasta. Do tad nije smela nikakve vakcine, ni bcg. Tek kad je napunila god i 2meseca su joj dozvolili pentaxim vakcinu. To smo kupovali. Ona se razvija super. Sada ima 9 godina. Sve smo to prosli ne znamo ni mi kako. Bitno da je dobro. 


(odgovor članu Hipotonus)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Hipotonija kod beba
31.7.2021 17:13:37   
Hipotonus
Da li ste nekako cuvali zbog toga sto nije primala vakcine? Mi imamo 9 meseci I vezbamo sami. Ja bi do godine nisam htela nju da vakcinisem.


(odgovor članu Hipotonus)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Hipotonija kod beba
31.7.2021 17:15:51   
Hipotonus
A mmr sa koliko ste primali?


(odgovor članu Hipotonus)
Direktna veza do poruke: 23
Stranica:   [1]
Stranica: [1]
Idi na:







KAKO DA ODGOJITE SREĆNU BEBU
Vaša beba je srećna beba? Naučite ključne elemente osnovnih potreba, stimulacije i prilagođavanja. Otkrijte kako da podi...
Tata "podojio" bebu dok se mama op...
POROĐAJ ponekad ne prolazi kako žene planiraju.



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here