|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Standardne procedure u porodilištu - korak po...
3.8.2010 12:00:52   
Jele
Evo našla sam na netu jedan koristan članak o tome šta vas čeka kad dođete da se porađate u porodilište, kao neka vrsta vodiča sa objašnjenjima.



ZNATE LI STANDARDNE PROCEDURE?
Nekoliko važnih stvari o porođaju:
Od ulaska u bolnicu do završetka porođaja, trudnice se podvrgavaju određenim procedurama. Pošto su one standardne, ne razlikuju se mnogo od jednog porodilišta do drugog

Kada dođete u bolnicu - na jedan od znakova da je porođaj počeo, prvo će vas na prijemnom pregledati dežurni lekar. Na osnovu podataka koje ćete mu dati: kada je očekivani termin porođaja, u koliko sati je došlo do prskanja vodenjaka, kakva je bila plodova voda, da li imate kontrakcije i od kada ih osećate, na koliko se javljaju... i pregleda kojim lekar utvrđuje koliko je grlić otvoren (poželjno je da to bude više od 2,5 centimetra) i slušanja tonova bebe (slušalicama) - ako ste «kandidat» za porodilište, otvoriće vašu istoriju porođaja. Na prijemnom ćete se presvući, a dežurna sestra će vas ispratiti do porodilišta.



U sobi za pripremu

Vaš prvi kontakt sa osobljem porodilišta je u sobi za pripremu. Tamo će vam izmeriti pritisak, ponovo će slušalicama da provere tonove bebe, uzeće vam karlične mere i pripremiti za porođaj - što podrazumeva brijanje stidnog dela i davanje klizme. Nakon obavljene pripreme, ponovo će vas pregledati lekar. Na taj način se prati napredovanje u otvaranju, a važan je i ultrazvučni pregled ploda. Osim toga, priključiće vas na CTG, da bi se proverili tonovi bebe i prisustvo kontrakcija.



Šta tačno podrazumeva priprema za porođaj?

*Oblik i veličina karlice imaju veliki značaj za procenu načina vođenja porođaja, pa je uzimanje karličnih mera neophodna procedura, koja se sprovodi pre ulaska u samo porodilište. Mere se uzimaju santimetrom i specijalnim instrumentom (pelvimetar), koji je od metala i podseća na šestar. Sva merenja se obavljaju «spolja», a na osnovu dobijenih podataka i očekivane veličine bebe - sagledava se mogućnost njenog prolaska kroz porođajne puteve.



*Brijanje je deo rutinske pripreme. Ono olakšava kasnije eventualno izvođenje epiziotomije i obezbeđuje čistiju površinu za rad prilikom ušivanja rane.



*Davanje klizme je takođe rutinsko, a obavlja se da bi se ispraznila creva, što olakšava izlazak bebe (u debelo crevo se irigatorom ubacuje mlaka voda sa sapunicom). Dobro je da pre polaska od kuće ne uzimate puno hrane, posebno ne onu koja se dugo vari. Jer, taj sadržaj će dospeti u creva nakon obavljene klizme, pa se može dogoditi da doživite neprijatnost na stolu prilikom napinjanja. I to uz rizik da dođe do infekcije bebe, zbog mogućeg kontakta sa sadržajem iz creva.

Ukoliko na prijemno dođete sa prsnutim vodenjakom, velikom otvorenošću i jakim kontrakcijama - koje nagoveštavaju skori porođaj, neće biti vremena za klizmu, već ćete odmah ići na sto u porodilište.



U porodilištu

Po ulasku u porodilište (negde postoje boksovi za porođaj, negde odvojene prostorije) - smestiće vas na krevet (koji se kasnije pretvara u sto za porođaj), na kome ćete ležati dok se ne porodite. Izuzetak su porodilišta gde se porodilje nalaze u pripremnom delu tokom čitavog prvog porođajnog doba, pa tek onda ulaze u salu za porođaj. U oba slučaja, lekar ih nakon određenog vremena ponovo pregleda - kako bi na osnovu trenutnog stanja i prethodnog pregleda mogao da planira vođenje porođaja.



Šta sve lekar proverava dok vas pregleda?



Dilataciju (otvorenost) grlića, što se izražava u centimetrima. Počinje od 0, što predstavlja potpunu zatvorenost, koja je poželjna tokom trudnoće. Kada se kaže da je grlić zatvoren do preko 0,5 - to znači da je počeo da se otvara. A onda, tokom porođaja, ide 2-3-7-9 do 10 centimetara, odnosno do potpune dilatacije. Ona predstavlja kraj prvog porođajnog doba i početak drugog, odnosno mogućnost da se porođaj završi vaginalno, to jest da se beba rodi prirodnim putem.

U nekim porodilištima, otvorenost se umesto u centimetrima, izražava u prstima (lekar kaže da je grlić uloživ za jagodicu prsta, otvoren jedan ili tri prsta, potom za mali, srednji ili veliki dlan - što odgovara otvorenosti od 10 centimetara).



Izravnavanje je drugi proces koji se prati na grliću tokom trudnoće i porođaja. U trudnoći je poželjno da grlić bude čvrst i zatvoren, da bi nekoliko nedelja pre termina počeo da se razmekšava, skraćuje i otvara.



Spuštanje bebine glave ili prednjačećeg dela u porođajni kanal se takođe prati kroz redovne preglede lekara tokom porođaja, kao i koji položaj beba zauzima.



Zašto su važni pregledi u toku porođaja?

Uobičajeno je da se pregledi obavljaju na svaka dva do dva i po sata, ako ne postoje posebni razlozi da to bude češće. Da bi lekar mogao da vas pregleda, ali i da vama pregled bude što manje neprijatan, pokušajte da se opustite - što je teško ako imate kontrakcije. Ukoliko se stežete i «bežite» po stolu, lekar neće moći da utvrdi koliko je grlić otvoren, što je važna informacija za vođenje porođaja, odnosno procenu trenutka kada treba prokinuti vodenjak ili dodavati lekove.

Ako ne možete da se opustite dok traje kontrakcija, zamolite lekara da sačeka njen završetak, kako biste mu omogućili da vas prilikom pregleda «dilatira». Neke žene ne dozvoljavaju da ih pregledaju, a pritom ne znaju da se pri svakom pregledu grlić dilatira («širi»), što skraćuje porođaj.



Kada se prokida vodenjak?

Prokidanje vodenjaka se obavlja na stolu u porodilištu, ako nije došlo do njegovog spontanog prskanja. Sprovodi se tokom prvog porođajnog doba, kada je glava bebe učvršćena u karlični ulaz. Efekat isticanja plodove vode su jače kontrakcije, pa se ova procedura koristi kada su kontrakcije slabe. Nekada se vodenjak čuva skoro do samog kraja - jer je beba visoko, da bi se podstaklo njeno spuštanje.

O trenutku prokidanja vodenjaka odlučuje lekar (uglavnom je to na tri, četiri, pet centimetara). Iako se prokidanje radi makazama ili iglom, važno je da porodilje znaju da to ništa ne boli. Čak se i ne oset__i, pa zato nema razloga za bojazan.



Kada može da se da epiduralna anestezija?

Prsnut ili prokinut vodenjak, otvorenost grlića tri, četiri, pet centimetara, prisustvo kontrakcija i stimulacija lekovima - minimalni su uslovi da bi se uključila epiduralna analgezija, ukoliko se opredelite za tu varijantu porođaja.



Kada se radi epiziotomija?

Epiziotomija je mala hirurška intervencija kojom se obezbeđuje nesmetan izlazak bebe i sprečava pucanje međice. Radi se kod najvećeg broja prvorotki, kao i kod jednog manjeg broja žena koje su se već porađale. Postoji puno razloga za i protiv izvođenja epiziotomije. Pošto u našim porodilištima nije predviđena mogućnost izbora, odluka zavisi isključivo od lekara i babice koji vode porođaj.

Pre nego što se beba rodi, dok se vi napinjete i gurate je napolje, babica masira međicu i procenjuje da li možete da se porodite bez epiziotomije, ili ne. Ako je potrebna, uobičajeno je obavlja lekar: u trenutku kada je bebina glava na pomolu, dok se jako napinjete - on će da uradi epiziotomiju i beba će biti napolju. Najveći broj žena i ne oset__i trenutak reza. Veću nelagodnost predstavlja ušivanje - ako se radi bez anestezije, što je retkost. Rana se uglavnom ušiva uz lokalnu anesteziju.



Da li se drugorotkama radi epiziotomija?

Kod žena koje su se već porađale, međica je elastičnija. Ako pri prvom porođaju nije bilo cepanja, kao ni ožiljaka zbog toga, epiziotomija se uglavnom ne radi u narednim porođajima. Naravno, uvek postoje izuzetne situacije, kada mora da se radi - na primer, kada je druga beba mnogo krupnija od prve, sa velikim obimom glave ili kada je jako sitna, kod prevremenih porođaja, pa previše brzo izlazi, ili iz nekih drugih medicinskih razloga.

U svakom slučaju, rana od epiziotomije se lakše zbrinjava - jer je rez pravilan, nego kada dođe do cepanja, koje je najčešće u cik-cak, pa može da ostavi nezgodan ožiljak, koji otežava drugi porođaj.



Kada se radi revizija materice?

Izlazak posteljice prati babica, koja je u tom periodu sve vreme oko porodilje. Nekada posteljica izađe sama, a u nekim situacijama se povlači pupčanik ili pritiska dno materice i tako pomaže njen izlazak. Babica i lekar proveravaju da li je posteljica cela. Ako nije, lekar pristupa reviziji materice. Ova procedura se uglavnom radi u totalnoj anesteziji, a pritom se ušiva i rana - ako je rađena epiziotomija ili zbrinjavaju rascepi na grliću, vagini ili međici - do kojih je eventualno došlo prilikom porođaja.



Zašto porodilja ne ide odmah u sobu?

Posle porođaja će vas presvući u čistu spavaćicu, staviti vam mrežasti uložak - koji ste poneli sa sobom (dobro je da u kesi sa vašim stvarima ulošci budu na vrhu) i prebaciti vas na pomoćni ležaj. Naredna dva sata ćete ostati u porodilištu, kako bi se pratilo vaše opšte stanje. To je period kada se postepeno zatvaraju krvni sudovi materice, a taj proces je pod nadzorom medicinskog osoblja. Međutim, bilo bi dobro da ostanete budni, kako biste odmah prijavili bilo kakvu naglu promenu (jak bol, krvarenje koje se pojačava...). U tom periodu ne možete ništa da jedete, niti da pijete - kako bi u slučaju pojave komplikacija mogle da se primene odgovarajuće intervencije.

Nakon isteka ta dva sata, prebaciće vas na odeljenje, u sobu sa drugim porodiljama, ili u apartman - koji najčešće ima dva kreveta. Tamo će vam, u zavisnosti od vašeg stanja, kao i stanja vaše bebe (što procenjuje pedijatar prilikom pregleda), doneti bebu na prvi podoj, ukoliko to već nije urađeno u prvim minutima nakon porođaja. Poželjno je da se to obavi što pre, zbog pozitivnog uticaja kolostruma (prvog mleka) i njegove zaštitne funkcije.



Kada mama i beba mogu da idu kući?

Majke koje su se porodile prirodno, izlaze sa bebom iz bolnice nakon tri dana. One koje su se porodile carskim rezom - izlaze nakon pet dana, a sedmog dana dolaze u bolnicu radi skidanja konaca.

Po dolasku kući, poset__iće vas sestra iz patronažne službe vašeg doma zdravlja. Narednih nekoliko dana, patronažna sestra će vam pomagati prilikom kupanja bebe i obrade pupčanog patrljka, kao i oko nege dojki i rane od epiziotomije, ako ste je imali.



Šta ćete dobiti od dokumenata pri izlasku iz porodilišta?

Prilikom izlaska, dobijate dve otpusne liste - jednu za vas, a drugu za bebu. Čuvajte ih na posebnom mestu, jer će vam biti potrebni za kasnije (vađenje dokumenata, otvaranje kartona za bebu, i sl). Na njima su podaci o porođaju, vašem stanju i stanju bebe na otpustu. Ako postoji bilo kakav nalaz koji zahteva dodatne preglede, o tome će vas informisati ginekolog ili pedijatar koji je sve vreme pratio bebu. Nekada zbog uočenih deformiteta (Torticolis, Pes varus congenitus...) što pre treba otići na pregled kod dečjeg fizijatra ili ortopeda.





< Poruku je uredio lesica RR -- 15.9.2015 12:45:27 >
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
26.11.2011 23:34:47   
lanica82
Stvarno super članak...

(odgovor članu Jele)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
28.11.2011 18:29:17   
Anoniman
Lanice jedva sam te našla. Da ne pišem puno ovde, javi se u nekoj čet temi, prihvatam druženje, a nadam se da ćemo se družiti i u nekim lepšim temama! Pozdrav. :)

(odgovor članu lanica82)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
29.11.2011 12:55:03   
lanica82
Važi! Ova tema me je okupirala, informišem se polako... user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
29.11.2011 23:17:07   
Anoniman
Ej lanice, ne mogu da ti odgovorim preko telefona na pp, niti da ti pošaljem email. Ako možeš posalji mi email adresu na pp pa ću ti pisati. Pozdrav. :)

(odgovor članu lanica82)
  Direktna veza do poruke: 5
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
30.11.2011 13:16:19   
lanica82
Važi! Šaljem!

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 6
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
6.1.2012 10:09:53   
strumfetica
Evo sad sam našla ovaj članak, sela i isčitala sve lepo, polako i natenane. Jako poučno. Mislim da ću ga do porođaja još nekoliko puta pročitati, da ne izostavim ili zaboravim neki detalj kada porođaj počne i uhvati me panikaaaa

(odgovor članu lanica82)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
5.3.2012 15:43:19   
pandina
Hvala na ovom clanku, odlican je!

(odgovor članu strumfetica)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
9.6.2012 15:40:49   
Cunce
Lepo je pročitati ovo par dana pre nego što ćemo završiti tamo user posted image
Pričali su mi o ovome još na početku trudnoće, tj. ja sam, radoznala, zapitkivala, ali mi je sve to bilo tako čudno, strano jer je daleeeeekoooo.. Pre nekih nedelju dana sam razgovarala sa prijateljicom koja radi u porodilištu u koje idem, pa mi je objasnila šta me čeka, a sve je jako slično ovome iz članka :)
Jedino za brijanje predlaže da se to reši kod kuće ako vam je neprijatno da to radi neko drugi, meni je svejedno, ali opet, ko mi garantuje da neću početi da se porađam čim zakoračim u porodilište, ako zakasnim user posted image
I lakše mi je da sredim to sama.

< Poruku je uredio Cunce -- 9.6.2012 15:42:38 >

(odgovor članu pandina)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
1.11.2012 21:54:13   
MakaM
moje iskreno mišljenje je da brijanje ili depilaciju-same odradite ako uspete..ja sam po ulasku u 9. mesec otišla na depilaciju i s obzirom da dlake sporije rastu to mi je bio odličan izbor..(ja ni ne bih volela da me brije tamo neka sestra.. moju drugaricu su unakazili, pa i sad nakon godinu dana ima veći ožiljak od brijanja nego od c.reza)

(odgovor članu Cunce)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
25.11.2012 22:42:32   
MajaMV
Ja sam se porodila dva puta carskim rezom I oba puta isla na zakazan I unapred isplaniran porodjaj I tu se malo razlikuje ova prijemna procedura I cekanje na porodjaj.

(odgovor članu MakaM)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
25.6.2013 9:28:50   
mama treći put
Istina je da kad ti lekar biši vodenjak ne boli,osim ako tise desi da te uštine.Meni je na drugom porođaju doktorka prokinula vodenjaki uštinula me.I muškarci ginekolozi su mnogo nežniji od žena.

(odgovor članu Jele)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
25.6.2013 9:30:38   
mama treći put
I da bolje je da se obrijemo same kod kuće.

(odgovor članu Jele)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
25.6.2013 13:15:52   
Leptiric123
Super tema user posted image

Slazem se sa vama da je bolje koja moze sama da se obrije ili depilira...ja sam zakazala sad depilaciju kad udjem u 37.nedelju po dve nedelje mogu lepo da prodjem da ne počnu da rastu, idem sad malo češće na depilacije baš da me se ne dočepaju sestre u porodilištu...ali ako sve krene brzo i ne stignem...jbg šta je tu je...user posted image

(odgovor članu mama treći put)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
25.6.2013 13:34:23   
Figaro88
Malo je drugacije kada si vec u bolnici.Vece pre porodjaja sestra me je pitala da li zelim da me ona sredi dole ili cu sama.Ja sam rekla da cu ja.Ujutru su mi tu na odeljenju uradili klistir,sacekali da se istusiram posle,spakujem stvari,pa su mi pomogli da sidjem dole u porodiliste.Tamo su me odmah odveli da legnem na onaj sto,prikacili indukciju i zakacili ctg...Posle je dosao dr,pregledao me opet i probusio vodenjak,to nisam ni osetila.Merili su mi pritisak par puta,i sestra je isto dolazila vise puta samo da me obidje(imala sam preeklampsiju).Pregledali su me mozda dva puta u toku celog porodjaja.Pred kraj su mi rekli da ustanem,to je ubrzalo spustanje bebe,pa su odmah morali i da me vrate na sto.Babica rukom masira i rasteze medjicu,posle drugog napinjanja su mi uradili epiziotomiju.Gledala sam svo vreme dole sta se desava,makaze su ogromne,ali ne boli uopste.Kada je Andrea izasla,izvukli su joj sekret iz nosica i usta,prebrisali je,i onda okrenuli naglavacke i lupkali dok nije pocela da place.Onda su mi je stavili na grudi,na dva minuta,pitali me sta sam dobila i da procitam brojeve na narukvicama.Odneli su bebu,ide na dva sata u inkubator i da primi vitamin K,kontrakcije sam i dalje osecala ali bile su bezbolne.Babica je pritisla stomak i povukla pupcanu vrpcu da posteljica izadje.Ni to ne boli,ali osecas kako se odvaja,malo je cudno.Onda ju je detaljno pregledala.Tada je i dr dosao,dao mi je lokalnu anesteziju dole,i poceo da usiva.To mi je vec bilo jako neprijatno i bolno.A i prilicno je potrajalo.Posle dva sata na tom stolu opet je dosao dr,izvadio neke silne gaze,pogedao me i odvezli su me u sobu.Sestra mi je pomogla da predjem na krevet,i pitala me kada sam jela zadnji put,a onda mi je donela da pojedem nesto i vodu iz torbe.Posle dva sata su doneli i Andreu.Sestra je dosla da mi pomogne da prvi put ustanem,prosetala sam po sobi,otisla do tusa,ona je svo vreme stajala tu,cak i kada sam piskila sto je pomalo neårijatnouser posted image Dan kada smo isle kuci imala sam i pregled,mnoge zene su kukale kako je bolan,ali meni nije bio uopste.Malo je nezgodno popeti se na onaj sto sa ranom.I tako ja ispisah romanuser posted image Poradjala sam se u Narodnom frontu...

_____________________________

Of course it is happening inside your head, but why on earth should that mean that it is not real?

(odgovor članu Leptiric123)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
25.6.2013 14:02:29   
Anoniman
s obzirom na to sta sve prodjemo u toku porodjaja, ne znam zasto od svega ispada brijanje bauk u smislu neprijatnosti user posted image
ja sam se istusirala pre nego sto sam krenula u bolnicu, ali se nisam brijala, zapravo delom zato sto sam zaboravila, a delom zato sto mi je to samoj tad vec bilo neizvodivo. user posted image klistir mi nisu radili, jer dr nije dala zato sto mi je pukao vodenjak. ali su mi vise puta u toku porodjaja (trajalo je jako dugo) i dan posle uzimali mokracu kateterom jer nisam mogla da piskim.

(odgovor članu Figaro88)
  Direktna veza do poruke: 16
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
16.7.2013 21:07:22   
NinaAna
Mene interesuje kakva je procedura kad je u pitanju carski rez??
user posted image

(odgovor članu Jele)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
16.7.2013 22:01:00   
minnica
Pa, zavisi gde ga radiš, mislim u kom porodilištu. Imaš i temu koj se zove carski rez. Ukucaj u pretraživač.

_____________________________

No need to run and hide
It's a wonderful, wonderful life

(odgovor članu NinaAna)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
18.7.2013 1:01:52   
Modessty
Lepa i korisna tema! Kod mene je sve uglavnom teklo kao što je i opisano. Ono što ne piše je da ti daju Brufen i Dolantin kad krenu kontrakcije. U prirpemnoj sobi si sve dok ne krenu naponi. Onda te prebace u salu na sto. Babica mi nije masirala medjicu, jer je predpostavljma sve lepo išlo. Čak dr nije hteo da radi epiziotomiju ali je na kraju ipak morao malo da secne. Nisam ni oset_ila. Nisam oset_ila ni izlazak posteljice. U niškom GAK nema dojenja bebe na porodjajnom stolu. Daju ti je da je vidiš, da potvrdiš pol i ko što je pisala Figaro da pročitaš broj koji stavljaju bebi i tebi. Onda ležiš tu dva sata. Donesu ti telefon pa ne umireš od dosade user posted image

Interesantna stvar je da kad dolaziš u bolnicu, tj kad te primaju, daju ti njihovu spavaćicu a garderobu u kojoj si došla vraćaš kući. Ko da ćeš da pobegneš ako kod sebe imaš jaknu i cipele user posted image

Još jedna stvar, tamo gore u tekstu piše da ti nakon porodjaja, daju novu spavaćicu i ulložak - to u niškom GAK-u nećete doživeti. Izmedju nogu ti stave ednu više puta ispresavijanu pamučnu krpu - tzv kompresu, a u spavaćici ostaješ dok ne stigneš u sobu i ne potražiš o d sestara novu.

Nedaju odmah da jedeš, ali zahtevaju da piješ vodu iz straha da ne dehidriraš.
Eto to je to.

< Poruku je uredio Modessty -- 18.7.2013 1:05:13 >


_____________________________

Imperfection is beauty, madness is genious, and its better to be absolutely ridiculous then to be absolutely boring.

(odgovor članu minnica)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
18.7.2013 1:12:50   
Azra_
Lepa tema, ali diskutabilno. Od porodilišta do porodilišta. Da ne pričam moje iskustvo i proceduru korak-po korak kada sam 1.1. 3sata nakon dočeka Nove godine ušla u porodilište. Dočekala me pesama Šabana Šaulića, zveckanje flaša... U kupatilu riknulo svetlo-nema ko da popravi. Prozor u kupatilu ostao otvoren, unutra -15C, a čistačice nema-samo ona ume da zatvori taj prozor. Korak-po-korak...

Za hranuu mi niko ništa nije rekao, niti su me terali da pijem vode... Dr bio tu, ali mi je babica radila epiz.

< Poruku je uredio Azra_ -- 18.7.2013 1:15:12 >


_____________________________

˝ Ko sam? Šta sam? Ja sam samo sanjar, čiji pogled gasne u magli i memli... Živio sam usput, kao da sanjam, kao mnogi drugi ljudi na toj zemlji.˝

(odgovor članu Modessty)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
23.10.2014 11:43:11   
lelaigor

IZVORNA PORUKA: Azra_

Lepa tema, ali diskutabilno. Od porodilišta do porodilišta. Da ne pričam moje iskustvo i proceduru korak-po korak kada sam 1.1. 3sata nakon dočeka Nove godine ušla u porodilište. Dočekala me pesama Šabana Šaulića, zveckanje flaša... U kupatilu riknulo svetlo-nema ko da popravi. Prozor u kupatilu ostao otvoren, unutra -15C, a čistačice nema-samo ona ume da zatvori taj prozor. Korak-po-korak...

Za hranuu mi niko ništa nije rekao, niti su me terali da pijem vode... Dr bio tu, ali mi je babica radila epiz.


Joj ovoga se ja bojim. Termin mi je 28.12. Mada dr kaže da je po menstruaciji 01.01. user posted image

_____________________________

Always look on the bright side of life...

(odgovor članu Azra_)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
4.4.2015 13:43:19   
Aleksandra94
Kod mene bila drugačija procedura...već sam bila u bolnici na patologiji trudnoće nedelju dana pre porođaja. I sve mi se čini da je možda i bilo bolje. Moje iskustvo je složenije...bila sam na patologiji, tek kad su me drugi put spustili u porodilište indukovali su mi porođaj. Prvi put sam videla sve, šta, kako funkcioniše. Pre svega ti pregledi. Ultrazvuk, vaginalni ultrazvuk, proveravanje otvorenosti grlića, ctg...merenje širine kukova, krvnog pritiska, i sl. A pre svega toga klistiranja, brijanje. To su neke procedure...što je svuda isto.

(odgovor članu lelaigor)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
8.6.2017 10:16:14   
Bunnyca
U mom gradu, u porodilistu ne rade merenje karlice, iako u Skolici za trudnice kod pripreme za porodjaj kazu da se radi,ali ne rade.Takodje ni UZ se ne radi, samo pregled grlica, klistiranje i klasicna priprema i CTG.
Ali zato je moguc porodjaj u kom god polozaju zelite, postoje strunjace, lopte za pilates, masaza, sve za laksu psihofizicku pripremu i laksi porodjaj

(odgovor članu Aleksandra94)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
8.6.2017 10:22:13   
IvanaSK RR
Meni nisu merili karlicu ni u Narodnom frontu ni na Zvezdari.

_____________________________

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Bunnyca)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Standardne procedure u porodilištu - kora...
17.11.2017 23:59:57   
mama Jo
Sjajno bas sve detaljno opisano...

_____________________________

,,Carpe diem"

(odgovor članu IvanaSK RR)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







13 znakova da očekujete dečaka
Da li je moguće da postoje očigledni znaci koji nam mogu reći da ćemo biti ponosni roditelji malog dečaka? Čitajte dalje...
Regenerativna medicina i matične ćelije
Matične ćelije su osnovne ćelije ljudskog organizma, od kojih tokom razvoja nastaju sva tkiva i organi (neuroni, kosti, ...



Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here