|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   dojenje i pušenje
8.10.2008 11:18:15   
Lu
Po meni ova tema nebi trebala da postoji,ali primorana sam da ju otvorim.
Naime, imam jednu poznanicu koja doji bebu a puši,pušila je i cijelu trudnoću.
Ja sam ju svaki put kad ju vidim pokušala nagovoriti da prestane ali bezuspješno,a kada sam vidjela da puši i sada kada doji skoro sam se posvađala snjom,baš sam digla ton i rekla joj,da oprostite na izrazu"pa zar ti ne možeš suditi svojoj guzici ni za dobrobit svoga djeteta,jel znaš da ga svjesno truješ?"
Ja nisam sigurna dali je bolje da ga nedoji više ili da nastavi ovako?
Direktna veza do poruke: 1
   RE: dojenje i pušenje
8.10.2008 12:10:46   
Anoniman
Jao bre, prestanite da dižete halabuku oko pušenja. Znamo da je štetno, pa šta???! Ja sam pušila pre trudnoće, celu trudnoću, sve vreme dojenja, i sada i dalje, i sve vreme po kutiju dnevno. Moj Luka ima 27 meseci i živ je i zdrav.

Iskrena da ti budem, mislim da nemaš prava da se mešaš u drugaricine odluke. Ako ti je drugarica-definitivno ne misliš da je glupa. Ako nije glupa-zna da je pušenje štetno i za nju i za bebu. Ti si joj rekla svoje mišljenje, a sada lepo nastavite da se družite, jer je to njen život, njeno dete i svakako će raditi ono što želi i što joj prija-naljutila se ti ili ne. Takođe znam da si joj to rekla iz najbolje namere.

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 2
   RE: dojenje i pušenje
8.10.2008 12:36:46   
gracija
Evo da i ja napisem nesto na ovu temu....Prije prve trudnoce sam pusila kutiju dnevno.Kad sam saznala da sam user posted image ,ostavila sam cigarete odmah.Posto nisam imala mlijeka pocela sam opet.Sad u drugojuser posted image  trudnoci opet sam ostavila cigarete,iako moram priznati jako mi nedostaju ali eto nekako guram.Posto sam se prvi put porodila prije vremena,da sam kojim slucajem pusila mozda bi to pripisala cigaretama i krivila samu sebe.Ovako sam mirna,cinim sve sto je moguce da izguram trudnocu do termina.
Sto se tice "nagovaranja da neko ostavi cigarete ili ne",mislim da je to licna stvar svakoga od nas,jer ako zna "napraviti"dijete,valjda zna odluciti i kako dalje...

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 3
   RE: dojenje i pušenje
8.10.2008 12:52:57   
Lu
Tasha ja stvarno nemogu da ostanem ravnodušna na ovakve stvari,pušiti dok doji bebu?
To je isto kao da stavi maloj bebi cigaretu u usta da udiše dim,pa ti sad malo razmisli kad kažeš "pa šta"
A to što sam se umiješala upravo zato što mi je prijeteljica i što joj želim dobro,možda nebih rekla nekome koga nepoznajem.
I ja sam pušila i znam da se može prestati ako ne zbog sebe onda zbog bebe.
Dijete treba da nam bude najvrijednije u životu,njega volimo više nego sebe,jeli tako,pa zar to nije dovoljan motiv?
A te priče i ja sam pušila u trudnoći pa što onda,djete mi živo i zdravo,nema posljedica,iskreno se nadam da će tako i ostati,ali dijete svako koje udiše dim na ovaj ili onaj način ima 50% šanse više nego ostala djeca da oboli od bronhitisa,da mu oboli cijeli raspiratorni trakt,infekcija uha itd.
Ti tasha kažeš da znaš kako  pušenje štetno djeluje na bebu i da si svjesno ipak pušila u trudnoći i poslije?
Neću ti ništa reći na ovo jer se nepoznajemo dovoljno ali smatram da imam pravo svojoj prijateljici da se "mješam".
Samo me još zanima ako netko zna što je manje zlo,pušiti i dojiti ili preći na adaptirano?
Ja mislim ovo drugo ali nisam sigurna.

(odgovor članu gracija)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: dojenje i pušenje
8.10.2008 13:05:27   
gracija
Lu,moje misljenje je svakako da je bolje preci na adaptirano,nego tako nastaviti.Posto tvoja prijateljica ocigledno nije svjesna toga,ne znam kako ce reagovati na to da joj ti kazes.Ja shvatam tvoju dobru namjeru a hoce li ona?user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: dojenje i pušenje
8.10.2008 13:33:34   
Anoniman
Draga moja lu!

Ovako ja na to gledam: ODREKLA SAM SE CELOG JEB... ŽIVOTA ZARAD DETETA, I NIJE MI ŽAO-SAMA SAM TAKO HTELA. CIGARETE ĆU OSTAVITI KADA JA BUDEM HTELA DA IH OSTAVIM A NE ZATO ŠTO DETE UDIŠE DIM. DAL ĆE SA RESPIRATORNIM TRAKTOM IMATI PROBLEMA NEMA APSOLUTNO NIKAKVE VEZE SA CIGARETAMA. MISLIM DA SAM NEGDE VEĆ NAPISALA, ALI PONOVIĆU:

KADA JE MOJA MAMA BILA TRUDNA SA MNOM, PRESTALA JE DA PUŠI, NIJE UZELA U USTA NI GUTLJAJ ALKOHOLA, NIŠTA NEZDRAVO, DOJILA ME JE 2-3 MESECA KOLIKO JE IMALA MLEKA-I JA SAM ASTMATIČAR (U PITANJU JE PLUĆNA BOLEST).

KADA JE 13 GODINA KASNIJE BILA TRUDNA SA MOJIM BRATOM, NIJE PRESTALA DA PUŠI, NIJE SE ODRAKLA ČAŠICE VINA UZ RUČAK, JELA JE ŠTA JOJ SE JELO NEBITNO DAL JE ZDRAVO, NIJE GA DOJILA NI DANA JER NIJE IMALA MLEKA-A NJEMU NIJE APSOLUTNO NIŠTA, NON STOP JE ZDRAV.

EH, SADA ĆU SAMO DA KEŽEM DA JE MOJA ASTMA RAZLOG VIŠE DA OSTAVIM CIGARETE. S OBZIROM NA MOJU BOLEST KOJU IMAM OD 2-GE GODINE ŽIVOTA, I S OBZIROM NA TO KOLIKO PUTA SAM SA MAMOM PRIČALA O PUŠENJU (POŠTO JE ONA PLUĆNI LEKAR-KAKVA IRONIJA, ZAR NE?), JAKO DOBRO SAM UPUĆENA U SVE TO. STVAR JE JAKO JEDNOSTAVNA-ŠTO VIŠE VRŠIŠ PRITISAK NA NEKOGA, KOLIKO GOD TAJ NEKO SVE TO ZNAO ŠTO PRIČAŠ (DA JE ŠTETNO BLA BLA), ILI AKO JEDNOSTAVNO NE BI TREBAO PUŠITI ZBOG BOLESTI (ŠTO JE SLUČAJ KOD MENE) JEDNOSTAVNO SE STVARA NEKI INAT I NEKI OTPOR. I DOK TO IDIOTSKO DEČIJE PONAŠANJE NE PROĐE-TI PRIČAŠ ZIDOVIMA. OVO JE BILO VEZANO ZA NAGOVARANJE NEKOGA DA OSTAVI CIGARE, A O DEJSTVU CIGARETA SAM VAM NAPISALA PRIMER...

(odgovor članu gracija)
  Direktna veza do poruke: 6
   RE: dojenje i pušenje
8.10.2008 13:49:45   
Lu
Ja ću svakako njoj reći da pređe na adaptirano,još ću malo proguglati.
Da neželi razgovarati o tome rekla bi mi,ja ju poznajem dobro.
Odlučna je u odluci da nastavi pušiti i svjesna je da truje svoje dijete pa podsvjesno traži od mene "odobrenje" za svoje postupke kada razgovaramo o tome.
Dvomi se dali prekinuti dojenje i preći na adaptirano,zato sam i postavila pitanje.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: dojenje i pušenje
8.10.2008 13:58:10   
Anoniman
IZVINI lu, možda sam malo planula-ali sam ti barem rekla zaista iskreno ono što mislim. Zaista bih volela da ostavim cigarete, jer mislim da je to grozna navika, da je gore od droge (pošto je legalno, ne treba čak ni da se pomučiš da nađeš). Kako god bilo-jednostavno ta informacija o ostavljanju cigareta nije dovoljno sazrela u meni, iako želja postoji.

Iz najbolje namere ću ti reći još nešto. Dok sam pušila u trudnoći i pri dojenju, tema o prestanku pušenja je jednostavno bila zabranjena. Ja sam je zabranila. Nije me zanimalo ko šta misli.
Da sam ja na mestu tvoje drugarice-prvo iznošenje tvog mišljenja o pušenju bih prećutala, jer mislim da svako ima pravo na svoje mišljenje, i jednostavno bih ti rekla da je ovo moj život, moje dete i da nije tvoja stvar-koliko god dobronamerno da si mi to rekla. Mogle bi se nastaviti družiti pod uslovom da tu temu više ne dotičemo.
Ako bi mi za koji dan došla i rekla da misliš da treba da prestanem da dojim svoje dete i da pređem na adaptirano mleko-ti i ja bismo završile naše drugarstvo, koliko god ono bilo čvrsto i dugo do tada.
Hoću da kažem da treba da budeš oprezna sa takvim stvarima. 

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 8
   RE: dojenje i pušenje
8.10.2008 14:23:39   
Anoniman
U isto vreme smo kucale poruke, samo je tvoja bila kraća i bila si brža-pa je tvoja prva objavljena. U skladu sa tim, moj odgovor nije odgovor na tvoju poruku, već nastavak na moj "ispad". user posted image

Sve u svemu, ako ona potiče temu-onda ok. Onda treba da joj kažeš sve što misliš-pošto je zanima-pa nek ona vidi šta će.

(odgovor članu Anoniman)
  Direktna veza do poruke: 9
   RE: dojenje i pušenje
8.10.2008 19:01:11   
MERYEN
Kakva ironija pusim i citam sta ste pisaleuser posted image ,a podsvesno razmisljam da trebam prestati sa cigarama user posted image i odreci se ove lose navike,ali oko mene svi puse.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: dojenje i pušenje
9.10.2008 9:05:18   
Anoniman
user posted image user posted image user posted image

(odgovor članu MERYEN)
  Direktna veza do poruke: 11
   RE: dojenje i pušenje
9.10.2008 20:11:58   
guppy RR
fuj fuj pušenje i trudnoća

Slažem se sa lu, da je to BLJAK, a slažem se i sa Tašom, da je to njemn problem... ali onda se opet slažem sa Lu, da je dobro posavetovala drugaricu, koja je očigledno to PITALA i htela tiho odobravanje toga što radi. U tom slučaju treba da joj isperjašiš guzu :)))))))))

user posted image

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: dojenje i pušenje
12.10.2008 12:08:26   
Lu
Neznam dali da se radujem prerano,naime prijateljica je odlučila da nastavi dojiti bebu ali i da prestane pušiti,kad mi je to rekla tako sam se obradovala,samo da uspije jer je puno pušila i baš je teški ovisnik.
Zasad je smanjila na 2 cigarete dnevno i iskreno se nadam da će uspjetiuser posted image
Ja sam joj rekla ako postoji išta na ovome svijetu da joj mogu pomoći da istraje u tome tu sam.
Nekako sam se previše unijela u njen probem,priznajem i vidim sad kad sam ponovno pročitala sve vaše postove,a što ću takva sam,ponekad mislim da nešto mogu riješiti i neodustajem,ali nismo svi isti.

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: dojenje i pušenje
13.10.2008 9:07:26   
Anoniman
Ma, opusti se, vidiš da sam se ja već izvinjavala za svoju reakciju... user posted image

(odgovor članu Lu)
  Direktna veza do poruke: 14
   RE: dojenje i pušenje
13.10.2008 17:16:54   
Buca
Ja sam na par mjesta citala da je bolje dojiti a pusiti, nego bebi davati adaptirano mlijeko...
Znaci da prilikom dojenja, dojka djeluje kao neka vrsta filtra, naravno da ne filtrira sve, nego ono sto moze, ali da ipak bebi dodje dsta hranjivvih tvari, i vitamina bez obzira da li je zena pusac ili ne...
Mislim da nema potrebe da se toliko uzrujavas...
Ti ako dojis a ne pusis, to je tvoje, a ona ako doji a pusi to je njeno...
Ne znam zasto to toliko subjektivno shvatas....



_____________________________

Svi bi u raj, a niko neće da umre

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: dojenje i pušenje
16.10.2008 12:27:09   
guppy RR
IZVORNA PORUKA: Buca
Ja sam na par mjesta citala da je bolje dojiti a pusiti, nego bebi davati adaptirano mlijeko...


Ne mogu da se slažem. Preko majčinog mleka mnogo toga prelazi u bebicu (sva hrana koju pojedemo, sve što unesemo u svoje telo), znači i nikotin. U kolikoj meri prelazi? Zar je bitno?

Adaptirano mleko je odlična zamena za majčino mleko, ako ga majka nema ili ne može da doji. U sebi ima sve potrebne vitamine i minerale, ali je istina da na žalost nema tvari iz majčinog mleka, koje jačaju imunitet naših beba i štite ih...

Pozz user posted image

(odgovor članu Buca)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: dojenje i pušenje
18.10.2008 1:33:52   
mamaaa
Ja nisam pušač i kao takva sam protiv pušenja u cjelosti, a pogotovo za vrijeme trudnoće i dojenja djeteta, ali svi imamo izbor i svako najbolje zna za sebe. Mislim da je bolje pušiti i dojiti dijete, nego ga ne dojiti nikako

(odgovor članu guppy RR)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: dojenje i pušenje
26.11.2008 8:56:48   
krofnica
I ja sam isto asmaticar a moja mama je nepusac. Pusila sam citavu trudnocu a i sada pusim, iako dojim bebu. Kada sam ostala trudna konsultovala sam se sa mojim doktorom u vezi cigareta i rekao mi je da ih ne ostavljam , jer je to prevelik sok za organizam, ali da ih smanjim ( 2 - 3 dnevno).

(odgovor članu mamaaa)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: dojenje i pušenje
26.11.2008 11:27:32   
Jeca*
Bez namere da ikoga uvredim moram da kažem da sam potpuni protivnik pušenja i trudnoće, a kamoli pušenja i dojenja. Imam par drugarica koje to rade i mnogo ih volim kao ljude, ali samo tu njihovu osobinu smatram sebićnom (izvinjavam se svim pušačima, ali ovo je moje mišljenje). Ja nisam strejt, odmah da se ogradim. Pušila sam kao smuk pre trudnoće, ali kada sam odlučila da se opustim u smislu "pravljenja" dece, onda sam počela smanjivati broj popušenih cigareta i popijenih kafa dnevno, a kada sam saznala da sam trudna u roku od 2-3 nedelje sam ukinula skroz i kafu i cigarete. Mislim da dete SVE preuzima od majke i žao mi je kad pomislim na malena nejaka pluća koja udišu nikotin. Sećam se koliko su mene bolela pluća kad "prepušim".
Nedavno sam slušala jednog lekara na tvu koji je rekao da majka koja je nepušač a doji i provede 10 min u prostoriji sa pušačima pa onda ode kod bebe da je podoji, da beba sisa, ali narednih sat vremena mleko ima ukus cigareta. Kaže mnoge bebe čak u tim situacijama i neže da sisaju.
Meni je ostavljanje pušenja bila ogromna žrtva, čak sam se i ugojila u startu 7kg, ali mislim da sam obezbedila svom sinu "čist" vazduh. Bar dok je jako mali.
Sad sanjam da pušim i kafa mi se jako pije, ali moja odluka je da ne palim cigaretu i ne pijem kafu (lekari kažu da kafa razdražuje bebu, a svi znamo da je kofein takođe štetan) sve dok ga dojim, jer ako sam izdržala do sad mogu još nekoliko meseci ili koliko god to bude trajalo.
Naravno, svako odlučuje u svoje ime.

(odgovor članu krofnica)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: dojenje i pušenje
15.12.2008 21:27:33   
Anoniman
Meni je takodje moj doktor rekao da ne ostavljam pusenje u trudnoci, nego da ga smanjim. Sto se tice prelaska u mleko - nikotin i ostale stetne materije svakako prelaze u njega, i adaptirano mleko jeste resenje sa jedne strane, ali, sa druge, samo kroz dojenje prelaze i hormoni, a i stvara se ona neobjasnjiva bliskost majke i bebe. Nisam dugo dojila bebu, dve nedelje - jer su me naterali da prestanem zbog jake zutice, i sasvim sigurno ne mogu da podrzim nekoga ko zeli da pusi i doji (sto je gore nego pusenje u trudnoci jer je posteljica mnogo bolji filter), ali postoji i situacija kada biras manje zlo. Meni je doktor rekao da ce mi, ako ne nastavim da pusim, prepisivati tablete za smirenje, koliko su me svi pokusaji prestanka pusenja fizicki, da ne kazem, ugrozavali. U svakom slucaju - bolje je pusiti i dojiti nego ne dojiti.

(odgovor članu Jeca*)
  Direktna veza do poruke: 20
   RE: dojenje i pušenje
29.5.2009 21:17:56   
božana
Iako sam pušač mislim da je odvratno da žena puši tokom trudnoće i kad doji.I glupost je kad neko kaže da pušenje u trudnoći i tokom dojenja ne može oštetiti zdravlje deteta.

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: dojenje i pušenje
29.5.2009 21:47:25   
Dora
Ja sam protivnik pušenja i inače, a kamoli u trudnoći i dojenju! Ne želim da kritikujem druge jer se o štetnosti pušenja sve zna, ali moram sa vama da podelim stvar sa svojom dobrom drugaricom (užasna sam ali ne mogu da odolim jer sam još pod jakim utiskom i razočarana, a prošlo je skoro godinu dana od tad). Ona je medicinski radnik. Pušač. Kad je zatrudnela, nije prestala da puši. Razgovarale smo i ja sam joj rekla svoje mišljenje. OK. Kad je bila 6. mesec, otkrili su da beba ima tešku srčanu manu. Nadali su se da će se to popraviti do bebinog rođenja, ona je i dalje pušila. Bilo mi je jako krivo. Opet sam joj rekla svoje mišljenje.
Kada se porodila beba je bila loše. Bila je sedam dana stara kada su joj operisali srce. Ona je nije dojila. Beba je imala 5 meseci kada su joj radili još jedan hirurški zahvat. Dugo je pila lekove. Ona i muž su i dalje pušili. Doduše, ne baš pred bebom, ali kao da jesu jer im je stan mali. Nisam joj više ništa govorila. Nisam više imala šta da joj kažem. Samo sam se pitala kako se nikad nije zapitala da je možda mogla da učini nešto konkretno za bebu, onog dana kada su joj u 6. mesecu rekli za srčanu manu? Možda sam je od tada počela gledati drugim očima, možda sam gruba ili ne znam kakva. Nikad nisam ni sa kom pričala o tome, ali vama pričam jer me to muči, ja to dete volim, nju volim...
Eto.
A rat sam vodila sa svima da se u blizini moje dece ne puši. Ni mm ni ja ne pušimo. Čuvam ih od duvanskog dima. Ali, od rođenja su obojica imala bronhitis. Ovaj mlađi i asmu, koristio je pumpicu godinu dana. Ipak, ja sam znala da sam za njihovo zdravlje učinila sve, bila sam mirna.(epilog priče o mojoj deci: Prošle godine u martu otišli smo u Soko Banju. Od tada su asma i bronhitis misteriozno nestali!)
Nemam nameru nikoga da kritikujem. Lu, vidiš da ne vredi. Nisu one neobaveštene. Prema tome, nema svrhe ubeđivati...

(odgovor članu božana)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: dojenje i pušenje
29.5.2009 21:57:48   
Lu
IZVORNA PORUKA: Dora
Lu, vidiš da ne vredi. Nisu one neobaveštene. Prema tome, nema svrhe ubeđivati...



Eh da,nastavak moje priče s početka je da ona još uvijk puši kao i njen muž ali oni ne da puše nego se bukvalno guše u dimu(njih dvoje 4kutije dnevno minimum) a do nedavno je dojila bebu...user posted image
Ali i dalje tvrdi da zna  kako to nije dobro za bebu ali da ne može prestatiuser posted image

(odgovor članu Dora)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: dojenje i pušenje
29.5.2009 22:07:02   
božana
Smatram da su sve žene koje puše tokom trudnoće i kad doje strašno sebične.Zamislite bebu koja se davi u stomaku jer nema dovoljno kiseonika zbog duvanskog dima.Ponavljam da sam pušač, a o pušačima mislim da su jako sebični zato što nemaju obzira prema drugima.Jedva čekam da zabrane pušenje.

(odgovor članu Lu)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: dojenje i pušenje
29.5.2009 22:09:56   
Anoniman
Poenta je u tome da svako bira za sebe i svoje dete. user posted image

< Poruku je uredio Tasha RR -- 29.5.2009 22:12:13 >

(odgovor članu božana)
  Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2 3   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







NAJLEPŠA IMENA ZA DEVOJČICE koja ste vi iz...
Napravili smo listu najlepših imena za devojčice prema vašem izboru.
OJED I OSIP: KAKO LEČITI, A KAKO SPREČITI?
Posle nekoliko dana ovog kombinovanog tretmana (pranje, sušenje i mazanje, uz redovno menjanje pelena), kod većine beba ...



image
AnaTamara
Preporuka budućim mamama!
Porođaj je sve bliže, pripremaju se stvarčice, između ostalog i Fitolat, koji mi je mnogo pomogao sa prvim detetom, uspeli smo da uspostavimo laktaciju!  Više >>
image

Anketa

Да сазнате...
пеперутка16

...да носите тројке, шта бисте радили?

Click Here