|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Kontrolni u OŠ
22.10.2014 10:54:00   
Peace*
KLIK

Koji je odgovor na pitanje:
Po rastresitoj i ravnoj podlozi bicikl jedva može da se _____.
Oni koji bi na praznu crtu upisali vozi ostali bi bez poena, a tako bi prošli i oni koji bi dopisali kreće. Po mišljenju učitelja koji su kreirali ovaj zadatak tačan odgovor je kotrlja, bez obzira na to što se točkovi bicikla kotrljaju, a on se vozi.
Navedeni primer je pitanje sa kontrolnog iz predmeta Svet oko nas, za drugi razred osnovne škole, koji najbolje ilustruje kakve stvari naša škola traži od đaka, kao i da se priznaju samo odgovori koje učitelji smatraju tačnim.
To pokazuje i primer sa testa iz istog predmeta u kome je trebalo dopuniti rečenicu:
Povrće uzgajamo na _____.
Ako je učenik upisao na zemlji, pogrešio je, jer je tačan odgovor na njivi, mada su đaci u toj lekciji učili da se povrće gaji u povrtnjaku.
Na pitanje odakle kreću autobus i avion, učiteljica iz jedne beogradske škole nije priznala odgovore sa autobuske stanice i aerodroma, jer je, po njenom mišljenju, ispravno napisati sa perona i piste.
Jedna druga učiteljica ovako ocenjuje pitanje na kontrolom koje glasi: Šta je potrebno biljkama za rast. Učenik navodi - sunce, vazduh, voda i zemljište.
Učiteljica je precrtala sunce i umesto toga napisala "svetlost i toplota". Da je učenik savladao tu lekciju, nije je ubedilo ni to što je u prethodnom zadatku - Šta nam daje sunce, taj đak odgovorio - svetlost i toplotu.
Još jedan od primera kojim se đacima šalje jasna poruka da moraju da misle kao njihovi nastavnici inače će biti kažnjeni glasi ovako: na pitanje koji materijal se lako cepa, savija, seče i upija vodu tačan odgovor je papir, ali je nejasno zašto to ne bi moglo biti i platno, koje je, naravno, precrtano kao netačan odgovor.
Svet oko nas nije jedini predmet u kojem se pojavljuju sporni zadaci.

499 NIJE PRETHODNIK BROJA 500!
Na kontrolnom iz matematike u trećem razredu jedna učiteljica nije priznala da je 499 prethodnik broja 500, jer su deca učila lekciju "Stotine prve hiljade", ali ne i "Brojevi prve hiljade". Dakle, učenik je trebalo da napiše 400 da bi dobio poene. Ko će odgovarati što bi u tom slučaju zadatak trebalo da glasi "Koja stotina prethodi broju 500?"

VERBIĆ: MORAŠ DA POGODIŠ ŠTA JE UČITELJICA MISLILA

Ako je za utehu, sa ovakvim slučajevima sretao se i ministar prosvete Srđan Verbić, pre nego što je došao na tu funkciju. Verbić je na svom blogu svojevremeno opisao zašto je njegovo dete dobilo četvorku na kontrolnom iz sveta oko nas. "Prvo pitanje u testu: "Ko i šta se kreće?". Kako da krivim dete što na to nije odgovorio? Ne sumnjam ja da u udžbeniku postoji rečenica "____ i ____ se kreću", ali zar kontrolna vežba treba da proverava verbatim reprodukciju sadržaja iz knjige?! Koja je poenta testa koji počinje ovako opštim pitanjem? Mogli su još malo da ga uopšte, npr. da piše "Ko i šta?" pa ko je nabubao lekciju znaće.

Ovi klinci koji bi da misle, nek još u drugom razredu dobiju lekciju kako se to u školi neće tolerisati. Pogled mi onda pada na još grđe pitanje: "Časovnik bez kazaljki zove se _____ časovnik." Na praznoj liniji stoji crvenom olovkom precrtan odgovor "peščani". Ko, bre, piše ovakva debilna pitanja?!

Mislim to, al moram detetu da kažem nešto drugo. Konačno izgovaram: "Lenštino, pa što ne pogleda knjigu pre kontrolnog? Ovo tvoje jeste tačno, ali moraš da pogodiš i šta je učiteljica mislila." Naravno da sam se osećao glupo sugerišući sinu da je vidovitost talenat koji treba da razvija, ali znam da će mu ovakav utilitaristički savet ipak pomoći da preživi u školi kakva jeste.

Ono što me najviše muči je što nisam bespomoćan samo kao roditelj već i kao "stručnjak". Od svih mastiljara u zemlji ja sam nekako najpozvaniji da kažem valjaju li ti zadaci ili ne. Ne zato što sam mnogo stručan ili pametan, nego zato što upravo za to primam budžetsku platu. Imam samo jedan problem - kome ja da kažem da ovi zadaci nisu dobri i da ih treba menjati. Učiteljicu, verujem, to ne interesuje mnogo. Prosvetne savetnike još manje. Sistem je taj kome bih ja trebalo da dam svoje mišljenje i preporuku", pisao je svojevremeno Verbić, koji je tada radio u Zavodu za vrednovanje kvaliteta obrazovanja i vaspitanja.
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Kontrolni u OŠ
22.10.2014 11:02:43   
Klarita
Nemam smajli koji se krsti, ali zamisli me user posted image
Vec se bojim sebe kad mi dete krene u skoluuser posted image

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Kontrolni u OŠ
22.10.2014 11:05:02   
lanajelena
Moras da budes vidovita Zorka da resis zadatkeuser posted image

Ja sam provalila iz koje knjige njima ucitelj zadaje kontrolne,da li ce biti pogresno ako kupim tu knjigu i sa njom vezbam odatle user posted image

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: Kontrolni u OŠ
22.10.2014 11:05:37   
Peace*
Bilickli se kotrlja?
Povrće se sadi u njivi?
Pristajem da dete ima 2 iz Sveta, ali će bar izrasti u normalnog čoveka, umesto da piše ovakve gluposti na kontrolnom koji potpisuje! user posted image

_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu Klarita)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Kontrolni u OŠ
22.10.2014 11:07:01   
Peace*

IZVORNA PORUKA: lanajelena

Moras da budes vidovita Zorka da resis zadatkeuser posted image

Ja sam provalila iz koje knjige njima ucitelj zadaje kontrolne,da li ce biti pogresno ako kupim tu knjigu i sa njom vezbam odatle user posted image


Neće. Ja bih promenila brojeve, tek toliko da ne bi zbrzala na kontrolnom jer joj poznato. Mislim, izmešala bih malo zadatke, sve sa kontrolnog, sa drgim brojevima, različitim redosledom, i po koji neki koji nije odatle.

_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu lanajelena)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Kontrolni u OŠ
22.10.2014 11:09:00   
Klarita
Tasho, slazem se u potpunosti. Pa, makar za dva ce pogoditi odgovore, ali ih necu terati da uce nebuloze, no wayuser posted image

LJ, vrlo vrlo interesantnouser posted image ja bih kupila i kad se prelista knjiga ona zvanicna, onda kao i ta , a nju da lepotica ne ukapira sa posebnim akcentom user posted image ne znam sta bih ja, to mi prvo palo na pamet...aj, da je srednja skola, pa da joj odmah das,a ovako user posted image

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Kontrolni u OŠ
22.10.2014 11:11:31   
lanajelena
To sam i ja mislila,mada je za sada matematika ok bez greske sem toga sto zaboravi da se potpise na kontrolnom user posted image
A bas sam mislila da je svet kul predmet user posted image

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Kontrolni u OŠ
22.10.2014 11:16:16   
milicicak
Citam, ne verujem, pa sam se iznervirala user posted image
meni je ovo suludo i nadam se da su ovo samo pojedinacni primeri...
a onda sam malo razmislila... pa meni studenti izbece oci kad im postavim pitanje i kazem da za odgovor moraju malo da razmisle... njima su sistemski ubili naviku da razmisljaju nego na testovima i kontrolnim pisu napamet naucene odgovore iz knjiga user posted image
LJ, kupi tu knigu iz koje ucitelj daje zadatke a sa devojcicom vezbaj primere sa razlicitim brojevima/pojmovima ali bi bilo dobro i da vezbas i one tipove zadataka koje nece imati na kontrolnom zbog vezbanja vijuga i raznovrsnosti :)

(odgovor članu Klarita)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Kontrolni u OŠ
22.10.2014 11:20:17   
Peace*
Moram da dopišem da je Luka imao kontrolni na početku godine iz Sveta, i imali su nabacano raznog voća, povrća, žitarica, i trebali su da raspodele na: voćnjak, povrtnjak, njiva, livada.
I povrće su lepo pisali u povrtnjak.
Tako da, DA, jesu pojedinačni primeri.

_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Kontrolni u OŠ
22.10.2014 11:22:50   
Modessty
Baš sad i ja pročitah na netu! Ovo je stvarno strašno! user posted image
u šoku sam user posted image

a tek nas čeka predškolsko i škola!

_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu milicicak)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Kontrolni u OŠ
22.10.2014 11:26:07   
Olga75
jao a mene sve to ceka od septembra
evo plasim se user posted image

_____________________________

Marija je moj najveci uspeh

JER SMO TAKO U MOGUCNOSTI !

(odgovor članu Modessty)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Kontrolni u OŠ
22.10.2014 11:48:12   
mali_mis
Svet user posted image Jel to na fazon priroda i drustvo?
Za citanje misli uciteljicama nemam komentar.
lanajelena kupi tu knjigu, samo menjaj brojeve.

(odgovor članu Olga75)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Kontrolni u OŠ
22.10.2014 12:01:01   
Peace*

IZVORNA PORUKA: mali_mis

Svet user posted image Jel to na fazon priroda i drustvo?



Aha, pre se to u 3-em delilo na prirodu i na društvo. na šta li se deli sad? Na "svet" i ono "Oko nas"? user posted image
Šalim se.

_____________________________

Tasha

Objasni im Bože, da mi se može!

(odgovor članu mali_mis)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Kontrolni u OŠ
22.10.2014 18:23:20   
Didy
Kao prvo, verujem da je ovo više čaršijska priča, nego suva istina, ali dobro.
Kao drugo, ja bih uvela kod nas da svi rade po istim udžbenicima, da svaki nastavnik za svaki predmet dobije GOTOVU pripremu po kojoj radi Svaku lekciju i ISTE kontrolne iz svih predmeta koje rade deca u celoj Srbiji. I onda možemo pričati o završnim ispitima na kraju osmog razreda koji su jedinstveni za sve učenike.


_____________________________

Na pučini je mir... I mir će nas udaviti...

(odgovor članu Peace*)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Kontrolni u OŠ
22.10.2014 19:03:55   
Misha i Ljisha
uuuuuuuuuuuu dolazim u temu cim sve pozavrsavam za danasuser posted image . Peace ja sam u šoku a nekako i nisam. No pisacu vec kasnije.

(odgovor članu Didy)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Kontrolni u OŠ
22.10.2014 19:37:02   
Ana RR
Ja se iskreno nadam da moje dete neće morati da ide u školu u Srbiji. Iz mnogo razloga, a ovo je jedan od njih.

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Misha i Ljisha)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Kontrolni u OŠ
30.1.2018 20:02:56   
lesica

IZVORNA PORUKA: Didy

Kao prvo, verujem da je ovo više čaršijska priča, nego suva istina, ali dobro.

Kao drugo, ja bih uvela kod nas da svi rade po istim udžbenicima, da svaki nastavnik za svaki predmet dobije GOTOVU pripremu po kojoj radi Svaku lekciju i ISTE kontrolne iz svih predmeta koje rade deca u celoj Srbiji. I onda možemo pričati o završnim ispitima na kraju osmog razreda koji su jedinstveni za sve učenike.




Sa podebljanim se apsolutno slažem. I mislim da bi se 99% što prosvetnih radnika, što roditelja složilo sa ovime.

Mi imamo sreću, što L učiteljica, za sad, ne traži doslovno kao u knjizi, a i vrlo je ažurna na ispravljanju raznoraznih grešaka u udžbenicima.

_____________________________

"Majkooooo, bič pliiiiz!!!"

JER SMO TAKO U MOGUĆNOSTI

(odgovor članu Didy)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Kontrolni u OŠ
30.1.2018 20:49:03   
gagana83
Una je skoro na pismenom iz sveta oko nas imala ovakav zadatak: Popuni tabelu. Na vrhu je pisalo voda, pa dve strelice da podeli vode, pa ispod po dve dugacke linije. Ispod strelica je lepo napisala tekuce i stajace a na linijama ispod, umesto da nabroji koje su tekuce a koje stajace, ona je opisivala kako tekuce uvek teku a stajace ne.
Uciteljica joj je prepravila ali joj i dala 4 od 6 poena. Ja je prvo iskritikovala, pa mi posle bilo krivo. Kad razmislim, nije ni pogresila jer bas nigde nije pisalo da treba da nabroji. Nije njima uvek logicno nesto sto je i nama odraslima.


_____________________________

ISKLJUCI PINK , UKLJUCI MOZAK!!!!!!

(odgovor članu lesica)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Kontrolni u OŠ
31.1.2018 11:07:58   
isidora88
Sta su napravili od skolstvauser posted image
Katastrofa. Knjige bezve totalno, nista u njima nije objasnjeno a na kontrolnom se traze definicije kojih nigde nema.

_____________________________

Moja baka srce ima,
ovoliko, ovoliko,
znam da baka mene voli,
kao niko, kao niko...

(odgovor članu gagana83)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Kontrolni u OŠ
16.1.2019 12:24:22   
vonavoj
Da li je pedagoski ok da se prvi dan skole,prvacima da kontrolni iz matematike?Prvi put imam djaka,pa ne znam..Izgresila je stvari koje zna,ali tacno nije bila skoncentrisana..vidim da joj je bas krivo..i ja sam besna..

(odgovor članu isidora88)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Kontrolni u OŠ
16.1.2019 12:41:24   
bubulence
Ne znam da li je pedagoski ali i mi smo ga imali... Mislim na moju E. Ali je uciteljica i rekla da ce prvi dan imati test iz matematike a iz srpskog ce pisati sastav o raspustu. Tako je i bilo. 

(odgovor članu vonavoj)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Kontrolni u OŠ
16.1.2019 12:44:34   
vonavoj
Nasa nikad ne najavljuje kontrolne,ali nikad..koliko je to dobro,toliko i nije...Mi smo vezbali za raspust,ali ovo je tacno odraz slabe koncentracije..

(odgovor članu bubulence)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Kontrolni u OŠ
16.1.2019 13:12:44   
bubulence
Ni nasa inace ne najavljuje. Sada je na kraju prvog polugodista rekla da nikako ne teramo decu da raspust provedu u ucenju ali da moraju bar malo da vezbaju jer ce odmah imati test.

(odgovor članu vonavoj)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Kontrolni u OŠ
16.1.2019 13:14:30   
vonavoj
Luda kuca.. a inace,juce im je bila hlAdna skola,u jaknama su sedeli..jer domar nije mogao jedan dan ranije da ukljuci grejanje..3 nedelje se nije grejalo.

(odgovor članu bubulence)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Kontrolni u OŠ
16.1.2019 13:16:50   
bubulence
E to je i kod nas bilo. Iako su pustili grejanje navodno dan ranije, skola je bila ledena. Ali dobro, preziveli su jedan dan, danas je vec bolje... 

(odgovor članu vonavoj)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Zašto UMORNE MAME ostaju BUDNE DO KASNO?
Volela bih da vam kažem da majke ovo vreme provode radeći one stvari u kojima uživaju, ali to ne bi bilo sasvim tačno. N...
MAJKE i SINOVI - to je jedna nežna i neras...
Ali postoji ta mekoća i nekomplikovana nežnost u odnosu majka-sin, nešto što postaje sve snažnije kako moji sinovi rastu...



image
lepic
Dajte im negu i preparate koje zaslužuju, najbolje, PHARMALIFE!
Ova godina je bila prepuna neprospavanih noći, uz FITOBALM je mnogo lakše sve prošlo, mazali smo po grudima, leđima i oko nosića da bi mogli da dišemo i udišemo blagi miris i sekret iz nosića je mekši i lakše ga je odstraniti. Počeli smo polako i sa BRONCAMIL sirupom, kašljali smo jako, ma najstrašnije, bili smo pred upalom pluća. IMMUNO jos nismo, ali u januaru planiramo korišćenje i ovog vašeg preparata. Apis Gola sprej je jako dobar da ublazi bol u grlu. Poštovanje za vaše proizvode. Hvala vam na brizi i pomoći!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here