|      
Želiš da odustaneš od takmičenja?
Pre nego što potvrdiš svoju odluku, upoznaj se sa detaljima.
Ukoliko potvrdiš odustajanje, na tvoj računar ćemo automatski ubaciti cookie, koji će nam omogućiti da te tokom takmičenja (26.04 -30.04.2021) prilikom dolaska na portal prepoznamo i omogućimo ti neometano korišćenje portala, bez prikazivanja ikona Ringerajinog sponzora, odnosno kontrole uz desni rub ekrana.

Istovremeno, oduzećemo ti sve prikupljene bodove, čime se na žalost gubi pravo za osvajanje nagrade.

Da li još uvek želiš da odustaneš od takmičenja?
Ringeraja.rs koristi "kolačiće" u cilju pružanja boljeg korisničkog iskustva, praćenja posećenosti i prikaza oglasa. Postavke prihvatanja kolačića podesite u vašem internet pretraživaču.
Nastavkom korišćenja smatra se da se slažete sa korišćenjem kolačića u navedene svrhe. Za nastavak kliknite "U redu".   Saznajte više.
Korisnici na ovoj temi: niko
  Odštampaj
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Korisnik
Poruka << Starija tema   Novija tema >>
   Molarna trudnoca
5.2.2010 23:16:21   
SUPER MAMA
Što je uzrok i tko je ugrožen?

U medicini se molarna trudnoća naziva još hidatidna mola (hydatid znači kap vode; mola znači trudnoća bezoblična masa). To je relativno rijetko oboljenje koje nastaje jednom na svakih 1500-2000 trudnoća u SAD-u. Kod molarne trudnoće nakon oplodnje u maternici umjesto normalnog embrija nastaje patološka masa. U molarnoj trudnoći ne postoji plod koji raste, nego samo nešto nalik nenormalnoj posteljici. Molarna trudnoća nastaje kada se stanice od kojih se normalno sastoje korionske resice (prstasti izdanci kojima je posteljica vezana za maternicu) ne razviju normalno. Umjesto toga, one tvore nakupine vodenih mjehurića koji ne mogu osigurati rast normalnog embrija. Rizik molarne trudnoće veći je u žena starijih od 40 godina. Molarna trudnoća uzrokovana je kromosomskim poremećajem u spermiju koji je oplodio jajašce, u samom jajašcu ili u oboje. Postoje dva tipa molarne trudnoće, potpuna i djelomična. Kod potpune molarne trudnoće u maternici se umjesto embrija nalaze male grozdaste bistre vreće. U djelomičnoj molarnoj trudnoći embrij se ne oblikuje normalno i obično ne preživljava. Kod žena koje su preboljele molarnu trudnoću povećan je rizik razvoja jednog tipa malignog tumora maternice. Neki od ovih tumora vrlo često metastaziraju (prošire se na druge dijelove tijela). Iako je bolest rijetka i premda je postotak izlječenja visok, svaka žena koja je imala molarnu trudnoću ima povećan rizik za nastanak tumora.
Koji su znakovi?
Gotovo uvijek se kod molarne trudnoće javlja krvarenje oko 12. tjedna trudnoće. Drugi mogući simptom molarne trudnoće jest nalaz mnogo veće maternice, nego što je to uobičajeno za trajanje trudnoće.
KakO se otkriva?
Većina se slučajeva molarne trudnoće otkriva u prvom tromjesečju. Krvarenje i znatno viša koncentracija hCG-a nego što je uobičajeno u normalnoj trudnoći, također su rani upozoravajući znakovi. Oni navode liječnika da pokuša čuti otkucaje bebina srca. Ako ih ne uspijeva čuti, sumnja na molarnu trudnoću. Tada se napravi ultrazvučni pregled kojim liječnik može otkriti da li je u maternici normalan fetus ili se radi o hidatidnoj moli. Kako se liječi? Kada se molarna trudnoća otkrije, liječenje se sastoji u odstranjivanju. To se najčešće radi tehnikom koja se zove sukcijska kiretaža. Za ovaj postupak žena dobije anestetik, grlić maternice se proširi, a sadržaj maternice se nježno odstrani sukcijom. Također se može dati lijek oksitocin koji podražuje maternicu na stezanje.
Izgledi za budućnost?
Liječenje je molarne trudnoće u većini slučajeva uspješno, međutim, zbog rizika pojave tumora, liječnik će vas kontrolirati nakon određenog vremena. pojava je tumata nakon molarne trudnoće obično obilježena povećanim koncentracijama hCG-a koje ostaju visoke ili se čak povećavaju nakon prekida trudnoće. Zbog toga će liječnik redovito kontrolirati koncentraciju hCG-a. Većini se žena koje su imale molarnu trudnoću savjetuje da ne zatrudnjuju ponovo najmanje godinu dana. Relativno rijetki oblici maligne bolesti koja može nastati nakon molarne trudnoće liječe se kemoterapijom. Uspjeh je liječenja vrlo dobar i približava se 100%.

Ovo se desilo mojoj drugarici.Dali vi imate neko vakvo iskustvo ili neka vasa poznanica.Moja drugarica je neutesna.
Direktna veza do poruke: 1
   RE: Molarna trudnoca
5.2.2010 23:25:10   
cipiripi
jako korisna tema!
ja imam jedan predlog zato sto se radi o hromozomima.
preporucena mi je genetska laboratorija iza Slavije U skerlickoj ulici, zove se Helix lab, jutros sam bila tamo i mm je radio mikrodelaciju Y hromozoma koja je jako vazno za te anmalije i uopsteno za sterilitet bilo da je primarni ili sekundarni.
takodje se radi i genetska ispitivanja zene.

s obzirom da se tu radi o nekim hromozomskim "greskama" mislim da bi joj bilo pametno da ode do njih.

na njihovom sajtu imas malo vise informacija.

rezultati su gotovi za jedan dan jer rade nekom najnovijom PCR metodom..

ja joj zelim svu srecu user posted image


_____________________________

saljem ti bebi prasinu draga! Nek uspe!!! ... by Verus ! :D

A sad Ivona kaze "Verus..al si mi zaprasnjavilaaaa mamuuuu" !!!!

:D :*:*:*





(odgovor članu SUPER MAMA)
Direktna veza do poruke: 2
   RE: Molarna trudnoca
5.2.2010 23:30:57   
Anoniman
Prvi put čujem za ovo...
i uplašila sam se, iskreno...
čoveče šta sve jednu ženu može da pogodi...
nismo ni svesne ...
SUPER MAMA nadam se da će tvoja drugarica biti ok

(odgovor članu cipiripi)
  Direktna veza do poruke: 3
   RE: Molarna trudnoca
6.2.2010 12:02:58   
mihi
Meni je Helix lab radio uzorak amnionske tečnosti, tj kariotip bebe za 2 dana su bili gotovi rezultati PCR tehnikom. No mola nije genetski problem tako da mislim da to neće moći da analiziraju. To je tumor poreklom embrionalnog tkiva u nekim slučajevima (retko) je potrebna i hemioterapija nakon kiretaže, obično se sve završava posle detaljne kiretaže endometrijuma i biopsije ex tempore do čistog tkiva. Nakon toga se još dve godine kontroliše nivo beta-HCG-a u krvi!

< Poruku je uredio mihi -- 6.2.2010 12:04:57 >

(odgovor članu cipiripi)
Direktna veza do poruke: 4
   RE: Molarna trudnoca
12.6.2010 19:36:28   
ma.za.
u devetoj nedelji trudnoće mi je uginuo plod, lekar je sumnajo na mollu, što se ispostavilo kao tačno, nakon patohistološkog nalaza. nisam imala povećane vrednosti beta-HCGa, nisam povraćala, jedino sam imala unutrašnje krvarenje. doktor je prepoznao mollu na ultrazvuku, jer ima izgled kao neka snežna mećava (dve nedelje pre toga je zabeležen eho srca, a onda ga nije bilo). beta-HCG kontrolišem i dan-danas, ali sad sam već skroz negativna, i jako lepo su padale vrednosti.

sve se dešavalo u septembru prošle godine. bila mi je prva trudnoća i bila sam izbezumljena!!! ali sada kako vreme prolazi, ja jedva čekam da prođe jedna godina (a vreme leti neverovatno) i da pokušamo ponovo!

stoga, SUPER MAMA, ako tvoja drugarica želi sa nekim da podeli svoju patnju, ja sam tu

mihi, mislim da nisi u pravu, što se tiče tumora, jer molla je hromozomski poremećaj... u roku od dva meseca, mene je pregledalo šest različitih lekara i niko nije rekao da je u pitanju tumor. prošla sam kojekava genetska ispitivanja, virusološka, i ne znam ni ja kakva, ali zaključak na kraju je: loša sreća.

(odgovor članu mihi)
Direktna veza do poruke: 5
   RE: Molarna trudnoca
13.6.2010 11:56:40   
Anoniman
Ma.zo.   držim palčeve i navijam za septembar! user posted image user posted image

(odgovor članu ma.za.)
  Direktna veza do poruke: 6
   RE: Molarna trudnoca
15.6.2010 15:21:30   
ma.za.
hvala Kaliopi

u međuvremenu čekam na operaciju mioma, koja treba da se desi ovih dana... šta da kažem, ja sam jedan mali baksuz kojeg hoće sve neke čudne stvari (molarna trudnoća se javlja u 0.04% slučajeva); pa sad ovaj miom... a pre osam godina sam operisala jajnik (tada još nisam ni razmišljala o trudnoći i majčinstvu); tako da je meni sve ovo već kao: dobar dan. ali držim se :)))

(odgovor članu Anoniman)
Direktna veza do poruke: 7
   RE: Molarna trudnoca
28.11.2012 9:36:41   
Super zena
Pre dva meseca sam se izlecila od ove podmukle stvari zvane mola. Prva trudnoca mi je protekla sasvim normalno isto kao i porodjaj. Druga trudnoca je u startu pocela sa nekim cudnim simptomima, mucninama i blagim krvarenjem. Posle samo osam nedelja doktorka je potvrdila molu. Lecila sam se na onkologiji u Sremskoj Kamenici, gde su zaista svi doktori sam vrh nase medicine kao i svo ostalo osoblje. To jeste vrsta ne tumora nego bas raka, horiocarcinom, koji zna i da metastazira, jer se u ovakvim trudnocama javlja obilno krvarenje, a potom se putem krvi tkivo mole moze preneti uglavnom na pluca i na mozag. Kod mene, na svu srecu sve je ostalo u materici, ali je ta krv hranila to tkivo, tako da mi je samo u roku od dve nedelje materica bila kao da sam u sestom mesecu trudnoce. Primarijus dr. Novakovic je uradio kiretazu a kako bi sacuvala materciu nakon toga su usledile hemoterapije. Kazu doktori da je to najblazi citostatik i izaista od njega nisam imala nikakve strasne posledice,ali nije ni napravio prave rezultate. Nakon devet terapija, nivo bhcg nikako nije uspeo da dodje na nulu, inace u ovim terapijama, nalaz bete mora biti tri puza za redom negativan i to je znak da je mola ulzecena. Kod mene se desavalao da jednom padne, taman se ponadamo svi da je to to, ali onda opet skoci. Nakon toga, ponovo su mi uradili kiretazu jer je vec proslo pet meseci od pocetka terapije i strahovali su jer je tkivo predugo u materici. Nakon toga opet ista prica, bhcg skace i pada i na kraju su mi ukljucili jaci lek kojeg sam primila samo dve terapije i konacno je bhcg, koji je u ovom slucaj tumor marker, pao na nulu. Nakon tog jaceg citostatika, imala sam uzasne posledice i stanja , cak mi je kosa opala, ali hrabrost i optimizam moraju u takvim situacijama biti na prvom mestu. Krajem avgusta, izasla sam iz bolnice a u istu sam otisla jos u februaru. Hvala Bogu i lekarima, sada je sve dobro. Redovne kontrole bhcg-a, ginekoloskih pregleda, bez fizickih aktivnosti, ali zdrav zivot i iskreno se nadam da cu kroz godinu dana moci ponovo planirati trudnocu i cak se nekako nadam blizancima:) .

(odgovor članu ma.za.)
Direktna veza do poruke: 8
   RE: Molarna trudnoca
28.11.2012 22:45:04   
degu
Uh stvarno jesi super žena user posted image
Svašta si prošla...al sam sigurna da te je to učinilo samo jačom i navijam da budeš ponosna majka blizanaca user posted image

_____________________________

Samo pozitivne misli privlače pozitivne stvari :)

U srcu moje mame i moje srce kuca <3

(odgovor članu Super zena)
Direktna veza do poruke: 9
   RE: Molarna trudnoca
28.11.2012 23:10:31   
Meisje
Svaka cast,mi smo zene cudouser posted image

(odgovor članu degu)
Direktna veza do poruke: 10
   RE: Molarna trudnoca
28.11.2012 23:13:36   
Ana RR
Super žena, divno je što imaš tako pozitivan stav posle svega, drago mi je što si se izborila i iskreno ti želim ostvarenje želje user posted image user posted image

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu Super zena)
Direktna veza do poruke: 11
   RE: Molarna trudnoca
28.11.2012 23:47:14   
madre
ti si zaista super zenauser posted image

_____________________________

Zivi za svoje hocu, a ne za tudje trebalo bi...

(odgovor članu Super zena)
Direktna veza do poruke: 12
   RE: Molarna trudnoca
28.11.2012 23:50:08   
moja ciklama

IZVORNA PORUKA: degu
Uh stvarno jesi super žena user posted image


user posted image


_____________________________

Ko ne doživi to na svojoj koži onda ne može ni da zamisli kako to ume da boli i koliko to ume da te promeni.

(odgovor članu degu)
Direktna veza do poruke: 13
   RE: Molarna trudnoca
28.1.2014 7:52:26   
pipi_coco
Možda ovo i nije prava tema, ali ne znam stvarno gdje da drugo se ubacim.

Druga vještica od kiretaže traje evo (uz prekide od 24h) 18 dana. Juce sam išla kod dr ( ne kod svoje nego kod drugog, zato što mi je bliže ,a i da čujem novo mišljenje o ovome svemu). Ustanovio je da mi je sluznica zadebljana odnosno endometrij i više nego što je uobičajeno za ovulaciju tj 1,4 a trebao bi biti 0,9-1, i dr mi je oprezno iznjeo sumnju na MOLU. Onu nepotpunu ili djelimičnu, kako se već zove. Preporuka je da uradim beta HCG i javim se dr koja je radila kiretažu.

Trenutno umirem od straha. Nešto sam čitala da se to na UZ vidi kao "Snježna mećava", eh sad kod mene toga nije bilo, ali nisam sigurna kod ove djelimićne da li se to tako mora vidjetiuser posted image .

Ako neka od vas zna nešto o ovome ili ako je neka imala ovakve simptome i komplikacije nakon trudnoće, molim da mi se javi jer ja sam izgubljena totalno i poludit ću od brige.

_____________________________

Common sense is so rare....... It should be classified as a superpower!

"Pticu tuge ne možete spriječiti da preleti preko vaše glave, ali možete je spriječiti da na vašoj kosi izgradi gnijezdo."

(odgovor članu moja ciklama)
Direktna veza do poruke: 14
   RE: Molarna trudnoca
28.1.2014 7:56:17   
daca77
Uh...pipi, o ovome ne znam nista...ali se nadam da ce biti sve u redu.user posted image

(odgovor članu pipi_coco)
Direktna veza do poruke: 15
   RE: Molarna trudnoca
28.1.2014 8:02:07   
Trcosava
Pipi ja sam imala nešto slično. Nisam isto prestajala da krvarim. Evo pokušavam da odem do svog lekara da vidim šta se dešava sada.
Da odmah napomenem da nije bila dijagnoza mola.

Kod mene je bilo hormonski. Znači prva menstruacija posle revizije mi je trajala skoro mesec dana (3 dana bez uloška). Tada sam pila primolut nor za zaustavljanje (ima 10 tableta, meni je stalo krvarenje tek posle 7-me tablete) i onda opet dobila normalno. Od tada su mi menstruacije na tačno 28 dana. Kada sam u Bg išla kod lekara (zbog krvarenja koje nije bilo obilno, ali nije htelo ni da stane) rekla je da na Uz sve izgleda ok, osim što je zid bio tanak i što se vide tragovi kirete, što je kao normalno. Sad zovem da zakažem da pregled kod moje dr.

_____________________________

I flunked anger management! }:->



(odgovor članu pipi_coco)
Direktna veza do poruke: 16
   RE: Molarna trudnoca
28.1.2014 15:17:28   
pipi_coco
Hvala vam cure na odgovorima. Ja se nadam da ce sve biti ok.
Evo i danas mi ide kao da je možda 3 dan, a ne 18-ti.
Najgluplje i najgore mi je što opet nemam zdravstveno i što ne mogu na kliniku niti u bolnicu bilo koju prije petka, pa moram čekati u neizvjesnosti (obećali su mi uplatiti do petka, pa da mogu ovjeriti knjižicu), a danas je tek utorak user posted image

Javim vam šta je bilo.

_____________________________

Common sense is so rare....... It should be classified as a superpower!

"Pticu tuge ne možete spriječiti da preleti preko vaše glave, ali možete je spriječiti da na vašoj kosi izgradi gnijezdo."

(odgovor članu Trcosava)
Direktna veza do poruke: 17
   RE: Molarna trudnoca
2.9.2020 10:52:36   
nata11
7 dana osecam bol kao usadjivanje embriona ali jaci. Uradim test pozitivan odmah posle 2 sekunde. Nikada tako jaku crtu nisam imala. Krece neko muljanje po stomaku sledeci dan, bol se pojacava. 

Kod dr odem kasno popodne kaze Molarna trudnoća 6 nedelja. Ja bih da vam odma dam uput i odete na kiretazu da ne cekate da krene jos veca bol. Naravno kod nas u bolnici deru zene ma zivo, bez anestezije. Pitam jel moze  sa anestezijom, krece dr: Vi danasnje zene, jel vi shvatate da to nije regularna trudnoca, to kratko traje. Rekoh dr OK je sve hvala na uputu. Sednem u auto i krenem da zovem privatne klinike. Od njih 10 u okolini od 50 km nadjem jednu koja radi sa anestezijom. Kazem im ja ne mogu cekati, ubija me psihicki resila bih odmah to. Da skratim urade i oni uz, potvrde isto, inekcija i posle nekih 30 min kuci.
Radim hcg za 7 dana, kontrola za 30 a rezultati uzorka za 15-tak.
Sve mi je jasno kako dolazi do toga ali ne i sta bi saznali iz poslatog uzorka 🤔 sta on pokazuje.



_____________________________





(odgovor članu pipi_coco)
Direktna veza do poruke: 18
   RE: Molarna trudnoca
2.9.2020 10:53:07   
nata11
I da kada da ocekujem ciklus? Ne secam se od anestezije svega sto su rekli.



_____________________________





(odgovor članu nata11)
Direktna veza do poruke: 19
   RE: Molarna trudnoca
2.9.2020 11:01:58   
lesli
Nato, bas mi je zao. :(
Ja sam nakon misseda i kiretaze dobila nakon ravno 5 nedelja.Nama su rekli da sledeci ciklus stize redovno, ali eto meni je zakasnio malo.

< Poruku je uredio lesli -- 2.9.2020 11:04:26 >

(odgovor članu nata11)
Direktna veza do poruke: 20
   RE: Molarna trudnoca
2.9.2020 11:04:00   
lesli
A po zakonu su, cini mi se, duzni da sve sto izvade posalju na patologiju. Tebi ce verovatno u tom nalazu stajati potvrda dijagnoze da je to bila molarna trudnoca.

(odgovor članu lesli)
Direktna veza do poruke: 21
   RE: Molarna trudnoca
2.9.2020 11:12:22   
vonavoj
Nato,to moze biti vrsta tumora..ne mora da znaci,zato mora na analizu.


(odgovor članu lesli)
Direktna veza do poruke: 22
   RE: Molarna trudnoca
2.9.2020 11:19:41   
Ana RR
E Nato... baš mi je žao :(

_____________________________

Twenty years from now you will be more disappointed by the things you didn't do than by the ones you did. So throw off the bowlines, Sail away from the safe harbor. Catch the trade winds in your sails. Explore. Dream.

Jer smo tako u mogućnosti!

(odgovor članu vonavoj)
Direktna veza do poruke: 23
   RE: Molarna trudnoca
2.9.2020 11:40:07   
Maraj
Bas mi je zao nato. Ja iskreno prvi put i cujem za ovaj izraz -molarna

(odgovor članu Ana RR)
Direktna veza do poruke: 24
   RE: Molarna trudnoca
2.9.2020 12:18:05   
lesli


IZVORNA PORUKA: vonavoj

Nato,to moze biti vrsta tumora..ne mora da znaci,zato mora na analizu.





Mora na analizu svakako. Sve sto otkolne se po protokolu salje na analizu.Ja sam imala missed i poslali su opet to tkivo na analizu. Nista pametno ne saznasmo iz tog nalaza, ali tako mora.

(odgovor članu vonavoj)
Direktna veza do poruke: 25
Stranica:   [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Stranica: [1] 2   Sledeća stranica >   >>
Idi na:







Praćenje ovulacije - iscedak iz vagine (ce...
Kako pratiti prirodni ciklus žene i određivati plodne dane pomoću iscetka iz vagine?
Kako izgleda zdrava i plodna sperma?
Ako u ejakulatu muškarca ima manje od deset miliona spermatozoida po mililitru sperme, to se smatra niskim brojem sperma...



Anketa

Трудноћа.
пеперутка16

Који део трудноће вам се највише допао или Најлакши?

Click Here